Šta je novo?

Gigabyte P35/P31-DS3L/S3L ploce, utisci, OC.

djwibe

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
349
Dakle, pre svega izuzetno povoljne ploce sa novim Intel chipset-ima.

Skluplja varijanta je Gigabyte GA-P35-DS3L/S3L i stoji oko 88eura, dok jeftinija varijanta
Gigabyte GA-P31-DS3L/SL3 stoji oko 67-70eura.

Ploce sa oznakom D(DSL3) imaju kvalitetnije/dugotrajnije kondenzatore.

Gigabyte GA-P35-S3L REVIEW
Gigabyte GA-P31-DS3L REVIEW

Ovo je sve sto moze da se nadje po netu trenutno. Ako neko nesto zna vise neka postuje ovde.:type:

E sad, P35 ploca iznad ima OC potencijala sto se vidi iz testa, ali za P31 se nista nezna sem screen-a biosa i menija iz istog (M.I.T). Ako moze neko da zakljuci nesto sa ovih slika ispod neka postuje ovde.:type:

desno Gigabyte P35-DQ6 01, levo Gigabyte GA-P31-DS3L

Jedina razlika izmedju opcija u M.I.T. sekciji izmedju ploca Gigabyte P35-DQ6 i Gigabyte GA-P31-DS3L je ta da P31 nema opciju "CPU Clock Ratio" (pretpostavljam da je za odabir mnozioca).
Dal se mozda ta opcija dobija "chuvenom" Gigabyte kombinacijom CTRL+F1 ili je to jedna od prednosti P35 chipset-a.

Jos nesto, nekako mi ova M.I.T. sekcija deluje siromasno, gde su podesavanja za memoriju?

Svaka pomoc i sugestija je dobrodosla.
:wave:

Poslednja izmena:
Kad pritisnes F1 u glavnom bios menu onda dobijes podesavanja za memoriju pod M.I.T. opcijom.

Po opcijama u biosu, gore na slikama, moze li se u OC???

Imam P35C-DS3R, sa ctrl+F1 dobijes extra podesavanja. Moj procesor je 6550 C2D, radi na 430 FSB znaci na 3Ghz, a memorija OCZ 667Mhz na 860Mhz. Napon sam podigao za memoriju za 0.2V, a za CPU sa 1.35 na 1.365... Sto se mene tice ploca je odlicna, naravno moras da imas dobru memoriju... Jedini minus ( mozda neka revizija biosa to promeni ) je sto ne mogu da smanjim odnos FSB i memorije, pa ako hocu da teram procesor dalje treba da se nadam da ce memorija to izdrzati.

Imam P35C-DS3R, sa ctrl+F1 dobijes extra podesavanja. Moj procesor je 6550 C2D, radi na 430 FSB znaci na 3Ghz, a memorija OCZ 667Mhz na 860Mhz. Napon sam podigao za memoriju za 0.2V, a za CPU sa 1.35 na 1.365... Sto se mene tice ploca je odlicna, naravno moras da imas dobru memoriju... Jedini minus ( mozda neka revizija biosa to promeni ) je sto ne mogu da smanjim odnos FSB i memorije, pa ako hocu da teram procesor dalje treba da se nadam da ce memorija to izdrzati.

Vidis, to smanjenje odnosa na AMD-u nisam video.:trust:

Aj baci pogled na ove slike ispod koje su iz biosa tvoje ploce.

Da li ti je CPU clock Ratio opcija dostupna bez CTRL+F1 kombinacije?
Podesavanja za memoriju sa slike (plavim slovima), dobijas kombinacijom CTRL+F1 ili su dostupna odmah?
Zanima me jer gore u prvom postu desna slika je slika biosa P31 ploce, i na njoj ne vidim ova podesavanja.
Gigabyte%20P35C-DS3R%20019%20copy.jpg

A zar ti nije ovo ispod na slici podesavanje odnos FSB i memorije?
Gigabyte%20P35C-DS3R%20022%20copy.jpg

Inache ovo je sa OVOG REVIEW-a.

Poslednja izmena:
Mislim da je opcija dostupna odmah za cpu clock ratio( nisam stigao da proverim ), ali na mom procesoru daje samo 6 i 7 multiplayer. Za memoriju tek posle ctrl+F1. Naravno da imam ovu donju opciju, ali meni treba da odnos bude manji od 1 da bih FSB mogao da teram do 500, a da mi memorija ostane na 800 recimo, a ne da ode na 1000, jer tesko da cu moci da poteram 667 memoriju na 1000Mhz :)

Ljudi,par problema sa p35-ds3s3.

prvo,,,,ne mogu da ukljucim dva ata uredjaja na jednu granu.jednu i ima.znaci dvd+ i maxtor 80 nece u isto vreme.samo jedan ili drugi....svasta sam probao.u device mngr pokazuje dva uzvicnika na ata channels.

drugo-sata 2 disk samsung 400 radi samo u udma 5 mode.

system je vista ult,ali evo od jutros je xp i isti problemi.

e sad sam zaboravio sta sam jos hteo da pitam,dodjoh umoran sa posla.ali seticu se.aj pomagajte.

Ljudi,par problema sa p35-ds3s3.

prvo,,,,ne mogu da ukljucim dva ata uredjaja na jednu granu.jednu i ima.znaci dvd+ i maxtor 80 nece u isto vreme.samo jedan ili drugi....svasta sam probao.u device mngr pokazuje dva uzvicnika na ata channels.

drugo-sata 2 disk samsung 400 radi samo u udma 5 mode.

system je vista ult,ali evo od jutros je xp i isti problemi.

e sad sam zaboravio sta sam jos hteo da pitam,dodjoh umoran sa posla.ali seticu se.aj pomagajte.

Ovako napamet za prvi problem mislim da je kriv jmicron pata kontroler na ploci

A ovo drugo pitanje mislim i da nije problem :)

Nego pitanje za vlasnike p31 ds3l, da li ce E2160 raditi na 3ghz na default voltazi i koliki je prosecan pad napona za cpu

Poslednja izmena:
Ovako napamet za prvi problem mislim da je kriv jmicron pata kontroler na ploci

A ovo drugo pitanje mislim i da nije problem :)

Nego pitanje za vlasnike p31 ds3l, da li ce E2160 raditi na 3ghz na default voltazi i koliki je prosecan pad napona za cpu

ok,,,,pa sta ja mogu da preuzmem povodom tog pata kontrolera.znaci nemogouce je imati dva ata drive?

sto drugo nije problem? :crash:

ok,,,,pa sta ja mogu da preuzmem povodom tog pata kontrolera.znaci nemogouce je imati dva ata drive?

sto drugo nije problem? :crash:

Mislim da ne mozes nista, tako je kako je sa tvojom plocom

Win ti vidi hard kao ide jer je tako namesteno u biosu, najbolje da se javi neko ko ima tvoju plocu pa da ti kaze tacna podesavanja

@amdkiller
Thanks

jos ce ispasti da je bolje uzeti P31 plocu ko ima dva IDE uredjaja zbog intelovog pata kontrolera...

znao sam da treba da uzmem asus...
ima dosta ljudi sa plocom kao mojom ,ali niko da se javi. valjda ce neko do sutra,,,,dok ne razlupam plocu prodavcu o glavu,ili sebi.

Da li si namestio jumpere na HDDu i DVDu jedan na master a drugi na slave? Pretpostavljam da jesi, al nije na odmet pitati.
Imam P35-S3, nemam ni jednu zamerku, sve radi extra, tera mi E4300 na 3.5GHz za svaki dan, memoriju sam naterao do 1200( ne za stalno).

Ma sve sam radio.i brze i spore kablove sam pokusavao,i menjao im mesta.i cable select,i manual za hdd-jok!vidi samo onog na masteru.ali,ajde prezalicu-prodacu jedan ide,ali me opasno nervira sto ne mogu sata hdd da sredim...

Meni na Gigabyte P35C-DS3R rade HDD i DVD RW na toj jednoj ATA grani... Inace, zamalo da poteram 667 na 1000, stigao sam do 960Mhz za memoriju, odnosno do 3.36Mhz za procesor, i radilo je sve kako treba dva dana, a onda se totalno zbunio posle pokusaja starta 3D marka 2006 :) Moracu malo vise da se potrudim...

Meni na Gigabyte P35C-DS3R rade HDD i DVD RW na toj jednoj ATA grani... Inace, zamalo da poteram 667 na 1000, stigao sam do 960Mhz za memoriju, odnosno do 3.36Mhz za procesor, i radilo je sve kako treba dva dana, a onda se totalno zbunio posle pokusaja starta 3D marka 2006 :) Moracu malo vise da se potrudim...

Ajde molim te objasni mi tvoja podesavanja.bar ukratko.

Memorija je OCZ 667Mhz, procesor 6550, 2.33 ( 7x333Mhz ). FSB dignut na 480, pa je procesor radio na 3.36Ghz, a memorija na 960Mhz. Napon za memoriju je +.4 volta, za procesor 1.36 volti. Latencije memorije pustene na auto, da me ne bi to zezalo. I onda je, kad se zaglupeo, pokazivao da ne prolazi u biosu napon za memoriju. Onda sam vratio na 450 FSB, i napon za memoriju na + .2 V. Ako jos nesto treba, kazi :)

Evo ja konacno naleteh na neki problem,
(masina iz potpisa oc na 400x8 za cpu i 800 za mem) naime desava se da komp uopste nece da se upali, svetle sve diodice i svi ventilatori ali nista. Onda moram da cupam napajanje, praznim elektrolite, drzim insert, ponovo u bios, save itd. Napominjem komp je prosao sve moguce testove: orthos small ftt i blend test po 5 sati, ram prolazi gold memory i memtest po 3 sata, probao sam i diznje voltaze al ne pomaze. Znaci radi sve ok al nece da se upali uvek kad je oc, a probao sam da ga ugasim i ponovo upalim ali sve radi.Jutros sam ostavio vistu da odradi indexiranje i dodjem kuci kad on off, stisnem dugme ono patkica, i onda sve ispocetka.
Koj bios imate vi na ovoj ploci?
EDIT: Sta je CPU GTLREF?

Poslednja izmena:
svaka cast...to kod mene tako nece...ploca pusta samo jednoga da joj udje.

Uspeh

Ne znam kako,ali namestio sam.posle 4 sata neuspelih instalacija sa flopi disketama i viste i xp-a. :banana:

Prebacio sam sata konektor iz zutog u ljubicasti.(to su valjda dva razlicita kontrolera ako sam dobro procitao)
Prepoznao sva tri uredjaja po ukkljucivanju-dvdrw,ata80,sata400

Ahci disabled
Native disabled
Sata enabled
mode ide

instalacija xp-a bez f6 na ata maxtor 80

nije prepoznavao sata disk,raid contr. sam poslednji instalirao
i to sam sam izabrao onaj gbb36x jmic.
reset i prebacio u ahci u biosu+native+ahci mode

boot sa maxtora,i prepoznao sata2 disk
ukljucuje se gigabyte raid tool po prvi put.

Problemi:

-Pojavio se neki PCI device...sta je to? ne znam koji driver tu da metnem.
-Da li je ok disk performance po ovome sto citam na HD tach grafikonu?
-Kako sad vistu da stavim na sata2 disk a da ne ukenjam sve sto sam namestio?maxtora cu za koji dan ionako da vadim za drugi komp sto ide na prodaju,privremeno je angazovan sada.

sandra evo prijavljuje da radi kao udma 6 a ne udma 7...znaci trebalo bi to jos brze.

Prilozi

• evo ga.GIF
    evo ga.GIF
    130 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Vrh Dno