Šta je novo?

Gigabyte P35-DS3R BIOS problem

igysa

Čuven
Učlanjen(a)
10.05.2002
Poena
695
SAMO DA UPOZORIM NA F13C bios za ovu plocu. Beta bios i kod mene je napravio ludnicu. Ne nam da li drugi imaju slicna iskustva, ali meni je dobri stari F11 lepo radio i ne znam sto sam ga dirao uopste ??

juce sa @bios utilityjem reko ajd da vidim dal ima neki noviji bios.
Nasao F13C i nije me upozorio da je to beta. Lepo ga skinuo programcic, na svu srecu sam snimio stari pre toga, fleshovao bez ikakvih problema.
Restart kasnije. I masina posle toga pocinje da pisti, reko ajd da skinem overklok i da sve stavim na default. Znam da je pravilo da se prvo sve vrati na default, pa onda tek flesh, al reko kad je ovo vec flesh iz windowsa, nek ide zivot !
Opet isto - pisti ploca (biper sta li) al dize sistem, a vec u Biosu sam video (i kad su setovanja vratio na default - 200*11-2200 Mhz sa svim ostalim podesavanjima po defaut-u) da je temperatura abnormalna (72 stepena i raste svakih 10-tak sekundi po jedan stepen !!)
reko ajde to je na nekim plocama tako - drzi valja opterecenje na 100 % pa zato - valjda zbog novog biosa.
Medjutim windows se ucitao, a pistanje ne prestaje. Upalim brzom brzinom Everest i CPUz i vidim da je voltaza procesora 1.55 i nesto volti ??!! tepperatura 85 i nije se ugasio, iako znam da sam mu stavio 80 na ploci da se gasi.
Alo, pa ko im pravi te beta Biose ?
U podesavanju u biosu za voltaze sve je bilo na auto, i lepo pise u "MIT-u" u zadnjem redu da je default voltaza 1.225. Ali nije tako definitivno ! Ne kazem da CPUz i Everest sigurno dobro ocitavaju, ali meni su vrlo malo odstupali inace ranije.
Znaci ovaj bios, sa AUTO opcijom za voltaze, drzi totalno poremecenu voltazu na procesoru.
Sad sistem radi na zakucanoj 1.225V za proc i cpuZ pokazuje i everest 1.182-1.184 V.
sa starim biosom sam magistralu dizao bez ikakvih problema na 333 i AUTO za sve voltaze.
Eto, ovo samo kao upozorenje svima da budu krajnje pazljivi sa BETA biosima. Ne znam dal ce mi procesor imati neke posledice zbog rada na 1.55V sa fabrickim kulerom, nadam se da je zilav dovoljno ;)

Evo, da i ja navedem isti slucaj. S tom razlikom da meni nije nista pistalo, ali je napon bio upravo taj koji si naveo - 1.55 V. Doduse, pri fleshovanju nije nista bilo overclock-ovano pa mi je zato sve bilo ok. Sad je napon fiksiran na 1.2 V pri 3.2 GHz; nikakvih problema nema.
E da, verzija (beta) BIOS-a je F14a za moju GA-P35-DS3.

Ja sam bogme na F12 za DS3 i necu ni da menjam sve radi kako treba :)

Ja sam juche na istoj Gigabyte P35-DS3R rev. 2.0 plochi promenio procesor i stavio E8400 rev.E0. Bios je F11 koji podrzava e8400 ali rev.CO. Ventilatori se malo zavrte, plocha beepne jednom i ugasi se. I tako ukrug, dok ne iskljucim napajanje. Na Gigabyte-ovom site-u pishe da je za E8400 EO potreban beta bios F13 (sto sam prevideo, ubedjen da je F11 ok). Moje pitanje je da li je moguce da plocha ne moze da prepozna EO makar kao 'unknown processor' nego se ponasa ovako kao da je mrtva?

Poslednja izmena:
Gigabyte izgleda ima sve vishe problema sa plochama...

Staro je pravilo da nakon stavljanja novog bios-a treba da se odradi "setup optimized defaults" opcija u biosu, snimi i izađe. Tek posle može da se čačka i optimizuje.

Poslednja izmena:
da se nadovezem na ono sto sam zapoceo...

..probao sam danas ponovo 13C bios.. razlog mojih "experimenata" sa biosom lezi u tome sto nikako ne mogu da nateram S3 standby da radi kada je komp overklokovan.. mislim komp ode u standby, ali nece da izadje iz njega posle toga, odnosno stalno se kao zaukava ploca, pali i gasi u nedogled.. :mad: ovaj problem postoji kod mnogih koliko sam trazio po netu, a mislim da ce mozda ovaj novi bios da resi taj problem. Niko nije predlozio neko korisno resenje ..mozda zaista pomogne bios ?! Napominjem: S3 RADI DOBRO KADA KOMP NIJE OVERKLOKOVAN (NIJE DIGNUTA MAGISTRALA)

Oveklok koji ja koristim (sa komponentama iz profila):
3Ghz 9*333 (FSB 1333)
memorija je na 1066 *5-7-7 itd... SPD podesavanja
MEM:FSB =3.2
naravno iskljucim EIST i C1 i ostale pikanterije - zakucam na 100Mhz PCI-e..
voltaze su sve stavljene na AUTO !

i ovo radi super i ultra stabilno sa starim biosom F11.. :banana: samo ne radi nesrecni S3 standby:wall:

medjutim,
pretpostavljam da bi overklok tako dobro radilo i sa najnovijim beta F13c (ne postoji medjuverzija) - SAMO KAD BI BIOS ZNAO DA PODESI VOLTAZE AUTOMATSKI KAKO TREBA !?!

dakle potpisujem : F13 bios nabija prekomernu voltazu na procesor, mozda i na jos nesto - sto dovodi do pregrevanja u roku od 2-3 minuta !
pistanje sam namestio (upozorenje u biosu) na 80C i od toga se nije moglo ziveti. :zgran:

znaci jedino mi preostaje da MANUAL opcijom podesim voltaze :trust:

DAKLEM:
DA LI NEKO ZNA DA MI KAZE NA KOLIKO DA NAMESTIM VOLTAZU PROCESORA, CHIPSETA, MEMORIJE I OSTALOG DA BI MOGAO DA OVERKLOKUJEM OVAJ MOJ KOMP SA OVIM BIOSOM I NADAM SE KORISTIM S3 STANDBY ?

P.S. da i ovaj put sam ucitao odmah posle flesa setup defaults - u ovom slucaju to nije bio problem.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno