Šta je novo?

Gigabyte K8NSC-939 cudno ponasanje

mdobri

Čuven
Učlanjen(a)
25.09.2003
Poena
609
Prvo lep deo, Venice 3200+ ide na 10*276 za sada OK, prolazi 10 sati Prime95 testa i to je super.
Sada malo o problemima...

SATA disk (Seagate 200GB) se blesavo ponasa kada se podigne FSB i desava se da se ugasi sam od sebe u sred rada (sto nije slucaj kada nije podignut FSB). Jos cudnije je sto Raptor 36GB na prvoj SATA liniji radi skroz normalno sve vreme. U pitanju je NForce3 SATA kontroler. Ovo sam delimicno otklonio tako sto sam kupio PATA disk za storage.

Drugi problem je sto ploca nece da se probudi u dual channel rezimu memorije nikako (probao sa 3 vrste memorija). Ovi iz servisa naravno odma kazu kako nece sa svim memorijama itd. ali nesto mi nisu delovali ubedljivo. Najmanji je problem da kupim drugu plocu i da ovu posaljem na reklamu ali ne bi to bas da radim ako ce i na drugoj isto da se desi.

Ako je neko imao slicna iskustva (probleme) molim da javi. Hvala.

ne znam koja ti je memorija... ja imam istu plocu i memorija mi je a1(nije neka al ***.) i radi u dual channel rezimu... i meni su rekli da nece sve vrste memorije na ovu plocu(ncp i sl.)

Pre neki dan sam nabavio Athlon64 3200+Venice i istu tu plocu Gigabyte K8NSC, kofiguracija radi stabilno sa 2x512Mb Kingstone memorijom (timing 3-3-3-8).
Ne znam kako se moze overclockovati taj procesor na ovoj ploci, BIOS mi uopste nije jasan. Da li mi mozete reci koje parametre treba podesiti u BIOSu i za koliko mogu podici frekvenciju i kako?
Koliko ja shvatam procesor radi na 10x200 MHz=2GHz.(fabricki kuler, 27st. na prazno, do 34 pod opterecenjem)
Sto se memorije tice, meni uopste nije htela da bootuje sistem kada su plocice bile u slotu 1 i 2, proradila je kad sam prebacio plocice na slot 3 i 4. Imam 2 IDE diska, rade bez problema.
pozdrav

Hvala na informacijama oko memorije, probacu sutra to, mada je poenta nabavke ploce bila da ubacim 4x512 a to ne moze izgleda. Plus u uputstvu pise da se ne stavlja u 3. i 4. slot nego bas u 1. i 2. . Ploca je kao i svaki drugi gigabyte krsh i zeza sa svim zivim... (sad ce me neki isprozivati, ali budimo realni poslednja dobra ploca iz gigabyte-a je BX 2000, ne znam ni sam sta me uvek natera da ih kupim... imao sam ZX, BX2000, VAXP Ultra, K8NS Pro pa sad K8NSC-939 ). Sledeca ce svakako biti DFI Lanparty SLI!!!!! :)

Oko overclock-a uradi sledece:
U onom meniju M.I.T (ili nesto slicno tome) HT stavi na 3x, zatim FSB na koliko hoces, meni radi do 267 (preko puca zbog same ploce jer iste komponente idu vise na drugoj ploci) i jos podesis divider za memoriju tako da ne bude preko 400MHz (ja koristim 2:1.33 ili 2:1.5 nisam siguran) i za pocetak postavi manuelno timing-e na sporije pa probaj koliko hoce da ide (mada bar kod mene rade i na auto kad ostavis). I naravno malo napon na procesoru podigni na npr. 1.45 ili 1.5. Onda Prime95 ili slicno par sati pa ako radi onda korak dalje i tako...

Ako ti kojim slucajem nisu dostupne te opcije u Bios-u onda pritisnes CTRL+F1 u glavnom meniju Bios-a i on ti otvori sve funkcije za klokovanje.

Nadam se da sam malo pomogao, pozdrav. Puno srece u clock-ovanju... iako kada je Venice u pitanju tesko da ce on biti problem, pre sama ploca.

Jel probao neko od vas sva 4 DIMM-a da popuni? Ja ako to ne radi plocu vracam na reklamu a oni mogu da se slikaju ako je cela serija takva. Krajnje je vreme da pocnemo da se pozivamo na prava kupaca i tehnicke specifikacije iz uputstava.

Poslednja izmena:
mdobri je napisao(la):
SATA disk (Seagate 200GB) se blesavo ponasa kada se podigne FSB i desava se da se ugasi sam od sebe u sred rada (sto nije slucaj kada nije podignut FSB). Jos cudnije je sto Raptor 36GB na prvoj SATA liniji radi skroz normalno sve vreme. U pitanju je NForce3 SATA kontroler. Ovo sam delimicno otklonio tako sto sam kupio PATA disk za storage.

Drugi problem je sto ploca nece da se probudi u dual channel rezimu memorije nikako (probao sa 3 vrste memorija). Ovi iz servisa naravno odma kazu kako nece sa svim memorijama itd. ali nesto mi nisu delovali ubedljivo. Najmanji je problem da kupim drugu plocu i da ovu posaljem na reklamu ali ne bi to bas da radim ako ce i na drugoj isto da se desi.

1. problem :
Kod DFI nF3 ploce od 2 sata kontrolera prva je obuhvacen PCI lock
opcijom, tj. kada oc-ujes masinu i dizes FSB za prvi S-ATA kontroler
(2 SATA prikljucka) to ne predstavlja problem dok kod drugog S-ATA
kontrolera FSB preko 240MHz utice da ga ne mozes koristiti.
Mozda je tako i kod Gigabyte-a.

2. problem :
Ako su u pitanju neke low-cost memorije probaj sa 2T parametrom
i takodje probaj da stavis najnoviji bios na plocu.
Ne znam koje memorijske module koristis ali da se razumemo nesto :
Kingston nije extra memorija ako na njoj pise to ime, ili Corsair Values Select
ili NCP ili PQI...
Ako su u pitanju value verzije memorije gore navedenih od njih se ne moze
ocekivati da rade sve na 1T parametru u DC rezimu ...
To su value resenja a za njih vazi koliko para toliko i muzike naravno
cast izuzetcima.
Ako je neka markirana, performance memorija ona bi novi bios trebao da
resi probleme sa kompatibilnoscu.
4 x 512MB je losa ideja za memorijski kontroler, bolja je 2x1GB kombinacija.
Dakle pre nego sto se pozoves na pravo kupca potrazi po Benchu koje
revizije jezgra A64 podrzavaju 4 x 512MB, sa kojim parametrom (1T/2T)
i koje ploce / cipsetovi mogu to da podrze (nF3 / nF4)

Poz

Poslednja izmena:
Eh ovako, neki moji krajnji zakljucci u vezi ploce. Digao sam je na 2,4 GHz(3800+), i radi savrseno stabilno bez dizanja napona. Iskreno, meni je to sasvim dovoljno, pa bih svakome ko ne pati od maksimalnog overclocka, a trazi stabilnu budget plocu za s.939 preporucio GA-K8NSC. Kod overclocka sam koristio parametre:
HTT=3, HummerFid=9, Mem.Clock=166, FSB=267 (HVALA MDOBRI!)
Memorija koju koristim je nekakav value Kingston koji sam nabavio iz U.S. , CASLatency je bezveze, samo 3, ali opet radi, a znam da to bitno ne utice na performanse. E ovo mi nije jasno, sta mu je to Command Rate, kod mene stoji AUTO , odnosno 2T, a mogu da stavim na 1T? Ako nekom nije mrsko, moga bi mi objasniti sta je to?
I jos jedna stvar koja me pravo nervira, SiSoft Sandra uopste nece da se pokrene sa greskom : Could not initialise Database... Jel iko cuo za ovo?
Konfiguracija: WindowsXP SP2
Athlon64 3000+ venice. Gigabyte K8NSC-939, VGA gainward 5900XT 128 Mb, Kingstone 1Gb RAM PC3200 (3-3-3-8), 2xIDE WD Caviar 80Gb 7200 rpm 8Mb cache, LiteOn DVD-RW 1673s, kuciste CodegenBriza 400W, monitorLCD LG 1730s

Hvala Tarmi Ricmi na prilicno korisnom odgovoru. Ja sam poceo da se tripujem da na ovom gigabyte SATA lock radi samo na jednoj liniji kontrolera, a na drugoj ne (ova ploca ima ukupno 2 linije, a ne 4 kao mnoge druge). Kod mene memorija nikako ne radi u dual channel-u tako da ipak ide na zamenu ploca, sto i nije lose jer inace prelazim na PCI-E.

Command Rate opcija u Bios-u ne znam sta tacno tehnicki znaci, ali sasvim sigurno je bolje/brze da bude na 1T ako moze. Doduse svi kada im kazes da ne radi dual channel prvo kazu jel si fiksirao Command Rate na 2T...

Pozdav.

P.S. Predislave, ako si zadovoljan plocom razmotri i da zamenis tog Venice-a za 3200+ jer ces tako za simbolicnu razliku u ceni dobiti overclock 2670MHz skoro 99% sigurno. Meni su svi koje sam probao radili na 267 FSB skroz stabilno.
Takodje probaj da podignes preko divider-a memoriju na ~400MHz posto bi trebalo da radi bez problema.

DA POJASNIM MOJA ISKUSTVA SA MEMORIJOM, imam dvije plocice po 512 Mb, kada bih stavio bilo jednu, bilo dvije u slot1 i slot2, sistem nije hteo da se butuje, tek je proradilo kad sam memoriju ubacio u slot3 i 4. Na boot screenu mi pise Dual channel memory enabled (128 bit) sto znaci da memorijski kontroler za dual mod radi, sto potvrdjuje i Everest ( sjajan program za dijagnosticiranje sistema).
u BIOSu Command Rate stoji na Auto kao i sve postavke vezane za memoriju. Everest kaze da je Command Rate 2T, mogu ga podesiti na 1T, ali ne znam sta dobijam s tim, ipak je stabilnost sistema najpreca stvar.
Mdobri, pogresno napisah prosli put, ja imam Athlon 64 3200+ a ne 3000+, i digao sam ga sa 2 GHz(10x200) na 2.4 GHz (9x267 MHz) bez dizanja napona.
Smatram da je to solidno. I ja bih presao na PCI-e, al ko ce sad jos kupovati i graficku...

Hvala Predislave, jel si probao 267x10 ili si u fazonu da ostavis napon na stock-u i kuliras jer je i 2.4 dosta. Ipak je moj primerak ploce losh. Posto nece ni u kojoj varijanti da se probudi u dual channelu. Sve dileme su otklonjene nabavkom Asus A8N-E (ploce koju niko nikad nije hvalio posebno, meni se nasla pri ruci pa reko aj da probam pre nego sto dam gomilu para za DFI Lanparty i potpuno nepotrebni SLI) na kojoj radi 4x512MB i NCP i Kingstone bez ikakvih problema, pa onda plus OC 275x10 za sada, memorija na 183.6MHz 2.5-3-3-8 za sada.

P.S. Za sada nema problema ni sa SATA hardom, stim sto sam poslusao savet da ga stavim na jednu od prve dve linije jer verujem da je ista prica na Asus-u kao i na DFI-u sa SATA lock-om.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno