Šta je novo?

Gigabyte ili DFI???

euroman

Slavan
Učlanjen(a)
11.01.2007
Poena
305
Puno puta su postavljana ovakva pitanja, gledao postove ali nisam doneo zakljucak. Interesuje me: gigabyte ili DFI (maticna ploca), jedino sto mi je vazno: stabilnost rada ploce, intel P45 chip i nista vise. Imao sam lose iskustvo sa ASUS-ovom plocom, a da nepricam o Foxconn ploci za koju nisam mogao da nadjem nijednu TV-cartcu, koju god sam instalirao bilo je problema, dao sam u servis pa ni oni nisu mogli, igrom slucaja smo nekako napasovali leadtek 2000 expert.

Drug koji radi u prodaji racunara navalio i ubedjen je da je DFI pravi izbor (ali mene ovrklokovanje totalno ne zanima), dok drug koji je profi serviser tvrdi da je gigabyte pravi izbor za mene. Moje aktivnosti na racunaru su "blog na wordpress platformi", ponekad odigram igicu novijeg izdanja (nisam zagrizeni gejmer), fotosop, kucam seminarske radove za studente, tv katica ponekad posluzi da snimim neku emisiju itd...(mastam o programiranju u C++).

Ploca: ASUS P5KC (crkla, na livadi trenutno)
CPU: Intel E6750
VGA: ATI HD 4850
HDD: WD 250 gb
TV Card: Leadtek 2000 expert
Memory: 4gb Geil 800 mhg
Napajanje: cooler master 650w

Sta predlazete: Gigabyte (model) ili DFI(model), drugo me ne zanima. (100-120 eura)

Unapred zahvalan

imao sam ga,asus,msi plače ali od kad sam uzeo bloodiron nikada nisam imao problem sa bilo čime i ne treba biti nikakav stručnjak,treba imti samo mlao volje da se informišete kod drugih korisnika koji imaju istu,kakva su setovanja u zavisnosti koji je procesor i koju memoriju koriste...

dakle jos jedan glas za dfi 😀

Iako je blood iron sasvim dobra ploca, u ovom slucaju se radi o izboru izmedju p35 i p45 chipseta. Sigurnije mu je da ide na noviji.

Poslednja izmena:
Iako je blood iron sasvim dobra ploca, u ovom slucaju se radi o izboru izmedju p35 i p45 chipseta. Sigurnije mu je da ide na noviji.

Kolko ja vidim izbor je izmedju p35 i p43 koji je okrnjeni p45. Da sam na njegovom mestu ja bi iso na DFI bez puno razmisljanja (bolji OC i, mislim, bolja naponska) i bez obzira na razliku u chipsetu, a razlika je tolika da zbuni kupce (u oznaci i datumu izrade 😛).

On je naveo P5Q i to nije okrnjeni P45 nego punokrvni. Razlika je tolika, da je podrska sto se tice novih procesora bolja, u smislu da ce mozda morati raditi update bios-a na p35 ploci da bi mi e5300 radio kako treba. Takodje, sto se tice OC-a, ako nije dovoljno iskusan, bolje bi mu legao asus i lakse bi klokovao. Ali eto je sada naveo da ne moze da se ispruzi za tu plocu i tu prednosti nestaju. Da, p45 nije doneo nista posebno novo ali u pravoj izvedbi ima dosta bolji oc potencijal, bolju podrsku za memoriju i slicno. Samo neka se nesto pise, skupljamo postove 😉

On je naveo P5Q i to nije okrnjeni P45 nego punokrvni. Razlika je tolika, da je podrska sto se tice novih procesora bolja, u smislu da ce mozda morati raditi update bios-a na p35 ploci da bi mi e5300 radio kako treba. Takodje, sto se tice OC-a, ako nije dovoljno iskusan, bolje bi mu legao asus i lakse bi klokovao. Ali eto je sada naveo da ne moze da se ispruzi za tu plocu i tu prednosti nestaju. Da, p45 nije doneo nista posebno novo ali u pravoj izvedbi ima dosta bolji oc potencijal, bolju podrsku za memoriju i slicno. Samo neka se nesto pise, skupljamo postove 😉

A sto mislis da p45 ima dosta bolji OC potencijal? "U pravoj izvedbi" predpostavljam da znaci na dobroj ploci pa o5 dolazimo do toga da coveku treba odgovoriti koja je bolja ploca a ne chipset. Ja sam glasao za Blood Iron jer je, po meni, bolja ploca od GA-EP43-DS3L (i lepsa 😀) a za Asus ne znam.

Pa recimo neke od boljih p35 ploca imaju jednak potencijal kao 'obicne' p45 ploce. Lakse je dosegnuti visi fsb. Na p35 je trebalo dobro istvikovati, hardverski modifikovati ili fino ohladiti da bi dosegao ono sto neke p45 ploce mogu out-of-the-box. Cast izuzecima :d

Poslednja izmena:
OC potencijal svih navedenih ploca je transparentan za jedan E5200 ili E5300 koji je Waylander pomenuo. Tu prakticno nema razlike izmedju njih - za ovakvu namenu (E5xx).

POZ

Tu je odgovoreno na drugo pitanje. Dajte ljudi naucite vise citati sve a ne samo sto vama odgovara. Sto se tice oc-a e5300 moze i najgoru plocu uzeti, ionako retko koji moze preko 400fsb. Ima jos nesto, zove se buducnost i upgrade. P45 se isto tako bolje nosi sa quad procesorima i sve neke sitne greske primecene sa p35 su ispravljene.

Posto ti OC nije bitan, a ako zelis da ustedis kintu za nesto drugo (komponentu) uzmi slobodno GB bices zadovoljan, a ako ti kinta nije bitna onda DFI za svaki slucaj :d.

:wave::wave::wave:

Dfi su ploče namenjene entuzijastama koji žele da iz svojih komponenti izvuku maksimum , Gigabyte ima nešto širu paletu ploča među kojima su ploče i za obične korisnike kao i one za entuzijaste . Lično gledajući upakovani Dfi kablove i detalje ako već odlučiš da ideš na jaku ploču kupi Dfi jer kupiti jaku mašinu i držati sve na defaultu je po meni greh . Sa druge strane koga overclock neinteresuje ili je umeren kao moja malenkost treba da uzme Gigabyte .

P5Q SE nikako ne uzimaj pored P5QL-E, to ti je ujedno najbolja kupovina u tom cenovnom rangu.

Odlucio sam da ipak dam 20e vise za P5Q, ali ko za baxus u radnji ima i DFI Blood Iron P45 (BI P45-T2RS) sa u dlaku istom cenom.

Navikao sam na Asus OC menije, asus ima 8-faznu naspram DFI 4-fazne naponske, sad ima li neko iskustva sa ovom konkretnom DFI plocom jer me nesto vuce da u ovom slucaju zabatalim Asus.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno