Šta je novo?

Gigabyte GeForce GTX980Ti G1 Gaming

Okey,
ce spremimo tri biosa, sa 1.212v i 1.224 i 1.243V ( ovaj bios za ove dve voltaze vec postoji na overclock.net), pa onda probas svaki i izaberes koji ti najvise odgovara...
Kazi mi, za kontrolu ventova, i dalje ces da postavljas fan krivulju u MSI AF, da bi postavio u biosu fan postavke da budu iste kao i u tvome default biosu ?
Ja sam, recimo, napravio postavke u biosu tako, da mi se u Idle, ventovi okrecu automatski na oko 1.000rpm.( ide leto), a kada treba da cepam neku igru, samo pokrenem MSI AF i postavim rucno da bude konstantno oko 60 -70% ( u zavisnosti od temperatura grafike, a moze i fan krivulja da se koristi) i meni tako sljakaju ventovi.......znaci, samo mi reci da li zelis da imas kao i ja 1.000rpm u idle( znaci cim upalis kompjuter), pa da onda kasnije preko MSI regulises broj obrtaja ventova ili ces da ostavis kao sto i sada koristis ?

Ja u svakom slucaju imam 30% u startu i sa krivuljom..meni bi bilo lakse da mogu da podesim krivulju i ako su to te temperature da se ne cimam vise.. Ali ako je voltaza prevelika i recimo u igri mora 70% da odrzi ispod 70c, onda cu isto kao i ti. Kad vec nema stete a buka nije problem.

Eto jedno 5 sati Division, 2 sata Witcher 3, sat vremena H1Z1, i sada u sedenju od 40 minuta popijem crash u Division..

crash.png

Why ? :trust:

Pa,
verovatno malo fali za stabilan overclock, sa bisom na 1.223V i vecim TDP-om i jos nekim optimizacijama u biosu, to ce da sljaka kako treba...
izvini, malo cu da se iskljucim do sutra, opet imam problema sa onim infekcijama zuba i dosta mi je lose, cujemo se sutra....

Poslednja izmena:
@Nenad 970,
ovako, ono za Crysis 3, sve na maximum, plus 8XMSAA, klok kartice 1.392/7.000, vrlo je tesko precizirati neki prosecan fps,ali, recimo, napolju je oko 50-60fps., a unutra je oko 70fps,...opet, ponavljam, tesko je izmeriti, jer neki put moze da skoci fps unutra i na 80fps. i vise, ali i da padne ispod 70fps.,...koristio sam slicne putanje i za overclock i za default klokove.
Na, 1.520 - 8.000 sam imao, napolju oko 60fps., a unutra oko 80fps....u principu, vidi se visi fps sa overklokom.
Za default 980ti na kloku oko 1.200ghz, ne mogu da spustim klok na G1 karti toliko u MSI AF...

Poslednja izmena:
Sad se nesto razmisljam.. Igrao sinoc H1Z1 bez vsynca/adaptive niti cap-a jer ***a takav je engine. Grafa grejala do 73c. Nije pukao tada drajver doduse vec pod adaptive u The Division. Smanjio za -10 core tako da je sada 1512, odnosno 1502mhz sa throttle, igrao danas 9 sati u pm navuko sam se malo :d Nije bilo crasheva, najveca temp 69c (60% fan je od 60c do 70c), cpu je znao da peaka na 60c, najveca temp 63c tako da sam lepo zagrejao masinu jer su meni to gornje granice.

E sada, vredi li uopste sto ja trazim "Stabilan" klok kada ***e po ceo dan uglavnom igram sa adaptive/60fps lockom ? Ili da opletem vsync pa da pustim grafu da se malo vise greje i tada vidim da li ima crasheva ? Bice da sam uzaludno iscekivao da nema crasheva kad grafa ne radi pod full sa cappom :)

Btw nije bilo danas crasheva a nisam izasao iz igre, mozda 3 puta je rr zbog konekcije sa serverima, alt tabovao se dosta da bih obrisao pa povratio trottle jer je u fullscreen-u i da budem siguran da nije do oscilovanja voltaze.

P.S Sad ispade da mi 980ti nekako dosta vise greje cpu, nekih 5c vise mozda lol :)

Poslednja izmena:
Pa,
ja igram sve igre na 60fps., tada je nesto manji Gpu load i sigurno su nesto manje temperature. Zbog toga su verovatno i temperature Cpu-a nesto manje. Kada si otljucao fps., normalno je da se i grafa vise zagreje, ali takodje i Cpu trpi visi cpu load, i ima vise temperature.....a, i 980Ti je jaca od 970 za 50-60%, pa treba i veca procesorska snaga da bi ispratila grafu, za 970, taj i7 4770k je radio sigurno na manjem load-u, dok za 980ti sigurno treba i visi load itd....
Namestio sam bios na 1.212v i sad ga testiram, da vidim kako sljaka, i drugi bios je na 1.243 i njega probam, pa cu kasnije da ih postavim na forum....
Da li si dobro proucio kako se flashuje bios, ako imas neke nedoumice, slobodno pitaj, mora da ti bude sve 100% jasno, kako ide procedura...

Poslednja izmena:
Samo mi moras reci tacne komande za cmd, znam da treba as admin cmd, znam da moram disable kartu pre toga. Procedura generalno jasna, samo tacne komande u cmd-u imajuci na umu da smo uradili onaj folder kao sto je na slici negde u ovom topicu sto sam postavio (na c:/).

Ostalo ne bi trebalo da bude problema. Kontam da je do toga ali i do cinjenice da ima jace fanove 980ti pa veca toplota ide gore u evo212. Kontam da stavim jedan intake sa strane, samo da nadjem neki filter zbog prasine, u hladnoj sobi 20-ak stepeni ambient temp dobro ce doci bas kod grafe kontam.

Okey,
kada ti postavim biose, uzmes i postavis ih u C:\ nvflash folder :
llllllllllllllllllllllllllllllllll.png
Dakle, u Device Manager, Disable drajvere, o onda pokrenes cmd.exe kao Administrator o moras da dobijes ovakav prozor:
cc.png
I onda kucas: cd C:\nvflash i pritisnes ENTER:
c1.png
I onda u sledecem prozoru kucas: nvflash -6 1.rom i kucas ENTER :
c2.png
Ovo 1.rom je ime biosa, mozes da postavis kako hoces.
I kada pritisnes ENTER moras da dobijes ovakav prozor:
c3.png
Dakle, mora ovako da izgleda, ako bude drugacije, otkazi flashovanje.....
nvflash 5.236 je prepoznao kartu gtx 980Ti, prepoznao je trenutnu verziju biosa i verziju biosa koja treba da se flashuje i obe verzije su kompatibilne, i kad je zavrsen proces, nvflash te pita da li hoces da update firmware i ti pritiska "y" i onda krece proces flashovanja i brisanje strarog biosa i upadte novog biosa i kada se zavrsi za 30 sekundi, treba da se pojavi poruka da je update uspesno okoncan i pises "exit" i izadjes iz cmd i ponovo Enable drajvere i odmah restart kompa....nadam se da je jasno, ako nije pitaj....:smoke:

Poslednja izmena:
Okey,
dakle, u Device Manager, Disable drajvere, o onda pokrenes cmd.exe kao Administrator o moras da dobijes ovakav prozor:
Pogledajte prilog 195849
I onda kucas: cd C:\nvflash i pritisnes ENTER:
Pogledajte prilog 195850
I onda u sledecem prozoru kucas: nvflash -6 1.rom i kucas ENTER :
Pogledajte prilog 195851
Ovo 1.rom je ime biosa, mozes da postavis kako hoces.
I kada pritisnes ENTER moras da dobijes ovakav prozor:
Pogledajte prilog 195852
Dakle,
nvflash 5.236 je prepoznao kartu gtx 980Ti, prepoznao je trenutnu verziju biosa i verziju biosa koja treba da se flashuje i obe verzije su kompatibilne, i kad je zavrsen proces, nvflash te pita da li hoces da update firmware i ti pritiska "y" i onda krece proces flashovanja i brisanje strarog biosa i upadte novog biosa i kada se zavrsi za 30 sekundi, treba da se pojavi poruka da je update uspesno okoncan i pises "exit" i izadjes iz cmd i ponovo Enable drajvere i odmah restart kompa....nadam se da je jasno, ako nije pitaj....:smoke:
Okej to je lako. Samo komandom pokrenem .rom fajl. Kontam uppaces ih sa nazivom 1.rom I to je to. Ja sam sada na tabletu ali ujutru cu to da odradim ako uploadas. Stavicu 70% fanova I pokrenem heaven uz osd I pratim temp, ako presisa 73c recimo nakon par loopa kontam stavljam slabiji bios? Power limit I voltage push do kraja I gazim 1500/8000 pa onda ako je OK dalje?

Inormativno.. Sta radi -6 komanda u cmd?

Mozes kako hoces imena romova tipa 1242.rom da bude bez konfuzije.

Poslednja izmena:
Sve cu potanko da ti objasnim za svaki bios, sta i kako, samo jos da malo testiram biose, bolje da ne zurimo, da bude sve 100% sigurica, da ne bi bilo :exploder: ......pa cu sutra da postavim na forum......da, bice 1.rom i 2.rom, ali mozes i da menjas nazive, nista se nece desiti....fanove cu da postavim kao sto je i u tvom default bios, pa ce biti isto kako si dosad regulisao putem fan krivulje, cujemo se sutra...

Sve cu potanko da ti objasnim za svaki bios, sta i kako, samo jos da malo testiram biose, bolje da ne zurimo, da bude sve 100% sigurica, da ne bi bilo :exploder: ......pa cu sutra da postavim na forum......da, bice 1.rom i 2.rom, ali mozes i da menjas nazive, nista se nece desiti....fanove cu da postavim kao sto je i u tvom default bios, pa ce biti isto kako si dosad regulisao putem fan krivulje, cujemo se sutra...
Dogovoreno. Tu sam od ujutru u svakom slucaju. Valjda nisam toliki maler

Okey, evo kako stoje stvari.
Ovo su biosi, 1.rom, 2.rom, 3.rom.
https://www.sendspace.com/file/h3ah7r
https://www.sendspace.com/file/wy72sv
https://www.sendspace.com/file/y45bj1

E, sad,ovde je glavna tema o 980Ti G1 karticama, pa mozes malo i da se informises o svojoj kartici i custom biosima:
http://www.overclock.net/t/1544574/gigabyte-gtx-9xx-g1-gaming-h2o-air-bios-tweaking
Prvo i najvaznije, je da, za G1 kartice postoje uvek dva biosa, tkz. DD i DP biosi, ovde mozes procitati u cemu je razlika:
http://www.overclock.net/t/1544574/gigabyte-gtx-9xx-g1-gaming-h2o-air-bios-tweaking/1080#post_24130779
Tvoj bios za karticu je DD bios, a kod mene je DP bios, tako da sam kod tebe postavio da imas custom DD biose, ako bi slucajno flashovao DP bios na DD karticu, onda bi doslo do brikovanja karte, zato sam i reko, i opet cu da naglasim, kada flashujes kartu, u ovom poslednjem prozoru od cmd., mora ovako da stoje postavke, ako nije tako, obustavi proceduru flashovanja:
c3.png
Idem da doruckujem, pa cu ti u sledecem postu objasniti sve o ovim biosima....

Dobro prvu temu sam dobro bio iscitao jos pre 2 dana. Sto se tice druge za DD i DP nisam znao. Trenutno koristim HDMI kao primarni i DVI-D kao sekundarni (VGA), tv ponekad u DVI to HDMI adapterom. Kako vidim kada flesujem DD ili bilo koji najbolje je da imam samo HDMI monitor i safe sam tokom flesovanja da ne bih slucajno napravio neku *****riju. Pa kontam nakon toga svejedno je da li i sta koristim ?

Btw da, koje su voltaze na ovim biosima sada 1/2/3 ?

Pazi, sada sam skinuo Maxwell II Tweaker, save bios again jer sam ugasio TV i sada imam samo HDMI/VGA output, pise da mi je D_P bios, a na starim sto sam tebi uppao bio je D_D !

DP.png

Kad proverim na starim fajlovima koje sam ti uppao jednom ili 2 puta pise D_D ali sam imao aktiviran DVI-HDMI adapter i TV koji je bio ugasen u Nvidia panelu ali opet prikljucen. Sad kako gledam ove slike na overclock.net za DP i DD ispada da stvarno trenutno koristim DVI-I to VGA i HDMI outputove, a TV kacim na DVI-D to HDMI. Tako da ako flesujem na D_P recimo da li to kasnije ne utice na output-ove ili da prikacim TV, proverim da je opet DD i pustim fles tako pa posle da li koristim TV ili ne nije bitno ? To mi je sad nedoumica.

Poslednja izmena:
Ufff,
sad si napravio zavrzlamu, meni si postavio ovaj bios za tvoju karticu:
dd.png
Dakle, kod tebe je po defaultu u pitanju je DD bios, i ja sam koristio taj tvoj bios da napravim 3.rom i uzeo sam DD rom sa overclock.net i napravio 1.rom i 2.rom....
Sad, sta se sad desava, nisi mi poslao D_P bios, nego D_D bios, ajd pogledaj dobro sta se desava.....

EDIT: Da, nisam se udubljivao u tu tematiku, DD vs DP, i ne znam sta i kako tu funkcionise, ali, verovatno ako menjas te ulaze, menjas i te postavke DD i DP, .....proveri, okaci TV i vidi koji je bios i onda proveri bez TV-a....verovatno ako flashujes DP, a TV ti radi na DD, neces imati sliku na TV, ne znam tacno kako to ide......

Poslednja izmena:
Ufff,
sad si napravio zavrzlamu, meni si postavio ovaj bios za tvoju karticu:
Pogledajte prilog 195889
Dakle, kod tebe je po defaultu u pitanju je DD bios, i ja sam koristio taj tvoj bios da napravim 3.rom i uzeo sam DD rom sa overclock.net i napravio 1.rom i 2.rom....
Sad, sta se sad desava, nisi mi poslao D_P bios, nego D_D bios, ajd pogledaj dobro sta se desava.....
Po defaultu bice da je DP.. Ali eto prikacim TV I aktiviram DD koji sam ti i dao. Tako da ako flesujem DD dok mi je I dvii I dvdd port bocnut I aktivira iz tog razloga DD a posle mogu da iskljucim TV I nastavi bios normalno nakon par dana recimo onda ok.

Ne kapiram da li sada moram da se opredelim za outputove zauvek na custom biosu ili je aktivacija odredjenog, u mom slucaju DD biosa neophodna samo za proceduru flesovanja?

Nisam znao da grafa ima 2 biosa.. niti sam igde naleteo na to. Znaci sve u svemu ja mogu da aktiviram DD bios i da uradim fles kao sto je bio plan. Ali ako moram da imam u DVI-D TV da bih samo onda imao flesovan bios onda tu moze biti problema jer TV ce ici tamo vamo sa jednog na drugi PC u zavisnosti od potrebe, jedino da dokupim treci monitor.. Jer kontam ako mi flesamo DD bios, a onda izvucem TV, DP bios moze samo da napravi njesra ?

Jer kako vidim DD bios je samo u slucaju koriscenja oba DVI izlaza, u suprotnom je DP.

Poslednja izmena:
Stvarno ne znam kako to precizno funkcionise,
u postu #60,je @Core.graphics pisao nesto o tome, mozda on zna koja je fora u pitanju....
E, sad, ako je preko TV i tog DVI-HDMI adaptera, u pitanju DD bios, ako flashujes custom DD bios, onda je logicno da ce da sljaka na toj kombinaciji sa TV i tim kablovima.
Ja sad stvarno ne znam sta bi se desavalo, ako iskljucis TV, i ako ti sad ta kombinacija sljaka kao DP bios, ne znam da li bi radila, sa flashovanim DD biosom.....:S:
Probaj,
ukljuci TV, i pogledaj koji je tip biosa, iskljuci TV i pogledaj sad koji je tip biosa, ako sljaka i bez TV i sa ukljucenim TV,( a na jednom je DD, a na drugom DP), onda moze i sa nekim custom biosom......ali, je problem sad, koji je tip biosa default, da li je DD ili DP, tj. da kada se flashuje, da moze bios raditi u oba moda....

Poslednja izmena:
To komplikuje stvar :) Vidim da cu morati malo da pospamam strane forume i vidim misljenja, ali logicno je da moram da se opredelim ili za DD ili za DP. Kod mene je to relativna stvar i to bas mrsi konce sada. Jer recimo TV mi stoji u output-u a ugasen u drajverima. Zena dodje upali TV meni resetuje sve monitore na 5 sekunde i ne mogu da se izvucem iz alt/tab-a i pizdim :D Zato sam ga sinoc ugasio i eto da mi nisi to pomenuo uradili bi DD bios a ko zna kakav bi problem mozda naknadno nastao. Tako da u principu znam osnovno, znam kako flesovati, imamo spremne DD biose, samo ako mozes objasni mi koji je 1/2/3 sa voltazama, znam proceduru flesovanja i osnove. Samo da danas proguglam i vidim sta se desava sa DD/DP u slucaju promena.

Ali generalno vidim da "default" bios zavisi samo od toga za koje se output izlaze odlucim. Ako koristim oba DVI-a onda je DD, ako jedan onda je DP. Zato je kod tebe i DP i normalno da je to nesto u vecem broju slucajeva normala. Pih, veoma lako samo eto cinjenica ima dosta i mora da se svaka prouci i pazi na vreme jer vidim likove koji komentarisu "imao sam srece da uradim DD ili DP jer mi taj output nije/bio prikljucen). Tako da bih se 100% opekao ovog jutra.

U principu, ako su .rom fajlovi ready, ja sam ih skinuo, samo mi reci voltaze da ih rucno preimenujem u voltaze tipa, 1212.rom, 1242.rom i sl i onda kada razresim ovu nedoumicu uradicu fles sa cmd-om (as admin) i tacno tim komandama dok je grafika disable-ovana, i Y ide samo nakon identicnog prozora kojeg si ti postavio. Tako da to nije vise problem. A tebi neizmerno hvala sto si se potrudio, samo eto moram da vidim kako ovo ide i da u najgorem slucaju ubrzam kupovinu gsync monitora pa da imam 100% vremena DD postavku za taj bios uz opciju da TV prikacim sa DP to HDMI adapterom i ostane isti.

P.S U svakom slucaju bice DD bios jer TV ima 3 HDMI-a, sbb/moj komp/drugi komp. A kako vidim bez obzira sto je disableovan u drajverima/nvidia panelu DD bios postaje aktivan sve dok u njemu postoji nesto prikljuceno. To ne bi trebalo da bude problem osim ako mi ne rikne TV, ali mi tada treba informacija sta se desava u sred sessije. Da li automatski kartica odlazi u out i menja bios na DP i pravi neku pomutnju ili imam vremena da se izvucem i vratim default bios. Nije svejedno.

Poslednja izmena:
meni jedino nije jasno kako tebi radi temp na 60c u 99%load i to jos klokovana preko 1500mhz
ja sam uzeo ponovo kartu isto samsung memorija asic 73% ali u Crysis-u ide i do 69-72c i to u velikom kucistu... u mom malom i do 75c
isto tako je isla i prethodna stim sto ova ima malo drugacije voltaze, 1.180 umesto 1.75 i kad se malo doda umesto 1.199 ima 1.205
a asic je veci i tu je npr. obrnuta situacija...
na kojoj ti brzini drzis ventove brate i koja ti je temperatura u sobi... kod mene je 24-25c u kuci

Evo, probo sam, da flashujem tvoj DD bios na moj DP bios i evo sta mi je izaslo u onom prozoru:
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.png
Vidis, nvflash me je obavestio, da biosi nisu kompatibilni,(DD vs DP), tako isto bi me upozorio i kada bi, recimo, recimo flashovao bios neke druge 980Ti kartice, recimo, ASUS Matrix 980TI....Znaci, ako dobijes ovakvo upozorenje, otkazi flashovenje, jos jednom, mora ovako da izgleda prozor, pre flashovanja:
c3.png
Ovako,
1.rom, je bios sa overclock.net i samo sam promenio postavke za ventove, da sljakaju kao na tvom originalnom DD biosu. Tvoj default bios radi na:
maximum voltage 1.243v i TDP od 390W i imas trotlovanje.
Ovaj bios sljaka na:
maximum 1.243v, ima TDP od 451W i Power Limit na 150%, PCI-e slot power je povecan na 75W itd....to je Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming BIOS sa ove teme, http://www.overclock.net/t/1544574/gigabyte-gtx-9xx-g1-gaming-h2o-air-bios-tweaking.
Znaci, kada povecas Power Limit na Maximum i maximum voltage, imaces boost klok od 1.455ghz, voltaza na 1.243V i onda klokujes karticu, recimo, plus 45ghz, za klok od 1.500ghz itd. I neces da imas trotlovanje kartice....
Ako, dodas u MSI, za voltage +30mv, imaces maximalnu voltazu na 1.224V i kada dodas Power limit, bice klok na oko 1.420ghz i onda klokujes karticu. Na ovoj voltazi mi je kartica trotlovala, probaj i vidi kako ce kod tebe da sljaka....
Dakle, ako imas bilo kakvu nedoumicu ili nejasnocu, pitaj da vidimo da li gde je problem....
Probaj, prvo ovaj bios, ali, ne zaboravi da je DD i tako i postavi konfiguraciju....

meni jedino nije jasno kako tebi radi temp na 60c u 99%load i to jos klokovana preko 1500mhz
ja sam uzeo ponovo kartu isto samsung memorija asic 73% ali u Crysis-u ide i do 69-72c i to u velikom kucistu... u mom malom i do 75c
isto tako je isla i prethodna stim sto ova ima malo drugacije voltaze, 1.180 umesto 1.75 i kad se malo doda umesto 1.199 ima 1.205
a asic je veci i tu je npr. obrnuta situacija...
na kojoj ti brzini drzis ventove brate i koja ti je temperatura u sobi... kod mene je 24-25c u kuci

23c je u sobi, stvar je u tome da sam se malo zaneo i gledao u tempove sa vsyncom :) Recimo da 70% fanova ogranice temp na 70c bez vsynca, ako stavim 70% na 60c ostaje na 60c bez vsynca isto. Trenutno sam stavio da sljaka 60% na temp pocevsi od 60c do 70c, pa na 70c da startuje 70%. Tako da sam juce nakon 9 sati igranja imao najveci peak na 69c iz nekog razloga, ali je uglavnom 60-62c sa 60% fanovima. Iznad grafe mi je evo212, on ima oba fanova onaj fazon push and pull valjda, a iza njega jos jedan outtake. Iznad EVO212 imam 2 komada gore isto outtake. Ova 2 gore i jedan iza rade fiksno na 80% u biosu (nisu previse bucni ali recimo da prave manju buku zbog koje se ne cimam oko manjeg coilwhine-a ili veceg broja obrtaja na grafi), za cpu ne pamtim ali znam da dosta pomazu.

Valjalo bi da postavim na stranici jedan intake pogotovo kad startujem klimu i pocne sezona jer 18c ima da osvezi direkt grafiku, medjutim nemam filter tu i to je kilo prasine kroz nedelju dana s obzirom da imam previse tehnike u stanu, laminat, sve je od iverice i lamperije (drvenarija) i tu nastaje problem a nemam kompresor da cisitm. Tako da ili moram da odradim nesto "custom" sa cipkanim vesom ili da nadjem bas 120mm filter za bocnu stranu i bice to jos hladnije. Ali da generalno na auto fanovima ode to do 73c jer se i sa auto startuju 70% na 70c ali to je limit na 1.243.

Evo, probo sam, da flashujem tvoj DD bios na moj DP bios i evo sta mi je izaslo u onom prozoru:
Pogledajte prilog 195891
Vidis, nvflash me je obavestio, da biosi nisu kompatibilni,(DD vs DP), tako isto bi me upozorio i kada bi, recimo, recimo flashovao bios neke druge 980Ti kartice, recimo, ASUS Matrix 980TI....Znaci, ako dobijes ovakvo upozorenje, otkazi flashovenje, jos jednom, mora ovako da izgleda prozor, pre flashovanja:
Pogledajte prilog 195892
Ovako,
1.rom, je bios sa overclock.net i samo sam promenio postavke za ventove, da sljakaju kao na tvom originalnom DD biosu. Tvoj default bios radi na:
maximum voltage 1.243v i TDP od 390W i imas trotlovanje.
Ovaj bios sljaka na:
maximum 1.243v, ima TDP od 451W i Power Limit na 150%, PCI-e slot power je povecan na 75W itd....to je Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming BIOS sa ove teme, http://www.overclock.net/t/1544574/gigabyte-gtx-9xx-g1-gaming-h2o-air-bios-tweaking.
Znaci, kada povecas Power Limit na Maximum i maximum voltage, imaces boost klok od 1.455ghz, voltaza na 1.243V i onda klokujes karticu, recimo, plus 45ghz, za klok od 1.500ghz itd. I neces da imas trotlovanje kartice....
Ako, dodas u MSI, za voltage +30mv, imaces maximalnu voltazu na 1.224V i kada dodas Power limit, bice klok na oko 1.420ghz i onda klokujes karticu. Na ovoj voltazi mi je kartica trotlovala, probaj i vidi kako ce kod tebe da sljaka....
Dakle, ako imas bilo kakvu nedoumicu ili nejasnocu, pitaj da vidimo da li gde je problem....
Probaj, prvo ovaj bios, ali, ne zaboravi da je DD i tako i postavi konfiguraciju....

Dobro u svakom slucaju kada flesham ovaj bios, napucam max mV i power limit ne postoji sansa da ode nesto u out sve dok su temperature okej ? Kontam da idem odmah na 1.243V i dodam +45/+500 i testiram to nadam se sa priblizno istim temperaturama, videcemo.

Ti si uppao 1/2/3 romove, kontam 1.rom je ono sto flesujem tako ?

ready kao.png

Ovo je postavka foldera ?

1. Komandu i sve kako treba biti u cmd-u vidim - jasno.
2. Podesio DD bios sa prikacenim TV-om - jasno.
3. Disable gpu adapter u device manager pre da pocnem proceduru - jasno

Nejasno ostaje, sta se desava ako iskljucim TV dok grafika radi u nekoj igri ili destkopu i da li odmah crashuje sistem i menja bios na DP.
I jos jedna stvar, u slucaju panike :) Vracanje na stari bios se radi na potpuno isti nacin sa istom cmd komandom i na istom (u mom slucaju) DD biosu ?

Poslednja izmena:
ak mi postavi tvoj fan profle bas da vidim.... pa da probam i ja... vidim u idle ti je ispod 30c... verovatno je ok protok vazduha u kucistu.
ja se spremam da je bacim pod vodu pa sta bude i kako bude, videcemo...

fan za coregraphics.png

Na 970-ici koje sam preneo i na 980ti g1 70% je pocinjalo na 60/65c medjutim ova je grafa malo bucnija pa sam to eto povukao na 70c sada. Ali eto ovo je trenutno fan curve sa kojim igram/testiram tokom celog dana.

P.S Sada skontao da mi od jutros nije bio applied fan speed iz nekog razloga i samim tim ceo hardware monitor izbagovan.. Fan Speed % u levom delu MSI Afterburnera uglavnom baguje tako da pratim to na OSD ili u Hardware Monitor. Lol..ispada po MSI Afterburneru da mi grafika nije ni radila ako je za verovati core clocku :) Kao po obicaju sumnjam na ove najnovije fix drajvere..zato jednom kad nadjem stabilan klok sumnjam da cu par meseci ici dalje osim ako nema bitnijih updejtova.

Poslednja izmena:
Da, ono sto sam upload, i pricam o tom 1.rom, on je DD i ima te specifikacije:
povecas maximum voltage u MSI i imas 1.243v i Power Limit na maximum i imas 1.455ghz i dodajes samo klok i memoriju, mislim da bi trebalo sa ovom voltazim da ides na negde oko 1.520/8.000, pa probaj, i onda ce sve zavisiti od temperatura kartice....
Da, to je postavka foldera, imas i taj 1.rom, otvori ga za svaki slucaj sa MaxvellBios Tweaker, da vidis da li je DD rom....
Da, posto si snimio tvoj originalni DD bios, sacuvaj ga u vise verzija( za svaki slucaj) i uvek mozes da ga ponovo flashujes...
Najbolje je da kada flashujes, upalis i net i kako flashujes, da gledas one SS koje sam ti postavio u #188 i #200 postu i pratis instrukcije....jos jednom, ako nesto ne ide kako treba ili nisi siguran sta se desava, obustavi flashovanje itd....
Ova druga dva biosa su, jedan na 1.224v i drugi na 1.212V, tako da probas ovaj i ako ti se ne svudjaju temeperature, imas ova druga dva.....po mom iskustvu, 1,243v je prevelika voltaza i tesko ce se izbori G1 karta sa tom voltazom,...videcemo..

Poslednja izmena:
Okej, onda je mozda bolje da pocnem sa 1.224v :smash:

Ali u svakom slucaju odradicu ovo u toku veceri, da testiram jos malo ovaj klok i poigram sa druzinom nesto pa se onda bacim na flesh.

Generalno se cimam samo oko nekog neocekivanog faila pa da ne mogu da koristim karticu. Nemam vise zivaca niti smem da se nerviram, a hocu eto da se oprobam i sa ovim :) Nadam se jednom crashu ubrzo pa da prelomim i ubrzam proces.

Poslednja izmena:
Probaj prvo ovaj 1.rom,
taj bios sam dugo koristio i pouzdan je.
Drugo, sa ovim 1.rom, mozes i ovako da uradis:
U MSI postavis za voltage +30Mv i imaces voltazu od 1.224V, i onda dodas Maximum Power Limit, i imaces klok od oko 1.420ghz i onda dodajes overklok. Kod mene je na ovoj voltazi trotlovala karta, ali, probaj kako ce biti kod tebe....
Znaci, sa ovim 1.rom biosom, mozes da probas i 1.243v i 1.224V i onda mozes putem testova da vidis kolike su temperature i znacemo kakve su temperature za te voltaze, ako su visoke, onda ce 1.212v bios biti najbolji itd.......i jos nesto, obavezno ukljuci OSD i prati temperature, voltazu i klokove, da bi imao sliku sta se desava sa karticom..itd...

Poslednja izmena:
Probaj prvo ovaj 1.rom,
taj bios sam dugo koristio i pouzdan je.
Drugo, sa ovim 1.rom, mozes i ovako da uradis:
U MSI postavis za voltage +30Mv i imaces voltazu od 1.224V, i onda dodas Maximum Power Limit, i imaces klok od oko 1.420ghz i onda dodajes overklok. Kod mene je na ovoj voltazi trotlovala karta, ali, probaj kako ce biti kod tebe....
Znaci, sa ovim 1.rom biosom, mozes da probas i 1.243v i 1.224V i onda mozes putem testova da vidis kolike su temperature i znacemo kakve su temperature za te voltaze, ako su visoke, onda ce 1.212v bios biti najbolji itd.......i jos nesto, obavezno ukljuci OSD i prati temperature, voltazu i klokove, da bi imao sliku sta se desava sa karticom..itd...

Ma OSD ne gasim ni kad spavam :) Sve je jasno, samo ostaje da resim ovo "Nejasno ostaje, sta se desava ako iskljucim TV dok grafika radi u nekoj igri ili destkopu i da li odmah crashuje sistem i menja bios na DP.". I da testiram da li ostaje DD i kada je TV ugasen i kada je upaljen ali kontam da sve dok ima napona u TV-u i Nvidia panel ga prepoznaje i DD ostaje tu ok je. Ali ne znam sta AKO :)

Da, i ja stvarno nemam predstavu,
ali, deluje logicno da probas ovako:
ugasis komp. i postavis da sljaka TV, i pogledas bios, koliko sam shvatio to je DD bios,..... onda iskljucis komp i iskljucis TV, da nemas nikakvo prepoznavanje TV i tog tog DVI-HDMI adaptera, i probas da li sljaka sa drugom kombinacijom, gde je koliko sam shvatio DP bios....
Mislim, da ne bi trebalo da bude problema, jer kartica i bios prepoznaju svaku kombinaciju posebno, kao da si postavio po prvi put...
E, sad, ako bi tokom gaminga isljucio TV i prebcio na drugu ( DP) konfiguraciju, deluje logicno, da ne bi moglo da sljaka i da bi se komp i grafa zabagovali ili bi se desilo nesto slicno......
Nisam pametan, ova prva situacija, sa gasenjem i paljenjem TV, mi deluje, da moze da prodje, a za drugu situaciju, sa menjanjem tokom rada, mislim, da ima rizika da se nesto pokvari.....
Mozda neko sa foruma zna kako stoje stvari, pa ako hoce neka objasni sta je tu fora, sa ovim DD i DP stvarima....:)

Poslednja izmena:
Da, i ja stvarno nemam predstavu,
ali, deluje logicno da probas ovako:
ugasis komp. i postavis da sljaka TV, i pogledas bios, koliko sam shvatio to je DD bios,..... onda iskljucis komp i iskljucis TV, da nemas nikakvo prepoznavanje TV i tog tog DVI-HDMI adaptera, i probas da li sljaka sa drugom kombinacijom, gde je koliko sam shvatio DP bios....
Mislim, da ne bi trebalo da bude problema, jer kartica i bios prepoznaju svaku kombinaciju posebno, kao da si postavio po prvi put...
E, sad, ako bi tokom gaminga isljucio TV i prebcio na drugu ( DP) konfiguraciju, deluje logicno, da ne bi moglo da sljaka i da bi se komp i grafa zabagovali ili bi se desilo nesto slicno......
Nisam pametan, ova prva situacija, sa gasenjem i paljenjem TV, mi deluje, da moze da prodje, a za drugu situaciju, sa menjanjem tokom rada, mislim, da ima rizika da se nesto pokvari.....
Mozda neko sa foruma zna kako stoje stvari, pa ako hoce neka objasni sta je tu fora, sa ovim DD i DP stvarima....:)

Sto manje znas to bolje.. Sta sad kad uzmem zeni 970-icu g1 ili nesto mislis da necu da se igram sa biosima ? Jos ako uspem da promenim koji put ovde na 980ti to ce da mi postane svakodnevnica. Meni toliko treba.. A eto sada DD i DP od niodkuda cak nista nisam ni procitao o tome ispadose sada neki rizik :D Ako neko ima iskustva nek doda, ovako veceras sve ili nista idemo :)

Nemoj, nema tu, biti ili ne biti, pusti tog Hamleta, :smash:
Prvo, kao sto sam ti pokazao, kad sam probo da flashujem DD bios na moj DP bios, dobio sam ovu poruku:
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.png
Drugo, sacekaj sa tim menjanjem u toku rada kompa i TV, mozda se neko i javi i objasni kako idu te stvari sa DD i DP cheers....mozes i da otvoris temu i objasnis problem i pitas za savet....
Ako, bas radis, probaj prvo ono sa paljenjem TV i onda skroz gasenjem TV,.....kolko znam, gtx970 nema problema sa tim DD i DP funkcijama, pa je najbolje da probas ovo prebacivanje, prvo sa tom kartom itd...

Nazad
Vrh Dno