Šta je novo?

Gigabyte GeForce GTX980Ti G1 Gaming

mene odusavljava ta vasa idle temperatura.... svaka cast, kao da su vaam napolju racunari.... meni nije bila ispod 28-29c.....uzas!!!
npr kad je 72c kad pipnem hladnjak na bilo kom mestu on je vreo, doslvno vreo.... ne znam sta mogu da dobijem mazanjem druge paste, kad mislim da se toplota prenosi savrseno na taj hladnjak.....

Dobro, meni ventovi rade na oko 980rpm.
Vidi, za temperature, ne znam, ja sad experimentisem sa ovim pastama i nacinom, kako i koliko je najbolje da se nanese na gpu jezgru i eventualno na bazu hladnjaka. Sad, prvi rezultati sa ovom Noctua pastom su neverovatni, za oko 10C manje u odnosu na prethodnu pastu MX4. Mozda ja nesto nisam dobro video ili sam nesto prevideo,,) ne znam,......... ali, znam kako su se kretale temperature tokom gaminga sa MX4 pastom, ( jer mi je konstantno ukljucen OSD za temper.), i sledecih par dana dobro cu da testiram karticu, pa cu da prezentujem :rtfm:na forum rezultate temper. sa novom pastom,.... ako bude napredka i za 5C, onda se sigurno isplati da se promeni pasta.
P.S. dobro si pogodio sustinu stvari, ja mislim, :,,:, da je mozda problem sa ovim G1 kartama, sto se ne prenosi najbolje i najidealnije toplota sa gpu jezgre na bakarnu bazu hladnjaka, mozda zbog lose paste ili loseg nanosenja, ..... mozda gresim, videcemo, javljam kako stoje stvari sa temper. na ovoj Noctua pasti...

Poslednja izmena:
meni u idle rade na 1100rpm.... i na prvoj i na drugoj karti...
reci mi koja ti je default voltaza idle u windowsu, kod mene je to 0.862v

I kod mene je 0.862v, ali mi je i jedna strana kucista otvorena, vec sam pisao na tu temu.
Nego, moram ovako, vauuuuuu....:D
Testirao sam dodatno temperature sa Noctua pastom i ovako stoje stvari:
Prvo, ako se ovo pokaze tacnim, moracu da patentiram svoj pronalazak, nema mi druge, dokle vise da se za djabe cimam vise sa tim testiranjima i nekim mojim malim modovanjima...:beat:
Ali, stvarno, posto sam poslednjih nedelju dana uradio dosta testova, imao sam jasnu situaciju sa kretanjem temperatura u svim tim tetsovima.
Ovako, Dirt 3 je imao temperature oko 70C sa starom pastom, na istim klokovima i voltazom,i istim rpm obrtajima i slicnom spoljasnjom temperaturom, kartica sljaka na oko 60C, znaci takodje za 10C manja temper. kao i u NBA igri.
Sledeci test, Metro LL Redux je imao temperature oko 65 -75C sa starom pastom, na istim klokovima i voltazom, i istim rpm obtajima i slicnom spoljasnjom temperaturom, karta je radila na oko 55-65C sa starom pastom, takodje manje za oko 10C, identicno ponasanje temperature kao u prva dva testa..
Ne znam, da li je ovo stvarno realno da se dobiju ovako nize temperature....mislim, jos cu i dalje da testiram, da ne izvodim prerano neke zakljucke ( da vidimo kako ce se temperature ponasati u gamingu), ali, posedujem karticu vec oko 6 meseci, i non stop je ukljucen OSD i za bench i za gaming, i znam kako se ponasa kartica sto se tice temperatura, i zaista su me ovi prvi rezultati iznenadili, deluju nestvarno, jer znam dobro kakvi su mi bili reultati u ovim testovima,.... Metro LL Redux, nikad, ali stvarno nikad, i kada je bila ona jaka zima u Januaru( -10C ), nije imao manje od 72C......videcemo sta ce ispasti na kraju...

Poslednja izmena:
Stavi ponovo MX-4 pa istestiraj,mozda prvi put nisi stavio kako treba,razlika od 10C je rezervisana za tecne metale a ne izmedju te 2 paste ;)

Stavi ponovo MX-4 pa istestiraj,mozda prvi put nisi stavio kako treba,razlika od 10C je rezervisana za tecne metale a ne izmedju te 2 paste ;)

Vidi kako stoje stvari,
mozda nisi procitao sve od pocetka teme, menjao sam MX4 pastu tri puta, i stavljao sam malo, kao list papira na gpu, i drugi put, malo vise i deblje isto na gpu, i treci put tanko kao list papira na gpu, i vrlo tanko i na bakarnu bazu hladnjaka, i kada sam montirao grafu, posto su mali srafovi, jednom sam ih malo jace stegao, drugi put samo ovlas( kao i sto je bilo kao kad je kupljena garfika) i slicno....onda, sta sam primetio kada sam skidao fabricku pastu, bila ja bas velika kolicina paste, razmazana i skorena i oko samog gpu jezgra, i takodje razmazana i na bakarnoj povrsini hladnjaka ( ko je radio delid procesora Ivy, slicno je izgledalo, kao kad se skine IHS i ona default pasta, sva razmazana i skorena, kao zvaka ) i itd.
Po nekom mom osecaju za elektroniku, :type: :crash:, sve mi to deluje kao da Gigabyte nije bas najbolje resio tu stvar sa pasto i nacinom njenog nanosenja i slicno.....videcemo, jos cu da testiram, pa ako bude i 5C manje temperatute, super je....

Poslednja izmena:
meni u idle rade na 1100rpm.... i na prvoj i na drugoj karti...
reci mi koja ti je default voltaza idle u windowsu, kod mene je to 0.862v

Kod mene su na 1080rpm, koliko sam video ti imas i7 4770k a imas i malo kuciste (ako sam te lepo skontao sa drugog threada/podforuma).. mozda ti je i to problem. Kod mene jeste lom sa kablovima ali imam 4 outtake fanova i jos 2 na evo212, plus vece kuciste. Mislim da ti je to normalno.

Vidi kako stoje stvari,
mozda nisi procitao sve od pocetka teme, menjao sam MX4 pastu tri puta, i stavljao sam malo, kao list papira na gpu, i drugi put, malo vise i deblje isto na gpu, i treci put tanko kao list papira na gpu, i vrlo tanko i na bakarnu bazu hladnjaka, i kada sam montirao grafu, posto su mali srafovi, jednom sam ih malo jace stegao, drugi put samo ovlas( kao i sto je bilo kao kad je kupljena garfika) i slicno....onda, sta sam primetio kada sam skidao fabricku pastu, bila ja bas velika kolicina paste, razmazana i skorena i oko samog gpu jezgra, i takodje razmazana i na bakarnoj povrsini hladnjaka ( ko je radio delid procesora Ivy, slicno je izgledalo, kao kad se skine IHS i ona default pasta, sva razmazana i skorena, kao zvaka ) i itd.
Po nekom mom osecaju za elektroniku, :type: :crash:, sve mi to deluje kao da Gigabyte nije bas najbolje resio tu stvar sa pasto i nacinom njenog nanosenja i slicno.....videcemo, jos cu da testiram, pa ako bude i 5C manje temperatute, super je....

Pratim ja temu ne uskacem ko padobranac :D,nismo se razumeli,izmedju fabricke i mx-4 moze i da bude 10C ali izmedju mx4 vs NT-H1 je malo teze a to si spomenuo zato sam i napisao to :D

Inace svaka cast za testiranje i entuzijazam ;)

Poslednja izmena:
Pratim ja temu ne uskacem ko padobranac :D,nismo se razumeli,izmedju fabricke i mx-4 moze i da bude 10C ali izmedju mx4 vs NT-H1 je malo teze a to si spomenuo zato sam i napisao to :D

Inace svaka cast za testiranje i entuzijazam ;)

Aha, onda okey, izvinjavamo se, :eyebrows:
veruj mi, ni ja ne znam kako sad to tako moze da bidne, da budu toliko manje temperature....izmedju farbricke i MX4 je bilo otprilike isto, sad izmedju MX4 i Noctua oko 10C.
Mozda je u ovome neka fora. Kada sam stavio malu kolicinu MX4, temperature su bile okey jedno vreme i onda u jednom trenutku su porasle. Kada sam otvorio grafu, paste vise nije bilo na gpu jezgru, samo malo u tragovima, kao da je isparila.:smash: Kada sam stavio malo vise paste i na gpu i na bakarnu povrsinu, temperature su bile okey za ovu G1 grafu, u granicama 65 - 73C, i kada sam ostvorio grafu pasta je ostala u kolicini u kojoj sam je i naneo,....
E, sad, mozda je to i bila i prevelika kolicina paste, pa je mozda i stvarala temperaturni 'cep' izmedju jezgra i bakarne povrsine, jer, sada, kada sam naneo Noctua pastu, preko povrsine gpu jezgra, kao list papira, dobio sam 10C manje temperature u ovim testovima....
Sad sam testirao i u Resident Evil 6 benchu,
sa MX4 ( debelo nanoseno), je bila temper. u proseku oko 73-74C,....... sada sa Noctua ( tanko nanoseno), na istim klokovima i voltazi, istim rpm ventova i slicnom spoljasnjom temper., je temperatura oko 63C, dakle, i ovde opet razlika oko 10C u korist nove paste........
MAMMA MIA! Mora da sam zapatio neke gremline.....:sceptic:.....mislim, da ce pravi test biti Crysis 3, tu su bile temper. oko 68-75C u zavisnosti od scena....

Poslednja izmena:
citajuci prethone postove gde si pisao o srafovima, uzeo sam srafciger i dotegao..... takodje, i moja grafa je bila slabije stegnuta, mozda bas zato da pasta nebi isparila/nestala (izasla sa strane), nego onako slabije, da se tu i zadrzala.....
prevrti malo te testove pa iznesi zakljucak to je bas lepa razlika...

Mazi7 :
jeste kod mene manje kuciste, ali ja imam dva 120mm venta direkt ispod grafike i lepo joj salju sobni vazduh... meni je daleko pozor od kusita, i u najtoplijem delu stana sam...a pritom greju ko ludi, tako da je do toga! Inache temp je u idle 30-32c a cim otvorim malo prozor i napravim najblazu promaju u tom delu stana, odmah ide na 29-28c u idle... bitno mi je da u gamingu ne prelazi oko 52-63c (zavisi od igre), to mi je ok ja i onako volim da igram u 60fps.

citajuci prethone postove gde si pisao o srafovima, uzeo sam srafciger i dotegao..... takodje, i moja grafa je bila slabije stegnuta, mozda bas zato da pasta nebi isparila/nestala (izasla sa strane), nego onako slabije, da se tu i zadrzala.....
prevrti malo te testove pa iznesi zakljucak to je bas lepa razlika...

Mazi7 :
jeste kod mene manje kuciste, ali ja imam dva 120mm venta direkt ispod grafike i lepo joj salju sobni vazduh... meni je daleko pozor od kusita, i u najtoplijem delu stana sam...a pritom greju ko ludi, tako da je do toga! Inache temp je u idle 30-32c a cim otvorim malo prozor i napravim najblazu promaju u tom delu stana, odmah ide na 29-28c u idle... bitno mi je da u gamingu ne prelazi oko 52-63c (zavisi od igre), to mi je ok ja i onako volim da igram u 60fps.

Da, vidis i kod tebe su nesto blaze stegnuti srafovi, cale mi se bavio celi zivot telefonijom, pa mi je reko da su ti srafovi ( mali po dimenzijama i imaju na sebi oprugu, feder ) sa tim oprugama, tako i napravljeni da se ne zatezu mnogo jako, jer ti 'federcici' dodatno prave pristisak i daju snagu tim malim srafovima.( tako nekako)
I, drugo, potpuno se slazem sa tobom, i ja isto tako slicno razmisljam, :,,:, tj. malo su slabije pritegnuti srafovi, bas iz tog razloga da bi se pasta zadrzala na jezgru, i mozda su bas i zbog toga i u Gigabytu odlucili da stave bas dosta paste na gpu i hladnjak, pa se ona zbog toga i onako skori kada je van povrsine jezgra.
Imajuci sve ove cinjenice koje smo uocili ( i ti i ja), cheers mozda je i logicno da sada sa ovom Noctua pastom i pravilnim nanosenjem paste i odmerenim zatezanjem srafova, budu temperature dosta manje od default....:trust:

Poslednja izmena:
Testirao i temperature u Crysis 3,
e, sad, tu imam mali problem, jer ne znam tacno koliko sam imao postavljeno za rpm. ventova i kolika je tacno bila spoljasnja temperatura, za grafiku sa starom pastom, ali, sad sam testirao sa voltazom od 1.212v, ( znam da sam do pre nekoliko dana imao bios na 1.205v i da sam sa tom voltazom i igrao Crysis 3) i postaviom sam rpm. ventove na neku brojku koju stalno koristim.
Prvo,
probao sam deonicu koja je davala uvek visoke temperature, otprilike oko 73 - 76C, sve u zavisnosti od voltaza, broja okretaja ventova i spoljasnje temperature. Sada, sa novom pastom, temper. je bila oko 66 - 68C maximum. Dakle, i pored svih nejasnoca koja mogu dosta da uticu na porast temperature, sa novom pastom, gde sam maximalno postavio stvari da bude visa temperatura ( visa voltaza, manji broj obrtaja ventova), su opet temper. bile manje, za recimo minimalno 5 - 7C.....uradicu jos testova.
Po svemu sudecu, definitivno su temperature bolje sa novom pastom, samo se postavlja pitanje koliko, .....mislim, ako je razlika i nekih 5C, definitivno se isplati promeniti pastu i staviti neku drugu, i naci odgovarajucu metodu nanosenja paste...

meni nista ne zagreje kartu kao TR2013 sa ugasenom vsync-om,ali ni blizu.krizu doduse nemam u lajbrriju.i ja sam fan noctue,ali ili si previse stavio i previse razmazao arctic-a ili nisi lepo namontirao ili oboje.opet ti ponavljam,mazanje ostavi za nutelu,pastetu i/ili margarin:

Zasad svi testovi i igre, pokazuju da su temperature nize sa Noctua NT-H1 pastom , nego sa MX4.
Kolika je razlika u pitanju ?
Vrlo je tesko odrediti, jer, spoljasnja temperatura je drugacija ( visa ) nego pre dva-tri meseca, ne znam tacno kolika je voltaza bila i rpm ventova, ali, sa 99% sigurnosti mogu da kazem, da je temperaura niza za minimalno 5-6C u gamingu.
Zasto se pokazala Noctua pasta boljom od MX4 ?
Ne znam tacno, mogu samo da pretpostavljam, recimo, , mozda tako odgovara ovoj G1 kartici zbog nekih njenih specificnosti, mozda ovoj Noctua odgovara vise ovaj nacin nanosenja paste, razmazivanjem po jezgru gpu, malo deblji sloj kao list papira, a mozda, MX4 pasti odgovara neki drugi nacin razmazivanja paste, ne znam. Svako ko ima ovu G1 kartu, moze experimentisati :crash: i probati i videti u praksi sta je najbolje.
U principu, nije problem i vrlo je lako otvoriti i zatvoriti grafu, i naneti pastu. Moje konacno misljenje je, da je Gigabyte nesto malo losije odradio sam proces nanosenja paste, drugo, pitanje je kvalitet paste koji je koriscena, i usled toga, mogu se dobiti bolje temperature, kada se ponovo stavi neka druga pasta ( osim MX4 i Noctua ), sa odgovarajucom metodom nanosenja.

Poslednja izmena:
Koristio MX-4 i NT-H1 na gomili raznih setupova, razlike svaki put bile u domenu statisticke greske.

nece burazer da odustane od mazanja pa to ti je...

Ko je bio pitao..onako 8-10fps-a je razlika u novom Tomb Raideru, Witcheru 3 i The Division izmedju stocka i 1502 core clocka. Dobio nvidia drivers crash u Witcheru 3 danas pa testirao malo.

Cisto potvrda posto je perafilozof spomenuo nesto na temi za Witcher 3 i ja odma paranoja ehehe.. Klokovana karta na 1500/8000 12h ingame gde voltaza varira, temp pada i max dostize 65c, obaranje kloka zbog menija i slicno..ima rizika da se karta brze s**** ili jok ? Prvi put cujem da moze od kloka pod duzim igranjem da ispadne neki fail.. Pogotovo gde 20-30% vremena provedes u meniju gde se karta hladi i nema opterecenja.

Sta znam, :trust:
dok god su temperature u normali, valjda je okey, ne bi trebalo nista da se desi. Ali, ipak 12h gaminga je bas dosta. Secam se, ja sam jednom sa drugarom cepao PES 2012 oko 10-11h bez prestanka,( nikako nisam mogao da ga 'razbijem' :mad: ), ali, ipak je Witcher 3 graficki dosta zahtevniji za Gpu.
Nemam jasnu predstavu da li je 100% bezbedno i sigurno, niti sam negde citao o tome na net-u, mozda neko ima neku pouzdanu informaciju kako stoje stvari u vezi dugackih gaming sesija i uticaja na samu graficku karticu....

Ako su 100-150 evra graficke od pre 10-15 godina mogle da gaming-uju godinama po pola dana, ne vidim zasto danasnja 600+ evra graficka ne bi mogla. :d

Ma gpu usage mi 50% :) temp 65c max, a i kazem to rotiranje u meniju tamo vamo obara i temp, i core i voltazu. Nego eto posto je ovo tema za 980ti g1, jel imas ti reviewsrb crashove sa drajverima ? Koristim 364.51, prekjuce dobio crash u W3 dok sam bio idle, juce nema crasha nakon 12h, a danas nakon 20min u Diablo 3..bez da startam MSI Afterburner znaci na stocku dobijem crash. Valjda nije grafa.. Mada kada sam imao takav slucaj to je bio hd5670 i toga je bilo konstantno, nadam se da je ili Win10 ili drajveri, samo sto ne znam onda koje da trazim da mi sve bude stabilno.. Mislio sam da je do napajanja na 970 kada sam klokao ali eto..grr.

Nego eto da vidim koje drajvere ti koristis.

Btw sad sam skontao da mi 20c idle i cpu i gpu sa klimom. Ako stavim intake da povuce to pada na ispod 20.. Samo jos da vidim racun za struju za ovaj mesec :D

Poslednja izmena:
aj aj dajes 600e za grafiku ... nece ti tesko pasti i 2000din veci racun za struju, a nece ni tolika biti razlika ;)

Ja sam na 361.91 drajveru i sve radi normalno na Win 7.
Ja dosad nisam nikada imao crash drajvera na stock postavke za grafu. Sigurno nije do grafe ovo sto se tebi desava. Da li si instalirao nov Win kad si zamenio 970 grafu ? Verovatno imas neki registry bug koji ti rusi drajvere. Sad cu da probam najnovije drajvere. Kod mene, uglavnom novi drajveri mogu da smanje ili povecaju nesto malo overklok, sve ostalo radi perfektno....

Nisam probao taj, ali znam sa 970-ice da ima 80% problematicnih.. Eto sada igrao 3-4 sati W3 sve okej.

Dobio endless loading screen i u event vieweru sledece ali kontam nije to grafe..

The application-specific permission settings do not grant Local Activation permission for the COM Server application with CLSID
{D63B10C5-BB46-4990-A94F-E40B9D520160}
and APPID
{9CA88EE3-ACB7-47C8-AFC4-AB702511C276}
to the user NT AUTHORITY\SYSTEM SID (S-1-5-18) from address LocalHost (Using LRPC) running in the application container Unavailable SID (Unavailable). This security permission can be modified using the Component Services administrative tool.

aj aj dajes 600e za grafiku ... nece ti tesko pasti i 2000din veci racun za struju, a nece ni tolika biti razlika ;)

Nije sve ni tako bajno :) Kad ima ima, kad nema nije lako, nisam ni sam heh.

Eto jos 20-ak sati Witchera i nema crasha..tako da kontam kada se desi random to je do drajvera ne do kloka.

Nije sve ni tako bajno :) Kad ima ima, kad nema nije lako, nisam ni sam heh.

Eto jos 20-ak sati Witchera i nema crasha..tako da kontam kada se desi random to je do drajvera ne do kloka.

Mislim da nije ni do drajvera, ukucaj u google informaciju iz event viewera, cini mi se da je neka druga sistemska greska u pitanju.
https://www.google.hr/search?hl=hr&source=hp&biw=&bih=&q=The+application-specific+permission+settings+do+not+grant+Local+Activation+permission+for+the+COM+Server+application+with+CLSID++++%7BD63B10C5-BB46-4990-A94F-E40B9D520160%7D+++and+APPID++++%7B9CA88EE3-ACB7-47C8-AFC4-AB702511C276%7D+++to+the+user+NT+AUTHORITY%5CSYSTEM+SID+%28S-1-5-18%29+from+address+LocalHost+%28Using+LRPC%29+running+in+the+application+container+Unavailable+SID+%28Unavailable%29.+This+security+permission+can+be+modified+using+the+Component+Services+administrative+tool.&gbv=2&oq=The+application-specific+permission+settings+do+not+grant+Local+Activation+permission+for+the+COM+Server+application+with+CLSID++++%7BD63B10C5-BB46-4990-A94F-E40B9D520160%7D+++and+APPID++++%7B9CA88EE3-ACB7-47C8-AFC4-AB702511C276%7D+++to+the+user+NT+AUTHORITY%5CSYSTEM+SID+%28S-1-5-18%29+from+address+LocalHost+%28Using+LRPC%29+running+in+the+application+container+Unavailable+SID+%28Unavailable%29.+This+security+permission+can+be+modified+using+the+Component+Services+administrative+tool.&gs_l=heirloom-hp.12...2894.2894.0.3813.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1ac.2.34.heirloom-hp..1.0.0.LyLpBaxXMwE

To jesam skontao nego sam mislio na onaj random driver crash. Jer sam reinstalirao sistem kad sam bocnuo 980ti, nakon te greske igrao konstantno po 10-ak sati 2 dana, sinoc pao sistem, jutros nije hteo da bootuje, danas opet igrao 6 sati i sve okej sa onim poslednjim klokom. Samo me uzasava sto i neka zlj igra koja nabije 200-300fps-a ingame a gpu usage 99% kao ovaj MXGP2 ili Rust recimo, napravi 70c temp i to stane samo zbog 70% fana. Kad stavim auto 70% je malo dalje verujem pa onda zna da podje na 73/74c (a na ~15c od maxa me izludjuje). Da recimo uzmem 144hz monitor jako bih se nervirao.. Skinem stranicu ovog leta najverovatnije pa kad se odlucim ako bude sli moram sa nekim da postavim vodeno ako nije preskupo i ako nastavim sa gamingom nakon leta.

Eto primera kako temp ide sve dok ne udari u limit od 70% fanova. Al kontam ovo je ok ? Pamtim da je i 970 znala slicne stvari da radi ali do 67c reeetko kad 70c. Eto kratkog gameplay-a, kontam da bi bilo redno 1440p ali radim na 1080p monitoru, mrzi me da se makljam sa dsr-om, a s vremena na vreme okacim neki gameplay na ovom raspalom kanalu hah. Al ima dosta benchova.

E sad recimo pustim MXGP2 sa 60% fanom na 60c a 70% na 70c dobijem ovo

Onda startujem Syndicate ili Crysis 3 max i na istom kloku stavim 70% na 60c i tu se temperature odrzi

Sta je pametnije ? Veca temp ili brzi fanovi ? (ne smeta mi ni temp iz kucista ni buka), gledam sta je "zdravije" po karticu..

Mada u principu ja igram na adaptive vsync recimo Witchera i temp je 60c do 65c nekad ode zavisi gde se nalazim, retko kad zna da odluta u 70c, bas bas mozda sam 2 puta primetio a meni je OSD deo igre nazalost :(

Ali eto ako uzmem gsync 144hz monitor sta mi je ciniti ? Tipa CSGO ne prelazi ~50/55c iak oga ne igram a radi na 300fps default.. Ali ako pozelim da igram AAA igre pa cak i ove survival ?

Poslednja izmena:
Zezas? Pa sve dok ne ide preko 75 stepeni, nemas apsolutno nikakve brige. Radi kako god ti odgovara.

Nazad
Vrh Dno