Šta je novo?

Gigabyte G31M-S2L rev 1.1 smrzavanje

Splinter

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poena
415
Moja oprema  
Laptop
HP Spectre x360 10750H/16/512
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro Max
2-5min nakon paljenja dolazi do smrzavanja. pokusavao sam sa 2 cpu-a, vise modula rama, sa i bez pci-e graficke, situacija je ista. Clear cmos takodje ne pomaze.
posto sam sumnjao na eventualno pregrijavanje, skinuo sam hladnjake sa SB i NB, ocistio povrsine, nanio artic mx2 pastu i dodatno zategnuo hladnjake, da ostvaruju bolji kontakt - situacija nepromijenjena.
nisam uspio napraviti update bios-a jer nigdje ne mogu naci odgovarajuci bios - znaci, treba mi bios za rev 1.1 - bios za rev 1.0 ne prolazi.
svi savjeti su dobrodosli :)

da je bar to :)... testirao sam i samo sa ps2 tastaturom, i opet isto...
najvise sumnjam na bios, al' sta cu kad ga ne mogu naci odgovarajuci bios za update...

i dalje sam otvoren za sve prijedloge :)

Predpostvljam da su te druge komponente pomocu kojih si vrsio testiranje 100% ispravne?
Nisi rekao da li si probao drugo napajanje ili si barem ocistio to svoje. Najbolje bi bilo probati sa drugim 100% ispravnim napajanjem. Napajanje je jedno od najcescih uzrocnika svih kvarova na racunaru.
Kazes da si probao drugi procesor, predpostavljam da si tom prilikom zamenio i termalnu pastu i ocistio ventilator i telo hladnjaka od prasine i prljavstine?
Probaj minimalnu konfiguraciju (ploca, procesor, memorija) i startuj tako, pa vidi da li ce se i tada ugasiti, cisto da se eliminisu druge komponente.

ostale komponente su 100% ispravne, temp procesora ne prelazi 40 C, a citavo vrijeme radim testiranje sa "minimalnom" konfiguracijom - npr cpu, 1 modul rama, i ps2 tastarura (takodje i njih sam mijenjao vise kom), samo udjem u bios da pratim temp, i poslije 2-5min se freezuje...

opet nisi rekao da li si probao sa drugim napajanjem?

pokusaj postaviti manuelna setovanja za memoriju, ukljucujuci i radni napon. Disable-uj power management opcije za procesor. Disable-uj USB. probaj opet.

sve sam to vec pokusavao (ukljucujuci i mijenjanje napajanja), osim disable-ovanja usb portova, medjutim, i disable-ovanje istih nema nikakvog uticaja na smrzavanje...

e sad, zanimljiva situacija:
ubacio sam pci dijagnosticku karticu u pci slot, i ona ispisuje code 26. u objasnjenju pise:
1. test the exceptional situation of protected mode, check the memory of cou and mainboard
2. no fateful trouble, vga displayd normally. if non - fateful trouble occured, then display error message in vga otherwise boot operating system, and code 26 is ok code, no any other codes to display.

Lici na neipsravnu plocu ja imam vise komada koje se slicno ponasaju... ploce znaju bas da iznerviraju u diagnostici jer se desi da rade i po sat vremena ok pa da polude....
Kvar je verovatno tesko naci jer moze biti hladan lem, los bios chip, los kondenzator i jos milion sitnica

Ja sam imao na jednoj takvoj ploci, isti takav problem.
Memorija! Imao sam dva razlicita modula [Elixir 1Gb/800],podizao im napon i tako dobijao na stabilnosti ali se smrzavanje ponavljalo.
Izvadis jedan,radi kao sat...
Procitas na njihovom sajtu spisak preporucenih modula i vidis da tih modela nema!
Nasoao sam isto Elixir, ali 2gb [ i ima ga u spisku] i od tada radi kao sat [vec mesecima].
Uvek je bilo pravilo da su ploce sa integrisanom grafikom,malo "svadljive" ili "probirljive" u vezi memorije...
pozz

da je bar bios chip - programator i rijeseno :).

nista, vjerovatno cu je ubaciti na 5min u rernu, pa sta bude :D

update:

1. iako na ploci jasno pise GIGABYTE G31M-S2L rev 1.1, u pitanju je G31M-S2C...shodno tome, flashovao sam bios na zadnji koji nije beta, tj f5, medjutim, situacija je ostala ista
2. zatim sam ubacio plocu na 5min na 150 C - situacija ista, s' tim da ploca nekih 24h uopste nije radila... :)
3. nakon toga, 5min na 200 C je donijelo neka poboljsanja - evo sad ploca radi nekih sat vremena, i ostavio sam test citavu noc - medjutim, sad postoji problem kod paljenja, tj, upali se 1 od 5 pokusaja :D
PS. dijagnosticka kartica i dalje pokazuje error 26

Nazad
Vrh Dno