Šta je novo?

Gigabyte f2a85x-d3h pregrevanje south bridge-a

Grga911

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2013
Poena
154
Ako sam dobro skontao imam problema sa pregrevanjem south bridge-a jer kako sam razumeo NB se nalazi na procesoru, pa hladnjak na maticnoj je verovatno od SB-a. Ne mogu tacno da nadjem kolika mu je temperatura ali hladnjak je vreo na dodir u idle modu i opekao sam se drzeci prst 2-3 sekunde. Sumljam da je problem termalna pasta jer je hladnjak vreo sto bi znacilo da prenosi temperaturu. Zanima me da li je neko imao slican problem i sta to tacno moze izazvati. Ispravite me ako gresim da je u pitanju SB.

Procesor je OC ili ne?
Skini Aidu 64,pa pogledaj temperature,kladim se i da je proc vreliji za 2-3 stepena.
Proveri i voltaze pa okaci ovde.

Nema to veze sa OC i naponima, na svim AMD matičnim taj deo je vreo pa vreo, a matične rade i rade. I na mojoj bivšoj Asus M5A97 Pro se moglo jaje peći na njemu i opet je sve radilo bez problema. Ne beri brigu puno.

Znam to,ali nije navedeno koliko je to vrelo,pa bolje proveriti.
Po napisanom to je otprilike 50 stepeni,cenim. :D

E ovako, napon na SB kako kaze aida je 1.1v, ali nisam siguran koliko bi trebao da bude. U biosu sam napon za procesor morao staviti u -0.66v jer kad bi ga ostavio na auto on bi digao sam napon na~1.4v i pregrevao bi se, a sad radi na ~1.275v i u full loadu temperatura mu nije preko 62. E sad aida mi izbacuje da imam ~13.3v na grani od 12, dok bios i unimer kazu ~12.2v. E sad ja sam napon merio na molexu pa nisam siguran da isto maticna dobija, mada ako izbacuje 12v verovatno je tako. SB je i dalje vreo, procesor normalne temp, jedino me brine napajanje jer kad je kompjuter opterecen iz njega izlazi vruc vazduh. Kontao sam da je to verovatno jer vruc vazduh ide sa hladnjaka od procesora pa prolazi tuda, mada opet mi je cudno da bude tako vruce. Napajanje je neki blubery, pa sam kontao da ga sto pre menjam, ali nisam siguran da li ono moze uticati na to pregrevanje. Nisam vise pametan, da li da nosim maticnu na reklamaciju ili da se ne brinem oko toga previse.

To blubery napajanje je lose i nije cudo sto se greje.
Kao ima 550w a u stvari nema ni 300,pa se napreze
do krajnjih granica,otud i vrelina.
Nece ti uvaziti reklamaciju ako ti komp radi bez problema.
Sta kaze Aida 64 za maticnu,kolika je temperatura?

Aida mi ne izbacuje temperaturu uopste za maticnu, tako da nemam pojma kolika je, cenim da maksimalno moze biti 70-80 stepeni, a ovo napajanje kontam da realno ima 150w na 12V :D

Stavi neki vent da duva direktno na juzni most.
Ako sve radi i ploca ti je pod garancijom ne brini mnogo.

Ма то је нормално. Мени је на овој старој плочи: http://ee.gigabyte.com/products/page/mb/ga-k8ne-rh/ хладњак чипсета (исто у празном ходу) усијан.
Иначе, ако можеш неограничено дуго да држиш прст на хладњаку то значи да је његова температура испод 45 оC. Све преко тога ће те опећи. Значи, ако те опече, не значи да је 100 оС, може бити и 60-ак (чипа не хадњака)...

Poslednja izmena:
Кад ми врате плочу из сервиса, измерићу температуру хладњака чипсета па ћу да ти јавим. Плоче су нам практично исте.

Pa kontao sam da pri full opterecenju moze da dostigne oko 70 stepeni, jer pri opterecenju ne smem ni prici blizu hladnjaka. Jos nesto, ne znam gde tacno da gledam temperature. Razliciti programi mi daju razlicite temperature, a koliko vidim package u hw monitoru je najvece temperature.Uostalom slika govori hiljadu reci.
temp.JPG

Poslednja izmena:
Температура хладњака чипсета на мојој плочи (током инсталирања оперативног система) је 37 оС +/- 1 оС.

Nazad
Vrh Dno