Šta je novo?

GIGABYTE- EP35 i P35

buggy86

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2006
Poena
310
Koja je razlika u gigabyte-ovim plocama s obzirom da li u imenu ima ili ne "E". Na zvanicnom sajtu nisam uspeo nista da saznam, a treba uskoro da kupim plocu.

Koja je razlika u gigabyte-ovim plocama s obzirom da li u imenu ima ili ne "E". Na zvanicnom sajtu nisam uspeo nista da saznam, a treba uskoro da kupim plocu.

U principu nista preterano novo ne donosi. Jedino sto sam ja primetio je GIGABYTE Dynamic Energy Saver funkcija koja stedi energiju. U principu su to isti Chipset-ovi, u pitanju je P35, ali ploce koje u oznaci imaju to E imaju neke inovacije sto se tice ustede enrgije i boljeg hladjenja.

E sad za ovo nisam siguran ali mislim da ep35 podrzava OC ddr-a na 1200mhz a p35 na 1033mhz . Uglavnom stize mi jedna EP35C-DS3R za koji dan pa cu da proverim razlike . Uglavnom EP ploce su novije

Koliko kapiram, taj dynamic energy saver je tehnika kojom chipset smanjuje svoju potrošnju u periodima kada je opterećenje istog malo, tj. kada je računar idle (slično kao "Cool&Quiet" i Enhanced SpeedStep kod procesora).

Razlika je u tome sto ploce sa oznakom E imaju podrsku za nove 45nm Penryn procesore. Takodje podrzavaju i ddr2 1200mhz i fsb 1600mhz.Verovatno i ove starije,sa flashom biosa, isto mogu da rade sa novim procesorima.

Evo bas sam i ja sad to provalio

Jos jedna razlika koju sam primetio doduse nije bitna ali je razlika .... u BIOS-u pchealth status pokaze stvarne vrednosti napona kod EP serija ploca a kod P serija (osim kod ds4 modela) samo OK ili Fail

Razlika je u tome sto ploce sa oznakom E imaju podrsku za nove 45nm Penryn procesore. Takodje podrzavaju i ddr2 1200mhz i fsb 1600mhz.Verovatno i ove starije,sa flashom biosa, isto mogu da rade sa novim procesorima.

Sve ploche sa P35 chipsetom podrzavaju 45 nm procesore !!

Kao sto sam i rekao sa update-om biosa da bi sve funkcionisalo kako treba ;)

Jos jedna razlika koju sam primetio doduse nije bitna ali je razlika .... u BIOS-u pchealth status pokaze stvarne vrednosti napona kod EP serija ploca a kod P serija (osim kod ds4 modela) samo OK ili Fail

I na novijim verzijama bios-a se vide stvarne vrednosti napona, neznam tacno od koga ali se videlo kad sam isprobavao bios-eve.

http://www.gigabyte.com.tw/Products...rboard&ProductID=2741&ProductName=GA-EP35-DS3

"Supports Intel® Core™ 2 multi-core and Intel 45nm processors
Supports DDR2 1200(OC)* memory for outstanding system performance.
Revolution energy saving design with GIGABYTE Dynamic Energy Saver(DES) technology.
Ultra Durable 2 motherboard features High Quality CPU Power design with Ferrite core chokes, Low RDS (on) MOSFET and Solid Capacitors.
Ultimate graphics performance with PCI-E x16 interface
Integrated SATA 3Gb/s with RAID function
Features high speed Gigabit Ethernet
Audio controller from ALC 889A codec, featuring 106 dB Signal to Noise ratio and supporting for both Blu-ray and HD DVD formats."

E serija ima manju potrosnju chipseta (u odredjenim uslovima), podrzava MEM OC up to 1200 :d i 45nm procesore.

Prevedeno: NIKAKVA razlika, samo marketing. Aj, eventualno ta manja potrosnja, ali i to mi nesto mutno zvuci...

Dal' je Dynamic Energy Saver(DES) realizovan hardverski, ili samo kroz bios?

Ja bih rekao da je softverski ali ne znam ni kako bi provalio da je hardverski . Mada ja sam DES odmah iskljucio

Sto si ga iskljucio, jel pravi probleme? Ako je softverski resen onda bi mogao da se uflesuje bios i da radi i na plocama koje nemaju DES, ne znam samo zasto bi dizali toliku prasinu oko toga, kao radili su godinu ili vise oko "nove" tehnologije

Nazad
Vrh Dno