Šta je novo?

Gigabyte 8IPE1000-G - jos jedan "problem"

Daki77

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2004
Poena
620
Problem je sledeci: imam jedan 512MB DDR266 modul i procesor Intel P4 1.8GHz (18x100) Northwood. Kada je proc. na "default" clock-u - 100MHz, memorija radi na 266MHz i sistem je stabilan. Kada podignem CPU clock na 133MHz (18x133 - 2.4GHz - frekvencija na kojoj mi je ovaj procesor UVEK radio na staroj ASUSovoj ploci...) frekvencija memorije se podigne na 354MHz! Problem je sto u podesenjima za frekv. memorije imam samo dve opcije: "2.66" i "auto" i BILO KOJU da odaberem, za CPU clock 100MHz i 133MHz, memorija ce raditi na 266MHz odnosno 354MHz, respektivno! Moja memorija je DDR266 i NEMA SANSE da cak i pocne da radi na ovako visokoj frekv.! Na staroj ploci sam mogao "rucno" da odaberem clock memorije, pa zbog toga i nije bio problem "voziti" ovaj proc. na 2.4GHz! Prvo pitanje: da li na Gigabyte-ovim plocama uopste moze na neki drugi nacin da se menja clock memorije osim ovim "divider-om" ("2.66" i "auto" u gornjem primeru...)?! Koliko sam ja ukapirao, NE MOZE, ali bolje da prvo pitam... Napominjem, da je za FSB 400MHz (dakle CPU na 100MHz) ovo "normalno" ponasanje ploce i prema uputstvu - dakle, i tamo stoji da ce za FSB 400MHz biti ponudjene dve opcije: "2.66" i "auto"! Ono sto mene buni je sto u uputstvu za plocu takodje stoji da ce za FSB 533MHz (CPU na 133MHz) biti ponudjene TRI OPCIJE: "2.0", "2.5", "auto", ali ja te tri opcije NIKAKO NE MOGU DA DOBIJEM u BIOSu! Sa divider-om (ili kako se vec zove...) 2.0, memorija bi mi radila na 2.0x133 = 266MHz i "provukao" bih se bez kupovine novog DDR-a! Pitanje: Kako naterati GA-8IPE1000-G da se ponasa kao da imam proc. koji radi na FSB 533MHz i da mi samim tim i ponudi i divider-e koji su za taj FSB! Da li postoji neki jumper, nesto...bilo sta...ili je prosto ovo ponasanje ploce "definisano" procesorom koji imam! Prosto, na koji nacin Gigabyte odredjuje da li ce FSB biti 400, 533 ili 800MHz (za svaku od ovih frekv. bi se trebali dobiti razliciti divider-i za memoriju...ali jednostavno, kada "rucno" povecam CPU sa 100 na bilo koju drugu vrednost, ovde se nista ne menja - ostaju oni "stari" "2.66" i "auto")???

mani se corava posla.
na toj plochi nemash asinhroni klok za memoriju.
prodaj ddr266, dodaj 5-6e i uzmi ddr400.

ja na 8ipe1000-L imam 2.0, 2.5 i auto tako da bi trebalo da moze i kod tebe. za dva drugara sam nabavio istu plocu kao tvoju (g) i koliko se secam isto imaju tu mogucnost. probaj da skines nov bios.

Kod mene na 1000pro G nema tih problema, zadnji bios mi je G5,
a za tvoju plocu je zadnji G6.

Izvini za gresku, tek sam sada video da sam napisao
G6 a treba da bude F6 za bios.

El si probao sa ctrl+F1?

Poslusaj ovog gore s topom.To je nevidjeni mag za racunare, a sto radi stolariju i grafiku, cudo jedno.
:)
CTRL+F1. na prvom ekranu kod ulaska u bios.

Da, naravno, na CTRL+F1 prvo i kliknem kada udjem u BIOS! Ali sta god uradio, kako god menjao, ja dobijam opcije "2.66" i "auto" (u freq. options podmeniju)! Sa CTRL+F1 dobijam mogucnost da podesavam tajminge, da li by SPD ili manual, pa agp aperture i sl. zezalice (u "advanced chipset settings" podmeniju), ali ovoga sto meni treba nema nigde! Kao da ploca nekako "vidi" da je moj proc. za magistralu 400MHz (odnosno 100MHz) i nudi mi i te opcije! Ja ne znam koje i kakve procesore imate Vi koji dobijete npr. 2.0, 2.5, auto (ovo treba da se dobije kada je proc. za FSB 533MHz)?!?! Za FSB 800MHz treba da se dobije Memory Freq. For: 1.33; 1.6; 2.0; auto! Jel mozete TO da dobijete Vi koji NEMATE 200MHz procesore?! Mada, sada sve to nije toliko bitno - uzeo sam vec DDR400, ali cak i sada memoriju mogu da "vozim" JEDINO na 354MHz (opet kada namestim 133MHz za CPU, bez obzira na "2.66" ili "auto", on mi mnozi sa 2.66, pa je onda 133x2.66=354)...jedina je razlika sto sada sa DDR400 ovo RADI (za razliku od starog DDR266, naravno....). Ostaje mi mogucnost da utegnem tajminge, ne bih li bolje iskoristio DDR400...ili da dizem magistralu na preko 133MHz, dok memorija ne dodje do tih "svojih" 400MHz!

Eh da...verzija BIOS-a...ploca je dosla sa F5...ja sam vracao i na prethodnu koju sam nasao na Gigabyte-ovom site-u - F3, pa kada sam video da je (sto se ovoga tice) sve isto, vratio sam na F5, koja je i POSLEDNJA koju sam nasao (opet na "zvanicnom" site-u, naravno)! Ne znam odakle sada ova verzija F6 - ja to nigde nisam video?!?!?!

au, stigli samo do F5. :) za 8ipe1000-L zadnji bios je F12.

Moja greska, permutovao sam revizije, komsija.

Nazad
Vrh Dno