Šta je novo?

gigabyte 7n400 cannot boot

ran

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ortak ima sledecu konfiguraciju:
Gigabyte 7n400
Barton 2500+
4x256 ddr
ostalo valjda nebitno za sledeci problem

Sve je radio ok 10 meseci, dok se danas, posle jednog restarta nije pojavila sledeca poruka "Scanning BIOS Image in Hard Drive" i zatim "Cannot find BIOS image in Hard drive or floppy" i ne podize ni BIOS. Probao sam da skinem najnoviji BIOS i stavio na disketu zajedno sa flasherom i autoexec.bat ali komp ni ne pokusava da trazi na floppy-ju BIOS.
Znaci ne pomaze ni drzanje DEL tastera prilikom BOOT-a ni vadjenje baterije i clear CMOS.
Napominjem da nikakvog menjanja komponenti nije bilo vec najobicniji RESTART iz Win-a na regularan nacin nakon cega se pojavila gore pomenuta poruka.
Any help?

Pozdrav

Zbrljao ti se bios... ga ima dual bios i teorisjki bi trebao da skonta da ima drugi cip, a sad zasto ne konta, to je vec pitanje, jel ti ponudi da stisnes neko dugme pri startu?

Nema nikakve opcije koju bi mogao da iskoristim. Jednostavno trazi BIOS na hard-u ili floppy-ju ali nista ne nalazi iako je disketa sa novim BIOS-om i flasherom u floppy-ju.
Probao sam sa drzanjem nekih tastera pri paljenju (ins, del, home, end, F1-F12) ali nema vajde.

Slusaj ta ploca nema dual bios(dvostruki bios imaju najbolje iz serije 7n400pro2,7nnxp, itd).Najverovatnije ti je virus skrkao bios(najverovatnije izbrisao).Neko u servisu gde si kupio treba da flesuje bios(osim ako ti nije riknuo bios cip),jer pretpostavljam da je pod garancijom,a ako hoces sam da pokusas skini mu novi bios sa neta napravi fat32 particiju na njegovom hardu i na nju stavi raspakovan fleser biosa sa novim biosom(mora da bude prva particija),pa probaj da podignes i flesujes.
P.S.ako je bio virus GA biosi imaju zastitu protiv brisanja biosa ali onemogucava update biosa,a ako ja bios chip mora nova.

Poslednja izmena:
Cek ja malo da primetim: ako je sve dobro radilo 10 meseci to znaci da ima (bar) jos 2 meseca garancije, jel tako? ako je tako nista ne cackaj nego nosi u servis/kod maloprodavca pa neka se oni zezaju sa tim.

Momci, hvala puno na pomoci.
Ploca otisla na reklamaciju (uvazena je) :)
Sutra stize nova maticna.

Jos jednom hvala i pozdrav

Eto posto sam ispao najpametniji:) da te posavetujem jos nesto: ako bude prilike i ako ti ponude tu mogucnost obavezno doplati 10-20 eura za neku plocu iz vrha ponude. Nemoj ponovo da uzmes neku entry-level...sad su cenovne razlike veoma male i mislim da ti je pametno da uzmes neku iz vise klase.

Druze Stari, ploca nije moja vec od ortaka, ali smo postigli sporazum da se pri sledecem upgrade-u prvo konsultuje sa mnom (kao malo boljem poznavaocu doticnog gradiva od njega ) :) tako da i u ovom slucaju ploca ce biti zamenjena za neki bolji model npr. Abit NF7-S 2.0 ili sl.
U svakom slucaju, podrzavam tvoje misljenje.
Veliki pozdrav

Poslednja izmena:
Imao sam identican problem sa K7N400-L, tj. istom plocom. Resenje - reklamacija.

Nadam se i ja da ce reklamacija biti uvazena, jer cekamo da distributer doticne ploce "proveri" da li je ploca riknula sama od sebe ili usled drugih faktora (cekic, bejzbol palica ili sl) :)
Pozdrav

Vrh Dno