Šta je novo?

Gigabitno mrezno okruzenje pitanje

link2rage

Slavan
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
320
Cao svima, imam jednu malu nedoumicu kako da napravim jednu mrezu. Naime imam situaciju da imam 4 racunara koji su medjusobno povezani od koji je jedan konfigurisan kao server. E sad u takvom okruzenju se koristi jedan program, koji sa sobom vuce bazu sa servera. Kada se koriste sva 3 racunara onda taj program zna da koci. Na njima ima 100 megabitne mrezne. Razmisljao sam da na svima njima ubacim po jednu gigabitnu mreznu karticu ( i na serveru takodje), povezem ih preko gigabitno switcha, i da na taj nacin ubrzam konekciju. E sad ja sam razmisljao da na serveru sherujem internet koji dovlacim sa njegove integrisane mrezne kartice od 100 mbps. Moje pitanje je da li ce u tom slucaju ove gigabitne mrezne kartice da spuste brzinu na 100 ako povlacim internet kroz ovu integrisanu mreznu karticu sa servera?

OP
OP
link2rage

link2rage

Slavan
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
320
Instalirao sam na 4 racunara windows 7 professional. Jedan racunar se vodi kao server. na njemu idu 2 lan kartice. Preko integrisane od 100mb dobija internet, a preko druge gigabitne je povezan sa ostalim racunarima. Ubacio sam gigabitni switch povezao. Medjutim imam 2 problema. Jedan racunar mi prikazuje preko switcha da je brzina na njemu 100mbps (poakzuje mi na switchu po bojama). Na serveru sam sherovao internet. I internet radi na ostalim racunarima. Medjutim oni ne vide server. A na tom serveru pak ne moze da prepozna mrezno okruzenje (kod gigabitne mrezne) ono da li je home, work ili public. Pa pretpostavljam da je nesto problem do toga sto zasto ne vidi ostali racunari server. Da li neko moze da mi pomogne, da savet za ta 2 problema.

peca89

Slavan
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poena
345
Instalirao sam na 4 racunara windows 7 professional. Jedan racunar se vodi kao server. na njemu idu 2 lan kartice. Preko integrisane od 100mb dobija internet, a preko druge gigabitne je povezan sa ostalim racunarima. Ubacio sam gigabitni switch povezao. Medjutim imam 2 problema. Jedan racunar mi prikazuje preko switcha da je brzina na njemu 100mbps (poakzuje mi na switchu po bojama). Na serveru sam sherovao internet. I internet radi na ostalim racunarima. Medjutim oni ne vide server. A na tom serveru pak ne moze da prepozna mrezno okruzenje (kod gigabitne mrezne) ono da li je home, work ili public. Pa pretpostavljam da je nesto problem do toga sto zasto ne vidi ostali racunari server. Da li neko moze da mi pomogne, da savet za ta 2 problema.

Daj izlaze komandi ipconfig /all i route print sa "servera", pa da pokušamo da odgonetnemo.

To što ti svič po lampicama pokazuje brzinu 100M nema nikakve veze sa IP podešavanjima - to je L1 problem. Proveri kabl (mora imati sve 4 parice za 1G, nebitno da li je ukršten) i proveri u properties/advanced od mrežnog adaptera na tom računaru da li je link speed slučajno zakucano na 100M. Pretpostavljam da si proverio da je na tom računaru zaista gigabitna mrežna...

Vrh Dno