Šta je novo?

ghost

• Začetnik teme Začetnik teme frrka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
975
1. Koja je razlika izmedju ghousta i backup-a? (nisam radio nikada ni jedno ni drugo, samo format c: 😀 pa sve ponovo insatliram)
2. Sta je sve potrebno za oba postupka?
3. Koje su prednosti a koje mane u odnosu na medtodu F c: sve izpocetka.

Pise se Ghost . to je u sustini backup koji je kompresovan na oko trecinu , znaci dobijas stanje windows-a kakav je bio dana kada si napravio backup .
Prednost je sto neces morati da instaliras drajvere i programe iz pocetka , nego ces ih imati bas kao i kad si napravio image .
Za ghost ti je potreban boot cd za pokretanje programa sa cd-a , a za beckup zavisi na kakav backup mislis, ako na onaj iz windows-a onda sve imas .

Poslednja izmena od urednika:
Moze i sa floppy diska da se pokrene Ghost(ne mora CD boot-abilni).Cisto da pojasnim coveku

pa osnovna prednost je sto nema smaranja oko instalacije programa i sto kompletan proces traje plafon 5 minuta.....i eto tebi "zdravog" sistema.

Za ghost sam cuo prvi put pre jedno 2 godine. I od tada su svi moji problemi reseni, jer kako volim da cackam po windowsu bila je potrebna reinstalacija sistema na svake dve nedelje i to je bilo smorno, a sa ovim proces je mnogo olaksan i skracen.

Svaka preporuka!

Ja ti preporucujem Norton ghost sa hirens boot diska, pored nortona imas jos dosta prograna koji su izuzetno korisni.

Ja ga koristim i zadovoljan sam sa njim, ali iskreno poslednji put kadasam raio instalaciju ghost sam vratio ali sam imao problema sa netom, nije radila opera, kav ida, paje pala svza instalacja zbog nove grafike.

Nije ti potreban ni boot CD ni floppy za pokretanje ghost-a.
Koristi lepo Acronis true image i moci ces da ghostujes particiju iz Win-a, takodje i da je vratis iz Win-a, sve je automatizovano i gotovo za max 5 minuta.

a c a je napisao(la):
Koristi lepo Acronis true image i moci ces da ghostujes particiju iz Win-a, takodje i da je vratis iz Win-a, sve je automatizovano i gotovo za max 5 minuta.
A ako rikne win? 😉

Acronis true image ima i opciju za pravljenje boot CDa.

Moze i Ghost iz windowsa da radi i to odlicno. Ovaj sto mi furamo iz DOS-a je samo deo celokupnog paketa.. Iz tog windows-ovog ghosta moze bas sve sto i konkurencija. Pravi i boot-abilan CD. Ma sve. Dolazi na jednom CD-u.

Ljudi disketa je zakon.Nema cimanja,bootabilna je ,pravi se iz wina(schedule se uradi u Ghostu).Znaci udjes,izadjes gotovo 😉
Moze i CD,ali ja koristim disketicu,i zooom.Inace na high kompresiji mi c: od oko 21 GB skupi u 7.8GB(stavljen na d: naravno)

a c a je napisao(la):
Jer to znaci da je true image mnogo brzi od ghosta. Meni je vracanje sistemske particije od 11gb trajalo oko pola sata.

Meni pravljenje ghosta preko Acronisa traje duze nego restore, pravljenje oko 8 min normal copression, a restore 5 min.
Particija od oko 4.5 GB se normalnom kompresijom svede na 2.2 GB.

Jah je napisao(la):
Jer to znaci da je true image mnogo brzi od ghosta. Meni je vracanje sistemske particije od 11gb trajalo oko pola sata.
Otprilike su slicne brzine, ali se u praksi pokazalo da je u vecini slucajeva Ghost ipak malo brzi 😉

Ali je poenta ista- Da vrlo brzo povrati sistem bez reinstalacije. :smoke:

Poslednja izmena:
Acronis mi se svideo u prvom momentu jer je predstavljao, graficki, prijatno osvezenje od Ghost-a. Medjutim, kad mi se na 3-4 (glanc nove) masine desilo da je zakazao, odnosno prijavio neku gresku i odbio da se podigne, shvatio sam da je Ghost ipak pouzdanije resenje.

pitanje

Da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje:Imam 2 hdd od skora koja nisu jos uvek vezana u RAID 0 (isti modeli), nikad nisam radio s RAID-om i Ghost-om, pa me interesuje da li mogu pomocu Ghost-a da odradim backup sistemske particije, vezem diskove u raid pa da pomocu istog "nalepim" backup? Drugim recima hoce li ghost raditi sa raid-om ako je pre toga izvrseno backup-ovanje sa diska koji nije u raid vezi? :crash:

Zaboravio sam da napomenem da su hdd WD 80GB SATA, ploca je Abit NF8 sa nForce 3 chipsetom.

Poslednja izmena:
Napravio sam Image taze instaliranog Wina sa Acronis Corporate Workstation 8 i kada sam hteo da uradim Restore , trebalo je da se restartuje komp., cekao sam nekoliko minuta i nista( palile su se zelene lampice FDD-a i ona druga , a crvena od harda nista :S: )
Da li je problem u NTFS sistemskoj particiji
Formatirao sam disk i ponovo instalirao Windows :wall: , ovog puta sam napravio i posebnu particiju-Acronis Secure Zone na koju sam snimio Image , takodje sam napravio i Bootabilne diskete
da li je to ispravan postupak , ponavljam sist. particija je NTFS
Sada mi se prilikom bootovanja pojavljuje da mogu sa F11 da pokrenem Acronis , da li se tako vraca Image?

1. 'Ste rezali *.GHO fajlove na DVD? Povratak funkcionise isto?
smor mi da ih cuvam vise na hardu, izbriso bi ih.
2. Jel moze nekako da se zada velicina fajla kolki ocu da mi bude
u Ghostu? ili je 2gb fixno?

Meni ovo sto sam gore napisao , sljakaOK :,,:
@okmijun
WinXP+SP2( naknadno instaliran , mozda slipstrimovana verzija zauzima manje mesta) + svi driveri na max kompresiji izadje oko1.8GB

1. radi sve bez problema
2. Ghost.exe /? pa vidi kako se koristi opcija SPLIT.

Acronis True Image koristim od verzije 6. Sada sam na v9. Nikada nisam imao problema. Od skoro sam počeo da koristim i Acronis Secure Zone. Radi super.
Uvek nakon napravljenog image-a, radim verifikaciju.
Dobra stvar je što se sada image može i samo update-ovati, ne mora se kreirati ceo od nule.

okmijun je napisao(la):
1. 'Ste rezali *.GHO fajlove na DVD? Povratak funkcionise isto?
smor mi da ih cuvam vise na hardu, izbriso bi ih.
2. Jel moze nekako da se zada velicina fajla kolki ocu da mi bude
u Ghostu? ili je 2gb fixno?

1. Da, particija oko 2.5-2.7 GB na dvd. Fora je u tore kada radim restore particije sa harda traje oko 6,7,8 minuta, a kada ga vracam sa dvd-a traje tacno 21 minur pa mi je onda lakse da ga drzim na hardu i onako imam 60 GB slobodno... :smoke:
EDIT: 2. Nem' pojma! 😉

Poslednja izmena:
Da li je neophodno da nakon pravljenja Imagea , Acronis ostane instaliran ?

Ne mora, ali onda mora da imas bootabilni CD, koji ti je potreban da bi vratio image.

Moj glas ide Ghost-u
od... 98. ako se ne varam niti jedan problem.
Akronis TI 8 - prvi put i puko mu swap.
-Solim

I ja sam imao problema sa Acronisom.Prvi put je lepo odradio Restore :type: , ali drugi put je bila neka greska. :crash: Pao je format C i sve iz pocetka 😡 ( ovo mu je poslednja sansa) :smoke:

Ovaj Acronis mi je ubacio gomilu servisa :trust:
Sta od ovoga mogu da pogasim
Acronis Remote Agent
Acronis Scheduler2 Service
naravno , isao sam na Google , a ovi kazu kao nije esencijalan za rad sistema , ali se ne preporucuje :smash:

Moze li neko da postavi link sa koga mogu da skinem Ghost.
Kada sam probala na googlu izbacio mi je 100 varijanati, pa neznam sta je najbolje.
Hvala!

Tijana, vidim da si nova ovde na forumu. Piraterija ovde nije dozvoljena i niko ti nece dati link, a i ako se to desi taj koji ga je postovao ce biti opomenut ili cak i banovan, a njegov post zasigurno obrisan. Potrazi na nekom drugom mestu

Nazad
Vrh Dno