Šta je novo?

GF4 Ti 4200?

Altius

Čuven
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
601
Pozdrav svima!
Pre neki dan kupio sam Prolinkovu Gf4 Ti 4200 kartu i odmah su se, naravno,pojavili problemi.Elem,Grand Prix 4 mi strasno usporava u 1024*768 sa maksi detaljima(proccesor occupacy ponekad prelazi 180%)!Takodje i u Morrowindu se osecaju poprilicna usporenja pri istoj rezoluciji i sa maksi detaljima!3D MARK score je oko 8800 i 8900 pri default benchmarku a Q3A daje oko 170fps-a.Sve ostale igre koje sam probao rade FENOMENALNO!Ljudi pomagajte,jel ovo normalno ili je mozda kartica skarta?!
Athlon xp 1600+
Asus A7V 266 -e
256mb Kingston
Integrisan zvuk
Win XP/pro
Detonatori 29.42
Hvala!

Interesantno, ali ja sam na WinXP-u sa GF4 ti 4200 imao par problema. Prvo, recimo Aquanox nece da ucitava naredni nivo vec izbaci u windows. Morrowind me je jednom izbacio.
Doduse usporenja nikakvih nisam imao.
Ipak za igre WinME rulz :D Pod njim nisam imao nikakvih problema, da kucnem u drvo ctp;

Altius je napisao(la):
Pozdrav svima!
Pre neki dan kupio sam Prolinkovu Gf4 Ti 4200 kartu i odmah su se, naravno,pojavili problemi.Elem,Grand Prix 4 mi strasno usporava u 1024*768 sa maksi detaljima(proccesor occupacy ponekad prelazi 180%)!Takodje i u Morrowindu se osecaju poprilicna usporenja pri istoj rezoluciji i sa maksi detaljima!3D MARK score je oko 8800 i 8900 pri default benchmarku a Q3A daje oko 170fps-a.Sve ostale igre koje sam probao rade FENOMENALNO!Ljudi pomagajte,jel ovo normalno ili je mozda kartica skarta?!
Athlon xp 1600+
Asus A7V 266 -e
256mb Kingston
Integrisan zvuk
Win XP/pro
Detonatori 29.42
Hvala!

Zar je moguce da ja sa nasviranom GF4 Ti4200 kartom dobijam samo oko 5500 u 3DMark2k1, i to imam jos i 512MB PC2700 DDR-a. Jedino je procesro slabiji, tj radi na 1GHz (133Bus)?!? Nije valjda da je toliko do procesora?

Re: Re: GF4 Ti 4200?

milanlj je napisao(la):
Zar je moguce da ja sa nasviranom GF4 Ti4200 kartom dobijam samo oko 5500 u 3DMark2k1, i to imam jos i 512MB PC2700 DDR-a. Jedino je procesro slabiji, tj radi na 1GHz (133Bus)?!? Nije valjda da je toliko do procesora?

Da, upravo tako, toliko je do procesora. Nasviran TI4200 i XP1700+ na 1.73Ghz oko 11.500 u 3DMarku 2001. ;)

Idite na Hexus.net, imate tamo test Abitove Siluro Ti4200 karte, na 1600 i 2533, overkolkovana nenormalno i na default stanju.
Poenta koju je tester pokazao (i dokazao) jeste da na 1600 mhza overklokovanjem karte na 285/600 performanse porastu za nekih 5%na 1600, dok je karta na default stanju na 2533 mhza procesoru brza od overklokovane karte na 1600 za vise od 30%...
Zakljucak : GF4Ti su procesorski stravicno zahtevne. Performanse im linearno rastu do otprilike 2,55 ghza...preko toga vise ne. To smo saznali zahvaljujuci Simpsonovoj ljubaznosti oko prezentiranja rezultata na2.4, 2.53, 2.6 i 2.72 ghza, i dabome strucnog iznadklokovanja :D

MAD_MUzzY je napisao(la):
To je do te dve totalno neoptimizovane igre.

Poz.

Ti ili si lud ili si glup! Da li si ti video Morrowind? Jesi! E sada, reci mi da je neoptimizovana igra koja jednostavno nema ravnih povrsina, sve su krive, plus ona voda, vidno polje koje se iscrtava stotinama metara dalje, detaljne teksture i AI svakog lika na mapi....

Kada bi Q3 povukao takvu mapu, ne bi se ni pomerio... Mazi, ne lupaj nego ponovo pokreni tu igru i videces da sam u pravu...

Znaci sam mojom karticom je sve u redu,Morrowind i GP4 trebaju da zapinju?!
WHATTA LOUSY JUNK IS THIS GF4!

byMaX je napisao(la):
Ti ili si lud ili si glup! Da li si ti video Morrowind? Jesi! E sada, reci mi da je neoptimizovana igra koja jednostavno nema ravnih povrsina, sve su krive, plus ona voda, vidno polje koje se iscrtava stotinama metara dalje, detaljne teksture i AI svakog lika na mapi....

Kada bi Q3 povukao takvu mapu, ne bi se ni pomerio... Mazi, ne lupaj nego ponovo pokreni tu igru i videces da sam u pravu...

Oprastam ti ovo "glup" poslednji put.
A oko Morrowinda, znam sve. On je samo gladan Sistemske memorije. I neoptimizovan je.

Morrowind ne moze da bude neoptimizovan... pa on je lepsi i kompleksniji od UT2003! Shaderi na sve strane (nebo i voda), veeeeeeliki broj poligona i tako dalje... Ti mi delujes kao da ga nisi ni video...

Neoptimizovan je i tacka. Nemozes me u suprotno ubediti. U Cistom OGL okruzenju u GTS moze da izgura onoliki brok poligona, veruj mi, a kamo li gf3,Rade ili gf4. Tu je problem glom,aznosti textura i AI-a, pa je zato gladan MEMORIJE!

Ok onda, Mazzi, just for the record, po toj logici, ti mislis i da je Q3 neoptimizovana masina... Sa 50 puta manjim polly countom, treba mu GTS da bi radio normalno u 1024*768....

Ma ljudi sta se pljujete oko toga ? Igra je naprosto zahtevna i tacka. I to ne za memorijom vec za procesorom i odgovarajucom grafickom. Kod mene leti na 1600*1200*32 sa 4tap anizotropnim filtriranjem sa 256 mb rama ali 1600@2400 northwoodom, s'tim sto i GF4 koji ima Altius (a koji imam i ja, samo Abit Siluro model - a svi su oni isti) stravicno zavisi od snage procesora pa je sa slabijim procesorima na nivou GF3
Atlon XP1600+ je jednostavno preslab da je potera do maksimuma.
Inace, Altius u Q3 na default benchrku (testiram kako udjem u igru ne menjajuci nista) imam tacno 100 frejmova vise od tebe :), cisto da demonstriram glad graficke za procesorom...
2.5 giga joj je tek optimum...za najbolje performanse

Mozda je GF4 Ti 4200 stvarno donekle zahtevan po pitanju procesora,ali bas TOLIKO ne verujem!Ja i dalje mislim da je moja kartica falicna,jer da zapinje u GP4-ci i Morrowindu u 1024*768,nema sanse!Te igre trebaju da lete u toj rezoluciji i na bilo kojem GF3 modelu!STA LI CE BITI POTREBNO ONDA ZA DOOMIII?!

POZDRAV!

Mister No je napisao(la):
Ma ljudi sta se pljujete oko toga ? Igra je naprosto zahtevna i tacka. I to ne za memorijom vec za procesorom i odgovarajucom grafickom. Kod mene leti na 1600*1200*32 sa 4tap anizotropnim filtriranjem sa 256 mb rama ali 1600@2400 northwoodom, s'tim sto i GF4 koji ima Altius (a koji imam i ja, samo Abit Siluro model - a svi su oni isti) stravicno zavisi od snage procesora pa je sa slabijim procesorima na nivou GF3
Atlon XP1600+ je jednostavno preslab da je potera do maksimuma.
Inace, Altius u Q3 na default benchrku (testiram kako udjem u igru ne menjajuci nista) imam tacno 100 frejmova vise od tebe :), cisto da demonstriram glad graficke za procesorom...
2.5 giga joj je tek optimum...za najbolje performanse

***** ti takav proizvod (izvinte na izrazu :) ). Ti si nesto pricao da Oc procesori slabije rade nego "pravi" primerci. Kako je onda 1600+@2100+ preslab za gf4 a Shumica nije? :)

To Max: Tebi definitivno nije dobro. Plus one izjave na chatu... tc, tc, tc... Moras ti pod hitno u kola pa na more.
Citaj sta pisem. Ja tvrdim da je GTS (ili MX) dovoljno snazan da izgura onaj broj poligona. Sto cu ti prvom prilokom dokazati(znas ti o cemu pricam).

MAD_MUzzY je napisao(la):
***** ti takav proizvod (izvinte na izrazu :) ). Ti si nesto pricao da Oc procesori slabije rade nego "pravi" primerci. Kako je onda 1600+@2100+ preslab za gf4 a Shumica nije? :)

Gde sam ja pricao da su overklokovani procesori slabiji occ-ovani nego na defaultu ? :D Meni nesto ovih dana svako imputira da sam rekao to i to :)
Pazi nije sve u procesoru, ima nesto i u magistrali. Intelov Quad Pumped Bus hrani procesor neverovatnom brzinom, i mislim da je tu i kljuc Intelovog uspeha.
Naprosto, ti mi onda objasni zasto ljudi ne mogu da poteraju GF4Ti da radi brze nego sa GF3Ti sa tim procesorima ?
Naprosto, situacija je ovakva :
Za GF2 seriju maksimum se izvlaci vec sa 1 ghz-1.2 ghz
GF3 maksimum daje na oko 1400-1600 mhza...tj. negde oko 1600+-1800+
GF4 trazi 2.3-2.6 ghza i to je to...ni meni se ne svidja, ali je tako.
Jednostavno, sa procesorima u rangu 1600+-1800+ (i odgovarajucih Intelovih counterpart-ova) GF4 radi kao GF3...
A vrlo je interesantno da bolje radi na neklokovanom nortvudu 1600 nego na Atlonu 1800+...i to poprilicno
Intel, momci, Intel :D

Nekako nemogu da poverujem u to :) Nek ti bude.
Jednog dana kad se Intel spusti na zamlju i pocne da svoje proizvode ceni onoliko koliko zaista vrede imacu ga u svom kucistu pa cu da potvrdim ili opovrgnem :)

Poz. :wave;

Mazi je skroz lud... kaze da onaj broj poligona izvlaci i GTS... da da, ali u MAX-u, bez tekstura i bez svega ostalog sto cini igru...
Mislis da za AI, kretanje, fiziku i sve OSTALO ne treba CPU vremena?

Gde sam ja pricao da su overklokovani procesori slabiji occ-ovani nego na defaultu ? :D Meni nesto ovih dana svako imputira da sam rekao to i to :)
Pazi nije sve u procesoru, ima nesto i u magistrali. Intelov Quad Pumped Bus hrani procesor neverovatnom brzinom, i mislim da je tu i kljuc Intelovog uspeha.
Naprosto, ti mi onda objasni zasto ljudi ne mogu da poteraju GF4Ti da radi brze nego sa GF3Ti sa tim procesorima ?
Naprosto, situacija je ovakva :
Za GF2 seriju maksimum se izvlaci vec sa 1 ghz-1.2 ghz
GF3 maksimum daje na oko 1400-1600 mhza...tj. negde oko 1600+-1800+
GF4 trazi 2.3-2.6 ghza i to je to...ni meni se ne svidja, ali je tako.
Jednostavno, sa procesorima u rangu 1600+-1800+ (i odgovarajucih Intelovih counterpart-ova) GF4 radi kao GF3...
A vrlo je interesantno da bolje radi na neklokovanom nortvudu 1600 nego na Atlonu 1800+...i to poprilicno
Intel, momci, Intel :D

Kako li sam ja sa XP1700+ dobio 8650 poena sa GF3 TI200, a 11.500 sa GF4 TI4200? Gledajuci Bojanove rezultate sa tim karticama i P4 na 2.7Ghz, nije se Intel nesto proslavio time sto je pobegao za 500 poena, a brzi je ceo jedan gigaherc. Mislim da tih par stotina poena ne vrede 320-330€, koliko kosta BD7II i P4 1.6A i to pod uslovom da naletis na primerak koji ce da radi na 2.4Ghz ili vise.

Aca je napisao(la):
Kako li sam ja sa XP1700+ dobio 8650 poena sa GF3 TI200, a 11.500 sa GF4 TI4200? Gledajuci Bojanove rezultate sa tim karticama i P4 na 2.7Ghz, nije se Intel nesto proslavio time sto je pobegao za 500 poena, a brzi je ceo jedan gigaherc. Mislim da tih par stotina poena ne vrede 320-330€, koliko kosta BD7II i P4 1.6A i to pod uslovom da naletis na primerak koji ce da radi na 2.4Ghz ili vise.

Nisam ni tvrdio da par stotina poena vrede razlike od 100 evra, vec sam samo rekao sta je optimum za kartu...
P.S. i zabatalite vise 3d mark i broj poena u njemu. Videli ste u cemu je poenta. Decko ima 1000-1500 poena manje od mene u 3d marku ali i 100 FPSA !!! manje u Q3 na defaultu na 1700+ nego kod recimo mene. O tome govorim, o realnim igrama...a sta ce 3d mark da kaze meni je samo orijentaciono sa +-500-600 poena....
I nemam usporenja ni u jednoj igri...a naravno o benchmark testovima mozemo govoriti do sutra :) ali dzaba ako decko ima 100 fpsa manje :D
Pozdrav

Nisam ni tvrdio da par stotina poena vrede razlike od 100 evra, vec sam samo rekao sta je optimum za kartu...
P.S. i zabatalite vise 3d mark i broj poena u njemu. Videli ste u cemu je poenta. Decko ima 1000-1500 poena manje od mene u 3d marku ali i 100 FPSA !!! manje u Q3 na defaultu na 1700+ nego kod recimo mene. O tome govorim, o realnim igrama...a sta ce 3d mark da kaze meni je samo orijentaciono sa +-500-600 poena....
I nemam usporenja ni u jednoj igri...a naravno o benchmark testovima mozemo govoriti do sutra :) ali dzaba ako decko ima 100 fpsa manje :D
Pozdrav

Spusti taj P4 na difolt (1.6Ghz), pa izmeri koliko imas FPSA u Q3, pa javi rezultat. ;)

Zakljucak : GF4Ti su procesorski stravicno zahtevne...
Pa ovo je stara prica za sve nVidia karte, jos od vremena TNT cipova... pa njima je za optimalan rad jos tada trebalo nekih 450-500 MHz-a! A u to vreme, najjaci procesori su bili na 300, mozda 333 :D MHz-a...
Znaci, uvek su bili gladni procesorske snage... pa je i sledilo da jedna ista kartica nece davati podjednake rezultate na 2 potpuno ista kompjutera, samo sa razlicitim (brzinski) procesorima... za razliku od Voodoo-a, koji je na svim masinama radio prilicno isto.
Ja sam uvideo, kada sam uzeo ovaj GF3 Ti200, da on na 1 GHz, koliko ima moj Morgan, radi sa nekih recimo 60% snage i kapaciteta... pa je moja pretpostavka da mu treba nekih 1.4-1.5 GHz za potpuno iskoriscenje svih mogucnosti karte.

Ja mislim da je najbolje to istestirati.
Dakle ako neko ima prilike na P41600@2400 i na A2100+ (166FSB)
mislim na Morrowind, na pocetku kada se izadje iz broda i gleda sa palube u pravcu grada koji sistem ima vise fps.(ako neko slucajno nezna da ukljuci brojac fps treba u morrowind.ini fajlu da u redu Show FPS=0, stavi Show FPS=1.)
to ce resiti sve sumnje.
Inace igra je mogla biti malo bolje optimizovana.Sa ili bez ukljucene opcije Pixel Shader daje iste rezultate, SRAMOTA!!! pogledajte Aqanox, skoro da ne zavisi od CPU A1200 isti kao XP1800+.
:)

Aca je napisao(la):
Spusti taj P4 na difolt (1.6Ghz), pa izmeri koliko imas FPSA u Q3, pa javi rezultat. ;)

Ne spustam se ja na tvoj nivo :D Nego ti cik pridji meni, ako mozes ;)

P.S. nisam merio sa GF4, ali na difoltu (1.6 giga) sam sa starim GF2 GTS-om (i to tvoja omiljena, Inno:)) imao tacno 223.8 fpsa

Aca je napisao(la):
U je..te ala si se naostrio:D .Priznaj da te svrbi ovaj P4:D :D

Ne spustam se ja na tvoj nivo :D Nego ti cik pridji meni, ako mozes ;)

P.S. nisam merio sa GF4, ali na difoltu (1.6 giga) sam sa starim GF2 GTS-om (i to tvoja omiljena, Inno:)) imao tacno 223.8 fpsa
Kakav crni difolt???Njega je Intel castio sa 150fsb difolt-a:D :D

GoranM je napisao(la):
Ja mislim da je najbolje to istestirati.
Dakle ako neko ima prilike na P41600@2400 i na A2100+ (166FSB)
mislim na Morrowind, na pocetku kada se izadje iz broda i gleda sa palube u pravcu grada koji sistem ima vise fps.(ako neko slucajno nezna da ukljuci brojac fps treba u morrowind.ini fajlu da u redu Show FPS=0, stavi Show FPS=1.)
to ce resiti sve sumnje.
Inace igra je mogla biti malo bolje optimizovana.Sa ili bez ukljucene opcije Pixel Shader daje iste rezultate, SRAMOTA!!! pogledajte Aqanox, skoro da ne zavisi od CPU A1200 isti kao XP1800+.
:)

Zaintrigirao si me..bas cu sad da vidim
Evo...1600*1200*32, pixel shaderi ukljuceni, rucno iz same igre jos neke opcijice (tacnije, sve!) setovane na maksimum (tipa dinamicne senke i sl.) sa anizotropnim filtriranjem level 4 28-32, zavisno u kom pravcu gledam...
Eh, sta ti je frejmaza...:)
Aco...kako je kod tebe ctp; ;)
:wave; (sto sam kvaran :D)
P.S. e da, ne zaboravite da ja imam neklokovanu Ti4200 sa 64 mega rama a on 128-icu nagruvanu na 310/630...

simpson H je napisao(la):
Kakav crni difolt???Njega je Intel castio sa 150fsb difolt-a:D :D

Da, ali zaboravljas da oni mogu da dobiju bolji rezultat u Sandri ako ostavimo sve na defaultu :D
Al ne onom od 150 :)

P.S. e da, ne zaboravite da ja imam neklokovanu Ti4200 sa 64 mega rama a on 128-icu nagruvanu na 310/630...

Sva ostalo ti je OK... ali to da on ima 128 MB na svojoj karti, a ti "samo" 64 ne drzi vodu... K'o da on nesto dobija sa tih extra 64 MB.

Vrh Dno