Šta je novo?

GF3 Ti500 VS 8500

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Dobro, dakle sta mislite, sta je bolje?
Gainward Ti500 ili GByte radeon 8500 LE?

Saznao sam odgovor upravo na ovom sajtu...
Dakle da preformulisem:
Sta je bolje 9000 pro ili doticna karta?
Treba mi odgovor prilicno HITNO!:boom:

Ako je "doticna karta" Gainward GeForce 3 Ti 500 i ako su cene bliske, ne razmisljaj ni sekunda vec vec ga hvataj da ne ode. 9000 pro je slabija karta; mada generalno slicnih performansi slabija i od "pravog" 8500 - negde manje, a negde sasvim pristojno. Naravno, ne znaci da je losa vec samo da se u moru bledih saroliko klokovanih 8500 LE izdataka mogu naci i lepi "regularni" primerci, koji em lepo rade, em se lepo klokuju i kad se to poklopi 9000pro tu nema sta da trazi. Ti 500 je Ti500 i ne moras da gledas u pasulj na koliko je klokovana i kakvog je kvaliteta jer su po tim pitanjima Ti500 modeli daleko ujednaceniji. Takodje 41.09 Detonatori bi trebalo da su i celoj GF3 familiji doneli brzinski dodatak, sto nije za zanemariti.

P.S. ako nije tajna, reci koliko ti traze i za jednu i za drugu karticu

GB 9k pro je 95;
GB 8.5k je 115
A GF3... Videcemo; Ali tu je negde... Javicu kada je kupim.
HVALA!

GB 8500 le je skupa ako je 115€, ok cena je oko 100

Pa zavisi ako je dobra 8500 LE onda zaista nije steta dati i 115 e. Ali za losu nikako. Inace ja mislim da je najbolja varijanta 8500 da uzmes. Javi za cenu GF 3 pa da vidimo mozda se ipak isplati da nju uzmes.:beat:

Kada sam napiso ono za cenu, imao sam u vidu odlicnu club3d radeon8500le karticu koja se prodavala za 105€ nova. I jos se prodaje koliko znam.
Mislim da ova ga nije losa ali isto mislim i da je ova club3d malko bolja.
Pogotovo sto se odlicno clockuje, ima uostalom na benchmarku ceo test.

A bas dobra 8500 sa ili bez le je built-by-ati sto ce malo teze da se nadje. Ja sam konkretno moju BBA 8500 ne-le platio 130€, i opet bih.
:wave;

Cena je bila 100e; ali je otisla dok sam se ja premisljao... BEDAK.
Nema veze, uzecu Club3D Radeta 8.5LE
Jos jednom - bedak.

Da da Welcome to the club bro... Pametan izbor.

Darko je napisao(la):
Cena je bila 100e; ali je otisla dok sam se ja premisljao... BEDAK.
Nema veze, uzecu Club3D Radeta 8.5LE
Jos jednom - bedak.

cek bre jesi ti VEC uzeo ili treba da uzmes?
cluba ima u pin-u, za 105

jaksa je napisao(la):
cek bre jesi ti VEC uzeo ili treba da uzmes?
cluba ima u pin-u, za 105

Pa vise nema... Uzeo sam poslednji :D
Salim se, uzeo sam poslednji iz Simm-a, za 6490 din.
Na kraju sam ipak "osuren" sto se tice cene...:boom:
Trazio sam nesto jeftino za 80-setak evra sa podrskom za Vertex/pixel shader a sada...
E, jos nesto - rezultate cu da okacim tek posle podne kada otkljucam i OC-moga AMD-a na 1900 i mozda jos koji Mhz (dok memorija ne vrisne), pa cemo da vidimo. Koristicu Omega Drivere + DX9, ili ako ne skinem patch - oboricu sys pa cu testirati na DX8.1 Videcemo sta ce ispasti.!!
,)

Da li ti dole desno od fana na grafickoj pise ar2td?

Darko je napisao(la):
...
Trazio sam nesto jeftino za 80-setak evra sa podrskom za Vertex/pixel shader a sada......

sto ne uze sis-a xabre?:D

jaksa je napisao(la):
sto ne uze sis-a xabre?:D

Zbog sira i krompira :D
Ako izuzmemo cenu, koja je prilicno bila povoljna, kvalitet slike se ne moze meriti sa ATI-em, a posto sam i bio ponosni vlasnik ATI-a DDR LE, koji je imao fantasticnu sliku, nisam zeleo da eksperimentisem sa svojim ocima - ne treba meni toliko brzina koliko mi je bitan kvalitet slike;
dual 400Mhz DAC ce da se solidno pobrine za se ne razocaram.
Moram da idem sad - otkljucavanje proc. ceka... Ako me ne bude do veceri - spalio sam ga. U zdravlje!cheers

jaksa je napisao(la):
Da li ti dole desno od fana na grafickoj pise ar2td?

Darko, pogledaj, treba da pise AR2TD

Ne da nisam overclockovao XP-a, nego sam ga LOCKOVAO na 11x pa je radio kao 1700+... :cuss:
Nema veze; olizao sam tecno srebro koje sam koristio i sada ponovo radi na 1.54G - znaci strpecemo se jos malo da krknem win, pa da vidimo - 3d mark ne radi, Jazzo - nece nikako.
Nema veze koristicu stari catalyst 2.5 a posle bencha cu da stavim omegu.

Jakso, evo sad cu da pogledam pa cu ti javiti kada ponovo dignem win.
Pozelite mi srecu!:whip

Pise AR2TD i malo desnije Ver 1.0
Memorija je 3.5 ns Eltron;
Jel to valja?

Valjalo ne valjalo, imam svega 7800 markica na catalyst 2.3 i DX 8.1
sa XP 1800+ na 150x11.5 (512 RAM-a), i win XP pro bez icega instaliranog.
Radeon je klokovan na 285/285 (moze 300/300, ali vide se neki cudni znaci nestabilnosti :D )

E sad - kako ste vi nakucali 11000 markica da mi je samo znati!(D)

1. Ako ti je sistemska memorija kvalitetna (citaj: ako imas srece sa primerkom) - nabrij joj latenciju na 2-2-5-2-1T i uvatices 500-600 poena.
2. Pogasi servise koji ti ne trebaju na XP-u
3. Otkljucaj XP, odredi najvecu mogucu magistralu na kojoj ti memorija radi stabilno sa ostrim setovanjima i tako ga vozi (npr. 10x180Mhz bi svaki posten XP trebao da radi (naravno ako memorija dozvoli)
4. Probaj BIOS za BBA 8500 (ili prvu 1009 verziju ili zadnju 7008. Meni sa 7006 takodje lepo radi al' se ljudi kunu u ove dve)
5. Sad bi vec trebao da mozes da nabrijes kartu bar na 300/600 stabilno (pretpostavka da imas najmanje 3.6ns memoriju).
6. Skini Rage3D Tweak (ili neki drugi tweaker) pa optimizuj drajvere za 3D mark (kod mene minimalan dobitak od 50 poena u odnosu na ono sto sam podesim)
7. Obavezno testiraj u 60Hz. Ako moze Tom Pabst sve tako da testira, zasto ne bi i mi.

Ako ovako ne probijes 10000 poena, prodaj Club-a jer je budz.

P.S. Probaj 2.5 Catalyste. Kod mene rokaju, a imaju i jos par lepih novih opcija (Wait for Vertical Sync i u D3D i u OpenGL-u)

valek je napisao(la):
1. Ako ti je sistemska memorija kvalitetna - nabrij joj latenciju na 2-2-5-2-1T i uvatices 500-600 poena.
3. Otkljucaj XP, odredi najvecu mogucu magistralu na kojoj ti memorija radi stabilno sa ostrim setovanjima i tako ga vozi (npr. 10x180Mhz bi svaki posten XP trebao da radi (naravno ako memorija dozvoli)
4. Probaj BIOS za BBA 8500 (ili prvu 1009 verziju ili zadnju 7008. Meni sa 7006 takodje lepo radi al' se ljudi kunu u ove dve)
5. Sad bi vec trebao da mozes da nabrijes kartu bar na 300/600 stabilno (pretpostavka da imas najmanje 3.6ns memoriju).
6. Skini Rage3D Tweak (ili neki drugi tweaker) pa optimizuj drajvere za 3D mark (kod mene minimalan dobitak od 50 poena u odnosu na ono sto sam podesim)
7. Obavezno testiraj u 60Hz. Ako moze Tom Pabst sve tako da testira, zasto ne bi i mi.

P.S. Probaj 2.5 Catalyste. Kod mene rokaju, a imaju i jos par lepih novih opcija (Wait for Vertical Sync i u D3D i u OpenGL-u)

Sad sam procitao sopstveni post i izgleda mi ko' vodic za Moorhuhn 2 :) :) :)

Ne mogu da otkljucam - ne umem. Probao sam i zamalo da ga zauvek zakljucam.
Ako bi neko bio ljubazan da mi malo pomogne - castio bih ga!cheers
Dakle sve to sto je napisano je bilo sredjeno -
prazan XP + memorija 2-2-2 na 150 mhz; znaci procesor je bio na 1725mhz, graficka je bila na 285/285.
Ali prvo sam testirao sve po defaultu i bilo je oko 7300 markova. Nakon OC- kompletne makine, dakle 150 magistrala i 285/285 radeon sa katalistom 2.3 je bio skor tacno 7780.
Sada sam stavio omegu 3.0 BEZ DX.9 i radi kako treba, ali jos nisam benchovao. Necu sve dok ne flashujem kartu.
A je li, bi li bio ljubazan objasniti kako to da uradim?:D

Nadam se da cu biti jasan:

1. Savet ti je da prvo obavezno nadjes neku PCI kartu i da je imas kraj sebe jer ako flash-ovanje podje po zlu, ponekad "blind" flash iz nekih razloga ne radi vec moras da dignes sistem sa PCI kartom pa tek onda ponovo flash-ujes na prvobitno stanje.

2. Uzmi 2 flopi diska (proveri da su 100% OK) i napravi ih butabilnim (http://www.biosmods.com/download/bootdisk/drdos703.exe). Na jedan od njih stavi Atiflash i originalni BIOS iz tvoje karte koji ces dobiti kad iz Radedita 1.1 (www.radeon2.ru/bios/util/radedit/radedit11.zip) kliknes na "current" pa na "save" (izaberi sam neko 8.3 ime npr. club8500.bin)

Napravi na tom flopiju autoexec.bat (u bilo kom editoru) koji bi po savetu sa Rage3D-a trebao da izgleda ovako:

@echo off
echo flashujem Originalni Club3D BIOS
echo prekini operaciju sa CTRL i DEL
rem pause > nul
atiflash -u 0 -f orgbios.bin r

ovo orgbios.bin zameni sa imenom koji si ti izabrao pri backup-u (club8500.bin). Time si dobio automatsku flash kartu za pocetno stanje (ako stvari ne krenu dobro).

Na drugi flopi snimi Atiflash2 (http://www.hk-schweisstechnik.de/Files/Bios/aflash2.rar). Atiflash i njegov .cfg treba da budu na oba diska) i BIOS(E) za R8500 koje zelis da probas. Ponovo napravi jos jedan autoexec.bat slicne sadrzine kao i prosli, samo sa imenom BIOS-a koji zelis da probas:
Npr.

@echo off
echo flashujem ATI Radeon 8500 BIOS
echo prekini operaciju sa CTRL i DEL
pause > nul
atiflash -p 0 8500pal.bin r

8500pal.bin je naravno imaginarno ime koje zamenis sa imenom BIOS-a koji zelis da probas.

3. U principu bi ovaj metod sa 2 diskete trebao da potrebu za PCI kartom ucini izlisnom, no za svaki slucaj nadji jednu pre nego sto se upustis u ovaj poduhvat.

4. U principu bi mogao da se napravi i bootbilan CD sa multiple config.sys-om gde bi imao meni sa svim stavkama (originalni BIOS i svi ostali koji postoje). Al' bi onda bila zurka :eye:

Darko je napisao(la):
Pise AR2TD i malo desnije Ver 1.0
Memorija je 3.5 ns Eltron;
Jel to valja?

Valja.

To znaci da ti je kartica proizvedena u fabrici Power Color i zove se valjda Evil Master II, pretrazi ako te interesuje sta ce da ti izbaci google>ar2td
Tvoja (a i moja i kolegina ovde na poslu) kartica je jedan od boljih PBA modela radeona8500, kod koga je u potpunosti ispostovan referentni ati design. Trebalo bi bez problema da radi sa BBA driverima, a nista ne gubis ni ako stavis PBA drivere.

U display settings, properties, advanced, options, details videces da je proizvodjac CP inc (color power)

Ove novije LE sa 3,5ns EtronTech savrseno rade na 275/275, 285/285 je i kod moje neki maximum stabilnosti, sve preko 290/290 poakuze artefakte, ma kako je hladio.

Evo ti link sa testom:
http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=766

Inace, Max je dobro prodrmao tu LE karticu sa testa, posle se je klokovala kao luda, ali imala je stalno zamucenu sliku :confused:
slucajno sam je dobio od pina na probu, pa sam je i vratio.

E sad, u display properties podesi direct3d na performance, sve klizace a openGL ne diraj, smanjices skor u 3dmark2001

Valek>

tesko da ce probiti 10K poena, ja kod kuce sa 10x180 i BB Atijem 8500 sam isao samo malo preko 10k.

Koja je to fora sa testiranjem u 60Hz?

Pozdrav:wave;

valek je napisao(la):
1. Ako ti je sistemska memorija kvalitetna (citaj: ako imas srece sa primerkom) - nabrij joj latenciju na 2-2-5-2-1T i uvatices 500-600 poena.

Od pocetka sve valja dok ne dodjes do biosa 7008 nema nista to zna i malo dete. 1009 je najaci bios za overclockovanje 299/315, a odmah iza njega je 7006 a sa njim karticu neces moci da dizes gore jer je pravljen za prebrzu memoriju znaci radi na 275/275. I jos nesto ja kad testiram testiram u 1024x768 sa 100 Hz.

Ajde sad sve ispocetka...
Kao prvo ja sam 11108 markica dobio u win2000, mada moze i u WinXP-e.

1. Instaliras windows
2. Drajvere za plocu, service pack-ove, ili pack i ostale drajvere ukljucujuci directx prvo pa drajvere za karticu.
3. Iskljucis nepotrebne servise za to cu ti poslati link
4. Nabudzi masinu dizi magistralu memoriju isprobavaj setovanja, ako imas mogucnosti da dignes i AGP na 75 ili 83 bez pucanja onda dizi.
5. Instaliras Rage3d Tweak, njega podesi u profilu na 3dmark 2001, drajvere omega podesi (Direct3D sve postavi na high performance, OpenGL takodje na high performance, i isljucis opcije dole Wait for vertical sync)
6. Flash-uj karticu na bios 1009 www.omegacorner.com naci ces i bios i flash i objasnjenje u readme.txt-u
7. I nadaj se da ces sa svojom masinom da postignes 10000 3d markica. Otprilike sam ispricao pricu kao i svi ostali, ali zaista je tesko to uraditi, a kad jednom predjes 10000 e onda ide sve na gore. 10100, 10258, 10479, 10509, 10621, 10679, 10710, 10824, 10924, 11108. Vidis skoro da je lako. Ali ce ti trebati jaci procesor. Naravno kartica ide do 299/315, ali ti svoju moras da isprobas pa da vidis da li taj primerak ide toliko. Inace moja je Gigabyte 8500LE 250/250

PS: Redosled promeni kako tebi odgovara ja sam ga pisao kako sam se prisecao. Prvo bi trebalo sve da odradis pa onda da dizes sve gore pa isprobaj. Kad sve sastavis sto smo ti mi napisali trebalo bi da bude nesto od toga.

PS2: Jel uzlazi nesto pod taj tvoj lepi plavi sesiric (s obzirom kako smo ti napisali tekstove ja nista ne bih ukapirao):beat:

7008 BIOS je najsporiji od svih, najbolji rezultati u 3DMark-u su radjeni sa 7004 BIOS-om.

Probacu flashovanje, ali Jazzo 3dmark STVARNO ne radi sa dx9.0
Nece i nece. Sad da bih ga ponovo startovao moram ponovo da obaram sys...
Da nije skor bedan mozda zbog SDR memorije? Sumnjivo nesto... Probacu na DDR-u (A7S333), pa da vidimo.

Naravno da je i to rezultat. I to dosta veliki, ali mislim da bi trebao da imas barem 9000 sa sd ram-om. Uzgred moraces da preinstaliras sistem ako mislis da ti radi 3d mark i directx9.

jazza je napisao(la):
Naravno da je i to rezultat. I to dosta veliki, ali mislim da bi trebao da imas barem 9000 sa sd ram-om. Uzgred moraces da preinstaliras sistem ako mislis da ti radi 3d mark i directx9.

Pa koliko puta moram da preinstaliram sys?!
Vec sam to radio 3 puta.:confused:

Pa ajmo jos jedanput samo bez Hyperiona sada naravno. Pa onda vidi sta se desava.:wave;

Vrh Dno