Šta je novo?

gericom laptop hot cpu (80 c)

spectator

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2003
Poena
619
Gericom laptop se u radu ponekad sam od sebe gasi.
Posumnjao sam da se aktivira overheat protection.
Nakon instalacije Everestultimate 250 pokazuje CPU temperaturu 72-80 stepeni C.Napomena: i pri takvoj temperaturi najšešće bez problema ume da radi i po par sati.Moguće je da je stvar banalna ( npr kuler ) ali nikako ne bih sam da otvaram i čačkam.
Da li postoji pouzdan servis (serviser) kod koga bih mogao odneti Gericom radi dijagnostifikovanja i popravke?

problem sa naponima još gori

Naponi izmereni preko Motherboard monitor 5:
3.3 v izmereno 4.08v
5 v izmereno 6.86v
12 v izmereno 11.64v

Na laptop-ovima nakon nekoliko godina je dobro promeniti termalnu pastu i ocistiti ventilatore....
Ako mozes da preko maske nadzres ondosno vidis kroz otvor neki ventilator,mogao bi da uzmes lepo kompresor i izduvas (eventualno da skoknes do neke benzinske pumpe).....znam da zvuci glupo,ali je veoma efektivno,posto se i unutar laptop-a talozi prasina....
Ako pak ne zelis da se igras i slicno,pretrazi malo forum,bilo je dosta reci o laptop servisima.....jedan iz glave kojeg se ja secam kao dobrog (sredili su mi jedan acer travel mate) je ewe computers u cvijicevoj ulici.....pretrazi malo net.....

P.S.Rasklapanje laptop-a nije nikakva extra matematika,samo strpljenje i alat...

Imao sam takav slucaj nekoliko puta i to bas sa Gericom-om. Na izlazu za vazduh koji izbacuje cpu cooler nalzi se mala mrezica koja se napuni prasinom pa je odvod toplog vazduha sprecen. Dovoljno je skinoti tastaturu i plastiku izmedju monitora i tastature i ocistiti prljavstinu. Posle sve radi ko novo.

A koja je normalna temperatura? Ja imam Amilo 7620 (XP mobile 2600+) i on je uglavnom na 75 stepeni (bar tako kaze Speedfan). Tu temperaturu je drzao i dok je bio nov..

Zato ja ne volim lap top-ove..uzas!Em je uvek problem ventilacije,em' brzo riknjava kapacitet baterije(koja je jako skupa),em' je masina u ekonomskoj klasi mnogo slabija od ekonomske klase standardnog kompa.
Lap top-samo za poslovne ljude koji u hodu resavaju probleme.
Moj prijatelj ima Lap top i skoro je imao problem pregrevanja.A otvaranje je veoma zeznuto iz sledeceg razloga:
1.postoji veliki broj delova koje treba skinuti
2.skoro svaki sraf je razlicite duzine i mora da se vrati na svoje mesto inache moze napraviti fizicka ostecenja(covek je duzim srafom probio plocu(stampu).
Ja nebih smeo da otvaram.A postoje mnogi "servisi" pa je rizik jos veci...

kao sto je neko rekao
rasklopiti lap top nije nikakva mudrost, samo je potreban dobar alat i strpljenje i dobra memorija da se sve vrati na svoje mesto :d
otvorio sam ih bas dosta i to raznih proizvodjaca dell, toshiba, sony, acer.....

nego verovatno trebas da promenis pastu, malo ocistis ventilator od prasine i da nejga podmazes masinskim uljem ili tovatnom mascu

priznajem da sam ja onaj zbunjeni (...)

U nedostatku druge mogućnosti malo usisivačem izvukao prašinu kroz otvor na kućištu.Rezultat:temperatura pala par stepeni a napon na 12v skočio na 15.50v.
Stvarno koja je uobičajena temperatura za laptop a šta granica izdrživosti?Ovaj napaljeni je inače P3-s 1200 MHz.
Još više me brinu naponi.Da li Motherboard monitor može da ih pravilno detektuje?Kako pri ovakvim naponima uopšte radi i koji su rasponi teoretski /praktično mogući.
Navraga u BIOS-u nema opcija za praćenje temperature i voltaže.
Ni jedan od dva primenjena programa uopšte ne detektuje RPM fanova.
Šta se ovde pobogu zbiva?
Pomogla bi i vaša iskustva o navedenim parametrima.

Zar nema na proizvodjacevom sajtu neki faq, support, alati za dijagnostiku -- nesto?

Druze, da ti je +12V grana zaista skocila na toliko - odavno bi ti gledao u res laptop. Nesto se tu ne detektuje kako treba. Uostalom, skokni do nekog servisa ili se javi drfedji ili cika Peri ili tako nesto - sta te kosta?

Darko je napisao(la):
Uostalom, skokni do nekog servisa ili se javi drfedji ili cika Peri ili tako nesto - sta te kosta?
Upravo to je i bilo osnovno pitanje -ko i gde servisira laptopove.
Drfedju nisam kontaktirao a cika Peru jesam telefonom pa mi se od toga "šta me košta"zavrtelo u glavi.Za te pare bez problema mogu da pazarim čitavu
desktop konfiguraciju sličnih karakteristika (bez monitora doduše).
BTW mislim da bi uvoznici i prodavci MORALI da organizuju servisnu mrežu za ovakve stvari a ne da se kupci uzdaju u sreću i "servisere".Pod ove navodnike ne stavljam cika Peru ,zna čovek znanje ali ga i ceni.Pre će laptop izdržati ovu temperaturu i napone nego budjelar cenu popravke.

Pa onda si vec sam odgovorio na pitanje: pusti ga da radi dok ne vrisne do kraja :d
Salim se, javi se drfedji, otvorite laptop i izmerite rucno temp/napone i videces onda da li si u problemima ili nisi. Samo otvaranje i analiza (kao i propratno ciscenje prasine) laptopa ne moze da kosta ne znam kakve pare (ali nece biti ni dzabe).

Nego nesto mi je palo napamet: probaj da pustis laptop da radi na bateriju pa onda izmeri napone. Pitanje je sta uopste MBM detektuje.

Imam iskustva sa dva Gericom lap-topa. Meni je CPU izgoreo na starijem modelu Gericom lap-topa sa Celleronom i zamenjen je u fabrici u garantnom roku, a sada se taj PC koristi kao serviserski, znaci nije u stalnoj i opterecenoj upotrebi. Sada licno koristim Seraph koji se svojevremeno posvadjao sa svim i svacim, grejao se i trosio struju kao lud. Zbog originalne instalacije CD-a koji je bio na nemackom sve sam bio skinuo i instalirao sam XP i drajvere iz njegove instalacije. Ti drajveri nevaljaju nista! Relativno skoro Gericom je na sajtu omogucio download drajvera za maticne ploce, audio, video i sve druge periferije i kada sam to skinuo sa neta te originalne i updatirane drajvere (usaglasene za poslednje varijante XP) i instalirao ih kompjuter je poceo da radi sjajno. Nema vise grejanja, baterije rade satima i uopste sve je zaista OK. Sada imami Ird i citac kartice itd. koje ranije nije ni video pod drajverima XP-a. Da sam na tvom mestu izduvao bih kuciste za hladjenje na pumpi, uradio kompletan update za bios, drajvere za maticnu plocu i periferiju i onda gledao sta se desava.

Vrh Dno