Šta je novo?

Geil 2x8GB

Miki_

Cenjen
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poena
125
Zanima me misljenje u vezi Geil ram memorije generalno?
Planiram da kupim DDR4 2x8gb RGB model.
Ja sam oko 6 godina koristio Geil ram memoriju i nisam imao problema,sad je mozda drugacija situacija.

što bi bila drugačija situacija?

Iskreno nista drugo. RGB je i dopada mi se.
Kad pogledam novcano sta se nudi mrsava ponuda...

RAM je toliko jeftin da je greota uzeti tako male module.
Ako ne igras igrice - uzmes obican Crucial (Micron) makar 16 GB module x2. Ja uzeo 2x 32 GB module, nikad nije bila jeftinija memara i greota je ne uzeti sto vise jer rama nikada previse.

Nije poenta u memoriji,meni je opterecenje u proseku 3.5gb najvise sto sam opteretio ram je bio 7.7gb da sam imao vise sigurno bi bilo i vise,eart guta memoriju. Realno za surfovanje sta ce mi 32gb,zar ne mislis da je previse?
Bolje je kupiti sto mi vise znaci nego hardver koji necu iskoristiti ni trecinu.

Ma meni za puno više posla i igara još nije zafalilo sa 16GB, još sa NVMe diskom ima prilike za vrlo brzo keširanje pa ako zafali tu je pagefile da brzo dopuni. Jedino ako nešto kao IGPU i hardware reserved ne pojede nešto više u samom početku. IGPU tipično do 2GB. W10 i 11 oko 3GB ali takođe komprimuju tu memoriju pa izgleda i manje od toga.
Evo i sa 16GB na automatskom podešavanju pagefile stoji na minimalnom 2.5GB

Nije poenta u memoriji,meni je opterecenje u proseku 3.5gb najvise sto sam opteretio ram je bio 7.7gb da sam imao vise sigurno bi bilo i vise,eart guta memoriju. Realno za surfovanje sta ce mi 32gb,zar ne mislis da je previse?
Bolje je kupiti sto mi vise znaci nego hardver koji necu iskoristiti ni trecinu.
Zlatno pravilo - memorije nikada previse.
🤷‍♂️

Baš surfovanje(korišćenje browser-a) u 2023 godini najviše zauzima RAM-a. Dok ovo pišem imam uključen Firefox sa nekoliko otvorenih tabova i sa nekoliko nezahtevnih aplikacija u tray-u zauzeto mi je preko 10GB RAM-a(od 32). Rođak je skoro prešao na 32(sa 16) i "progledao". Obojica igramo igre i znamo da otvorimo po 20+ tabova u browser-u, pa nam je ovo optimum.
Kada imaš malo RAM memorije, operativni sistem koristi hard disk u tu svrhu(koji je mnogo sporiji od RAM memorije) pa ti izgleda da je malo RAM-a zauzeto(ispod limita). To daje iskrivljenu sliku koliko ti je memorije zaista potrebno. Da operativni sistem ne koristi hard disk, čim bi neka aplikacija htela da zauzme više memorije nego što imaš - aplikacija ili sistem bi zablokirali.

TL/DR:
Sada je 32GB optimum ako ideš na internet.

16gb i više nego dovoljno za budzetske konfiguracije.
Vecina korisnika nece prići 16gb za normalno korišcenje,i igre sa ostatkom komponenti ako pričamo o budzetskom računaru..
A ovo 32gb za internet nemam reči 🙂

Može da koristi komp i sa 8GB, možda i sa 4. Neka uzme koliko želi, i koliko ima para.

Prilozi

• RAM.jpg
    RAM.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 18
Zavisi za sta koristi surfovanje.
Pa gledanje slika na fb ili instagramu moze da proguta i 32gb.
Moj otac voli da udje u folder i gleda slike,u stanju je da skroluje satima,to sve treba otvoriti i ucitati.
I earth guta strasno memoriju,7.7gb mi je opteretio za pola sara koriscenja.
Da sam koristio sat vremena progutao bi i 16gb lagano. Ali najlakse je isprazniti ram,zatvoris browser i krenes od pocetka.

Baš surfovanje(korišćenje browser-a) u 2023 godini najviše zauzima RAM-a. Dok ovo pišem imam uključen Firefox sa nekoliko otvorenih tabova i sa nekoliko nezahtevnih aplikacija u tray-u zauzeto mi je preko 10GB RAM-a(od 32). Rođak je skoro prešao na 32(sa 16) i "progledao". Obojica igramo igre i znamo da otvorimo po 20+ tabova u browser-u, pa nam je ovo optimum.
Kada imaš malo RAM memorije, operativni sistem koristi hard disk u tu svrhu(koji je mnogo sporiji od RAM memorije) pa ti izgleda da je malo RAM-a zauzeto(ispod limita). To daje iskrivljenu sliku koliko ti je memorije zaista potrebno. Da operativni sistem ne koristi hard disk, čim bi neka aplikacija htela da zauzme više memorije nego što imaš - aplikacija ili sistem bi zablokirali.

TL/DR:
Sada je 32GB optimum ako ideš na internet.
То је дo Windowsa.
8gb RAM-a сасвим лепо ради под Линуксом, отвориш табова колико ти треба.

s.jpgOtvoren browser sa 6 tabova i još poneka aplikacija(tipa muzika, password manager, itd.) Manjaro Linux.

Nazad
Vrh Dno