Šta je novo?

Gecrkt... :d -> Monitor ili graficka?

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Matori mi se juce pozalio da mu se razmrljala slika na monitoru i da baca zutu senku.

Sad sam pricao malo detaljnije sa njim i poslao mi je fotografije problema i izgleda da je ipak problem do graficke, posto se pomenuto razmrljavanje slike ne desava na OSDu monitora.

Kontam da je problem sa RAMDAC-om graficke. Da li se to popravlja?

Graficka je MSI GF4Ti4200 (mnogo je mogla da se overklokuje :(, al' poslednjih godinu dana 3D deo GPUa "skuplja prasinu" na default clock-u), a monitor je Samsung 957Mb.

Da cujem i vase misljenje... ;)
Da se ne zaletim sa grafickom.

p.s. Slike su "buraste" zbog fotoaparata. :d

Prilozi

• IMG_1418_resize.JPG
    IMG_1418_resize.JPG
    69.1 KB · Pregleda: 110
  • IMG_1420_resize.JPG
    IMG_1420_resize.JPG
    51.4 KB · Pregleda: 85
  • IMG_1422_resize.JPG
    IMG_1422_resize.JPG
    96.7 KB · Pregleda: 83
Pa, jedino da probas sa drugom grafikom da bi bio utvrdio da je ona posredi.

Opet, iz slika se vidi da se ne mrljaju sva slova, tacnije boje. Recimo, bas plava i ljubicasta (boje OSDa) se ne mrlja, a i zuta ide uvek sa leva na desno.

Poslednja izmena:
Ma probao bih ja odmah, nego je komp u VSu u koji idem jednom mesecno, pa bih taj sledeci put vec trebao da resim problem.

Imao sam vec slicno iskustvo sa GForce256, ali je tada "senka" bila siva i isla je na obe strane.

Ne mora da znaci da ako OSD ima ok boje i ne baca senku da je problem u grafickoj. Secam se pre par godina kada sam sa drugarom gledao neki Eizo 21" monitor koji je imao dosta tamnu sliku i nekako sivkastu cak i kada je sve na max dok je OSD meni bio sasvim dobro osvetljen i sa jakim kontrastom, npr. bela na desktopu je bila bukvalno siva dok je na OSD-u bila cisto bela.

Prvo proveri najprostiju stvar, a to je da kabl ili konektori slucajno ne zezaju :) Mada ove senke ne lice na to, ali ko zna...

Vuk je napisao(la):
Ne mora da znaci da ako OSD ima ok boje i ne baca senku da je problem u grafickoj..
Ja sam konkretno mislio na trecu prilozenu sliku i slova "L" i "D" u "VLADA" na ekranu. One (boje) nemaju zutu senku. Posle sam spazio da iste boje ima i OSD meni, a sve apropos toga da se na OSDu ne vidi anomalija.

@Delija: neka ti matori uzajmi od nekoga drugu grafiku, dogovori ti sa nekim drugarom da dodje na pola sata-sat da mu to pogleda, da bar zna da li je do grafike. Mislim da mu iz NSa jedino tako mozes pomoci.

Fora kod slova "L" i "D" je da u njihovoj boji nema uopste Cyan, tj. zute, al' na OSD meniju ima crne boje koja uopste ne daje senku, dok na obicnom prikazu daje, tj. ako plava boja ne pravi problem, crna boja slova bi morala.

Problem se resio sam od sebe pre nego sto sam stigao u VS... :trust:

p.s. Po Marfiju, garant ce ponovo da se pojavi kad odem... :d

Izazivao sam... :d

Za divno cudo, definitivno je monitor u pitanju...
Nisam imao drugu graficku, al' sam se setio da ovaj moj ludi :) Xoro DVD ima VGA out, pa sam ga pristekao i eto...

Koliko cujem, izgleda da ne bih trebao da imam problema se ERC-om i da su brzi sa reklamacijama. Videcemo...

p.s. Mozda da kontaktiram i Nova Computers gde sam ga pazario...

Na "blagi" :d udarac sa leve strane po mrcini, slika se popravlja. Znaci na prvi udarac se popravilo "do pola" :), a na drugi skroz.

Ne znam da li sam da ga otvorim, posto nemam nikakvih iskustava sa cackanjem na monitorima, osim stelovanja fokusa, brightness-a i ostalih cuda koja mogu da se steluju tek kada se se isti otvori... :trust:

Problem je sad u tome sto nekad radi OK, a nekad ne, sto mu dodje na to da ce da radi kada ga odnesem u ERC-ov servis. :d Pretpostavljam da je u pitanju neki "hladan lem"...

Napominjem da je slika normalna u svakom drugom pogledu, znaci fokus (ostrina), moire i sve ostalo, osim tog iritirajuceg "zutog razmrljavanja" sa leve strane na desnu...

p.s. Ne mogu da editujem prethodni post, ma moram da vezem 3 komada za redom...

Poslednja izmena:
Vrh Dno