Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Meni je odlazak na Elafonisi besmislen, jer je voda plitka, a plaža pretrpana turistima. Falasarna je mnogo bolja.

I taj put nije strašan ako volite da vozite i ne plašite se krivina, već je zabavan za vožnju.

Da li neko ide duže na odmor tipa mesec dana u Grčku, pa da ima povoljno da se nadje tipa 1000e za troje na mesec dana?

U sezoni teško da ćeš naći smeštaj za te pare, čak i na duže.

Ma pričam nešto sa taštom i znam da drugar koji već ide 10 godina u neko mesto (nem pojma gde) plaća jul-avgust 1200e. Samo nema niko tu u okolini njega da izdaje za te novce. Većinom je oko 1800e do 2000.

Ona plaća 800e Utjehu jul kažem garant ima za 1000-1200 negde Grčka, da se mane CG.

Moguće, ali moraš uplatiti smeštaj znatno ranije.
Mi smo hotel platili još u decembru prošle godine, 7 noćenja, AI, 2+2 za 1240 EUR. U martu je već cena bila x2.

Ma pričam nešto sa taštom i znam da drugar koji već ide 10 godina u neko mesto (nem pojma gde) plaća jul-avgust 1200e. Samo nema niko tu u okolini njega da izdaje za te novce. Većinom je oko 1800e do 2000.
Kada ideš godinama ili decenijama kod istih ljudi dobićeš posebnu cenu. Uostalom, postajete prijatelji.
Inače slobodno zaboravi, cene su svakako skočile jer su i dažbine i struja kod njih otišle solidno na gore. Plus što se ovog leta na klime troši kao nikada ranije.
@Djilkosh_Ns verovatno mozes da nadjes tako nesto u selima iznad ovih turistickih mesta. Ako ti ne smeta voznja do plaze, moze da bude ok varijanta.
Inae su turistička mesta suštinski 99,999% selišta samo takva. "Iznad" njih ume da bude urbanije, a cena smeštaja mizerno manja.

Super, preporucicu da gledaju booking, samo sve i da je džabe u septembru odgovara samo avgust, eventualno sredina jula do sredine avgusta.

Ovo što sam ja sad našao za male pare ceo septembar nikako nije pravilo već slučajnost, ovi imaju popust na više od 28 dana, što nisam dosad viđao. A pritom uzmi u obzir i da imam genius popust od 15%, što isto nije zanemarljivo. Svakako mogu da pogledaju - ali opet je pitanje šta ima i u kom periodu kao i kad i za kad se naručuje, a da pritom iole valja smeštaj.

Takav dugoročni najam se sigurno lakše/povoljnije pronalazi u nekim lokalnim oglasima nego u ponudama za turističke aranžmane.

Upravo se vratio sa Hvara. Nas 4 je išlo autom. Uzeli smo ceo apartman od 120 kvadrata, sve spavaće sobe, kuhinja sa trpezarijom, dnevna soba, kupatilo i toalet, i ogromna terasa. 70 e sa faksom po osobi po danu što ne smatram da je skupo. Na internetu sam čitao kako je sve nenormalno skupo pa sam se prijatno iznenadio kako su cene sasvim normalne. Super marketi su sa normalnim cenama pa čak je i malo jeftinije nego u eu. Ležaljke smo uzimali samo u gradu hvaru, bile su 8e a suncobran 4. Oni izleti brodom su bili od 35 do nekih 70,zavisi od dužine i da li je s ručkom, što je isto kao i u svim ostalim zemljama. Hrana i piće po restoranima isto sa ok cenama. Pizze od 10 do 16, paste isto tako, riba je od oko 25 pa do 8e po 100g za svežu koju možeš sam da izbiras. Piće je od nekih 2,5 do 10 za mojito i sl. Koktele. Ljudi su baš prijatni. Ne znam, meni je sve to bilo u nekoj granici normale kad poredim sa cenama u srbiji ili nemačkoj koje ne nude ništa. A da, trajekt 4 osobe i auto je 83e. Gorivo je bilo 1.5 e, tek od zagreba do nas je oko 2.
Znam da kasnim dosta, ali samo da potvrdim sve gore navedeno. Za smestaj ne znam, bio sam na dnevnom izleru, ali za cene hrane, pica i svega po restoranima potvrdjujem.

Poslednja izmena:
Super, preporucicu da gledaju booking, samo sve i da je džabe u septembru odgovara samo avgust, eventualno sredina jula do sredine avgusta.
Izvini, gledaš srce sezone i očekuješ damping cene?
Provodio sam po 4 sedmice dosta puta. Uvek kod istih ljudi i po specijalnoj tarifi. Isključivo dogovor na licu mesta a kasnije telefonski.

Ovo sa bukingom je izolovani slučaj, verovatno je neko otkazao ko je već platio dobar deo unapred. A kod Grka nema povrata. Uostalom, vidiš cenu originalnog najma. Ne nadaj se mnogo da će te to posrećiti, naročio ne u sezoni.

Poslednja izmena:
Zato sto tasta hoce da se mane CG, a jedino tamo moze za 1000-1200e da ode na mesec dana. Pa sam ja rekao sto ne vidi Grcku moze i tamo da se nadje za 10-15% vise.

Onda idite u Albaniju. Imaće mnogo veći komfor i sa drastično nižim ciframa.

Provodio sam po 4 sedmice dosta puta. Uvek kod istih ljudi i po specijalnoj tarifi. Isključivo dogovor na licu mesta a kasnije telefonski.
To, da ste kao prijatelji, pa ti daju neki popust... to je bas izuzetak i ti si prvi koji to kaze. Naravno ukoliko se odnosi na Grke?! X primera, jos od sedamdesetih, kada smo im vukli usisivace, pegle i sl. nikad, ali bas nikad se nisu adekvatno oduzili. Sada smo bas prijatelji sa jednom porodicom, bili smo nekoliko puta kod njih, ove godine su drasticno diglu cene i negde u februaru su nam javili i onako drugarski preporucili da dodjemo u maju, tada ce biti jeftinije. :D

Grci, da. Letujemomo od 80-ih, prijateljski odnossmo uspostavili već nakon par sezona (gazdin sin moje godište, gazdarica se sprijateljila sa mojom majkom ... i tako). Dugo smo kod njih letovali po 4 sedmice.
Ja sam nastavio da idem kod njih sa svojom porodicom, ne svakog leta ali ipak relativno često.
Sada su mi poklonili 10L domaćeg maslinovog ulja (proizvodi stric mog vršnjaka) pored toga što su me natrpali kojekakvim sitnicama za povratak

Još neki moji poznanici koji godinama (pa i decenijama) letuju kod istih ljudi znam da dobijaju povlašćene cene, ali jesu osetno više u odnosu na prethodne sezone.
Istina, znam da samo ja imam adekvatan popust, niko drugi :D Ali moj smeštaj je koštao skoro 1000€ mesečno i u najsrećnije vreme.

Poslednja izmena:
Uplatio konacno Krit 7 dana, Hotel Eltina, Rethymno, ima li neko da je slucajno odsedao tu ili blizini da podeli iskustva? 😊
E sad, nemam puno dana za obilaske celog ostrva, prvi i poslednji dan su mi otpisano maltene (stizemo kasno, putujemo rano), planirao sam da rentiram auto ali buduci da kratko ostajemo, da li mislite da je bolje da se uplate ekskurzije do plaza i mesta koje su kolege gore predlagale (Elafonisi, Balos, Knosos palata) ili je ipak bolje auto i u svojoj reziji?
I sta biste jos predlozili da je obavezno posetiti osim ova tri mesta koja sam naveo?

Uplatio konacno Krit 7 dana, Hotel Eltina, Rethymno, ima li neko da je slucajno odsedao tu ili blizini da podeli iskustva? 😊
E sad, nemam puno dana za obilaske celog ostrva, prvi i poslednji dan su mi otpisano maltene (stizemo kasno, putujemo rano), planirao sam da rentiram auto ali buduci da kratko ostajemo, da li mislite da je bolje da se uplate ekskurzije do plaza i mesta koje su kolege gore predlagale (Elafonisi, Balos, Knosos palata) ili je ipak bolje auto i u svojoj reziji?
I sta biste jos predlozili da je obavezno posetiti osim ova tri mesta koja sam naveo?
Samo se vezi za tu stranu ostrva tj zapadnu jer nema poente ici do istoka jer je predaleko.
Putevi su dobri da ne kazem odlicni, uzivanje je voziti tamo a priroda perverzija. Sad npr zavisi za izlete jer ti dosta skracuju vreme posete. Mnogi koriste i autobuse tamo.

Ima jako puno nekih klisura i planina, pa uvek naletis na nesto interesantno kao crkve ili isposnice u steni gde mozes da se popnes, klisure sa potocima i kozama u njemu. Priroda perverzija.

Pored Retimna obidji i Hanju pod obavezno.

Jezero Kournas je odlicno da se proseta, uzme pedolina i provoza po jezeru uz rucak u nekim od restorana. Voda se mesa pa izgleda nestvarno.

IMG_20180627_160008.jpg

Blizu ti je i Libijsko more na jugu, jako lepa voda, boja tamno plava.

IMG_20180629_134018.jpg

Ali moras da se prilagodis vremenu, prati prognozu i koristi sajt kao windsurfer da vidis kakav je vetat jer moze da ti unisti put.

A za plaze i ostalo idi na ovaj sajt, bruka odradjen sa svime vezano za Krit, ucrtano na mapi

Jako si blizu hotela gde sam ja bio.
Ovde sam iznajmio auto, bili su apsolutno korektni, a vidim da i sada imaju odličnu google maps ocenu https://maps.app.goo.gl/9tmRqs8xYdUVr7MZ7

Posto nemaš puno dana, ono sto ti si spomenuo i dodao @nikolapfc89, to ti je okvirno to, mozda jos nesto sitno.

Plaza imaš milion, pogotovo na jugu i ako bih morao jednu južnu da izdvojim (posetio sam jedno 4-5), mislim da bi to bila ova. https://maps.app.goo.gl/8kdqpsHTjB6E5e5D7. Mozes da ocekujes guzvu, mada mislim da nije bilo preterano. Parking smo resili uz pomoc nekog poluimprovizovanog parkinga u blizini. Deo gde smo se parkirali je bio ispod nekog drveca, nista nije bilo asfaltirano. Mislim da se nesto sitno placalo, ali se stvarno ne secam.

Sto se tice plaza koje si spomenuo, Balos imaj u vidu da je tesko pristupacan kolima i mnogi rent a car-ovi zabranjuju da se ide tamo, a ako te navataju mogu i kaznu da ti naplate posto je poslednji deo puta bas los ka tamo. Cak i kad stignes kolima na odrediste, moze lako da se desi da nema mesta na parkingu i onda ljudi pocnu da parkiraju na putu, a sa jedne strane provalija. Cak i da nadjes mesto na parkingu, posle imas da pesacis nizbrdo dok ne dodjes do plaze. Jedini plus tu je sto imas odlican pogled ka plazi i mozes da odradis zaista odlicne slike. Takodje, cuo sam da gore (na parkingu) bude nekih kozica, pa se cak desavalo ljudima da im skoce na kola :D
Ono sto mozes, malo je falilo da ja odradim, je da dodjes kolima do luke i da tamo uzmes trajekt koji ce te voziti do Balosa i okolo, ali sam ipak odlucio da platim turu i ne razmisljam ni o cemu jer mi je tako osigurano da nece biti problema, tipa nema karata za trajekt, pa cekam sledeci ili onaj tamo, plus sam imao osecaj da bih bacio jedan dan iznejmljenog automobila, a da ne bih dobio nesto spec u odnosu na organizovan prevoz busom. Iste one slike sa visine mozes i ako dodjes trajektom, samo onda moras da se pentras.
Sve u svemu, ako za jednu stvar treba uzeti turu, mislim da je to Balos.

Falasarna mislim da je obavezna za obici i biti bar 4-5 sati tamo (sto vise, to bolje), a onda u povratku svratite do Hanje i onda nazad u Retimno. Nama je to bio ceo jedan dan.
Malo mi je krivo sto nisam otisao na bar jednu onu plazu na onom "poluostrvu" pored Hanje, ali boze moj.

Elafonisi je ok, mada ja nisam pao u nesvest. Najveca fora je kao taj crveni pesak, ali iskreno nista spec. Na slikama sve to deluje dosta bolje nego uzivo. Ja sam to takodje uplatio da se ne bih smarao sa voznjom 5-6 sati u oba smera, to mi fakticki bude pola dana u voznji.

Sto se samog Retimna tice, iskoristite bar jedno popodne da obidjete stari grad i ako se budete kupali na toj plazi, ako planirate da iznajmite lezaljke, slobodno obidjite malo vise i cenjkajte se ako treba. Mislim da smo mi nasli cak i dz lezaljke i suncobran, jedini uslov je bio da se naruci pice i miran si ceo dan.

Izvinjavam se na malo duzem postu, j**** me Balos.

@nikolapfc89 @nikornla
Momci, hvala na iscrpnim odgovorima, divni ste! Ovo je bolje od bilo kog guide-a na koji sam do sada nabasao.
Tekstove sam iskopirao tako da sam sada miran, jos jednom nemam reci, i hvala vam jos jednom sto ste se toliko iscimali da podelite vasa iskustva ❤️

Obr godine na pitu do Stavrosa,moji klinci ga zovu Starwars, svratih do Dojranskog jezera, cak i prenocih, nista posebno u odnosu na Ohrid koji je klasa ,i grad i jezero i sve sto ide uz to,ali da se ostane na dan-dva,i nije lose,voda topla,iima se gde i pojesti i popiti..Inace u nedelju ,18 prepodne su bas bile velike guzve na izlazu iz Makedonije, srecom tad sam ulazio,ko je hteo da ustedi na vremenu,lose se proveo.

Uvek je guzva u povratku vikendom, treba krenuti ranije ili kasnije (svi izlaze u 9 iz soba) pa se u slicno vreme 11-12h svi sjate na Evzoni. Ja planiram negde oko 6 da krenem da izbegnem guzvu a i vrucinu ako je moguce.

Mi smo krenuli u ponedeljak u pola 3 iz Pazove, u 5:40 bili na Srb/Mak granici. Prosli je za 10min. Mak/Grcku za nekih sat i po ukupno,od cega smo nekih 15min izdvojeni sa strane zbog neke papirologije sa autom. Inace je tu bila bas guzva. Oko Soluna guzva ali ide se, mozda nam je trebalo nekih 25min kroz deo gde su radovi.

Da dodam da potez Stavros-Asprovalta nije mi ostavio neki utisak, grad osim starog dela.koji je top,nista posebno,ulice ko.Kaludjera,asfalt grozan, konstantno duva vetar,pa.ko voli talase. bice na.svome....hrana dobra,ali izbor bas i nije neki, ali razumem,masovni turizam,nema tu mesta za finese,trreba nahraniti gomile koji i ne zakeraju.mnogo,samo da su siti..Plaze dobre,ima i hlada ko voli..moze da.se i seta,pored.mora.naravno,ali.ima.staza i po brdima ako je.nekom bas dosadno..

Grci, da. Letujemomo od 80-ih, prijateljski odnossmo uspostavili već nakon par sezona (gazdin sin moje godište, gazdarica se sprijateljila sa mojom majkom ... i tako). Dugo smo kod njih letovali po 4 sedmice.
Ja sam nastavio da idem kod njih sa svojom porodicom, ne svakog leta ali ipak relativno često.
Sada su mi poklonili 10L domaćeg maslinovog ulja (proizvodi stric mog vršnjaka) pored toga što su me natrpali kojekakvim sitnicama za povratak

Još neki moji poznanici koji godinama (pa i decenijama) letuju kod istih ljudi znam da dobijaju povlašćene cene, ali jesu osetno više u odnosu na prethodne sezone.
Istina, znam da samo ja imam adekvatan popust, niko drugi :D Ali moj smeštaj je koštao skoro 1000€ mesečno i u najsrećnije vreme.
Trenutno u Grčkoj kod prijatelja, plaćam najam apartmana 40€, to je povlašćena cena.
Sad bio u Lidlu, skoro sve je ili jeftinije nego u BG Lidlu ili je cena ista, uglavnom je jeftinije.
100% orange juice 1L - 1€, kinder bueno x5 - 4,5€, fanta 0,33 x6 - 3,5€ (a u odnosu na našu miljama bolja), grčki jogurt sa limunom x3 - 1,2€, šunka 100g - 2€, itd…
Giros je poskupeo, sad je 4,5€, u restoranu kod prijatelja, regularne cene: riba sveža 1. klasa, 45-50€ kilo, hobotnica 15€ porcija, školjke 17€ porcija, itd…
Ja plaćam niže nekih 20%.

Srbija je preskupa!

Neko je negde pisao da GR fanta ima npr. 20% voća, nisam proveravao.

Još malo o Kritu, konkretno o izletu na Balos plažu. Mnogo bolje je ići brodom iz luke Kisamos nego automobilom.
Uopšte nije naivan deo puta koji se mora proći peške, spuštanje a pogotovo penjanje po jakom suncu nije za svakog.
Dodatna prednost obilaska brodom je i usputno stajanje na ostrvu Gramvusa sa predivnom plažom i ostacima srednjevekovne tvrđave.

Da, mislim da se meni vise svidelo to ostrvo sa tvrdjavom. Pogotovo kad se popneš na vrh, bas dobro izgleda kad se pogleda dole, ali bogami ima i da se pešači do gore, koliko se sećam.

Nazad
Vrh Dno