Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Mojito na Karibima je neprevazidjen koktel (za mene)

PJ, imas uvek jeftine karte sa Vuelingom, mnogo letova na dan iz Valensije i Barse za Madrid, pitanje je da li se uklapas u cene i termine. Malo sporija, jeftina nocna varijanta, Flixbus.

Mojito može dobro da se napravi i u Krnjači ili Zemunu, a ambijent u kome ga pijemo nam gradi subjektivni osećaj :)

Plan je bio da Valencia - Madrid idemo vozom. Nadam se da ćemo za vikend napraviti plan puta i uraditi rezervacije.

Ideja preko Bergama zvuči OK, samo da vidim sve termine.

Kada su u pitanju Karibi, od mene preporuka za Dominikanu, Punta Cana, ClubMed resort, all inclusive...

Hm! Zanimljivo...

Bio ja u Dominikanskoj Republici 2019, poslom. Radio na Punta Catalina, velika termoelektrana...
Nisam bio u turističkim resortima, već na južnoj obali, u lokalnom hotelu, među lokalcima.

Prelepa obala, prelepo neverovatno zeleno ostrvo.
Lokalcima sam bio atrakcija. One punačke karipske mame što sede na tremovima drvenih kuća me vijale za zeta
Iako daleko da sam atraktivna pojava... :p :ROFLMAO:

Hotel Najayo Beach, nažalost vidim da je sada out of bussines. :(
Bio je skroman, ali zaista čist, sa odličnom hranom. Na prelepoj plaži.
Beach1.jpg

Beach2.jpg

Plaža je zapravo zaštićena stenovitim grebenom, i samom okeanu se ne može prići, što nije ni preporučivo, što zbog talasa što zbog ajkula.
Ali brčkanje tu uz obalu, uz pesak plaže a iza grebena je zaista prijatno.
Beach3.jpg

Pivo koje se svuda služilo, lokalni Presidente. Odlično, ali zaista ODLIČNO pivo. Posle ručka ili večere, 3-4 komada skliznu očas posla.
I nikakve tegobe sledeći (radni) dan. Tokom neradnih, testirao sam i više, bez posledica. :p
Presidente.jpg
Gde bre nađe Bud?!? (Koji je stvarno (n)), zaslužio je da se zove Buđ.
Ja Bud tamo nisam video, što zapravo govori da je tvoj resort u rukama Amerikanaca.

Lokalna hrana, zanimljivo, bazira se na pasulju i riži.
Neobična kombinacija, pasulj (isto ko ovaj naš, malo gušće skuvan), uglavnom bez mesa, serviran zajedno sa rižom. Zvuči krajnje neobično, a zapravo jeste ukusno.
U menzi na samoj elektrani je to always available meal, pa onda još i neka druga jela i mesa. Ali pasulj i riža, uvek, i uglavnom ih prelivaju zajedno.

Specijalitet im je pečena prasetina. Značajno drugačije nego kod nas.
Peku otkošteno prase, u nekim limenim koritima, zatvorenim i onda posuti žarom. Recimo, liči na ono što zovemo ispod sača.
Jede se vruće. Prodaje kao fast food na ulicama.
Pork.jpg
Meni je bilo odlično. Pogotovo uz Presidente,
Pored toga, i roštilj (uglavnom govedina), im je odličan.
Uspeo sam da zalutam i na poljoprivredni sajam u Santo Domingu. Najeo se ananasa k'o nikad u životu.

Koji bre francuski?!? Lokalni jezik je španski. Svi pričaju španski.
Susedni Haiti (jedna od najsiromašnijih zemalja sveta), jeste frankofanski. Ali Dominikanska republika je španski uticaj. A dosta njih natuca i neki engleski.
(O Haitiju imam takođe informacije, ali su grozne pa da ih ne mešam sada...)
.
.
.

E sada, da ne bude da je raj na zemlji...

Uopšte nije bezbedno za nas koji vidno odudaramo. Italijan sa kojim sam radio i koji tamo živi već 3 godine, odlično priča španski, jeste neverovatno rezervisan i oprezan što se kretanja i ponašanja tiče.
Sitne pljačke i razbojništva su redovni. Bankomati ne postoje jer nema dana da neko nije bio orobljen dok se udaljavao od bankomata (dok ih je bilo).
Noću se iz kuća ne izlazi.
Ima jako mnogo pijanih i ne-baš-sasvim-svoj likova.

U Santo Domingu su nam prišla dvojica u uniformama nekog kao privatnog obezbeđenja. Jedan nosi sačmaru.
Tražili da platimo parking, jer smo na "privatnom parkingu". Iako to nigde ne piše.
Dobili nešto para u vrednosti 4-5$ i otišli.
Sve to dve ulice od centra, punog turista.
Kaže Italijan da to to normalno.
?!?

Ona plaža ispred hotela, vikendom se okupi stotine lokalaca. Porodice sa gomilom dece, tinejdžeri, mladi parovi.
Atmosfera vesela i bučna. Nemam pojma otkuda im tako moćna ozvučenja iz inače totalnih krš vozila.

A kada se ta žurka raziđe, količina đubreta koju te porodice/parovi/mladi ostave se teško može porediti čak i sa ovim našim prigradskim karton naseljima. :(
Nema kvadratnog metra plaže gde se ne moža napuniti osrednja kesa za bubre kojekakve plastike, čaša, polistiren kutija, flaša i kesa. To nisam viđao čak ni na periferijama Kaira.
Žao mi što to nisam slikao. Tada nisam hteo, ali možda sam trebao. U principu, nije bilo više od 20-30cm rastojanja između dva susedna otpatka, na hiljadama kvm plaže.
I, to "očiste" samo vetar i okean, u sledećih par dana.
I onda, otkud mikroplastika u okeanima?!?
:( :(

Čemu ovoliko pisanije kao replika na post @RingeRaja?!?
Pa mislim da sam hteo da skrenem pažnju koliko se poseta nekoj zemlji kroz turistički resort razlikuje od posete onome što neka zemlja zaista jeste.

Poslednja izmena:
Pazi…nisam pisao baš sve, ali izgleda da sam trebao.
Jeste, rizort je američki, ali svi te pozdravljaju sa na francuskom, kad im odgovoriš na engleskom, neki te pozdrave, neki ne.
U rizortu su bili uglavnom francuski kanađani, francuzi, nešto malo italijana i nas par srba. Bilo im je egzotično kad su pitali odakle smo, pojma nemaju ni gde je Srbija, ni šta je Srbija. Znam da je špansko govorno područje, ali u rizortu sa strancima krenu na francuskom, ne znam zašto. Engleski priča viši menadžment, ovi radnici ili ne smeju da pričaju ili ne znaju.
Imali smo situaciju u rizortu kada je drugar prvi dan izgubio karticu za ulazak u sobu, ona bila u prizemlju (bungalovi) i krenuo baja u sred noći polupijan da preskoči terasu i uđe u sobu (bila otvorena vrata terase), samo smo čuli repetiranje kalašnjikova i pojavio se stražar crn ko ugarak sa šmajserom na gotovs…nije bilo prijatno nimalo.
A da, prva komšinica nam je bila Šakira, koja ima svoju hacijendu pored rizorta.
I u Santa Domingu je bilo malo napeto, rekao nam jedan lokalac da vodimo računa, jer su pljačke u sred bela dana normalne.
Jedino mi žao što nisam probao neku lokalnu heanu, ali mi se smučilo kad sam video but kako visi ispred kasapnice prekriven muvama, tip samo mahne nožem i seče meso. Fuj!

Pazi…nisam pisao baš sve, ali izgleda da sam trebao.

Ako je osoblje crno k' ugarak i pričaju francuski, reklo bi se da su to sve Haićani, koji jesu poreklom iz Centralne Afrike, i koji jesu bili pod uticajem Francuske.
Dominikanci su uglavnom Kreoli, Španci i ono što je nekada davno nativno postojalo na tim ostrvima.

Američki menadžement, personal sa Haitija (vrv. jeftiniji čak i od lokalaca), pivo Bud (pa i to što je sve uredno i čisto), samo govori koliko je to sve distancirano od prave Dominikanske Republike.

Što se tiče jezika sve zavisi od hotela do hotela i odakle je većina gostiju. Dosta francuskih kanađana ide na Dominikanu i Kubu pa hoteli zapošljavaju u tom pravcu otuda i francuski, španski, itd.
To za ajkule mi je velika prednost Kube od svih ostalih karipskih ostrva, jer nisam nikada video nijednu za 14 puta letovanja u različitim delovima Kube. Za razliku od Fort Lauderdale gde su svi na 5m max od obale da mogu da pale.

Ljudi.. Uzeo sam neke neplanirane dane pa sam mislio sa majkom na neko more da odem, nije zena godinama bila.
Problem je sto imam jako malo vremena da istrazujem, cak ni zemlju nisam siguran a morao bih do kraja sledece nedelje najkasnije da rezervisem, uglavnom Turska ili Grcka 7 nocenja, kraj avgusta.

Gledao sam last minute ponude za Krit i Kipar i to mi se cini kao neka ok varijanta. Drugar je bio na Kipru u Larnaki nedavno i kaze da je super, aerodrom je relativno blizu pa ne bismo morali dugo sa se klackamo do hotela.

Krit sam isto gledao, imaju ponude uglavnom za Hersonisos u ovom periodu.

Takodje opcija bi bila i Turska (Antalija) zbog usluge i pravog odmora.

Bilo bi pozeljno da je malo mirnija lokacija, jer kao sto napisah, idem sa majkom. Setnja gradom, obilasci, plaza i to je sve.

Nije to last minit. Izbezobrazili se po agencijama, last minit računaju sada tražiš za npr petak. A ultra lm sad za prekosutra :D
I može se desiti da cene nisu ništa povoljnije,
jako ti je šitrok pojam želja. Šta god nađeš povoljnije, to uzimaj.

P.S. Turska uipšte nije više jefina, u cenovnom rangu je sada sa Tunisom i Egiptom.

Ja sam takodje gledao last minute za mene za Avgust i to sto oni nazivaju povoljno mogu da okace macku o rep. Doduse ja bih isao sam pa bi mi bilo skuplje. Gledao sam da idem avionom jer mi je bila zelja da prvi put posle 35 godina letim avionom ali na zalost za sada od toga nema nista jer sam dobio isijas i na injekcijama sam (otvorio bolovanje). :(

Turska vazda bila skuplja. Nisu sad više jeftini ni Egipat ni Tunis, npr avio karta za Egipat je 400e, pa na to ide hotel itd.

Ljudi.. Uzeo sam neke neplanirane dane pa sam mislio sa majkom na neko more da odem, nije zena godinama bila.
Problem je sto imam jako malo vremena da istrazujem, cak ni zemlju nisam siguran a morao bih do kraja sledece nedelje najkasnije da rezervisem, uglavnom Turska ili Grcka 7 nocenja, kraj avgusta.

Gledao sam last minute ponude za Krit i Kipar i to mi se cini kao neka ok varijanta. Drugar je bio na Kipru u Larnaki nedavno i kaze da je super, aerodrom je relativno blizu pa ne bismo morali dugo sa se klackamo do hotela.

Krit sam isto gledao, imaju ponude uglavnom za Hersonisos u ovom periodu.

Takodje opcija bi bila i Turska (Antalija) zbog usluge i pravog odmora.

Bilo bi pozeljno da je malo mirnija lokacija, jer kao sto napisah, idem sa majkom. Setnja gradom, obilasci, plaza i to je sve.
Nadam se da cu ti pomoci, ali regiju Antalije bih zaobisao u ovom periodu. Vlaga je previsoka. Pre 3 godine sam bio u Alanji i to druga polovina septembra, jer je tad vlaga ipak KAO malo manja, medjutim i tad se nije spustala ispod 90%. More je bilo kao bara, udjes i ne osetis osvezenje uopste a kad izadjes vecnost ti treba da se osusis. Zaobisao bih je pogotovo sto ides sa majkom. Inace je prelepa.

Kolika je temp vazduha kada je vlaga 90%? Ja bi sa astmom umro tamo 🪦

Nasao sam par ponuda preko 2 poznatije agencije za Kipar (Larnaka) , izadje oko 700e po osobi, avionski transport i polupansion ili nocenje sa doruckom u sirem centru grada.
Takodje, i za Krit ima dobrih ponuda za Retimno npr, hteo sam Chaniu ali nazalost ili je preskupo ili nema slobodnih termina vise. E sad, Retimno sam gledao slike i ne deluje mi nesto impresivno, mada sam citao na tripadvisoru i ovako na internetu komentare da je dosta dobra lokacija. Ima li ko iskustva?

PS: Ne znam kakva je Turska bila nekada, bio sam bas jako davno u Marmarisu. Ali mislio sam da je jeftinija u odnosu na uslugu i kvalitet koji pruza u odnosu na Grcku.
Npr, ultra AI u Bodrumu ili Sideu kosta oko 700e, a hotel je stvarno prenapucan u odnosu na one sirotinjske u Grckoj.
Kod Turske mi jedino smeta udaljenost aerodroma od mesta na kojima bih boravio i sto more nije kao u Grckoj. A mozda i lokaliteti (setnja, obilasci) nisu na nivou Krita i Kipra, mada sam za Bodrum opet citao da je gradic sa ozbiljnom istorijom i kulturom.
U svakom slucaju imam jos koji dan da odlucim, hvala @MiloshBg na pomoci pa sam bar Antaliju izbacio 🤣

Bio sam u Retimnu pre 3 godine (cini mi se) i odlicna je lokacija ako planiras da obilazis zapadni deo ostrva, nebitno da li su plaze/lokacije na jugu, severu, zapadu, dok god je na "levoj polovini ostrva".
Po mom misljenju, kao i uopstenom misljenju ljudi, greota je da se ode na Krit i da sedis u jednom mestu sve vreme.

Sto se glavne plaze u Retimnu tice, koliko se secam sasvim je ok. Mislim da je bilo malo vise talasa (ako nisam pomesao sa drugim mestom), ali nista preterano strasno.

Mi smo bili smesteni u tom kao novijem delu grada (Atrium Ambiance Hotel) i u tom kraju nema nista spec, cak se secam da ni giros nismo nasli, vec je moralo da se ide u stari deo grada koji nije daleko (oko 1.5km), ali racunaj da smestaj moze i dosta dalje da ti bude.

To bi bilo ukratko, ako imas jos nekih pitanja, tu sam da odgovorim ako umem :)

Hvala drug to je za sada dovoljno, kad se vratim s posla cu jos gledati, pa ako definitivno bookujem Retimno, javljam se (y)

Nije to last minit. Izbezobrazili se po agencijama, last minit računaju sada tražiš za npr petak. A ultra lm sad za prekosutra :D
I može se desiti da cene nisu ništa povoljnije,
jako ti je šitrok pojam želja. Šta god nađeš povoljnije, to uzimaj.

P.S. Turska uipšte nije više jefina, u cenovnom rangu je sada sa Tunisom i Egiptom.

Mi smo prošle godine neplanski otišli u Španiju, ako se dobro sećam, u subotu platili, u ponedeljak otišli. Stvarno je bila OK cena. Ne znam koliko je taj aranžman regularno koštao, pa ne znam da li je bilo nekog popusta.

Još me žena pita, dali plaćate sve ili samo rezervaciju. Reko' gospođo, putujemo za 48h, kad da uplatim ostalo?! Kaže, moje je da pitam.

Dolazimo na aerodrom i pojavljuje se porodica koja je to jutro uplatila ostatak preko e banking i agencija ne vidi uplatu 😂

Ne sećam se da li sam ih posle video na letu. Valjda su rešili.

Planiram u povratku sa mora da svratim u Niš jedan dan da prespavam. Poslednji put sam bio pre 15tak godina. Šta obići? Pre svega mislim na gastronomiju, planiram u kafanu mrak sigurno da svratim, tako da ako imate nekih predloga pišite.

Hvala drug to je za sada dovoljno, kad se vratim s posla cu jos gledati, pa ako definitivno bookujem Retimno, javljam se (y)
Ne znam da li si nešto već rešio, ali evo javljam se sa lica mesta. Ineče sam u Platanjasu kod Hanie, ali sam danas išao u Retimno. Mesto je lepo, a čak i gradska plaža ja sasvim OK sa gomilom beach barova duž cele (veoma dugačke) plaže. Kao što je kolega napisao ima dosta talasa. Takođe, ukoliko možeš da se snađeš za neki povoljan Rent a car (a stvarno ih ima mnogo) greota je ne obići plaže na zapadnom delu ostrva. U krajnjem slučaju, primetio sam gomilu agencija koje organizuju posete plažama. Mada je za obilazak tog dela zbog blizine možda bolje biti u regiji Hanie.

Planiram u povratku sa mora da svratim u Niš jedan dan da prespavam. Poslednji put sam bio pre 15tak godina. Šta obići? Pre svega mislim na gastronomiju, planiram u kafanu mrak sigurno da svratim, tako da ako imate nekih predloga pišite.
Generalno u koju god kafanu da odeš nema neke greške, ali Mrak poseti obavezno, i to probaj "kiflice" (čisto mesište nemoj da misliš da su prave kiflice), vrat na žaru, biftek je odličan, mešana pljeskavica...
Od ostalih, kažem nije da ćeš igde da pogrešiš ali izdvojio bih i "Dva Jarana", "Naše mesto", "Beli bagrem", "Nišlijska mehana", "Milin izvor" (na Bubnju), "Na basamaci" itd...

Ne znam da li si nešto već rešio, ali evo javljam se sa lica mesta. Ineče sam u Platanjasu kod Hanie, ali sam danas išao u Retimno. Mesto je lepo, a čak i gradska plaža ja sasvim OK sa gomilom beach barova duž cele (veoma dugačke) plaže. Kao što je kolega napisao ima dosta talasa. Takođe, ukoliko možeš da se snađeš za neki povoljan Rent a car (a stvarno ih ima mnogo) greota je ne obići plaže na zapadnom delu ostrva. U krajnjem slučaju, primetio sam gomilu agencija koje organizuju posete plažama. Mada je za obilazak tog dela zbog blizine možda bolje biti u regiji Hanie.
Hvala na odgovoru i predlogu 😊
Prosle nedelje sam se jos odlucio za Kipar (Larnaku i Ayia Napu sam gledao) zvao tri agencije koje su imale interesantne ponude ‘Na lageru’ i svuda su mi odgovorili da je hotel i dalje u ponudi ali da su rasprodate avionske karte.
Mislim, koja je to logika, ako idem preko agencije, hocu ceo aranzman da se ne cimam sa prevozom do aerodroma i nazad, nismo retardi da ne mozemo da bukujemo hotel preko bookinga. Nego sad su poskupele karte za kipar koliko dam gledao preko Wizza pa im se ne isplati jer ne mogu da oderu kozu sa ledja.
Danas i sutra sam slobodan pa se vracam opet na Kipar, tu su i dalje pristupacne karte i mislim da ce biti ili Retimno ili Hanja. Naravno, planiram auto da rentiram, steta je ne obici malo Krit

Ako oces da probas nesto novo onda:
  1. Tri fenjera na junece repove
  2. Kod brke (Jelasnicka klisura) na odlicnu ovcetinu i banice

Jeste li bili skoro u tim kafanama? Kod Brke je nenormalna gužva odavno, treba da čeka dva sata ako uopšte nađe mesto. Bolje da ode kod "Čiča Diče". Em će da se najede em će najjeftinije da prođe, em je najmirnije em ima mesta koliko hoćeš.
Aleksića Tvrđava, Amfora, Beli Bagrem ... U principu gde god da svrati neće omašiti što se tiče hrane.

@Marmil Ako ideš na Krit bolje biraj Hanju, obavezno Balos i Elafonisi plaže, mada i Falasarna nije za bacanje.... 😁 Knosos palatu takođe treba videti, oko dva sata vožnje od Hanje, u povratku možeš obići i Retimno. Super je Krit, nema greške svakako. Lep provod.

+1
Na Kritu Hanja Zapadno, Agios Nikolaos Istocno.

Meni je Falasarna all around najbolja plaza.

Elafonisi i Balos su vrh, samo ih treba izbegavati po jakom suncu - odbijaju se zraci od plitku vodu pa se lako izgori.

Retimno mi je nivo ispod, i Agiosa, a narocito Hanje.

PS: Za Krit vam ne treba agencija, imate letove Wizz-om i Booking/Airbnb.
PS 2: Dobre rent a car agencije su Monza i Anna Cars.

Meni su te tri plaže na listi da ih posetim nekada, hteo sam ove godine, ali me odvratilo što treba 2 sata da se provede u putu za tamo i nazad i to pod uslovom da je Hanja baza.

To znači ceo dan na plaži, pa me zanima šta ste radili u takvim slučajevima, budete pod suncobranom od beach bara ili kupujete sunobran tamo, pa se na kraju pokloni pred polazak nazad? :)

Za Elafinisi ako ideš moraš da poraniš jer već oko 09:30 nema slobodnih ležaljki i suncobrana. Dosta ljudi donosi svoje suncobrana. Kao što je @stopke napisao na mene je Falasarno ostavila bolji utisak.

Meni je Falasarna jedna od najboljih plaža ikad.

Na elafonisi sam platio turu, jer nisam hteo da vozim 5 sata u oba smera, ako ne i više, a i put je u momentima ludilo mozga.

Ko hoće isključivo na zapadne plaže, onda je Hanja (naj)bolji izbor. Ja sam isao i na neke južne, pa mi je iz tog razloga bolji Retimno. Ne znam kakve su plaže u samoj Hanji, ali sve ukupno cenim da je Retimno bolji po tom pitanju. Hanja je veći grad, pa je to možda nekome plus.

Sto se Kipra tiče, bio sam tamo prošle godine, sve u sopstvenoj režiji. Avionom preko Wizza. Smeštaj u Aja Napi. Hotel blizu plaže, all inclusive. Platili neki privatni prevoz od aerodroma do hotela, da se ne patimo sa busevima i slicno. Bilo je malo skuplje, ali em brze stignes, em ne čekaš putnike iz narednih aviona, em si solo u kolima, em ne čekaš dok istovare ljude pre tebe ako si te nesreće.

... , nismo retardi da ne mozemo da bukujemo hotel preko bookinga....

Što je često skuplja opcija i od domaće agencije i od direktnog kontaktiranja hotela, čak i uz sve moguće popuste i bonuse koje Booking obračuna...

Krit podelite na najmanje dva dela, istok i zapad.

Samo od Hanje do najlepsih plaza zapada treba oko sat do sat i po po pravcu.

Ali definitivno ostrvo gde bih se sad preselio bez razmisljanja da zivim.

Nazad
Vrh Dno