Šta je novo?

Gde "razviti" "film" sa digitalnog apara

dva puta sam radio slike u agfa foto - svetogorska 4 i oba puta sam bio prezadovoljan - za razliku od foto tony-ja i demi-ja

fora je u tome sto se ne bakcu sa slikama vec je urade onako kako si doneo a u demiju i toniju rade ljudi koji dodaju kontrast i ostale gluposti pa slika ne ispadne onako kako sam hteo...

i jos jedna obavezna stvar u photoshop-u obavezno crop-uj fotke u odgovarajucoj razmeri u kom formatu zelis da ti se urade fotke!!!!! da ti ne bi odsekli neki detalj koji ti je bitan na slici...

digitalne fotke

DEMI preskoci ako ni zbog cega drugog ono zbog cene 10x15 = 26DIN totalni ******* ... ja sam radio slike kod FOTO Slavije na slaviji :cool: tu je "razvijanje" 80 i svaka slicica 10DIN ... najveci broj slika su dobro "razvili" ali je bilo bar 10% totalnih promasaja , takodje tamo ni u kom slucaju ne prebacujte slike sa negativa na CD. Rezultat je KATASTROFA.

A da mogo bi takodje da se slozim sa D-KEE-em i pohvalim agfa foto u svetogorskoj (lole ribara) kod njih su slicice 12 din , razvijanje 90 i rezultat je super uz to ja sam trazio 10x15 ali mi oni nisu opsecali ni skracivali slicice tako da sam dobio neki format tipa 11x15 ili vec nesto slicno ali u svakom slucaju u ALBUM ne mogu da stanu :(

U svetogorskoj imaju Agfin D-Lab 2 uredjaj koji je za sada najbolji na svetu, osim trojke, koja je jedino brza. Inace, masina kosta koliko i jedna manja kuca u sirem centru Beograda. (Vozdovac, Zvezdara, Dorcol, Palilula... Ne racunam predgradja)

Fotke je bitno doneti u formatu koji zelite. Dakle, ko recimo hoce 13 x 18, trebao bi da u photoshopu napravi takav fajl, plus dva tri milimetra, za odsecanje da ostavi (znaci 13,3 x 18,3 cm) i rezolucija bi trebala da bude 300 dpi. Ovako donete slike bi bez problema trebalo da ispadnu lepo.

Na autokomandi ima foto Pak. Imaju Noritsu 3001 koji takodje radi lepe slike, malo je sporiji, ali se to korisnika ne tice mnogo.

Pak ne naplacuje "otvaranje" ali su im fotke malo skuplje, pa se to kompenzuje, a i nema toliko guzve kao u Svetogorskoj.

Profi foto u Knez Mihajlovoj ima ASTRONOMSKE cene, potpuno nerealne u odnosu na konkurenciju, pa tamo razvijaju slike samo jako neobavesteni.

I jos par bitnih saveta. Uvek u fotografskim radnjama precizno definisite sta hocete, da posle nemaju prostora da vrdaju.

A ako Vam se slike ne svide iz bilo kog razloga, nemojte da ih uzmete. Ako ste doneli materijal na cd - u, jedino sto mozete izgubiti je CD, za razliku od situacije kada donesete film. Dakle, svi aduti za raspravu su na Vasoj strani. Naravno, podrazumeva se da ste doneli korektan materijal.

Operateru na masini je mnogo lakse da ne radi korekcije nego da radi. I to se lepo napomene, a od onoga koji prima porudzbinu se trazi da to napise na koverti. I posle, ako vidite da su slike drugacije od vasih korekcija, (pod uslovom da ih ne radite na Daewoo i slicnim krs monitorima) a to se moze videti i pozadi na slici, korekcija se uvek stampa, lepo trazite da Vam urade ponovo i gotovo. Kada imate napisano da ste trazili bez korekcije, ne mogu vam nista.

Ja sam pre par godina slikao neki ispracaj, i na sam dan se posvadjam sa mojim fotografom. I uspem nekako da nadjem jednu vecu foto radnju gde su pristali da ostanu dok ne zavrsim. (znaci, posle ponoci je obicno zadnja tura.) Tu se radi o kolicini od oko hiljadu slika, znaci nije mali posao. I ljudi mi odradise prvu partiju, i posle iako sam im se javljao na svakih pola sata, kad cu da dodjem, oni se lepo spakuju i odose. Na srecu, ja se setim jednog fotografa, i odradim kod njega ali po duplo vecoj ceni, jer je ovaj mali i ima spore i stare masine, Ali barem nisam potpuno izgubio pare.

Posle sam bio u velikoj guzvi, a ta radnja gde su me ispalili je na potpuno drugom kraju grada od mene. I konacno, jednom, posle oko mesec i po dana, ja svratim da im se na**bem majke.
Medjutim, sta se desilo. tu je bio gazda, koji je kada je cuo, prvo trazio od mene da mu pokazem koji su ljudi tada bili u smeni, pa je posle u nekoj svesci proverio ko je tada radio, i predamnom ih je otpustio, i pola sata mi se posle izvinjavao sto su me presli.
Samo da ne bude zabune. Kada neko radi u velikoj fotografskoj radnji koja radi svadbe, ispracaje i slicno, podrazumeva se da se ostane do jutra ako treba, da bi se pokrio posao. To sve spada u opis posla u ozbiljnoj radnji.

Tako da ipak ima i radnji koje vode racune o tome kako se tretira korisnik usluga, ali ih je bogami veliki broj potpuno suprotan....

Evo mene sa svežim iskustvom.
LM, skoro sam razvijao slike sa maturske exkurzije i mogu da kažem da BRUKA kako izgledaju.

Radio sam kod Profi Fotoa u Knezu i slike izgledaju neviđeno kvalitetno, kao razglednice. Znači odneo sam disk sa slikama u osnovnoj rezoluciji, ništa nisam dirao(osim par slika gde je jednostavno moralo da bude promena kontrasta i svetla) i sve je ispalo odlično za vrlo kratko vreme, 20ak minuta za tačno 100 slika. 15din 15x10 format. Sutradan kad sam odneo album do škole, 20 ljudi mi je tražilo da narežem diskove sa masterima, da bi oni sami ‚‚razvijali‚‚ po radnjama. Znači 5 dana nisam mogao da dođem do slika(pojma nemam gde su se nalazile), jedno 1000 ljudi je videlo slike i njih 1000 mi je reklo da su ubedljivo najbolje a bilo je još boljih digitalaca. Gledao sam i još neke slike sa digitalnih, pa moj HP štampa 3x bolje slike.

Mogu misliti još šta bi bilo da sam slikao sa nekim pravim fotoaparatom, a ne sa ovim HP318 i to na srednjem kvalitetu...

LM, ako je Profi Foto skup, gde je jeftinije za 15x10 format pa da odem tamo da probam?

Moja preporuka isto za Profi Foto. Probao sam jos na par mesta i ovde definitivno slike ispadaju najbolje. Jedina stvar koja mi se desila je da sam morao da teram devojku koja radi da mi prebroji razvijene slike, jer im ja nisam menjao imena i stajalo mi je pic064.jpg npr. kao najveci broj, a ustvari ih nije bilo toliko. Onda je ona pomislila valjda zbog toga da ih zaista ima 64, pa je trebalo par minuta da joj objasnim u cemu je stvar. Od sada uvek uradim rename iz ACDSee-a pre nego sto ih narzem na CD i nije vise bilo problema.

otvaranje digitalnog fajla kako ga zovu iliti stavljanje cd-a u drive i naplacivanje istog mi se cini kao jedna od najvecih nebuloza kod nas...
naime, u italiji gde sam kupio mini DV trv30 koji ima i dig photo se takva vrsta `usluge` ne naplacuje posebno niti su slike ista skuplje po komadu nego obicne tj. tamo se ne naplacuje stavljanje cd-a u drive...

ako hocu da odstampam jednu sliku opet moram da platim 80 dinara...
vrhunski apsurd...da ne pricam o suludim predlozima sa kojima sam se susretao [doduse pre nekih pola godine, sada su se malo izvezbali] u foto radnjama...bilo je tu zbunjenih lica pri pominjanju sony memory stick-a, usb veze pa cak i predloga da im ostavim kameru `do sutra` pa ce mi oni `vec uraditi slike` nekako. valjda dok se izbore sa cudovistem...inace ovaj poslednji biser je iz foto radnje sa slavije...

`...sve me nervira...` O.P.

majka je napisao(la):
otvaranje digitalnog fajla kako ga zovu iliti stavljanje cd-a u drive i naplacivanje istog mi se cini kao jedna od najvecih nebuloza kod nas...
naime, u italiji gde sam kupio mini DV trv30 koji ima i dig photo se takva vrsta `usluge` ne naplacuje posebno niti su slike ista skuplje po komadu nego obicne tj. tamo se ne naplacuje stavljanje cd-a u drive...

ako hocu da odstampam jednu sliku opet moram da platim 80 dinara...
vrhunski apsurd...da ne pricam o suludim predlozima sa kojima sam se susretao [doduse pre nekih pola godine, sada su se malo izvezbali] u foto radnjama...bilo je tu zbunjenih lica pri pominjanju sony memory stick-a, usb veze pa cak i predloga da im ostavim kameru `do sutra` pa ce mi oni `vec uraditi slike` nekako. valjda dok se izbore sa cudovistem...inace ovaj poslednji biser je iz foto radnje sa slavije...

`...sve me nervira...` O.P.

e pa u NS nije tako posto u CanonM-u ne naplacuju nikakvo otvaranje.:) , sto je i ja se slazem potpuna glupost.

To sa "otvaranjem" jeste glupost, ali mi pada napamet nekoliko stvari zasto to rade:
1.Da im ne bi dolazilo 100 klinaca sa po jednom slikom da razviju (ipak je lakse raditi neku seriju, nego ubacivati 100 disketa).
2.Da im se ne bi desavalo da im neko (ao sto sam ja :D) odnese 10 disketa, pa da drljaju pola sata dok ne prekopiraju :) Sta da radim kada ona riba nije znala da mi kaze da li moze RW disk. Tj. rekla mi je da moze samo obican disk. Naravno, ispostavilo se da moze i RW :)
3.Da bi na sto jednostavniji i brzi nacin nadoknadili novac koji su ulozili u nove masine, odnosno dodatke za stare masine kako bi mogli da rade digitalnu fotografiju
4.Da bi krajnji korisnici i dalje imali filing kao da je sve po starom tj. slikas, pa razvijes film, pa razvijas :)

I tako... :)

BTW zar radnja u Svetogorskoj i ona u Knez Mihajlovoj nisu ista firma???

PJ je napisao(la):
BTW zar radnja u Svetogorskoj i ona u Knez Mihajlovoj nisu ista firma???
ispade po tebi da ta glupost otvaranja medija i nije glupost :)
nisu ista firma!!! - pa cak nisu ista i sa onom u makedonskoj kod politike!!!

D-KEE je napisao(la):
ispade po tebi da ta glupost otvaranja medija i nije glupost :)

Pa za njih svakako da nije glupost. Desice se da ces razviti i ponesto sto ti ne treba kada si vec platio "otvaranje" ili ces iscimati ortaka da i on razvije nesto, a u varijanti da odustanes, jer ti treba samo 1 ili 2 slike mislim da im ne nanosis stetu koju ne mogu da nadoknade tim "otvaranjem" kod drugih korisnika :)

P.S.
Ka'cu ja da vidim te slike??? ;-)

PJ je napisao(la):
Pa za njih svakako da nije glupost. Desice se da ces razviti i ponesto sto ti ne treba kada si vec platio "otvaranje" ili ces iscimati ortaka da i on razvije nesto, a u varijanti da odustanes, jer ti treba samo 1 ili 2 slike mislim da im ne nanosis stetu koju ne mogu da nadoknade tim "otvaranjem" kod drugih korisnika :)

P.S.
Ka'cu ja da vidim te slike??? ;-)

pa ja te zvao a ti skolarac pa ucisi i imas ispite :)
treba da uradim ovih dana 1xx a mozda i 2xx slika :) pa se cujemo - verujem da cu slike dati da se rade u petak - tako da cu ih imatu u subotu (nije valjda da opet ides u s.mitrovicu :) )

Bane® je napisao(la):
Evo mene sa svežim iskustvom.
LM, skoro sam razvijao slike sa maturske exkurzije i mogu da kažem da BRUKA kako izgledaju.

10 din 15x10 format pa da odem tamo da probam?

Preskupo je 15 din za 15x10... Jel naplacuju "otvaranje" CD-a? Profi foto ima super kvalitet i 10 dinkica je 15x10 - za sada best buy, a urade ih odma... Meni su jednom uradili 100-ak slika za 20 minuta...

Nazad
Vrh Dno