Šta je novo?

Gde postaviti ruter???

vuki83

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poena
319
Pozdrav svima,
posto sam totalni laik kada je u pitanju net oprema i sve u vezi nje, nadam se da ovo moje pitanje nece biti toliko smesno-buduci da se ne odnosi na neko tehnicko pitanje vec se radi o sledecem-ako sam promasio mesto gde treba postaviti temu, neka moderator to prebaci gde joj je vec mesto.
Imam Telekomov HG520s ruter koji pruza mogucnost wireless konekcije sa mojim laptopom. Ono sto mene interesuje je sledece-koliko je takav ruter stetan po zdravlje(citao sam par tema o zracenju wireless rutera-i nista nisam razumeo:)), buduci da mi stoji pored samog laptopa (udaljenost 20cm) i prakticno iznad glave pored kreveta u kome spavam (udaljenost nekih max 200cm), a u prostoriji u kojoj provodim dobar deo vremena(kada sam u kuci). Pa me intersuje da li je bas pametno da mi ruter tu stoji :zgran: ili ga je bolje recimo prebaciti u hodnik ili vec neku drugu prostoriju u kuci, jer mi se cini da nije bas pametno da stoji u mojoj neposrednoj blizini.
Svako vase iskustvo po pitanju gde vam stoji wireless ruter u kuci/stanu ili eventualno neki link koji daje konkretno objasnjenje na moje postavljeno pitanje a koje podelite sa mnom bi mi dobro doslo. Unapred hvala svima

i radio, TV signali kao i wireless internet. Koliko tek to šteti

Poslednja izmena:
faradejev kavez oko kreveta i resena stvar :d

faradejev kavez oko kreveta i resena stvar :d[/QUOT

Neka mod slobodno obrise ovu temu jer ocigledno na ovom forumu nema niko ozbiljan ko bi mogao dati neki normlan odgovor jer mislim da tako visoka doza cinizma da ne upotrebim neku drugu rec nije potrebna.:p

Jačina signala opada sa rastojanjem, a kod omnidirekcionih antena u znatno većoj meri nego ko usmerenih, tako da "količina zračenja" nije svugde ista. S druge strane, tvoj ruter i nema neku predajnu snagu vrednu pomena tako da preterana briga i nije baš opravdana.
Pošto računar može da dohvati signal od tvog rutera sa daljina većih od 20cm :) slobodno možeš da izmestiš ruter na neko pogodnije mesto. Ništa nećeš izgubiti, a možeš da dobiješ mirniji san (pa makar to bilo i samo zbog psihološkog efekta :)).

A ne brineš se koliko ti zrači mobilni dog ga držiš pored uveta. @Milan91 je u pravu, zaštitiš se i nema brige od bilo kakvih zračenja, nije to cinizam.

Pa na kraju ce najbolje biti da vrati Telekomu ruter, da proda TV i mikrotalasnu i zavrsi pricu! :D
Valjda coveku treba WiFi... I ja sam bio u slicnim dilemama, ali ono sto mi je dalo "miran" san je pomisao na to da nista necu promeniti uskracivanjem vajrlesa s obzirom na to kakvi sve signali i talasi prolaze kroz mene...

Meni WiFi ruter stoji na stolu, iza monitora, radi 24h, a koliko zrači - pojma nemam, još uvek ne sijam u mraku ;)

Rec naucnika:

"When we have conducted measurements in schools, typical exposures from wifi are around 20 millionths of the international guideline levels of exposure to radiation. As a comparison, a child on a mobile phone receives up to 50% of guideline levels. So a year sitting in a classroom near a wireless network is roughly equivalent to 20 minutes on a mobile. If wi-fi should be taken out of schools, then the mobile phone network should be shut down, too - and FM Radio and TV, as the strength of their signals is similar to that from wi-fi in classrooms."

Poenta wireless uredjaja je da mozes da ga stavis gde hoces.

PS: Samo nemoj u dvoriste da ti ne ozraci kera :D

Ovolko humora na jednom mestu davno nisam video :happy:

Neka mod slobodno obrise ovu temu jer ocigledno na ovom forumu nema niko ozbiljan ko bi mogao dati neki normlan odgovor jer mislim da tako visoka doza cinizma da ne upotrebim neku drugu rec nije potrebna.:p

... Ako hoces vec da pricas o stetnosti i zracenju, zasto si uzeo uopste racunar?? Nisi ni sam svestan kakvo zracenje on emituje, a da ne krenem sa nabrajanjem u koje cu uvrstiti samo: bezicni telefon, mobilni telefon/repetitor, televizor, radio, mikrotalasnu, razne trafostanice, ostale wireless signale kojih je sve vise i vise, a tu je i UV zracenje

Imas 3 opcije:

1. da odes u neku pecinu gde ne dopiru nikakva zracenja
2. da poslusas moj savet koji sam naveo u proslom postu na ovoj temi
3. da jednostavno ne mislis o zracenjima i da zivis zivot

Poslednja izmena:
Ne opterecujte se sa tim koliko wireless zraci. To je vrlo mala snaga i obicno ga ne drzimo u dzepu ili uvetu kao mobilni. :D

WiFi-G Router emituje signal na 2,4GHz, jednako kao bežični telefon. Znači s te strane ti "zrači" isto kao i bežični. U suštini bezopasno, ako se uzme u obzir more elektromagnetnih talasa koji konstantno prolaze kroz etar i kroz naša tela.

Pozicioniranje rutera radi što bolje pokrivenosti signalom: poželjno ga je staviti na što višu poziciju u odnosu na "sredinu". Znači po mogućstvu, ne na patos, već u visini glave ili više od toga, na neku policu ili nešto. To naravno neće imati nikakav uticaj na prijem signala unutar te prostorije, jer će on uvek biti full, ali može uticati na kvalitet u udaljenijim delovima kuće/stana/dvorišta.

Zaključak, zračenje rutera kao štetno slobodno zaboravi, ako si toliko zabrinut stavi ga u susednu sobu. Pozicioniranje sa aspekta kvaliteta prijema signala u različitim delovima stana uradi prema gore opisanom načelnom pravilu.

Poslednja izmena:
Da li se ruter moze, bez opasnosti od prevelikog gubitka signala, smestiti u rupu u zidu koja je svojevrsna razvodna kutija za kablovsku.
Ne znam da li je ovo dovoljno razumljivo, dakle, dilema je da li postaviti ruter u slobodnom prostoru ili u rupu u zidu? Smestanje u rupu je elegantnije ali se plasim kako ce to uticati na signal. Da li ce ga degradirati previse tako da nema signala u sobama (udaljene maksimalno 10 metara od razvodne kutije).

Ako vec posedujes ruter,jednostavno ga stavi pa probaj,a ako tek planirash da ga uzmesh,uzmi ga pa stavi,pa probaj;) Kakvo pitanje...

Taj stan gde treba da se postavi ruter jos nije useljen i moguce je da odustanem od prvobitne zamisli da se u rupu gde je smesten razvod za kablovsku, digitalnu i kablovski internet, smestim i ruter, ukoliko neko ima slicnu situaciju i negativno iskustvo.
Meni se cini da je svrha foruma, a narocito ovog, upravo da se podeli iskustvo i na taj nacin rese problemi. Ne razumem zasto je racionalnije sve sam probati, izloziti se nepotrebnim troskovima i izgubiti vreme u eksperimentima.

Signal uglavnom prolazi kroz dva/tri zida. Sve zavisi od routera i od debljine zida.
Najbolje je da probas sam.
Jos jedan problem moze da bude zagrevanje routera ako je bas knap tamo u zatvorenom.

Pretpostavljam da ti ruter treba, i da cjesh ga uzeti i ovako i onako.Tako da kada ga uzmesh,probaj,pa ako bude odgovaralo znash shta cjesh uraditi,sa druge strane ako ne bude,opet znash shta cjesh uraditi,tako da je najbolje da probash ipak sam.

Nije isključeno da stalna izloženost EM talasima ima štetno dejstvo na duže staze. Rezultati aktuelnih ispitavanja se odnose na zagrevanje tkiva usled zračenja i stavke o navodnoj bezbednosti opreme u kući se odnose samo na to. Nigde se ne navodi da je ispitana intereakcija EM talasa sa složenim procesima u ćelijama. Negativno dejstvo se ispoljava na duže staze.
Postoje ljudi koji su preosetljivi na EM talase koje emituju uređaji u njihovoj blizini. To, recimo, nije priznato u Britaniji ali jeste u Švedskoj gde Vlada takvim ljudima besplatno oblaže stanove zaštitnom farbom.
Zato kad pročitate da je nešto bezbedno, informišite se i na koji način je utvrđeno da je to bezbedno. Ovaj način sa maksimalnim dozvoljenim zagrevanjem tkiva je smešan.

Da se ubacim i ja u diskusiju. WiFi, kao i televizor, mob. telefon zraci, ali ta emisija je mala sama po sebi nije stetna, jer da je stetna, onda je ne bi bilo u rafu (mada ne mora da znaci). Ovde je rec o kumulativnom efektu, a to je da ako si dugo izlozen tom zracenju da moze da ima negetivno dejstvo..... Moj savet tamo gde mozes izbegni, i umesto UTP, koristi FTP kabal jer manje zraci...... i kupi koji meta vise da mozes da ga setas a kad ti treba gde kabal ne moze u ruteru ukljuvi wifi....

Mozda jeste smesan ali tome kome ce smetati wifi zracenje ce mnogo vise da smeta zracenje jedne mikrotalasne, televizora, fiksni bezicni telefon a o mobilnim telefonima ne bih ni da pricam.
Ajde neka se javi ovde ko nema nista od gore pobrojanog pa da pricamo dalje.

Nazad
Vrh Dno