Šta je novo?

Gde naci WD7500AYYS (RE2)?

CAR

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
21.11.2000
Poena
1,045
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, gde moze ovaj disk da se nadje kod nas... WD7500AYYS ili WD RE2 (ta je serija, "Raid Edition")?

Standardni WD7500AAKS, iz "Caviar SE16" serije moze da se nadje... ali ovog RE2 jos ne videh.
Svaka informacija dobrodosla.

sada, odmah..... tesko. mozda da se naruci.

ako hoces odmah moze da se nadje Barracuda ES.

....
Neka... ja bih ipak nesto brze od toga ;)

Zasto mislis da je u praxi RE brži od ES?

Moj prijatelj se debelo iznervirao za RE seriju. Kazem: seriju, zato sto je probao 160, 250 i 320 modele. Kako god konfigurisao RAID i na kom kontroleru (NV, ICH...), performanse su mu bile porazavajuce. Zapravo, stekao je utisak da disk isporucuje konstantnih 20-ak MB (ili cak manje) PO ZAHTEVU (da prevedem: radio 5 poslova ili jedan koji naprezu disk, protok je isti po poslu). Tako da je sada na klasik Barakudi 7200.10. I extra je zadovoljan. Inace, on se petlja sa RAID-om vec godinama. Ja mu samo nabavljam hardver.

Poslednja izmena:
Zasto mislis da je u praxi RE brži od ES?
Zato sto je tako po svakom testu koji sam video, kako sintetickom, tako real life.

Barracuda ES je prosecan disk, uz to i prilicno bucan (bas ES, ne generalizujem, nije svaka 'Cuda ista... mada tamo navodno ima bucnih i tihih serija istog diska... a sto je najlepse u celoj prici, AAM ne radi na 'Cudama). Cak i ova najnovija, 7200.11 serija... jes' to 250 giga po platter-u, jes' da to u teoriji deluje kao fantasticno i brzo... u stvari, tako i jeste kada se gleda samo HD Tach - disk postavlja nove rekorde u svim aspektima, prosto probija skale :) ... medjutim, u svim ostalim aspektima, i sintetickim testovima, a narocito real life aplikacijama - disk debelo podbacuje.

Naravno, da napomenem jos jednom, kao sto sam dole podvukao - ovo je prica koja vazi za singl diskove. Ne RAID, za to zaista ne znam, niti me je interesovalo (iako su ovo diskovi kojima je to prvobitna namena).
Moj prijatelj se debelo iznervirao za RE seriju. Kazem: seriju, zato sto je probao 160, 250 i 320 modele. Kako god konfigurisao RAID i na kom kontroleru (NV, ICH...), performanse su mu bile porazavajuce. Zapravo, stekao je utisak da disk isporucuje konstantnih 20-ak MB (ili cak manje) PO ZAHTEVU (da prevedem: radio 5 poslova ili jedan koji naprezu disk, protok je isti po poslu). Tako da je sada na klasik Barakudi 7200.10. I extra je zadovoljan. Inace, on se petlja sa RAID-om vec godinama. Ja mu samo nabavljam hardver.
Meni ne treba za RAID, bice to single-disk resenje.

BTW, kad vec pricamo o RE izdanjima i WD-u, ovaj disk konkretno (dakle, RE2 od 750GB) je zaista nesto posebno... da li zbog PRM-a (Perpendicular Magnetic Recording) ili cega vec, ali performanse su mu zaista izuzetne.
Ako nije najbrzi hard disk trenutno, onda je u top 3 diska po performansama. (ukljucujuci i Raptor-e)

Zato sto je tako po svakom testu koji sam video, kako sintetickom, tako real life....
Meni ne treba za RAID, bice to single-disk resenje.

BTW, kad vec pricamo o RE izdanjima i WD-u, ovaj disk konkretno (dakle, RE2 od 750GB) je zaista nesto posebno... da li zbog PRM-a (Perpendicular Magnetic Recording) ili cega vec, ali performanse su mu zaista izuzetne.
Ako nije najbrzi hard disk trenutno, onda je u top 3 diska po performansama. (ukljucujuci i Raptor-e)

Smatram da ako ne koristis RAID onda nema ni smisla uzimati RAID disk. Njegov firmware je optimizovan za takvu vrstu rada. Uzgred, nisu oni nista tisi od ST-a. Licno bih jurio barakudu sa 32MB kesha. Ili cak Hitachi.
Doduse, RE2 nisam jos imao prilike da propustim kroz shake...Mozda su konacno nesto i poboljsali. Inace, odnos cena RE i klasik SE serije...hmmm, nece ti se dopasti.
Testovi...priznajem uh samo sa storagereview-a...mislim da ga oni jos nisu testirali.

Poslednja izmena:
Smatram da ako ne koristis RAID onda nema ni smisla uzimati RAID disk.
U sustini se slazem... mada, disk je ipak brzi od standardne desktop AAKS varijante.
Meni dovoljno :)
Uzgred, nisu oni nista tisi od ST-a.
Tisi su. Narocito od ES verzije Barracuda-e, od koje su prakticno samo Raptor-i bucniji.
Plus, mozes da uh utisas AAM-om. 'Cude, kako rekoh - ne.
Inace, odnos cena RE i klasik SE serije...hmmm, nece ti se dopasti.
Iskreno da ti kazem, to sam i pretpostavio. Tako da sam i odustao od ove kombinacije.
Mislim, ipak ima neke RAID optimizacije (meni nebitno), kao i petogodisnju garanciju (meni takodje ne mnogo bitno... dosta mi je i tri). Jes' da je za nijansu brzi od AAKS-a, ali sigurno ne vredi te razlike u ceni.
Testovi...priznajem uh samo sa storagereview-a...mislim da ga oni jos nisu testirali.
StorageReview.com je testirao WD7500AAKS, i on se pokazao odlicno... a na The Tech Report-u su testirali RE2, i u oko 70% testova je bio bolji od svog brata.

...
Iskreno da ti kazem, to sam i pretpostavio. Tako da sam i odustao od ove kombinacije.
Mislim, ipak ima neke RAID optimizacije (meni nebitno), kao i petogodisnju garanciju (meni takodje ne mnogo bitno... dosta mi je i tri). Jes' da je za nijansu brzi od AAKS-a, ali sigurno ne vredi te razlike u ceni.....

Odustao? Znaci uzimas....?
5god imaju sve barakude, Hitachi valjda tri...obican SE takodje tri.
Nijanse su relativna stvar...a razlika u ceni u odnosu na performanse...obicno nema veze sa razumom, bar kod vecine koja posecuje ovaj sajt :D

bio sam u guzvi pa nisam stigao da se javim.

@CAR
iako si odustao koliko vidim cisto mali info...

razlika izmedju raid verzije i obicne je sto raid diskovi imaju malo izmenjenu logiku sto se tice korekcije gresaka jer se nekad desava da raid kontroler i disk imaju konflikt oko error handling-a. kada se to desi perfomanse opadaju i nekad se desi da disk ispadne iz raid niza. ostalih (bitnih) razlika nema ma sta pisalo na nekom testu i sl. cak i sami proizvodjaci ne preporucuju takve diskove u non-raid okruzenjima.

a usput... diskovi bi trebali da stignu za nekih nedelju, dve... :)

Poslednja izmena:
bio sam u guzvi pa nisam stigao da se javim.
Ma, nema problema ;)
@CAR
iako si odustao koliko vidim cisto mali info...

razlika izmedju raid verzije i obicne je sto raid diskovi imaju malo izmenjenu logiku sto se tice korekcije gresaka jer se nekad desava da raid kontroler i disk imaju konflikt oko error handling-a. kada se to desi perfomanse opadaju i nekad se desi da disk ispadne iz raid niza.
Video sam to... Time-Limited Error Recovery ili TLER tehnologija.
Kao i RAFF.
ostalih (bitnih) razlika nema ma sta pisalo na nekom testu i sl. cak i sami proizvodjaci ne preporucuju takve diskove u non-raid okruzenjima.
Kako navode, za ovaj disk konkretno ne vaze takve preporuke i upozorenja... dok je za ranije diskove namenjene upravo za RAID vazilo.
a usput... diskovi bi trebali da stignu za nekih nedelju, dve... :)
U svakom slucaju, ako tebi nije problem, baci jedan PM sa nekom predvidjenom cenom... zanima me bar da znam koja je.

Nisam 100% siguran ali trebalo bi da ga ima u www.hellas.co.yu.
Ako ga nema onda pretpostavljam da moze da ga nabavi jer drzi iskljucivo
WD i to ceo njihov program.

Nije problem, porucio sam u Eurolinku.

Nazad
Vrh Dno