Zasto mislis da je u praxi RE brži od ES?
Zato sto je tako po svakom testu koji sam video, kako sintetickom, tako real life.
Barracuda ES je prosecan disk, uz to i prilicno bucan (bas ES, ne generalizujem, nije svaka 'Cuda ista... mada tamo navodno ima bucnih i tihih serija istog diska... a sto je najlepse u celoj prici, AAM ne radi na 'Cudama). Cak i ova najnovija, 7200.11 serija... jes' to 250 giga po platter-u, jes' da to u teoriji deluje kao fantasticno i brzo... u stvari, tako i jeste kada se gleda samo HD Tach - disk postavlja nove rekorde u svim aspektima, prosto probija skale

... medjutim, u svim ostalim aspektima, i sintetickim testovima, a narocito real life aplikacijama - disk debelo podbacuje.
Naravno, da napomenem jos jednom, kao sto sam dole podvukao - ovo je prica koja vazi za singl diskove. Ne RAID, za to zaista ne znam, niti me je interesovalo (iako su ovo diskovi kojima je to prvobitna namena).
Moj prijatelj se debelo iznervirao za RE seriju. Kazem: seriju, zato sto je probao 160, 250 i 320 modele. Kako god konfigurisao RAID i na kom kontroleru (NV, ICH...), performanse su mu bile porazavajuce. Zapravo, stekao je utisak da disk isporucuje konstantnih 20-ak MB (ili cak manje) PO ZAHTEVU (da prevedem: radio 5 poslova ili jedan koji naprezu disk, protok je isti po poslu). Tako da je sada na klasik Barakudi 7200.10. I extra je zadovoljan. Inace, on se petlja sa RAID-om vec godinama. Ja mu samo nabavljam hardver.
Meni ne treba za RAID, bice to single-disk resenje.
BTW, kad vec pricamo o RE izdanjima i WD-u, ovaj disk konkretno (dakle, RE2 od 750GB) je zaista nesto posebno... da li zbog PRM-a (Perpendicular Magnetic Recording) ili cega vec, ali performanse su mu zaista izuzetne.
Ako nije najbrzi hard disk trenutno, onda je u top 3 diska po performansama. (ukljucujuci i Raptor-e)