Šta je novo?

Gde naci brand name notebook u BGD-u

Imas Acer-a u NT softu (Makedonska 24).

pozdrav

Da ne reklamiram firme, pa cu ti reci samo ovo - kupi bilo koji racunarski casopis (Digital, PC Press, Mikro...) i naci ces poprilican broj oglasa. A da, moja preporuka za shoping kod nas - Acer. Naj odnos cena/kvalitet na nasem trzistu.

Mislim da je jako povoljan odnos cena/kvalitet i za HP/Compaq notebook-ove u Desku, gde isto imas relativno jeftino i Acer, kao npr. ova konfiguracija:
Acer Aspire 1304XC A1,8+/256Mb/20Gb/DVD-CDRW/14.1"/FDD/Lan/FM56K XP Home, za oko 1400e.

Naravno da je Toshiba zakon za sve ali nazalost i cena mu je takva. Njih potrazi u Comtrade-u.

Ja koliko sam video kod nas je najskuplji Dell, pa Toshiba, pa onda idu ostali.
Slicna konfa ovoj Acer-ovoj od Toshiba-e kosta oko 100-150e vise, ali ja licno mislim da se isplati.

Caletova firma je bas pre nedelju dana pazarila u MD&Profy-ju doticne IBM-ove. Radi se o modelu R40e: 1.7, 256MB, 20GB, 14.1", ATI IGP 330M, Combo CDRW/DVD, sound, LAN, 56K, WinXP professional, i to za samo 1250 evrica. Sasvim korektno kada je u pitanju IBM.

...

Znas nije bitna najniza cena ,nije to kao da kupujes recimo fx5900 ,pa je kod ovoga 400 eura a kod onoga 550 eura.

Vidi Uzasno je bitno da za sto bolje pare izvuces najbolje i najkvalitetnije.
1.Koja je integrisana graficka minimum ATI7500 a pozeljno neki sa GeForce-Go 4 karticom(moras da pazis imas modele sa sdramom i ddr-om).Odlicno bi bilo kada bi ti uleteo recimo ATI 8500(racunaj ga kao LE).
2.Koji je procesor u pitanju.Vidis ako ti neko ponudi 1.7 u sustini bezi od tog razlog je ocigledan najverovatnije da se radi o Celly-ju(zaboravi na njega samo klot p4).
3.Koji TFT je upotrebljen na tom Laptopu
4.Koja i kakva baterija (to je veliki problem na nasem trzistu) mnoge baterije dolaze koje su vec dosta suve ,posledica je ocigledna.
5.Hard 0d 30-60gb posto je sigurno zadnja generacija u njemu pa ces imati prihvatljiv broj obrtaja kao i seek time.
6.Laptop baziran na min. I845pe chip setu(npr Acer 433 ili 435) koji u sebi ima ddr333.A veruj mi da ,jedna ovakva sprava nije uopste skuplja od sprave koja u sebi ima sakate stvari.

Da i jos jedna stvar 90% Laptopova koje bi mogao da nadjes po gradu a da nisu ganc novi su uglavnom sumnjivog porekla ,ukoliko planiras da sa njim ides negde preko moze da ti se desi kao jednom mom dobrom drugaru na aerodromu u Londonu(gospodine mozete li izvuci vas Laptop ,kada ga je izvukao cisto su prosli preko seriskog broja ,ispalo je da je njegov Lapic dekran u Austriji ,face razbile izlog u najjacoj ulici u Becu,sta je sa Laptopom ,pogadjaj.

Licno bih preferirao DELL,Toshibu,Acer i Gericom, Sony je fino skockan ali bezobrazno skup ,ostalo bih prepustio manje obrazovanom Africkom svetu.

A jel zna neko da li ima jos negde da se kupe notebook-ovi koji imaju serijski port (RS-232)?
Cena do 1200-1300e, nije bitno da ima vrhunsku graficku. Nisam mogao verovati da skoro nema vise modela sa ovim portom.

Tesko ces naci nesto novo sa RS232. Zato postoje port replikatori!

Re: ...

lucky2001 je napisao(la):
.............

Da i jos jedna stvar 90% Laptopova koje bi mogao da nadjes po gradu a da nisu ganc novi su uglavnom sumnjivog porekla ,ukoliko planiras da sa njim ides negde preko moze da ti se desi kao jednom mom dobrom drugaru na aerodromu u Londonu(gospodine mozete li izvuci vas Laptop ,kada ga je izvukao cisto su prosli preko seriskog broja ,ispalo je da je njegov Lapic dekran u Austriji ,face razbile izlog u najjacoj ulici u Becu,sta je sa Laptopom ,pogadjaj.

Mislim, cisto ko ne zna.

Kada se ima nesto sumnjivo, prvo sto se uradi je da se skine, izgrebe, oljusti, kako vec na cemu, serijski broj i isto tako unutra, ako je moguce.

Na kraju, nije lose na laseru, po mogucstvu kolor i na foliji isprintati neki novi broj, cisto onako, da ne izlgeda sumnjivo.......

Mica je napisao(la):
...

Kada se ima nesto sumnjivo, prvo sto se uradi je da se skine, izgrebe, oljusti, kako vec na cemu, serijski broj i isto tako unutra, ako je moguce.

Na kraju, nije lose na laseru, po mogucstvu kolor i na foliji isprintati neki novi broj, cisto onako, da ne izlgeda sumnjivo.......

to pricash iz iskustva??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
inache slozio bih se sa ostalima: IBM ili DELL. pz

Kakaroth je napisao(la):
Tesko ces naci nesto novo sa RS232. Zato postoje port replikatori!

Jel to sto se kaci na USB port da bi imao serijski?
Meni treba da prikljucim ind. kontroler a cuo sam da preko tih adaptera nece da komuniciraju sa PC-jem.
Inace vidim da samo ovi skuplji modeli Toshibe,Dell-a imaju jos serijske portove, kao da to nisu mogli staviti i na ostale. :x

Licno bih preferirao DELL,Toshibu,Acer i Gericom,

Gericom ? :D
Svakim danom sve vise napredujes, tj. prvazilazis sam sebe.

Moja preporuka, IBM ili Toshiba za top modele, eventualno Compaq
Dell ili HP za neku srednju variantu, Acer kao najlosiju.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
...

Gericom ? :D
Svakim danom sve vise napredujes, tj. prvazilazis sam sebe.

Moja preporuka, IBM ili Toshiba za top modele, eventualno Compaq
Dell ili HP za neku srednju variantu, Acer kao najlosiju.

Pozdrav!

Samo mi se ti kaci na vrat!
"Moja preporuka, IBM ili Toshiba za top modele, eventualno Compaq
Dell ili HP " ,
,IBM,Compaq,HP!!! jao jadan SK pored tebe.

...

Cudi me da mi opet nisi editovao postove ,sta je jel te mrzi imas mnogo testova da zavrsis.

...

A ustvari dzabe se nerviram ti si dokazo svoju strucnost ,
kad ga vec pljujes, jesi li probao Gericom Masterpiece XXL 16" TFT ili Gericom Hummer Force 15" TFT ili
Gericom Overdose Radeon MC 15" TFT
a da jesi ,ne bi se ni usudio usta da otvoris ,amateru.
Taj IBM i HP bi mogao samo amaterima da uvaljas ili nekim nedokazanim burzujima , a o compaq-u ne bih ni pricao ali moram ,sugava plastika ,cd-rom-ovi koji pucaju bukvalno se lome, nestabilne i spore masine i sto je najgore puca mu preklopnik(cudo jedno).Pa nije mu samo djubre laptop vec i svaka desktop varijanta.

Lucky sreco, na cemu si ti to ?
Ti sa toga ne silazis nikada, jeli ? :)

A ustvari dzabe se nerviram ti si dokazo svoju strucnost ,
kad ga vec pljujes, jesi li probao Gericom Masterpiece XXL 16" TFT ili Gericom Hummer Force 15" TFT ili
Gericom Overdose Radeon MC 15" TFT
a da jesi ,ne bi se ni usudio usta da otvoris ,amateru.
Taj IBM i HP bi mogao samo amaterima da uvaljas ili nekim nedokazanim burzujima , a o compaq-u ne bih ni pricao ali moram ,sugava plastika ,cd-rom-ovi koji pucaju bukvalno se lome, nestabilne i spore masine i sto je najgore puca mu preklopnik(cudo jedno).Pa nije mu samo djubre laptop vec i svaka desktop varijanta.

I ja sam imao Compaq Armadu (nova iz USA) a pre toga presario (taj je bio bez serijskog) i moram da priznam da je takav krs bio da to nije bilo normalno.
Crklo mu je sve sto je moglo. Pocevsi od DC konektora, prekidaca, DVD-roma, Bios umro iz cista mira i jos mnogo gluposti. A ja bas nisam amater kada su kompovi u pitanju.

Doticne Gericom sam video i mogu da kazem da uopste nisu losi, pogotovo ekrani.

A i da se ne lazemo. 90% komponenata svi kupuju na istom mestu, samo sto su neki nekada imali ime koje je garantovalo i kvalitet.

Inace, ja bih izdvojio Toshibu, kao zaista vrhunski uredjaj..... Imam je i ja trenutno sa 1600x1200 ekranom koji je ludilo, a i dosta mojih drugara ih ima i niko se ne zali.

Inace, ni Dell (boy) nije losa varijanta, cene su smesne, u odnosu na ovo sto se valja kod nas, kao polovno (a u stvari sanirano).......

...

Lucky sreco, na cemu si ti to ?

Na tebi sam!

Jos jedan nezadovoljni korisnik Compaq Armade , modela V300 kojem je otisla baterija , background light lampa , koja se od skoro ne moze kupiti kao odvojeni dio ...

Ono sto mogu iz iskustva da preporucim jeste Toshiba , mislim da vrijedi svakog centa .

Ne vidim razlog za ovakva prepucavanja, niti mislim da je iko od vas u pravu sto se preporuka tice. Ne mozete jednostavno reci taj i taj brand je najbolji. Svaki od njih ima nekoliko linija notebook racunara u prodaji, namenjenim specificnom delu trzista. Znaci da ima modele namenjene low cost trzistu, high end modele, ultra mobilne modele, alternative desktop sistemima itd. Besmisleno je porediti neki elitni model Gericoma i neki low cost model IBM-a. Normalno je da ce taj Gericom da j... kevu IBM-u. U svetu racunara ime (prestiz) se naplacuje, ali se i tesko cuva. Razmislite dobro zasto su cene IBM prenosnika uvek za nijansu skuplje od konkurencije. Uticaj imena mozete videti i na Soni modelima koji su skuplji od konkurencije, a nisu nesto znacajno bolji. Ali, kupac placa da to Sony u nazivu. Razmislite i o tome da se u konfiguracije namenjene low cost trzistu ugradjuju najjeftinije komponente a takvih modela je kod nas najvise. Pa da je Compaq toliko los ne bi bio ono sto jeste na svetskom trzistu. Neko popljuva i Acer - znate li da Acer kontrolise preko 40% trzista notebook racunara i da ima dominaciju kakvu na trzistu mobilnih ima Nokia.

Ja licno najvise cenim IBM - fura isti fazon izgleda notebook racunara vec celu dekadu, tastature su im najbolje, stabilnost za 10, i kad se IBM kupi tu nema greske, bilo da je komp namenjen masama ili sacici odabranih. A sam IBM je i zasluzan za polovinu patenata koji se koriste u prenosnicma (u sali dodajem da je za drugu polovinu zaduzena Toshiba). Sony je klasika sam po sebi, ali samo za one koji imaju para da ga plate. Naravno i drugi brandovi imaju dobre serije. Na nasem trzistu je najisplativije kupiti Dell ili Acer. Cene su im kao i na zapadu (dok je ostalima visa kod nas) a sam Dell je poznat po dumpingu cena. Naravno - najjeftinija serija Inspirona kod nas je blagi uzas, ali za 1K evra se nista bolje ne moze pazariti. Acer imam licno, ali iz prestizne serije Trvalmate 6X0. I prezadovoljan sam. Baterija i posle godinu dana drzi preko 3 sata, a kada sam ga kupio 15" (1400x1050) na prenosniku je bio pojam.

PS: Da li neko prodaje Compaq Armadu M700 i za koju kintu?

...

Ajde malo o IBM-u ,prvo uzasno je nekompatibilan i problematican sa eksternim uredjajinma ,bios je ocajan a popravke su malte ne nemoguce.
To je moje misljenje.

Tako je bezobrazno skup a nista ne daje za te pare vise od ni jednog takmaca. Fizicki je najruzniji sa onim ostrim ivicama G serije.
Raspored i polozaj tastera je ne podnosljiv a baterija na najjacim modelima je nedovoljna.
Sad dolazimo kod problema koji poseduju najjaci modeli ,nikako necu moci da sklopim masinu sa ultra brzom karticom a da ima 15' screen i naravno ni pod razno necu moci da biram 60 ili 80gb hard ,jer takav hard moze da ide samo kod modela do 2,4gHz a ukoliko se odlucim za 3,06 40gb je max.
Zar svi ti problemi zbog baterije.
Prosecan model sa Atijem 7500 i 40gb hardom sa wi-fi jem kosta 1850$ u Americi a kod nas necu ni da mislim o tome a High klasa sa Atijem 9000 kosta oko 2100$
A ukoliko se odlucis i za DvD-writer pa 15' lcd cena moze da ode i na 2500$.

E sad zamisli sve to u mozda malo manjem kvalitetu kao sa Acerom koji je primenio sve najbrze i u najjacoj klasi i to samo za 1350eura
15',dvd-writer,512mb,60gb,ATI7500,wi-fi.
Suvisno je pricati.

Pa to, tebi jeste suvisno ista pricati ;)

Prvo, totalno je pogrešno porediti desktop i laptop računare i pokušavati od laptop mašina napraviti desktop(ili još gore obrnuto :)), zna se kome i za šta su namenjeni laptopovi. Onda opet, bezvezno je porediti IBMa i Acera, zaista, kao da poredite nekog RR i Marutia, nema smisla. To će vam i sami ljudi iz Acera reći; mislite da će Acer i Gericom napasti IBMov deo ‚‚kolača‚‚? Oće, al da ne kažem šta. IBM ima dovoljno klasa notebookova da svako može da nađe šta mu treba; mislim komentar da top modeli IBM jedu baterije je smešan, da vidim ja to neki NB sa combo uređajem, top P4, ogromnim monitorom i još hiljadama dodataka koji štedi baterije? Komentarisanje cene IBM je takođe totalno bezvezno. Jeste, skup je IBM za nekog tehno-džabalebaroša koji ne zna šta će sa sobom, ako pogledamo da su IBMovi po izgledu najozbiljniji, jasno je da će da ih kupuju ozbiljni(poslovni) ljudi, a da li znate kako se oblače ozbiljni poslovni ljudi? Na primer, Armani odelo od vune, Armani košulja, Valentino svilena kravata, Braća Bruks cipele, novčanik od kože noja, kožna aktovka, i tako dalje, pa ovaj komplet ih košta sigurno kao 2 IBMa, a sigurno nemaju oni jedno takvo odelo. Nositi IBM je pitanje stila i nekih 2000 dolara stvarno nije ništa pored stana od 500k dolara, odeće od 50k, automobila od 100k... IBM je neznatno skuplji od konkurencije za svoje ime koje je ogromno. Uzeo sam IBM primer jer smatram da je on no1 što se NB tiče, naravno i Compaq kada uradi neki posao, nema mu ravnom(mada sada se sve više penzioniše u braku sa dosadnim HPom), dakle IBM je ogromna sila, a proizvodi su im besprekorni, i stvarno nema poente porediti ga sa gericomom i acerom...

Ma to je kad se nasi ljudi seljaci loze da nbook bude sto brzi jaci i veci. Dok svet prelazi na PDA i Tablete mi kupujemo te krseve sa desktop procesorima i grafickim karticama koje ce jos malo dobiju mini nuklearku da bi radili.
Ako bih uzeo nbook to bi bio IBM X ili nesto slicno maleno & lagano.
DVD rezac ? Ma bre CD-ROM necu da vidim, od prikljucaka mi treba nekoliko USB-ova i to je to. Wireless mrezna i BT u njega i tacka.
Sve ostalo -> docking station.
15" ekran ?
Ocu bre 12", kad vec IBM ne pravi nista sa 10.
Procesor, najslabiji Centrino i pevaj.

Shvatite ljudi poentu "mobile computinga". Naglasak na mobile.
A da vam pri tome ne trebaju tacke ili slicno prevozno sredstvo samo za notebook.

Pozdrav!

Obrisan post od korisnika Lucky2001 zbog krsenja tacke 5 u 'vodicu za postavljanje tema'.

Spisak nebuloza:

1) "prvo uzasno je nekompatibilan i problematican sa eksternim uredjajinma ,bios je ocajan a popravke su malte ne nemoguce."

Pa covece jesi li cuo za izraz "IBM PC Kompatibilan". Logo koji je stavljala vecina brandova koja je drzala do sebe. Isto kao danas "Intel Inside" ili "Windows XP ready" i sl.

2) "Tako je bezobrazno skup a nista ne daje za te pare vise od ni jednog takmaca"

Pa i Intel je bezobrazno skuplji od AMD-a ali je vec pomenuto da se na zapadu ceni (a i placa) ime - da nije toga ne bi ni bilo poznatih brandova. Ako hoces bas, Sony ima neuporedivo bezobraznije cene, ali da imam kinte kupio bih ga bez razmisljanja. A ako bas hoces - i tvoja "omiljena" Toshiba ima cene vece od konkurencije.

3) "baterija na najjacim modelima je nedovoljna"

Imao sam T20, T21 i A22. Na prvima je lako izvlacila 3 sata a na zadnjem oko 2, stim da je A serija zamena za desktop sisteme. Ne znam ni jednog drugog proivodjaca koji moze na takvom sistemu da omoguci znacajno vecu autonomiju.

4) "Raspored i polozaj tastera je ne podnosljiv"

Sve, ali sve - ali reci za IBM tastature da su lose - pa to je bogohuljenje. IBM ima tradiciju dobrih tastatura jos iz doba prvih PC-a koje je kasnije preneo i na notebook racunare. Jedina mana im je nedostatak Win tastera. BTW - U obrisanom postu si pomenuo da je losa stvar sto IBM forsira neke svoje patente - pa cisto radi infa - IBM koristi PS/2 tastature i miseve jos od vremena 286 racunara (popularno zvanih AT masina) da bi ostatak racunarskog sveta shvatio sta je dobro i krenuo da ih masovno koristi tek sa P2 masinama.

A koliko je IBM ispred svog vremena (bio i bice) pogledajte ovde
http://www.pencomputing.com/frames/ibm_transnote.html
pa vi vidite od koga je Microsoft pozajmio ideju za Tablet PC racunare.

...

Samo da se zabelezi kako moderator prvi napada i vredja pa onda trazi pomoc i manipulaciju jer sam nije sposoban da se odbrani.

Ja imam pravo da se branim i nikada prvi nisam napadao , moderatori se ponasaju kao vodje aparhejda , znaci vredjaj krsi i lomi jer sam ja najjaci ,najpametniji, najbolji i svako ko suprotno misli bice zgazen, unisten , obrisan...

[ - edit - ]

For Blue: Za bateriju si iskocio iz konteksta ,posto moram detaljno da ti objasnim ,pravdanje IBM da ne moze a i ne zeli da uklopi high masine znaci masine sastavljene od najjacih delova 3,06gHz 512 ili 1 gb mem, ati 9000 ili Ge-force 4 go 440 sa 60 ili 80gb hddom 15,2' ili 17'.

Ibm vec 15 godina je "Pain in the arse" ako znas izraz(tako ga i stranci zovu), verovatno se nisi malo vise susretao sa njihovim masinama kao i sa njihovim popravkama ,pa predpostavljam da zato pricas, ne nemoj da mislis da se ljutim na tebe ovo i jeste mesto na kome treba da iznesemo svoje licno misljenje.
Niti znaci da sam ja u pravu niti ti.
Ja jos ne zaboravljam vreme IBM-ovih xt-a ,286-ica ,386-ca i nekih serverskih masina. pa sve im je apsolutno bilo nekompatibilno nema zasta da se uhvatim a da to nije problem.
Ibm je mnogo veci monopolista od Intela i mnogo je gora firma i ja je mrzim ne zato sto vise ne radim sa njima ,sto se toga tice sve je u redu, vec su mi odvratni.

O tastaturi je suvisno pricati svako ima svoj ukus. Ja na primer ne bih mogao komotno da radim na Microsoft natural tastaturi a neko bi itd(Inace imam jednu IBM-ovu stariju tvrdu tastaturu)

editovao silverglider

Vrh Dno