Šta je novo?

Gde kupovati (zbog PDV-a)?

diletant

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2004
Poena
609
Treba da pazarim dosta komponenti pa me interesuje kakva su vaša iskustva sa primenom PDV-a. Koje firme su to odradile korektno i sl.

Sta podrazumevas pod konkretno?Ako hoces da pazaris dosta,kupis halo oglase pa zovi ili odes na www.pcberza.co.yu i poredis cene.

Poslednja izmena:
ja smem da se kladim da 80% firmi ima prednovogodisnji lager na koji naravno nisu platili pdv i neke cudne cene na koje ti nakaleme 18%, a kome to posle ide, to je vec druga prica... ja narednih mesec dana jos nikako ne bih nista kupovao...

Ne funkcioniše tako. Kupac plati 18% PDV ne firmi nego državi, a firma ga samo preda s pazarom. I to se nikome ne vraća, to je porez na potrošnju (ne znam ni zašto ga zovu PDV).

Ako firma nije na ulazu platila PDV ne može ni da traži povraćaj po osnovu razlike u ceni, ako jeste traži da joj se vrati uplaćeni višak. A sa stanovišta kupca nema veze da li je roba nabavljena pre ili posle nove godine.

Generalno država uzme za uvezenu i prodatu robu: 18% na svu razliku u ceni kroz koliko god ruku da je prošla plus još 18% na potrošnju od krajnjeg kupca. Npr. uvezeno za 100e, prošlo kroz 3 ruke, prodato za 150e, kupac plati 27e porez a oni pre njega u lancu (kad im se vrati višak) još 9e. Uz to država uzme carinu, porez na sve usluge (špediter, ležanje, komunalije, kirija za magacin, poslovni prostor...), porez na sve isplaćene plate, porez na dobit firme... Dakle, nevezano za gornje pitanje, država uzme reda 100% od vrednosti robe dok se ona stvori, isporuči do krajnjeg potrošača i on joj svede vrednost na 0 korišćenjem (porez na bacanje u otpad valjda još nisu uveli). Mi smo svi ustvari zaposleni kod države.

Zar nije bio smisao pdv-a, da ako u lancu ima 3 ruke, posle carine, prvu ruku zviznu 18%, pa drugu ruku zviznu 18% na razliku u ceni i na kraju trecu ruku zviznu 18% na razliku u ceni? uglavnom onda mi nikako nije jasno kako sad neko moze da izrazava cene bez pdv, pa da na njih doda 18%, ako je tu vec bio 2 puta placen pdv?

Ako gresim, onda sam se zeznuo |>

To niko od nas nece razumeti. Morali bi biti profi lopovi da bi nam to iole bilo jasno.
Diletant: pdv mora da ima svuda inace firme nebi mogle da rade.

danijel00 je napisao(la):
ja smem da se kladim da 80% firmi ima prednovogodisnji lager na koji naravno nisu platili pdv i neke cudne cene na koje ti nakaleme 18%, a kome to posle ide, to je vec druga prica... ja narednih mesec dana jos nikako ne bih nista kupovao...

Genijalno :d :d :d !
U tom slucaju nemoj sigurno jos mesec ili dva da kupujes ni mleko ni hleb
da ti slucajno prodavac ne proda nesto sto je pre PDV-a uzeo.
Mislim ...... kome tih 8% ide (mlecni proizvodi su u grupi povlascenih proizvoda :) ).
Ako ti treba nesto sigurno neces ici tom logikom : "ja ne bih kupovao nista mesec dana".
Gde god kupis robu i ljudi kazu da je to cena sa PDV-om moras dobiti
fiskalni racun.
E sad druga prica ako si dobio "fiskalni" racun sa tamo neke leve kase,
koja se nalazi u podrumu i stampa samo za potrebe robe prodate na crno!
Poenta PDV-a je da se trgovina na crno svede na sto manji procenat.
Uvoznik prvi placa PDV na robu a svaka sledeca ruka u lancu prodaje
placa PDV na njenu zaradu pod uslovom da je njen godisnji promet veci od 2.000.000 dinara.
Na fiskalnom racunu se insistira bas zato da sve sto si kupio postoji u
knjigama, tj. legalno je uvezeno, placena carina, placen PDV.

Da ne davim vise
Poz

Ma poenta je u tome sto ima masa robe od pre nove godine na crno, pa su cene vrlo vrlo neujednacene. Na primer, Samsung 710V 17" TFT, moze na PC Berzi da se nadje za manje od 290 eura!!!! Svi koji rade dilerski, znaju koliko on kosta u ERC-u, bez PDV-a. E sad jedino objasnjenje, kako taj TFT kosta u maloprodaji manje nego sto kosta u veleprodaji, je to da je kupljen pre nove godine za kes ili mozda cak preko racuna pa je u medjuvremenu skinut sa lagera i navodno prodat.
E sad, za krajnje kupce, nije lose da kupe sada sta ima po povoljnoj ceni, inace ce biti dosta skuplje.

Zar nije bio smisao pdv-a, da ako u lancu ima 3 ruke, posle carine, prvu ruku zviznu 18%, pa drugu ruku zviznu 18% na razliku u ceni i na kraju trecu ruku zviznu 18% na razliku u ceni?
Loše je formulisano jer država ne voli da kaže kako više puta oporezuje robu. PDV jeste porez na dodatu vrednost i njega ne plaćaš ti (kao kupac) za prethodnog u lancu nego svako plaća svoj PDV, a ti kao kupac plaćaš još na kraju 18% na maloprodajnu cenu i to je porez na potrošnju ali ga isto zovu PDV. :trust:

To je bilo i ranije, trgovci su plaćali 20% poreza na ostvarenu razliku u cenu (to je ustvari porez na usluge, jer se trgovina generalno smatra uslugom dopremanja robe kupcu a naplata te usluge je kroz razliku u ceni), a plus je bio porez na potrošnju 20% (uz izuzetke gde su bili i računari s periferijama).

Au ljudi ... pa kao da vise znate o politici nego o kompovima. Nema od gledanja salameta :d nego ajde svi da osnujemo nasu Benchmark stranku pa da pokazemo ostalima ...

nemoj se kladiti....nema vise od 5%

drfedja je napisao(la):
Ma poenta je u tome sto ima masa robe od pre nove godine na crno, pa su cene vrlo vrlo neujednacene. Na primer, Samsung 710V 17" TFT, moze na PC Berzi da se nadje za manje od 290 eura!!!! Svi koji rade dilerski, znaju koliko on kosta u ERC-u, bez PDV-a. E sad jedino objasnjenje, kako taj TFT kosta u maloprodaji manje nego sto kosta u veleprodaji, je to da je kupljen pre nove godine za kes ili mozda cak preko racuna pa je u medjuvremenu skinut sa lagera i navodno prodat.
E sad, za krajnje kupce, nije lose da kupe sada sta ima po povoljnoj ceni, inace ce biti dosta skuplje.

ti izgleda ne znas posto je u Ercu:)

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Gde god kupis robu i ljudi kazu da je to cena sa PDV-om moras dobiti fiskalni racun.

jao da, samo kad se setim kako su se ljudi i pre nove godine bunili kad ne dobiju fiskalni ili bilo kakav racun ;)

ZorMi je napisao(la):
Loše je formulisano jer država ne voli da kaže kako više puta oporezuje robu. PDV jeste porez na dodatu vrednost i njega ne plaćaš ti (kao kupac) za prethodnog u lancu nego svako plaća svoj PDV, a ti kao kupac plaćaš još na kraju 18% na maloprodajnu cenu i to je porez na potrošnju ali ga isto zovu PDV. :trust:

To je bilo i ranije, trgovci su plaćali 20% poreza na ostvarenu razliku u cenu (to je ustvari porez na usluge, jer se trgovina generalno smatra uslugom dopremanja robe kupcu a naplata te usluge je kroz razliku u ceni), a plus je bio porez na potrošnju 20% (uz izuzetke gde su bili i računari s periferijama).

Nije nista lose formulisano, nego je krajnje vreme da nadjete novog racunovodju.
Valjda je previse nezgodna skracenica Porez na Dodatnu Vrednost, pa se obracunava porez na porez (spretne knjigovodje).
Izmedju nabavljaca, prodavca i kupca se ne placa tri puta 18% na UKUPNU cenu, vec na marze, zarade..
A kupac placa i zarade nabavljaca i trgovca. Naravno da treba da plati PDV posto je "povecao vrednost zivljenja" ;) , ali sa laganom racunicom, PDV ne bi trebao da utice sa vise od 10-12% u "povecanju cene", medjutim, racunovodjama je lakse....po ledjima kupca, kao da njima idu te pare, a drzava se ne buni, ne bih ni ja...

Poz.

Vladd je napisao(la):
Nije nista lose formulisano, nego je krajnje vreme da nadjete novog racunovodju.
Valjda je previse nezgodna skracenica Porez na Dodatnu Vrednost, pa se obracunava porez na porez (spretne knjigovodje).
Misliš novu državu? Kaže se prvo Porez na Dodatu Vrednost, drugo ne plaća kupac porez na dodatu vrednost prethodnog prodavca nego ulazni PDV a izlazni nikada neće ni imati, ne prodaje dalje, a i da prodaje nije registrovan za trgovinu pa neće dobiti povraćaj. Dakle, on zaglavi sa 18% kako god da računamo..

Pdv

Na kraju se sve svodi na to da kupac placa,jedino ako kupujes za firmu onda ti se iznos PDV koji ti prodavac iskaze na fakturi odbija od iznosa koji ti treba da platis znaci ako si firma PDV ti se vraca tj odbija od PDV koji ti treba da platis(naravno ako racunar koristis a obavljanje posla).

ZorMi je napisao(la):
Misliš novu državu? Kaže se prvo Porez na Dodatu Vrednost, drugo ne plaća kupac porez na dodatu vrednost prethodnog prodavca nego ulazni PDV a izlazni nikada neće ni imati, ne prodaje dalje, a i da prodaje nije registrovan za trgovinu pa neće dobiti povraćaj. Dakle, on zaglavi sa 18% kako god da računamo..

Da u pravu si za skracenicu, ali je PDV porez koji placa krajnji kupac za robu i usluge (ne samo nezavisne usluge), mislim na usluge trgovca.
Ako je zamena za porez na promet, znaci osnovna cena, carina, usluga, pa pdv za kupca, koji btw ide drzavi, za sta onda trgovci kukaju?
Ako trgovina placa u medjutransakciji neki pdv, to se ne obracunava kupcu, ali... to je veci racun, a i kupac moze malo da pokrije troskove placanja poreza prodavcu. Na to mislim

Poz.

Uzgred, zameni drzavu za Englesku, oni imaju VAT (kako oni kazu Votka And Tonic), koji najvise lici na PDV, zadnjih stotinak godina, pa ne znam bas za neke kritike drzavnog sistema, a i malo su ojacali...

Poslednja izmena:
Jel ovo sajt Saveza računovođa, Il sam ja nešto omašio!
Tema je bila aktuelna, kao i cela priča do pre mesec dana; najviše zbog toga što novine u obračunu uvek donose glavobolje. Ko se snašo - snašo, a mi ostali sad da gledamo gde je šta najjeftinije (za istu robu i isti kvalitet, naravno!).
Da li je to zbog PDV, SMB ili SCG - baš me briga. To će da reši tržište i konkurencija.

Nazad
Vrh Dno