Šta je novo?

Gde kupiti profi koaksialni kabal za TV karticu..??

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Zanima me da li negde u BG ima da se kupi kvalitetan kabal za TV karticu.
Ja imam koaksialni kabal i cale mi je spojio cinceve na oba kraja, ali desava se da gubi kontakt kada se kuciste malo pomeri, a i cini mi se da utice na sliku, da nije kakva bi mogla da bude(kartica je ASUS TV/FM).
Znaci zanima me da li ima neka firma, ili gde vec, gde moze da se kupi najbolji moguci koaksialni kabal, znaci namesten sa cincevima.
Meni treba nekih 10-ak metara, pa ako neko zna gde ima i kako se krece cena bilo bi odlicno..

Profesionalni koaksijalni kabl sa činčevima ćeš teško bilo gde naći, pa ti predlažem da odeš na buvljak ili u neku radnju (BG elektronik) i kupiš činč/činč kabl.

hm ako nije tesko je moze neko da mi objasni razliku izmedju profesionalnog i obicnog kabla ?

Mislim ok kapiram ja da postoji razlika u kvalitetnim i manje kvalitetnim kablovima ali to nije profesionalni i amaterski kabl.

Pa sad'... imaš i u Koratu da kupiš Van Den Hul kablove od 50€/m ali ne verujem da si u tom fazonu. :)

Kao što kolega Merlin reče, biće ti dobar bilo koji kupovni kabel. :)

Ono što bi mogli nazvati profesionalnim ili jednostavno kablom visokog kvaliteta, ističe se posrebrenim provodnicima, precizno balansiranom impedansom i kvalitetnom terminacijom. Kada smo već kod terminacije, profesionalni kompozitni video kablovi nikada nisu terminisani činč, odnosno RCA konektorima, već 75Ω BNC. Činč konektor po svojoj geometriji ne može da ispuni 75-omsku specifikaciju i zbog toga se ne koristi u profesionalnim primenama, mada neki proizvođači kablova tvrde da su uspeli da dizajniraju istinski 75Ω RCA konektor.

Uzmi RG-6 koaksijalni kabl i on ce da ti zavrshi sve potrebe.
Sluchajno mi je ostalo 10ak metara istog pa ako hocesh javni se na private..

Poz..

Konektore mozes da uzmes one malko bolje antenske.. koshtaju oko 40 dindzi komad..

RG6 je oko 30-40 dinara/m zavisi gde ga nadjesh.. a akohoces povoljnije obrati se gore :D

magick je napisao(la):
Pa sad'... imaš i u Koratu da kupiš Van Den Hul kablove od 50€/m ali ne verujem da si u tom fazonu. :)

Kao što kolega Merlin reče, biće ti dobar bilo koji kupovni kabel. :)

Ono što bi mogli nazvati profesionalnim ili jednostavno kablom visokog kvaliteta, ističe se posrebrenim provodnicima, precizno balansiranom impedansom i kvalitetnom terminacijom. Kada smo već kod terminacije, profesionalni kompozitni video kablovi nikada nisu terminisani činč, odnosno RCA konektorima, već 75Ω BNC. Činč konektor po svojoj geometriji ne može da ispuni 75-omsku specifikaciju i zbog toga se ne koristi u profesionalnim primenama, mada neki proizvođači kablova tvrde da su uspeli da dizajniraju istinski 75Ω RCA konektor.

A gde mogu da se uzmu ti srebrni provodnici, konektori, i kako da znam da sam ih dobro namestio na kabal, kad vec nema da se kupi vec sve namesteno?
Jel zna neko koji je najbolji nacin da se sve to poveze, i da se dobije najbolja slika...??
Jel ima mozda neko uputstvo za to ili nesto...?

Nema potrebe da bacaš pare, neverujem da ćeš sa tom karticom primetiti razliku između kabla sa buvljaka i nekog 10 puta skupljeg, pogotovo što ti treba 10 metara.

Boris Lozac je napisao(la):
A gde mogu da se uzmu ti srebrni provodnici, konektori, i kako da znam da sam ih dobro namestio na kabal, kad vec nema da se kupi vec sve namesteno?
Jel zna neko koji je najbolji nacin da se sve to poveze, i da se dobije najbolja slika...??
Jel ima mozda neko uputstvo za to ili nesto...?

Kao što rekoh, Korato je distributer Van Den Hul-a pa možeš sa njima da vidiš, imaju bablove i od 200€ po metru. :eyebrows: :D

Međutim... pazi šta ti kažem... to je u tvom slučaju čisto bacanje para. Sam izvor signala (TV kartica) i prijemnik (TV) nisu u stanju da iskoriste maksimum takvih kablova, tako da je potpuno bespredmetno baviti se njegovim šestim, sedmim i osmim harmonicima.

Terminaciju (nameštanje konektora) nikako nemoj raditi sam, već daj negde da ti se to uradi krimpovanjem, pošto od toga može zavisiti kvalitet slike i više nego od samog kabla.

Vidi u radnji Akustik u Svetozara Markovića, tamo prodaju razne konektore i kablove na metar, a i rade terminaciju. Traži neki 75Ω koaksialac za kompozitni video (ne antenski!) i uzmi kvalitetnije činč konektore. Mada...

Ako već hoćeš nekako da poboljšaš kvalitet slike, onda idi na S-video interkonekciju. Tvoja kartica bi trebalo da je ima, a i TV je verovatno podrzava ukoliko ima SCART. Ako ne možeš da nađeš kabl odgovarajuće dužine onda ga takođe možeš napraviti, pri čemu bi zaobišao korišćenje buđavih SCART adaptera i dodatno umanjio degradaciju slike.

Prvo proveri da li tvoj TV ima S-video ulaz, a kartica izlaz, pa ću ti onda dati detaljnije instrukcije.

magick je napisao(la):
Terminaciju (nameštanje konektora) nikako nemoj raditi sam, već daj negde da ti se to uradi krimpovanjem, pošto od toga može zavisiti kvalitet slike i više nego od samog kabla. .

Bas to, znaci ne verujem ja da kabal ima neki veci znacaj, nego mislim da je do tih konektora problem, ovaj sto ulazi u zid, i u karticu, tu mi se gubi kontakt, znaci nesto nije dobro spojeno, tako da bi to hteo neko da mi profi odradi, da lepo to sve to namesti, da ne gubi kontakt...
E sad, sta da trazim kod tih Akustik, koji su najbolji ti konektori, pozlaceni, srebrni, sta vec??
Oni ce znati sta treba da se radi.....
I jel mozes da mi kazes gde je otprilike taj Akustik, koji deo grada, jel blizu neceg poznatijeg...?
Hvala puno....

Čekaj, čekaj... izgleda da te ja nisam baš najbolje razumeo. Šta tebi treba? Kabl kojim ćeš spojiti TV i karticu u kompjuteru ili antenski kabl koji treba da uštekaš u RF ulaz na kartici?

Ti si uneo pometnju sa tim „činčevima”, pošto se oni koriste samo za kompozitni video signal, a ne za RF (antenski).

Za Akustik sam ti rekao da se nalazi u ulici Svetozara Markovića (broj 40), a to nije baš tako nepoznata ulica. Bilo kako bilo, radnja se nalazi prekoputa 8. Beogradske Gimnazije, današnje Treće.

Poslednja izmena:
Ok......
Mozda sam ja pogresno objasnio, meni treba znaci iz zida(kablovska televizija) kabal koji ide do kompa(na ulaz na TV kartici), znaci da gledam TV na kompu, a ne komp na TV-u. e sad ne znam kako se zove to na kraju, konektori, cincevi, sta god.
lahva ;)

To ti je običan antenski konektor, valjda se zove F, a za kabel uzmeš RG-59. To mogu da ti krimpuju na licu mesta. Ako imaš poseban priključak u toj sobi gde ti je komp, onda nemaš frke, ali ako imas samo jedan onda ti treba i jedan razdelnik. Gledaj samo da bude kvalitetan.

Takođe je moguće da ćeš imati problema sa groundloop-om, ali to je već posebna problematika. Gledaj samo da u isto vreme ne uhvatiš spoljni (provodni) deo antenskog konektora i kućište računara, jer može dobro da opali. :d

Ne, ne koristim razdelnik, direktno mi ide iz zida u komp, ali mi je taj ulaz u drugoj sobi, zato mi treba 10-ak metara...
Jel ima neki poseban taj F konektor, koji je najbolji da trazim..??? sto kvalitetniji...

Meni odličan kvalitet daju obični (sa pijace) F konektori. Probao sam dve ili tri vrste i mislim da nema razlike. Naravno uslov je da se sve dobro zategne. Dakle debela bakarna žica treba dobro da se pričvrsti ali ne toliko da se nagrize. Splet tankih šičica koji se nalazi povrh plastičnog omotača nesme da dolazi u kontakt sa debelom bakarnom žicom ali treba da bude lepo pritegnuta prstenom kroz koji prolazi kabl na ulazu u konektor. Kablovi u kući su mi neki California" koje je ugradio kablovski operater a ja sam kasnije namestio trostruki spliter (opet sa pijace) jedan za TV, drugi za kablovski modem a treći za TV karticu na računaru. Kabl koji mi ide od splitera u karticu je opet neki sa pijace bez ikakvih oznaka. Slika je odlična. Bolja je kada sam ja sam konektore pričvrstio nego stručna lica iz kablovskog operatera.

Kod mene je identicna situacija: TV, modem i kartica..razlika je jedino sto imam dva splitera (tako ima manje kablova po kuci, a nisam bas sigurna koliko se na taj nacin povecava sum.) Resenje: sve pazljivo i cvrsto pricvrstiti i savrseno radi. F konektori: naravno neka od pijacnih varijanti, mada je problem sa njima sto posle posle dva- tri namestanja ne mogu dobro da se pricvrste, tako da je najbolje kupiti par komada viska... Ajde bre, ako sam ja zensko sve sama namestila da dobro radi ,mozes i ti :D :d

Nista dok zena ne preuzme stvar u svoje ruke ;)

Baš bih voleo da vidim koaksijalni kabal na kome je tvoj ćale spojio činčeve na oba kraja. I to je sve radilo, naravno ako se ne pomera kućište. Mora da je činč malo teže ušao u RF ulaz

Auu bre, pa kako ne kapirate da ne znam tacno kako se zove to na kraju, lupam cincevi, nisam siguran, mozda se zovu konektori, ili sta vec.....!!!!
Kao da nemate ili nikad niste videli TV tuner karticu, ZNACI KARTICA SA KOJOM GLEDAS TV PROGRAM PREKO SOPSTVENOG TUNERA U NJOJ!
Na taj kabal mislim, sta se pravite pametni.....
Hvala svima drugima, sto nisu prokomentarisali na racun cinceva.....

Merlin, ja sam ovaj mail protumacio kao sarksastican, a ako nije, onda se izvinjavam....

Nema potrebe da se ljutiš. Smesno mi je što se ovoliko raspisasmo da bi nakraju zaključili da tebi treba 10 metara kabla koji možeš da kupiš bilo gde ili da ga sam napraviš za 5 minuta. Kakvi crni profesionalni kablovi, nećeš ti betu da kačiš pa da se vidi razlika.

Nazad
Vrh Dno