Šta je novo?

Gde je taj ADSL 2+?

A vidim ti sve vreme pričaš o ADSL 2+, wannabe moderatore.

Doduše, možda se pominjanje ADSL 2+ (što ti praktično redovno činiš) u tvom pomerenom koordinatnom sistemu vrednuje kao diskusija na tu temu. U skladu s tim, evo da još triput pomenem ADSL 2+, ADSL 2+, ADSL 2+. Nadam se da sam sada zadovoljio tvoje kriterijume po kojima meriš kvalitet postova.

Inače ne projektujem ništa. Tvoj doprinos diskusiji sastoji se od zamišljanja (i to pogrešnog) moje starosti i podsmevanja mom načinu razmišljanja po kome nije baš najlogičnije držati računar uključen 24/7, jedva koristiti 10-20% kapaciteta veze, a posle objavljivati to kako bi ti drugi zavideli.

Ako se toliko boriš za usko tumačenje teme, što nisi opomenuo ostale diskutante koji su raspravljali o tome gde je koja centrala, da li su na analognoj ili digitalnoj centrali, je li statistika prava ili lažna…

Očigledno ti oni nisu smetali, jer si svoju žrtvu nad kojom ćeš se narednih par dana iživljavati već pronašao.

Dakle, da sumiram, ovakvo bezrazložno napadanje samo može biti plod nezadovoljstva sopstvenim životom i nekakve dugogodišnje potiskivane frustracije. Stoga ti savetujem da posetiš profesionalca koji se time bavi.

P.S. FYI, tema nije o (tehnologiji) ADSL 2+, nego o nesposobnosti Telekoma da je ponudi i tako ubrza razvoj telekomunikacija u ovoj jadnoj zemlji, ali to ti je promaklo, kao očigledno i osnovna pravila civilizovane komunikacije.

teddy je napisao(la):
Ako se toliko boriš za usko tumačenje teme, što nisi opomenuo ostale diskutante …

Dakle, da sumiram, ovakvo bezrazložno napadanje samo može biti plod nezadovoljstva sopstvenim životom i nekakve dugogodišnje potiskivane frustracije. Stoga ti savetujem da posetiš profesionalca koji se time bavi.

Da opomenem i druge diskutante ? :d

Ne, ozbiljno, koliko godina imaš Kalimero ?

A "amatersku" psihologiju ostavi za impresioniranje curica u srednjoj školi... :D

O nesposobnosti Telekoma da popravi stanje telekomunikacione strukture u ovoj zemlji ima dovoljno tema bez da ti otvaraš novu pod "Gde je ADSL 2+ ?" a da se pri tome jedino osvrneš na to da li je i koliko neko držao uključen računar i pritom nije uspeo da ostvari bolji ul/dl odnos od 1:1.

I kad se pozivaš na civilizacijske norme, olabavi malo... ne valja ti da se podsmevaš drugima a da istovremeno vičeš : "nepravda !" :trust:

P.S.
Ogi, ti li si ? :p
Zafalilo postova za male oglase ?

Poslednja izmena:
:) nije on Ogi, a i vec ste obojica daleko otisli, nema smisla, niste cak ni duhoviti.

gx-x je napisao(la):

Ma jesi li siguran ? ;)

Nije teško biti fin pa ostaviti npr. link do specifikacije ADSL 2+ a ne podsmevati se nečijem načinu korišćenja interneta.

http://www.dslforum.org/learndsl/pdf/ADSL2_wp.pdf

Eto, više informacija u mnogo manje reči... ,)

P.S.
A raspravljati o načinu ili vremenu Telekomove implementacije ADSL 2+ je, u krajnju ruku, "nezrelo" dok još ni ADSL nije zaživeo.

P.P.S.
Aaaaaaa, sad dobih na PP... pa on je troll sa SBBa ? Sad je jasnije... :-devil-:

Dagger je napisao(la):
sad dobih na PP... pa on je troll sa SBBa ? Sad je jasnije... :-devil-:

Treba da vidimo sa adminima da se uvede titula predstavnika te i te kompanije
:-devil-:

Pošto vidim da nema uslova za raspravu bez vređanja i malodušnog podjebavanja, neću više pisati na ovom forumu. Pozdravljam vas.

Zbogom.

Covece, koj' ti je bre? :)
Pa nemoj sve da shvatas tako smrtno ozbiljno. Opusti se. ;)

Pozdrav! :wave:

teddy je napisao(la):
MTS donosi gubitke zbog dampinških cena i velikih pogodnosti kojima je Telekom oteo Mobtelu veći deo tržišta. Tek se ove godine očekuje da bude u plusu.

Telekom najviše para ubira na fiksnoj telefoniji, pre svega zahvaljujući nenormalno skupim pozivima ka inostranstvu i premium uslugama (041 i slično). Takođe dobro prihoduje na Internet provajdingu jer su praktično svi provajderi osim Verata potprovajderi Telekoma.

Inače, država uzima ogroman deo profita i ne dozvoljava da bude uložen u razvoj. Pre svega zbog toga je stanje u telekomunikacijama tako grozno.

Pa, sad da je MTS u gubicima, to bas nisam siguran. Nemam tacan uvid u stanje, pa da ne lupam, ali ako ti tako kazes...

To da su impulsi ka inostranstvu papreni, jeste. I definitivno razvaljuju para za to. Naravno i drzava uzima ogroman deo para, zato se ovoliko i odugovlaci sa privatizovanjem Telekoma. Sve u svemu mislim da to ipak nije sve tako crno i da su definitivno prilicno profitabilni. Takodje sam siguran da je ovakva situacija po pitanju odnosa drzava - Telekom svuda u svetu ista. Npr. da nije tako VoIP bi odavno sahranio klasican ATM.

gx-x je napisao(la):
slazem se sa tobom, ali pretera ga brate za switch, hardwerski switch za 50 korisnika je oko 1000e i manje zavisi od firme

Pa, jesam malo preterao, radio sam search po google-u na brzaka, posto nisam bas znao cene napamet. Uglavnom, cisto radi neke orijentacije sam hteo da naglasim da sve to kosta...

Dagger je napisao(la):
A raspravljati o načinu ili vremenu Telekomove implementacije ADSL 2+ je, u krajnju ruku, "nezrelo" dok još ni ADSL nije zaživeo.

Ne vidim sto je rasprava o tome "nezrela". Cak mislim da je vrlo realno da se usluge kao sto su ADSL, ADSL 2 i ADSL 2+ nude zajedno, tj. istovremeno. Kao sto danas imate ljude koji koriste ISDN, iako im je ADSL dostupan, tako ce biti i stvar sa ADSL 2 i 2+. Jednostavno, razlicitom profilu korisnika je potreban razlicit protok. Npr. sta bih ja radio sa teoretskih 25Mb/s? I zasto bih placao to kad mi je dovoljno 256Kb/s? Dobro, mozda bi mi leglo i nekih 512Kb/s, ali za vise stvarno ne bih imao potrebe.

Poslednja izmena:
Trbonja je napisao(la):
Ne vidim sto je rasprava o tome "nezrela". Cak mislim da je vrlo realno da se usluge kao sto su ADSL, ADSL 2 i ADSL 2+ nude zajedno, tj. istovremeno. Kao sto danas imate ljude koji koriste ISDN, iako im je ADSL dostupan, tako ce biti i stvar sa ADSL 2 i 2+. Jednostavno, razlicitom profilu korisnika je potreban razlicit protok.

Možda ti i nije baš najsrećniji primer.

Od uvođenja ISDNa do uvođenja ADSLa je prošlo barem >10 godina. Nadam se da toliko neće proći do 2+ (što sa neizbežnim ukidanjem monopola prilikom usaglašavanja sa EU ili pak sa regresijom na prethodno stanje... videćemo valjda uskoro ;) ).

Ne zaboravi šta se sve desilo u prethodnih 10 godina (mobilna, internet...) pa je tek od prošle godine dostupan "plain ADSL". Iako sama tehnologija 2+ nije drastično različita, ne treba smetnuti sa uma veličinu telekomunikacionog mastodonta koji se odaziva na ime Telekom. :d

I nije baš sve stvar izbora u ovoj Srbiji.

Koliko njih bi rado želelo da plati skidanje sa PCMa, digitalizaciju priključka, napredne funkcije, ISDN, ADSL, nezavistan link ka nekom backboneu ili slobodu pri izboru telefonskog operatera?

A priča o profilima korisnika počinje da sliči na priče o "digital divide" i Africi. Mislim, o kakvom oni internetu pričaju kad stotine miliona ljudi nema tekuću vodu !? Postoji valjda nešto što se zove p-r-i-o-r-i-t-e-t.

Samo preslikaj na ovo i biće ti jasno o čemu pričam... zato je "nezrelo".

@dagger:

opet se slazem sa tobom, ali kakve telekom ima veze sa ljudima koji nemaju tekucu vodu ? :) I kakve mi imamo veze sa njima ?

Dagger je napisao(la):
Možda ti i nije baš najsrećniji primer.

Od uvođenja ISDNa do uvođenja ADSLa je prošlo barem >10 godina. Nadam se da toliko neće proći do 2+ (što sa neizbežnim ukidanjem monopola prilikom usaglašavanja sa EU ili pak sa regresijom na prethodno stanje... videćemo valjda uskoro ;) ).

Ne zaboravi šta se sve desilo u prethodnih 10 godina (mobilna, internet...) pa je tek od prošle godine dostupan "plain ADSL". Iako sama tehnologija 2+ nije drastično različita, ne treba smetnuti sa uma veličinu telekomunikacionog mastodonta koji se odaziva na ime Telekom. :d

Pazi, da je proslo vise od 10 godina, jeste tacno. Ali je takodje tacno da ne zavisi sve samo od Telekoma. Od usvajanja standarda za ADSL pa do prve serijske proizvodnje prvih ADSL modema je proslo oko 2 godine. Glavni problem je proizvodnja cipova. Postoje svega par fabrika u svetu i svi ostali kupuju od njih. To je ipak nova stvar i treba da prodje neko vreme da cene padnu, tehnologija se otplati (mislim na razvoj), pa tek onda dolazi do sirenja iste. Sa ADSL 2 tehnologijom je malo bolja stvar, jer sve to ide mnogo brze.

Dagger je napisao(la):
I nije baš sve stvar izbora u ovoj Srbiji.

Koliko njih bi rado želelo da plati skidanje sa PCMa, digitalizaciju priključka, napredne funkcije, ISDN, ADSL, nezavistan link ka nekom backboneu ili slobodu pri izboru telefonskog operatera?

Na zalost nije, ali je vreme da polako postane stvar izbora.

Dagger je napisao(la):
A priča o profilima korisnika počinje da sliči na priče o "digital divide" i Africi. Mislim, o kakvom oni internetu pričaju kad stotine miliona ljudi nema tekuću vodu !? Postoji valjda nešto što se zove p-r-i-o-r-i-t-e-t.

Samo preslikaj na ovo i biće ti jasno o čemu pričam... zato je "nezrelo".

Nadovezujem se na svoju prethodnu recenicu i reci cu da ja zelim SVE i ODMAH. Mislim da je poredjenje sa Afrikom neukusno (ni iz daleka nismo u njihovoj situaciji). Price o prioritetima ne piju vodu. Ako bi svi cekali na prioritete, ne bi imali ni struju, a kamoli internet.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
@dagger:

opet se slazem sa tobom, ali kakve telekom ima veze sa ljudima koji nemaju tekucu vodu ? :) I kakve mi imamo veze sa njima ?

Je l' ti stoji google u potpisu ? :d

Idi kucaj "digital divide" pa pogledaj o čemu pričam...

Trbonja je napisao(la):
Nadovezujem se na svoju prethodnu recenicu i reci cu da ja zelim SVE i ODMAH. Mislim da je poredjenje sa Afrikom neukusno (ni iz daleka nismo u njihovoj situaciji). Price o prioritetima ne piju vodu. Ako bi svi cekali na prioritete, ne bi imali ni struju, a kamoli internet.

Ma lepo je to, želim i ja sve i odma', al' će to sa ovakim Telekomom da bude teško ostvarljivo.

Em zaostali socijalistički mastodont, em krava muzara za lokalnu politiku, em tržišno zaštićen k'o beli medved. ;)

A bez prioriteta ćeš imati razvoj kao i do sada. Sporadičan i zakasneo.

To što će tri centrale imati mogućnost ADSL 2 i/ili 2+ za godinu/dve dana će ti vrlo malo značiti ukoliko nisi te sreće da budeš na istim. Zato smatram da je nezrelo da se priča o ADSL 2+ van tehnoloških opservacija.

Bolje da privodimo kraju dok nisu stigli ključari... :D

P.S.
Pošto vidim da ste se brecnuli na poređenje sa Afrikom (koje je doduše bilo tu da naglasi potrebu da se bez sistematizacije lako sklizne u "digitalni jaz"), broj korisnika mobilne telefonije u Africi je duplo veći u odnosu na fiksnu. Broj internet korisnika je manji od 7/100 stanovnika (u najboljim slučajevima).

Pogledaj oba parametra u razvijenim zemljama pa ćeš uvideti o čemu pričam.

GEOM je napisao(la):
Nesto nam nema srle1-ta iz njegovog profila: Newcomer Last Activity: 15.11.2005 15:03 Offline Mora da je mnogo brzo pa je odjurio do kraja sledeceg veka ili je toliko brzo da nemoze da otvori stranicu.

Ne vidim cemu sarkazam? Bio sam kod coveka (bivsi mi je komsija), video kako radi ADSL2 (samo par sati, doduse) i odusevljen sam brzinom linka. Mozda nije uspeo da izrabi link do samog maximuma, ali povremeno je bilo i problema tehnicke prirode, vezanih za experimente u Telekom centrali sto se manifestovalo nekonzistentnom brzinom linka.

15.12.2005. je nestalo signala na ruteru (prekinut test period?), a oprema je ubrzo vracena Telekomu. Sad je na dial-up vezi (kao i 95% Srbije). I ne, ne radi u Telekomu, jednostavno ga je "ukakilo" da bude jedan od testera ADSL-a u Krnjaci. Nema vezu u Telekomu, jedino sto ima digitalnu liniju bez PCM-a i nalazi se u blizini centrale.

Sto se tice statistike iskoriscenja bandwidth-a: stvarno nemam ideju da li su te cifre u pitanju, ali znam coveka i NE VERUJEM da bi ih lazirao cisto "kurcenja" radi... jednostavno je podelio informaciju "sta i koliko". Nisam coveku visio nad glavom 27/7 u toku ta dva-tri meseca pa da mogu da kazem NE LAZE!... ili LAZE!

P.S. Nemam neka iskustva sa ADSL-om ni prve ni druge generacije (par sati kod brata u Austriji na ADSL i par sati kod usera srle1 na ADSL-2... uglavnom neki manji downloadi reda 100-200mb), pa nisam kompetentan po pitanju maximalnih brzina download-a, ali je djavolski brzo u svakom slucaju.

Poslednja izmena:
Dagger je napisao(la):
Bolje da privodimo kraju dok nisu stigli ključari... :D

Ma, opustencija... Ne vidim sto bi radili kljucari. Dokle god je diskusija Ok (kao ova sad), sve je u najboljem redu. Uostalom, uvek sam za razmenu misljenja - nisam ni ja bas sveznalica...

Poz.

Trbonja je napisao(la):
Ma, opustencija... Ne vidim sto bi radili kljucari. Dokle god je diskusija Ok (kao ova sad), sve je u najboljem redu.

Nešto mi prolazi kroz glavu da su više puta dosad bili osetljivi na izričito spominjanje Telekoma u negativnom kontekstu, pa reko' da se pripremimo... :d

Poz. :wave:

Trbonja je napisao(la):
To je ipak nova stvar i treba da prodje neko vreme da cene padnu, tehnologija se otplati (mislim na razvoj), pa tek onda dolazi do sirenja iste.
ADSL se nikako ne moze nazvati novom tehnologijom - stara je bar 10 godina, sto je citava vecnost u IT svetu.

Ostoja je napisao(la):
Ne vidim cemu sarkazam?

Samo sam izneo malo statistickih podataka tj. podatke iz njegovog profila na forumu(sarkazam?), dok nevidim reklame od bar 5 ISPjeva za ADSL2 neverujem u te price
:smash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno