Šta je novo?

Gde je pametnije drzati Hard?

Uzas?!

E ovako, posto sam se zgrozio kada sam video da je temperatura mog harda preko 40C (!) imam par pitanja:

1. Gde da kupim koji ventilator (neko rece 80mm) i po kojoj ceni?
2. Kako i gde da ga povezem u kucistu, ili ko to moze da mi uradi?
3. Castim pivo cheers

Miroslav je napisao(la):
quantum atlas nema zastitu preko elektronike, nemoj njega da uzmes ;)
Ma necu - mnogo mi je spor ;)
Hocu nesto lepo na 15000 SCSI pa cu da nabudzim hladjenje :D
Ili mozda 4x RAID 0 sa 15000 Obrtaja SATA? Hmm... Hajde da skupljamo donacije :)

leksa je napisao(la):
Instalirao sam i taj DTemp medjutim i on mi pokazuje temperaturu 15-19c. Znaci da je siguardian dobro to ocitavao. Ustvari, kako se to ocitava, jel' direktno sa harda ili nesto ploca to ocitava pa onda sa ploce? Ako je sa harda onda bi trebalo da je to validna temperatura...

Logicno ako razmislis, ukapiras da laze, sem ako ne zivis u igloo-u :D. Posto ti je u kuci temp vazduha veca od 15C (valjda :d) onda nema teoret. sanse da bude od 15C pa na dalje.

Pozdrav.

...jedan predlog...u slucaju da stavis disk u fijoku...
uzmi te ventilatore iz fioke i premesti ih da duvaju ispod harda tj u elektroniku...trebace ti jedna plastika tj vratanca od kutije od cd-a i malo silikona ili lepka...izbusis par rupa i namestis ventilatore da duvaju prema gore...najbolje i da samu fijoku izbusis tj da umesto onih sitnih rebara napravis vece rupcage...na ovaj nacin sam je mom dm9+ skinuo temp sa 38 na 25C

Misko je napisao(la):
Logicno ako razmislis, ukapiras da laze, sem ako ne zivis u igloo-u :D. Posto ti je u kuci temp vazduha veca od 15C (valjda :d) onda nema teoret. sanse da bude od 15C pa na dalje.

Pozdrav.

Teoretske sanse uvek postoje. Na primer, meni kuciste stoji pravo ispod prozora koji je skoro stalno otvoren. Napolju je 0-5 stepeni, taj vazduh ulazi i naravno posto je hladniji od sobnog pada dole pravo na kuciste. Fan koji se nalazi direktno ispred hard diska uduvava taj vazduh pravo na hard itd... Koliko je validna ova teorija ne znam, ali svih tih tri-cetiri programa koje sam probao pokazuju istu temperaturu.

leksa je napisao(la):
Teoretske sanse uvek postoje. Na primer, meni kuciste stoji pravo ispod prozora koji je skoro stalno otvoren. Napolju je 0-5 stepeni, taj vazduh ulazi i naravno posto je hladniji od sobnog pada dole pravo na kuciste. Fan koji se nalazi direktno ispred hard diska uduvava taj vazduh pravo na hard itd... Koliko je validna ova teorija ne znam, ali svih tih tri-cetiri programa koje sam probao pokazuju istu temperaturu.
Pa zatvori prozor, pa onda proveri...:D

Re: Uzas?!

outlaw je napisao(la):
E ovako, posto sam se zgrozio kada sam video da je temperatura mog harda preko 40C (!) imam par pitanja:

3. Castim pivo cheers

Kupis ga na NB buvljaku, po ceni od nesto manje od 300 din.
Ili kupis u ComputerDreamu za 10e.
Povezes ga na FAN2/FAN3/FAN4... Ili direktno na ZUTU i CRNU zicu na jedno 12V napajanje.
Stavis ga na kuciste (zashrafis) tako da duva NAPOLJE. To je to...

Re: Uzas?!

outlaw je napisao(la):

3. Castim pivo cheers

1) PC Centar (~270 din, CoolerMaster Dual Ball bearing SAF B82)
2) Sam proces instalacije je znatno slozeniji od samog "ubadanja" konektora u plocu, ili povezivanja na adapter koji ide uz qooler. Pitanje je gde i kako prikaciti 8icu ? -Ako ti kuciste ispod mesta za HDD ima proreze za srafove od 8x8, onda OK. ALi ako nema (vecina) moraces malo da se poigras sa lemilicom, i da izbusis dijagonalnu odgovarajucu rupu pa da onda qler prisrafis za sam HDD. type;

Ja licno drzim HDD u ThermalTake Hardcano-u 7, dakle u 5.25" mestu.. I super sam zadovoljan, mada sam se sad utripovao za tu prasinu sto spomenuste.. :confused: Jer, CoolerMaster mi vuce svez vazduh od CD-ROMa.... odnosno njegove povrsine.

Ma nije prasina toliki problem... Malo smo se zaneli :D

Ma samo uzmite "hdd cooler for under the drive" i nema brige! Fantasticno lade. Montiraju se sa cetiri srafa na donji stranu harda a plasticna zabica za napajanje se ubode u hard a u nju napajanje iz kucista. Peace of cake! Ima ih u NT softu (6€). Hard je ladan ko pivo cheers

Nestu su te dve 4oke glasnije od jedne 8ice........

Ali i ja sam cuo da je to dobro resenje u sustini.

Mada, ja sam se pre odlucio za 8icu i Hardcano 7, a to under the HDD resenje mozda uzmem za novi HDD. :)

Smith je napisao(la):
Ma samo uzmite "hdd cooler for under the drive" i nema brige! Fantasticno lade. Montiraju se sa cetiri srafa na donji stranu harda a plasticna zabica za napajanje se ubode u hard a u nju napajanje iz kucista. Peace of cake! Ima ih u NT softu (6€). Hard je ladan ko pivo cheers

Dobro hladi, ali posle nekog vremena postaje bucan, jer se zaprlja. To bese sa jednim ventilatorom ispod elektronike, profilisana plastika, kao dva tunela..., crni...
Ispravi me ako gresim.

Mihha je napisao(la):
Dobro hladi, ali posle nekog vremena postaje bucan, jer se zaprlja. To bese sa jednim ventilatorom ispod elektronike, profilisana plastika, kao dva tunela..., crni...
Ispravi me ako gresim.

Trebalo bi sipati kap ulja na osovinu
E sad, nisam siguran da li je to bash ispod nalepnice ventilatora

Da, to je u redu i radi posao, al treba to i znati. Stavio sam to na par masina, pa su mi se ljudi posle mesec-dva javljali i zalili na buku. Odem i utvrdim da glupi fan na HDD drlja, grebe ko da nesto kaci. Skinem i vidim da je umotao prasinu, dlake... Kad se startuje comp, one se zalece, zvizdi... Zato mislim da je za one korisnike koji ne cackaju stalno po masini, jednostavnije staviti 80 mm i neka peva junacke pesme.

Kad se vec prica o podmazivanju, mozda nekom bude korisno moje iskustvo.
Ustanovio sam, da redje moram da cistim/podmazujem ventilatore na procesoru i napajanju, ukoliko umesto masinskog (za sivace masine) ulja, osovinu podmazem sa WD40.
Naravno najbolji se efekti postizu ako se skine šajbna pa se odvoji rotor od statora (valjda se to tako zove) i prethodno se cistim (npr. apotekarskim) benzinom ocisti zaostala masnoca, a zatim kane koja kap WD40.
A cini mi se i da je broj obrtaja nesto veci (nemam nacin da to izmerim, jer su i ploca i ventilatori stari) sa wd40.

Tako nesto sam i ja uradio sa cooler-om na chipset-u, koji je na novoj ploci posle dve nedelje poceo da zavija. Bio je potpuno suv. Malo WD-a i evo fercera bez problema. Samo treba dobro vratiti nalepnicu da ne ulazi prasina.

Evo, ja kupih Maxtor 80GB na 7200 9+. Hladim ga sa osmicom, koji je unikatno namontiran uz pomoc jednog "tela" (sve to je uradjeno pomocu TazDevil-a, kome se ovom prilikom jos jednom zahvaljujem) i mogu vam reci prezadovoljan sam temperaturom (zatvoreno kuciste 16-20 C). Hard je stvarno "hladan" jer sam ga pipao pri radu bez coolera, i sad. Dobitak je neuporediv. Mislim da je to zbog toga sto telo ima --\__...__/-- oblik, iznad je hdd, is sve odlicno funkcionise. Ja sam prezadovoljan.
POZ:wave;

Vrh Dno