Šta je novo?

Gde i kako smestati hard diskove

mad_max0204

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2008
Poena
320
Posto sam odustao od kupovine kucista za 6 ili vise mesta za hardove, moram da smislim nesto kako da ih sve smestim negde.
Imao sam ideju da kupim neki SAN rack ali je preskupo. Barem to sto sam ja video.
Sa druge strane, cim je guzva odma se i greju.
Razmisljao sam da napravim neki box na kome ce stajati ceo racunar u kome cu poredjati hardove i napraviti promaju unutra. Trenutno nemam vremena za to pa sam probao da nadjem neku drugu soluciju.
Da li neko ima ideju, link ka nekoj ideji, savet, predlog ili sta god da ne podrazumeva previse para (13k dinara je SAN za 2 sata hdd-a) ??

Pozdrav

Ćaos:)
I ja sam pre izvesnog vremena imao sličnu dilemu - šta kupiti za HDD-ove?
Mislim da bih mogao da ti preporučim prilično zgodno i relativno jeftino rešenje - Dual Bay Enclosure
http://www.premiertek.net/cat/enclosure35.htm
Lično sam uzeo ovaj:
http://www.premiertek.net/products/enclosure35/ED-35-DUAL.html
Fenomenalno parče hardvera, ima sve moguće i nemoguće opcije RAID podešavanja, full alu enclosure, ima i vent koji može da se isključi, USB, ali i e-SATA interfejz (uz enclosure dolazi i bracket i kabl).
Za ovoliko koliko košta više nego povoljno.
Jedini je problem što mora da se poručuje preko net-a (dobra stvar je što rade preko pay-pal-a - nađeš nekoga sa nalogom i to je to).
Imaš i jeftiniju opciju bez RAID-a.
Pozz

Ja imam kuciste Chieftec GX-01BW
http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-gx-01bw-op/comp_comp_case/48/650

Unutra ima mesta za 6 hard diska(pod uslovom da ne koristis flopy).
Takodje prednost ovog kucista je sto postoje dva 80 mm ventilatora koja sa prednje strane uvlace
hladan vazduh diraktno preko kaveza sa hard diskovima.JA trenutno imam 3 harda i temperatura im ne prelazi 33 stepena.

Jel ima taj CM 4u3 da se kupi kod nas?

Zar je toliko tesko prepraviti neko "obicno" kuciste ???

( U stanu verovatno jeste,ali uz malo truda moze da se nadje neka radionica ( i majstor ) u komsiluku )

Izvadi se stari "kavez" za diskove i od lima se napravi novi sa adekvatnim hladjenjem za smestaj HDD-ova.
U standardno kuciste visine oko 42cm moze da se smesti 1 CD-DVD uredjaj i 9 ili 10 HDD-ova uz to da razmak izmedju svakog diska bude oko 1cm ( zbog cirkulacije vazduha )

Materijal potreban za ovu "majstoriju" je :
parce lima - oko 100x15cm ( debljine ~1mm )
3 ventilatora - 2x120mm+1x80mm
i par srafica

Od alata - testerica ( ili makaze za lim ),kljesta,mali cekic,lenjir i igla za ocrtavanje,busilica i burgija fi 4-5mm i srafciger.

I ja sam uzeo 2 CM 4in3 box-a, tako da uz jedan koji je došao uz Stacker sada imam mesta za 12 diskova :p

Vent ubacuje vazduh u kućište, mada se po potrebi može okrenuti. Boxovi su super jer između samog okvira u koje se smeštaju diskovi i limova koji se šrafe na konstrukciju kućišta imaš gumene distancere koji umanjuju vibracije.

Mislim da su ovi CM boxovi univerzalni i da će pasovati i u kućišta ostalih proizvođača.

Šta kažete na ovo?

Digitus External 2 Bay External Enclosure (SATA)

233909.jpg

odnosno:

Digitus Externel 4x HDD Box

192411.jpg

I jedno i drugo ima da se kupi kod nas, po relativno pristupačnoj ceni.

Nisi dobro video, ovaj model za 2 SATA diska podržava e-SATA, dobija se i odgovarajući kabl uz njega.

Ovaj Digitus za 4 diska je izgleda samo za JBOD i ne podrzava 750GB/1TB diskove (kaze max 2TB capacity za uredjaj). Inace bi bio dobar :(
P.S. Ako stavljate ove CM ili slicne module u Chieftec kucista, moracete da poizbacite one shinice :( Ja imam jedno Chieftec kuciste sa 10 mesta, i odustao sam od ovih modula jer treba 3 sata da poizbacujem prvo 3.5" adaptere pa onda shinice :( (nemaju svi ove adaptere)

Ringe, da nisi kod nas video negde DRobo-a?
@Mad, Verovatno mislis na NAS a ne SAN u svim postovima? (SAN trazi SCSI, FC ili eventualno SAS kontrolere, nema SATA opcija)

A stari TT armor sa tri CM 4in3? To mu dodje 3x4 + 1x3 = 15 HDD

Mada tu prvo mesto drži Lian Li PC-201A... 12 internih i plus 2 komada CM 4in3 :)

Poslednja izmena:
Ringe, da nisi kod nas video negde DRobo-a?
Nažalost, DRobo-a kod nas nema, jedino rešenje je poručivanje napolju, ali pitanje koliko je isplativo. Inače, sam koncept DRobo sistema meni je odličan, fleksibilan sistem, odličan kapacitet, mobilnost, brzina, xtra.
I ovaj Digitus bi bio interesantan, samo da podržava veće hardove, 4x500 giga je malo. Ako budu upgade-ovali na 4x1 tera, možda ga i uzmem (naravno, i ako ne bude basnoslovno skup).

Samo da skrenem paznju da nije dovoljno samo staviti ventilatore da duvaju preko hardova, treba sa druge strane kucishta i da se izbacuje topao vazduh u dovoljnoj kolichini da bi bila promaja i da se ne dize temperatura unutar rachunara, kako bi svi ti ventilatori imali smisla.

Sa toliko grejalica u kucishtu, treba biti pazljiv.

Zar nije bolje kad se vec ima toliko diskova, sklopiti kucni file server sa kucistem u koji moze da stane najvise HDD-ova ? CPU moze pasivno da se hladi, par tihih fanova za hladjenje hardova i jedan izduvni fan i to je to. :)

Poslednja izmena:
Do 10-ak diskova nije problem za grejanje (imam 16, od cega 8 15k SAS pa se ne pregrejavaju i jaaako tesnom kucistu (bez razmaka izmedju diskova kao u 4in3, vec je tipa 5in3)).
Ja se razmisljam da predjem ili na neki jaci NAS (sa vise diskova tj.) ili Lian Li PC343 - samo da to moze da se nadje kod nas :(

I ja sam razmisljao o NAS, ali sam odustao - ipak cu napraviti neki mini file server. E sad, da li bih mogao da iskoristim trenutni hardver (kada jednom uradim upgrade masine) ili je bolje da uzmem novu ultra-mega-najjeftiniju konfig? Pre svega zbog NCQ koji nije podrzan kod nforce3 cipseta. Ili jednostavno neku pci sata2 karticu?

Da li postoji neki rack koji se kaci na mrezu? Znaci ja 3.5" SATA2 disk u njega, njega u mrezi i vozi misko... :d Nesto bas nisam naisao na tako nesto, ne znam dal uopste postoji... Thnx

Poslednja izmena:
Ovo je jedan od najjeftinijih NAS uredjaja kod nas :) Za isti novac moze da se sklopi mATX integrisana konfig npr

FOXCONN A690VM2MA-RS2H
Sempron LE-1100
KINGSTON 512MB 667MHz DDR2
LC POWER LC6420
BLUEBERRY CN-118

sto je mnogo flexibilnije resenje po meni(cak je i po spoljasnjosti i gabaritima prihvatljivo).

Ja imam kuciste Chieftec GX-01BW
http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-gx-01bw-op/comp_comp_case/48/650

Unutra ima mesta za 6 hard diska(pod uslovom da ne koristis flopy).
Takodje prednost ovog kucista je sto postoje dva 80 mm ventilatora koja sa prednje strane uvlace
hladan vazduh diraktno preko kaveza sa hard diskovima.JA trenutno imam 3 harda i temperatura im ne prelazi 33 stepena.

I u mom kućištu ima mjesta za 6 HDD-a ali me interesuje kako ih povezati na matičnu ploču ako imam 4 sata priključka?
I ne samo to, nemam dovoljno priključaka za napajanje!

Poslednja izmena:
Vrh Dno