Šta je novo?

Gde da stavim woofer?

(po)cetnik

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2007
Poena
309
Posto sam ja apsolutni (po)cetnik, ne zamerite mi na potencijalno glupom pitanju. Naime skoro sam kupio 2.1 sistem zvucnika i imam problem tehnicke prirode (manjak prostora). Pitanjce je: da li ce racunaru smetati to sto sam woofer stavio na kuciste (u smislu vibracija, magnetno polje i sl. posto sam negde procitao da je preporucljivo da se woofer drzi na nekom rastojanju oko 1m od kucista i dr. el. uredjaja)?

Napisi koji su zvucnici
A ako su neki recimo mali,slabasni, raspali samo, nisu to neki magneti u takvim zvucnicima pa da naprave neki belaj.
jedino sto ce malo zvuk, ako je neko tanko kuciste da se prenese i na njega, pa moze da se cuje lim kako zvecka...

Niskotonac u vecini slucajeva ide na pod, bolje ce prenositi vibracije na pod i tako se gubiti u prostoru. Generalno na kuciste ga nikada ne bi stavljao, sto zbog magneta, sto zbog vibracija. U krajnjem slucaju moze da ide na sto ako su kontrole na njemu

Bolje ga stavi bilo gde nego na kuciste

Woofer stavi na pod da bi se basovi bolje culi, jer ce ti najerovatnije dodji do vibracija, a svejedno je da li je pored kucista

Zvucnici su Trust SP-3550W 2.1MP3 Speaker Set white,wired remote control,15W , bili na akciji u Pakomu (i jos danas su na akciji ako se kupuje preko net-a). Ok hvala svima na odgovorima, verovatno cu da ih pomerim negde. Pozz

Ako hoces da cujes jace, ali malo zamucenije niske tonove, onda woofer stavi u neki od uglova sobe, tako da se zvuk siri i ispunjava prostoriju. Ako su ti coskovi zauzeti, onda bilo gde na pod. Probaj, pa ostavi kako ti najvise odgovara. Meni je sa razlicitim zvucnicima trebalo drugacije postavljanje, da bi dobio odgovarajuci zvuk.

Pitanjce je: da li ce racunaru smetati to sto sam woofer stavio na kuciste (u smislu vibracija, magnetno polje i sl. posto sam negde procitao da je preporucljivo da se woofer drzi na nekom rastojanju oko 1m od kucista i dr. el. uredjaja)?

Nikako ne na kućište, jer se vibracije woofera prenose na računar, i obratno. Woofer mora da bude stabilan, odnosno ne sme da ima komplijansu. Stabilizacija je veoma bitna - dobićeš uvek bolji zvuk ako na woofer staviš neki teret (recimo, ja na njemu držim stari automobilski akumulator koji ima oko 16,5 kg). Plus, tu je uzajamno dejstvo magnetnih polja (woofer ima relativno jak magnet) koja mogu da ometu pravilan rad računara.

Wooferu je mesto na podu ispod radnog stola i tada možeš da ga opteretiš a da se ne vidi.
Stavljanje u ugao povećava efikasnost zvučnika jer daje efekat horne (što unekoliko povećava amplitudna izobličenja). Takođe to dodatno (zavisi od cut off-a skretnice) remeti percepciju izvora zvuka, jer su sateliti u drugom delu prostorije i sav zvuk ne dolazi iz istog smera.

Poslednja izmena:
...- dobićeš uvek bolji zvuk ako na woofer staviš neki teret (recimo, ja na njemu držim stari automobilski akumulator koji ima oko 16,5 kg). ...

Bude li stavio 16,5kg na woofer koji on ima, smozdice ga kao krofnu.

Hm, drzati automobilski akumulator u sobi, pa to nikako nije za preporuku.

Bude li stavio 16,5kg na woofer koji on ima, smozdice ga kao krofnu.

Hm, drzati automobilski akumulator u sobi, pa to nikako nije za preporuku.
Meni stoji već skoro tri godine na običnom Logitech Z 3 i wooferu se ništa nije desilo.
Ćelije su, naravno, prazne (nema kiseline). Ne znam šta je tu opasno?
Naravno, može da se stavi i bilo šta drugo sa velikom masom a malom zapreminom.

Poslednja izmena:
Woofer kao tabure kada dodju gosti ;)
Na podu sto blize zidu i cosku.

ako zivis u zgradi zalepi ga uz komsijski zid

Ma OK, shvatio sam. Stavio sam akvarijum i dobio underwater efekat. Sutra idem po ribice. Pozz

Ma OK, shvatio sam. Stavio sam akvarijum i dobio underwater efekat. Sutra idem po ribice. Pozz

Ono što sam rekao o dodavanju težine nije bila nikakva šala.
Evo jednog citata sa Interneta:
Speaker Box Enclosure Mass Loading

"Adding weight such as dry sand or lead shot into a special compartment at the base of the enclosure will benefit the loudspeaker by increase it's effective mass. By adding mass to the loudspeaker structure it will act as an efficient absorber of vibrational energy. The heavier an object is the more energy it takes to make it vibrate; so weight is a resonance dampener. By experimenting with the amount of the fill material it is possible to fine tune the enclosure's tonal qualities to better match your own tastes or to help control some unpleasant sounding resonance produced by your loudspeaker enclosures. If you are determined to extract the absolute best performance that your loudspeakers can deliver, it is recommend that you mass load your speakers."

Jedini dodatak ovome je da dodavanje mase može da bude i odozgo, a ne samo odozdo, i da ne mora da se pravi posebna pregrada u kutiji (obe preporuke iz citata potiču isključivo iz estetskih razloga).

Poslednja izmena:
Zbog izuzetno niskih tonova koje proizvodi woofer, totalno je nebitno gde ces ga staviti jer nemozes da provalis odakle dolazi zvuk iz woofera. Probaj da ga stavis na 2 razlicita mesta pa ces videti...
Ali nikako na kuciste...

Ako imas dimnjak i gluve komsije woofer mozes ugurati u dimnjak, zapremina je mnooogo litara i izlazi napolje. Svodi se na to da si ti unutar zvucne kutije, sa uslovima za savrseno nizak i cist bas. Takav bas se skroz cudno prostire, stice se utisak da je jaci u drugim sobama nego u sobi sa dimnjakom.
Ja imam dimnjak, ali su mi komsije gluve samo kad se skuplja kinta za ciscenje zgrade.

Jes' dimnjak. Kako onda deda Mraz da udje? ;)
Salunastranu, ja wufer drzim ispod stola, podignut na (improvizovane) spajkove...
Smeta mi visak basa.

Heh, pa da smeta ti bas pa si ga stavio ispod stola da mu sto dodje kao veca rezonatorska kutija.

Mah, moj sto nije kutija - tj otvoren je sa svih strana...
A i na tom mestu sub ima sekundarnu funkciju masazera stopala.

Ako imas dimnjak i gluve komsije woofer mozes ugurati u dimnjak, zapremina je mnooogo litara i izlazi napolje. Svodi se na to da si ti unutar zvucne kutije, sa uslovima za savrseno nizak i cist bas. Takav bas se skroz cudno prostire, stice se utisak da je jaci u drugim sobama nego u sobi sa dimnjakom.
Ja imam dimnjak, ali su mi komsije gluve samo kad se skuplja kinta za ciscenje zgrade.
ej Perice..:D
A shta da radi kad zaloze zimi komshije?Resh woofer....:p
bas booster ili woofer moze da stavi onde gde mu odgovara zbog duzine kablova.Nebitno je gde je woofer jer ljudsko uho te tonove neprecizno odredjuje u smislu pozicije.
Mozda si trebao da pitash gde da postavish satelite(visokotonce ako ih imash).To je vec druga pricha.

Ljudi jel moze meni pomoc?!
Kupili su moji novu Candy ves masinu pa ne znaju gde da je stave a ja se napravih pametan pa im rekoh da sacekaju da pitam drugare sa Bench foruma !!! Pomoc. :d :d

Ma stavi ga gde hoces. Vrsice posao. Jedino vodi racuna zbog estetike sobe i tako to a sto se tice kvaliteta koji ce on da proizvodi nemoj da se brines. Cuces ga u svakom slucaju.

da li mi se remeti rad kompa, jer sam vufer bikvalno 'zalepio' uz kuciste?!-***-a nemam mesta de da ga turim :p

Nazad
Vrh Dno