Šta je novo?

GB vs Gb...

3MaJ

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2001
Poena
619
Kad pod mesechnim protokom pishe GB onda su gigabajti, a kad je Gb onda su gigabiti, right?

Po zvanicnoj specifikaciji je tako (pod uslovom da je se pridrzava onaj koji o tome govori), gde je G=1024x1024x1024=2^30 dok je g=1000x1000x1000=10^9 sto je jos jedna bitna stvar.
Nazalost, mnogi se frljaju s tim, pa se cesto mesaju babe i zabe :(

Tehnicki gledano u byte-ima bi trebalo da bude kolicina prenetih podatka, a u bitima brzina protoka....

Pa tako bi trebalo.
Pitao sam na Veratu, kazu da je b=bajt. Dakle, 50 gigabajta mesecnog protoka za samo 100 dinara. To mi je jako chudno, obzitom da je to u inostranstvu makar 8 dolara...
Ako neko moze da potvrdi ili opovrgne ovo nek kaze.

3MaJ je napisao(la):
Pa tako bi trebalo.
Pitao sam na Veratu, kazu da je b=bajt
E upravo o tim babama i zabama sam govorio. B=Byte, a b=bit...
Isto tako je 1GB=1024x1024x1024B=1.073.741.824B dok je 1gB=1000x1000x1000=1.000.000.000B sto je razlika od ~7% sto nije bas zanemarljivo kada neko tvrdi da je to priblizno isto ;)

3MaJ je napisao(la):
Pa tako bi trebalo.
Pitao sam na Veratu, kazu da je b=bajt. Dakle, 50 gigabajta mesecnog protoka za samo 100 dinara. To mi je jako chudno, obzitom da je to u inostranstvu makar 8 dolara...
Ako neko moze da potvrdi ili opovrgne ovo nek kaze.
Tehnicki to je tacno, ali sve je to samo marketing nista vise. Verat igra na kartu da 99% korisnika nece moci da iskoristi ni 10% od toga.

Veliko B bajt, malo bit.
Bre!
Sta komplikujete :)

ISO, ovo ono, mislim to se uci u osnovnoj skoli :)

Pozdrav!

Veliko B bajt, malo bit.
Bre!

Znam ja to i ja sam tako uchio :D
Ali, pitao sam ih mailom:
Postovani,
U tabeli sam video kolonu 'Internet saobraæaj (Gb) meseèno'.
Interesuje me da li se misli na gigabajte ili gigaBITE (poshto znam da je b=bit a B=bajt).
Koliko se placa prekorachenje protoka?

Odgovor:

Postovani,
u pitanju su gigabajt- i. Uslucaju da se prekoraci mesecni protok koji je propisan u okviru paketa Vi morate preci, tj. uplatiti
web hosting za paket koji bi odgovarao Vasim zahtevima.

Mada ja i dalje mislim da su se zeznuli.

Vrh Dno