Šta je novo?

Gasni kotao i udaljenost od električnih uređaja

Milenko Kostić

Zapažen
Učlanjen(a)
24.09.2023
Poena
2
Interesuje me da li neko zna koja je propisana udaljenost električnih uređaja i utičnica od gasnog kotla. Dobijam različite informacije po pitanju same distance kao i toga da li se distanca meri od ivice kotla ili gasne cevi koja je negde na sredini kotla. Planiram da postavim kotao u kuhinju u visini visećih elemenata jer nemam druge opcije, a kako je kuhinja poprilično skučena odgovaralo bi mi da uređaje pozicioniram blizu kotla, konkretno mašinu za sudove ispod kotla (rastojanje između donje ivice kotla i gornje ivice mašine za sudove bi iznosilo 27/28cm), a rernu i mikrotalasnu na nekih 25cm horizontalne udaljenosti od kotla. Hvala!
Skica: skica.jpg

To zavisi od više faktora, dva se najviše izdvajaju:
Prva je servisabilnost, tj ispod kotla su cevi tople i hladne vode. cevi za gas i slično, dskle tu treba prostora.
Ukoliko se oplata kotla skida bočno, onda i tu treba predvideti prostor radi servisa i održavanja.
Pored ovoga proveriti gde u blizini prolaze napojni kablovi napona 230V, je ako su suviše blizu kotla, može doći do "lutajućih struja" i ometanja rada automatike kotla koja radi sa niskim naponom od 24V.
Konsultujte se sa instalaterom koji će raditi montažu, znaće iz iskustva da Vam kažu da li može tamo gde ste zamislili.

Ja koliko znam ( bar kod mene ) gasni kotao ne moze dase stavi gde hoces , pitanje dal ce komisija da prihvati

Najbolje da se dogoviriš sa onim ko ti radi projekat, on će ti tačno reći gde sme kotao da se ugradi, da ne bi posle imao problema sa komisijom što kaže kolega.

Hvala na odgovorima. Razgovarao sam sa dvojicom projektanata i njihova mišljenja se poprilično razlikuju jer jedan tvrdi da nikakav uređaj i utičnica ne smeju biti udaljeni manje od 50cm od ivica kotla, dok drugi smatra da nije neophodno ispoštovati toliku udaljenost. U Pravilniku o tehničkim normativima za unutrašnje gasne instalacije nisam pronašao nikakvu odrednicu koja se odnosi na ovo. Ne znam da li komisija iz Srbijagas-a ima neki interni pravilnik kojim se rukovodi.

Hvala na odgovorima. Razgovarao sam sa dvojicom projektanata i njihova mišljenja se poprilično razlikuju jer jedan tvrdi da nikakav uređaj i utičnica ne smeju biti udaljeni manje od 50cm od ivica kotla, dok drugi smatra da nije neophodno ispoštovati toliku udaljenost. U Pravilniku o tehničkim normativima za unutrašnje gasne instalacije nisam pronašao nikakvu odrednicu koja se odnosi na ovo. Ne znam da li komisija iz Srbijagas-a ima neki interni pravilnik kojim se rukovodi.
Ipak ti prvo vidi sa Srbijagasom

@Milenko Kostić
Problem kod postavljanja kotla na gas jedino imate ako nema dovoljno mesta za servis kao što don_776 reče, ili ako je nešto previše blizu zbog temperature koju isti emituje. Kakva el. instalacija i el uređaji? Pa neće instalater stavljati 2m kabla za napajanje el. energijom, ili 2m armiranog creva za gas? :) :)
Ima svaki proizvođač šemu i pravila montaže koji se nalaze u uputstvu samog uređaja. Pusti majstore.
Komšija? Na fasadnom koji viri 30-40cm? Pa 50 cm je tvoje sa njegove strane. Kakav Srbijagas, oni sa tim nemaju ništa, samo sa gasnom instalacijom.

Poslednja izmena:
@Milenko Kostić
Problem kod postavljanja kotla na gas jedino imate ako nema dovoljno mesta za servis kao što don_776 reče, ili ako je nešto previše blizu zbog temperature koju isti emituje. Kakva el. instalacija i el uređaji? Pa neće instalater stavljati 2m kabla za napajanje el. energijom, ili 2m armiranog creva za gas? :) :)
Ima svaki proizvođač šemu i pravila montaže koji se nalaze u uputstvu samog uređaja. Pusti majstore.
Komšija? Na fasadnom koji viri 30-40cm? Pa 50 cm je tvoje sa njegove strane. Kakav Srbijagas, oni sa tim nemaju ništa, samo sa gasnom instalacijom.
Slažem se sa vama, ali ovde kod nas je komisija Srbijagas-a jako rigorozna po ovom pitanju. Više projektanata mi je potvrdilo da se zahteva 50-60cm udaljenosti kotla od utičnice i el. uređaja. Ranije se na to nije obraćala pažnja, ali u zadnje vreme su poprilično pooštrili kriterijume. Opet, drugi projektanti tvrde da to nije slučaj pa ne znam kome da verujem.
Ne znam da li je tolika udaljenost neophodna za bezbednost ili je to overkill. Npr. u Engleskoj je propisano da kotao mora biti udaljen 15cm od utičnice i 2,5cm od el. kabla.

Projektant kod nas je jedna ozbiljna ličnost, od koje zavisi sve. Mada, umeju da budu gladni za pare kao isvi mi. Ako radiš gasnu instalaciju pre postavljanja uređaja onda je primljena od strane SG. Stavi kako ti majstor kaže. Mi sad radimo TP u stanu i danas pregovaramo o svim uslovima, izuzetno skupa investicija koja zahteva razumavanje sa obe strane. Mnogo njih koji rade ovakve poslove , jedino gledaju kako da uzmu dodatnu zaradu. Samo je to bitno. Ako nisi u materiji , ode sve u tri lepe! SG gleda samo gasnu instalaciju, da li je sve plaćeno, da li ima curenja, ... Ostalo je do izvođača radova i projektanta. Pre je bio samo izvođač, danas je tu i projektant, pa sve košta duplo! Srećno!

Nazad
Vrh Dno