Šta je novo?

Gasi se ekran na laptopu

glisoni

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, laptop Toshiba Satelite 3000 (P3 1GHz, 512 MB ram, 20 GB hard, 800x600 ekran). Posle izvesnog vremena od uključenja mašine, ekran totalno izgubi osvetljenje (dakle, ne ugasi se, sadržaj se jedva nazire, mašina i dalje radi). Ukoliko pre paljenja priključim externi monitor, sve funkcioniše OK. Help?

Sumnjam da je možda otišlo napajanje pozadinskog osvetljenja, ali ne bih da rasklapam mašinu ako ima neko jednostavnije rešenje. Ako je do napajanja, da li je ko već imao posla sa tim, da li je napajanje (monitora) posebno izvedeno, ili je deo zajedničke jedinice koja tera celu mašinu?

Dobro sumnjas, kolega je imao identican problem sa novim HP-om. U servisu kazu da je u pitanju bio backlight i da su morali da ga menjaju.

samo pozadinsko osvetljenje ces tesko zameniti (neonka je sastavni deo tft-a). Uglavnom je problem do napjanja neonke tzv. inverter. To je parce elektronike koje stoji negde u cosku monitora i lako se menja, samo treba naci istu...

Ako sam te dobro razumeo inverter sa nalazi kod samog displeja, tj unutar njega. Ispravljac na ovom laptop-u inace nije original, tj od 19V kako pise na njemu vec sam nasao od 18,5V 4A. Mislim da moze da zadovolji. radio je jedno vreme bar na njemu.

Ne,neonka je sastavni deo ekrana,inverter se prikljucuje na monitor,i zavisi od monitora!Ocigledno imas problema sa pregrevanjem posto se desava tek posle nekog vremena!
Samo mi nije jasno kako se ne desava isto kad prikljucis eksterni monitor,da li glavni dobija manje struje pa se manje greje ili se toplota odvlaci niz prikljucak za eksterni monitor ili nesto trece!?
Pozdrav ,)

Bilo kako bilo, mislim da sam kod kuce malo toga mozes sam da uradis/popravis. Nadji neki dobar servis i odnesi laptop, a ako je pod garancijom onda pravac tamo gde si ga kupio.

Pozdrav

inverter je odvojen od samog tft-a sa jedne strane ide flat konektor sa druge strane 2 zice za napjanje neonke, logicno je da ako prikljucis na ext. monitor nemas problema jer se ne koriste ni inverter ni neonka ni tft. Monitor se u principu lako otvara, jedino ne znam kako ces naci taj invereter. Ako otvaras oavezno pogledaj oznaku

Vrh Dno