Šta je novo?

gasenje monitora i blokada sistema nakon pokretanja igara?!

nedostizni

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2003
Poena
609
Imam jedan problem koji traje vec mesecima. Napominjem unapred, da ovo mozda i nije najadekvatniji podforum, ali obzirom da je rec o nekim simptomima koji se manifestuju na monitor i mogu i video karticu, odlucio sam se da ovde smestim temu.

Naime, prilikom pokretanja svake igre,u vecini slucajeva u prvih par minuta, ali se desavalo da se problem javi i nakon 1 sata igranja.
Problem se sastoji u sledecem - odjednom se ugasi monitor, i lampica na monitoru pocne da trepti i blokira se zvuk. Nakon toga jedino sto preostaje je da resetujem racunar. Nakon resetovanja, na ekranu mi se pokaze Bios. Nakon izlaska iz biosa, opet pocinje da se ucitava Windows XP.
Dakle u cemu je stvar? Da nije mozda graficka? Kako da utvrdim?

Jos nesto, napomenuo bih da samo kod Pro Evolution Soccer 6 igre NIKADA nisam imao problema. Dakle uvek je radila bez problema. Kod svih ostalih desava se vec navedeno. U cemu je stvar?

Unapred hvala na pomoci.

Nakon resetovanja, na ekranu mi se pokaze Bios. Nakon izlaska iz biosa, opet pocinje da se ucitava Windows XP.

ne znam sto si ovo navodio - to je sasvim normalno

inace, dobro si rekao da problem mozda nije vezan za video kartu. po ovome moze biti mnogo toga.

napisi kakvu konfiguraciju imas i koliko su ti svezi drajveri i imas li rezidentnih programa u start.up-u itd

imao sam isti problem dok sam imao 9600pro i mucilo me dok nisam prodao grafu:D . kad spustim klok gpu-a radilo je normalno.ne kosta te nista da probas!

Sto ne popunis u profilu moja masina da svi odmah vidimo sta imas? Kad pocne da se gasi monitor prvo se posumlja na graficku, al ne mora biti ona u pitanju. Ne znam da li sam dobro razumeo komp nastavi da radi, a samo se monitor ugasi? Ako je ovako probaj da nabvis/pozajmis neku drugu graficku karticu pa isprobaj. Ako ceo komp zablokira uzrok moze biti slabo napajanje ili neadekvatna memorija. Idi sistemom eliminacije ako imas od koga da pozajmis pojedine komponente.

AMD Athlon 2500 Burton + XP
ASUS VIA KT400/333
AGP graficka kartica MSI NX6600 GT
Kingston 512MB

Napominjem da sam u zadnjih par meseci nekoliko puta formatirao hardisk i reinstalirao Windows, i opet isto.

Inace, pretrazio sam malo i naisao na slicne simptome jos jednom clana ovde:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=118879&page=2

Na preporuku clana Hajimea, video sam da je resenje doticnog problema u temi bilo iskljucivanje opcije "AGP fast write" u Biosu.
Medjutim kada sam otisao u Bios, video sam da mi je opcija "AGP fast write" podesena na "Disabled". Zatim kada sam je podesio na "Enabled" i resetovao sistem opet su se isti problemi ponovili.

@sreka: kako da spustim gpu? Kako ce to uticati na moje performanse?
@Sicky: u potpunosti se blokira kompjuter. Dakle monitor se ugasi, a lampica na njemu treperi. Zvuk se blokira, i ja nista ne mogu da uradim. Nakon restartovanja, nista se ne desava na ekranu (ne podize se bios niti operativni sistem), vec samo treperi lampica na monitoru. Zbog toga moram da ugasim kompjuter, pa da ga opet upalim.

Hm, nisam trenutno kuci (a tamo se nalazi racunar), pokusacu da proverim da nije memorija ili graficka, kao sto rekoste zamenom. Mada se plasim da dok ja stignem kuci i to uradim, da mi do tada ne prodje garancija na graficku (za jedno mesec dana). - ukoliko je problem do iste

Nisam siguran, ali mozda nemas paste na procesoru. Meni zakucava komp kada mi ponestane paste, restartuje se i to. Nisam siguran da je to 100% ali cim si reinstalirao windows moguce je da je pasta problem da ti se greje proc i baguje. POZZZ

Ne znam pravo da ti kazem, da li imam paste. Inace jel mogu negde da je kupim? Da li se istisne otprilike (ne postoji neka tacna mera valjda)? Sta da radim ukoliko je ispod kulera vec pasta, samo se stegla ili sasushila? Da je ogulim?

imas rivatuner,gpu klok spusti za 50mhz , i okreni 3dmark.isti problemi i tako sam privremeno rijesio.sto se tice perfomansi,samo ce biti promjena skoru bench testova,a na igrama neces osjetit.
ne bi bilo lose da skines kuler i stavis novu pastu,sve je moguce

Poslednja izmena:
@Sreka: Mozes li samo malo blize da mi objasnis koja je to opcija GPU clock? Nisam uspeo da je nadjem?

Kazes da trebam GPU clock da smanjim za 50hz. To znaci, bez obzira na to na kojoj je sada vrednosti, da trebam da ga smanjim za 50hz?

@nik378: da li postoji neki nacin da proverim da li mi napajanje radi normalno a da ga pritom ne moram da menjam da bi to utvrdio?

Jos nesto: da li je moguce da je problem do napajanja, paste, memorije... Ovo kazem jer se problem ne javlja kod igre PES6 (Pro Evolution Soccer 6)? Dakle kod svih ostalih igara imam problem, ali kod ove igre NIKADA.

Uspelo je! Smanjio sam Core clock sa 300 Mhz na 250 u RivaTuneru, i sada sve radi bez problema.
Hvala svima na pomoci i savetima.

P.S.

moze li neko da mi da jos samo informaciju u vezi te paste?

Uspelo je! Smanjio sam Core clock sa 300 Mhz na 250 u RivaTuneru, i sada sve radi bez problema.

Izvini ali nešto ovde nije baš najjasnije.
MSI NX6600 GT radi sa Core clock 300MHz po defoltu?Mislio sam da je Core za ovu karticu fabrički setovan na 500 MHz .Sem u slučaju da dodatno napajanje nije uključeno kada se Core automatski obara na 300 MHz.
Citat:
"Unlike PCI Express, the AGP interface doesn’t have quite enough juice to supply the GeForce 6600 GT’s NV43 GPU with enough native power, an external source is required to run the card at full clocks (if the Molex power connection isn’t used, the core underclocks itself to 300MHz)."
Da li si uopšte stavio molex u karticu?Ili tu nešto ne štima?Kakvo ti je napajanje?Biće da je tu negde problem.
Ako rešenje nije u prethodno rečenom , onda obavezno primeti da smanjivanjem clock-a za Core problem nisi rešio nego potisnuo.Kako je kartica po tvojim rečima još u garanciji odmah je odnesi i reklamiraj ,posle je kasno.

Sorry,za trenutak sam smetnuo sa uma da u 2D zaista radi na 300MHz a da je 500 za 3D.:S:
Ipak,nije zgoreg još jednom proveriti da li je napajanje doro i dovoljno.
Drugi deo komentara u vezi garancije stoji.

sicky hvala na linku.

Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom, nije me bilo neko vreme na netu.

Dakle kao sto si rekao spectaor ono zadnje sto sam probao - smanjivanje sa 300 na 250 (cak sam posle probao i na 200) nije pomoglo. Na trenutak mi se ucinilo da jeste, ali ipak nije.
Spectator, sto se tice toga sto si mi upravo objasnio za Core 300,500 Mhz, veruj mi to su sve spanska sela za mene.
Nisam stavljao pastu iznad procesora, ali zato sam otiso u radnju gde sam i uzeo doticnu graficku, i covek mi je rekao sledece:

"problem ti pravi to sto ti je graficka 8x a ploca 4x"

Ja se ne razumem bas u hardware, ali valjda toliko znam sto znaci ono 8x u imenu moje ploce (Asus A7V8X VIA KT400).

U svakom slucaju resio sam da poslusam vas savet i da svima skratim muke - odnecu celo kuciste u radnju gde sam i uzeo graficku. Pa sta bude, bude - ako je napajanje zamenice.

Ono sto zelim da vas pitam, je da ukoliko problem bude do graficke da li da prodajem graficku, ili plocu (obzirom da je Agp)?

Unapred jos jednom hvala na pomoci.

Ploca je 8x.Bolje da menjas graficku(jeftinije) jel ako menjas plocu,moraces i procesor a bogami i memoriju(mada nije obavezno) a onda i grafiku.Ovo sve pod uslovom da hoces nove komponente.Za s754 ces morati da menjas plocu i proc a za am2 sve.

Nazad
Vrh Dno