Šta je novo?

Gasenje kompa daljinskim

toxicm

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2012
Poena
275
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 7700 / LC-CC-120
Matična ploča
Asus H110M-C
RAM
Kingston HyperX HX424C15FB/8 8GB DDR4 2400MHz CL15
GPU
XFX RX470 4GB RS Triple X
Storage
SSD CT250GB BX100 + HD WD500GB + 320GB
PSU
Chieftec ELP-700S 700W
Kućište
Chieftec LF-02B
Monitor
Samsung T220
Ostale periferije
WF TV2000XPG, P217D
Laptop
Asus ROG Strix G15
Mobilni telefon
Pixel 6a
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Mucim se vec dva dana da omogucim gasenje kompa preko daljinskog i ne biva. Znam da je moguce, ali ne znam kako, probao par stvari sa neta ali ne biva.

Ovako je podesena TV karta i Lirc.

Ja sam u principu hteo samo da dodam na kraju nesto tipa:

Kod:
begin

prog = irexec

button = KEY_MENU

config = shutdown 60

end
Plus jos jedno dugme sa config = shutdown C za ponistavanje.

Ne biva. Kasnije sam skapirao da za shutdown komandu treba sudo (******izam...), ali ne znam kako da ubacim i sifru ovde. Ne znam ni da li program treba da bude irexec ili gnome-terminal. Ili kako da napravim shudown skriptu sa timer-om koju cu da pozivam preko daljinskog i ove skripte?

Ima neko neku ideju?

Koliko se secam to je nekad kod mene samo radilo, stisnem dugme na daljincu i ugasi masinu. Druga varijanta je bila da
pozivam meni pa biram iz njega gasenje ili restart. Kako je to islo vise se ne secam, kao sacuvao sam to negde ali havarije i sve ode,
sad vise nemam volje da namestam Lirc.

Napravi skriptu negde, podesi permissions:

Kod:
#!/bin/sh
echo 'zzxxcc' | sudo -S shutdown 60

@lega99
Nije problem da se ugasi odma, treba odlozeno. ( :

@yooyo
Resio sam malo drugacije, ali mislim da je bolje od skripte. Omogucio sam shutdown i bez root privilegija, pa sam u skriptu za daljinski dodao par dugmica za gasenje na razlicito vreme i jedno dugme za prekid odbrojavanja. Napravio sam uputstvo za sebe, pa da ne prekucavam opet, ovako:
Da bi omogucili gasenje preko daljinskog potrebno je prvo omoguciti gasenje (terminalskom komandom) i bez root naloga, ovako:

1. Kreiras korisnicku grupu shutdown I dodas korisnika.
2. menjas: sudo gedit etc/sudoers
3. dodas na kraju liniju: %shutdown ALL= NOPASSWD: /sbin/shutdown
4. svi iz shutdown grupe sada mogu da gase komp sa: sudo /sbin/shutdown komandom (mora bas ovako ispisano, bez obzira na sudo nece traziti sifru i ne moze samo shutdown, mora /sbin/shutdown. mogu opcije dalje normalno).

Sad se dodaju komande za gasenje dugmicima u /home/imekorsinika/.lircrc:
1. sudo gedit /home/imekorsinika/.lircrc
2. tu se doda:

Kod:
begin

prog = irexec
button = KEY_MENU
config = sudo /sbin/shutdown -P 1

end

begin

prog = irexec
button = KEY_neko drugo
config = sudo /sbin/shutdown -c

end
Ovo je za gasenje posle 1. minuta, moze da se postavi po potrebi. Mogu i par dugmica sa razlicitom vremenom. Druga komanda (-c) je za prekid odbrojavanja.
U matoroj temi sa sk-a je celo uputstvo, dopunjeno sada.

Ne znam samo da li mogu i neku poruku kroz lirc da pustim, da izbegnem slucajno gasenje.

Poslednja izmena:
Може преко dbus (системске међуупроцесне магистрале) да се гаси без sudo.
Kod:
dbus-send --system --print-reply --dest="org.freedesktop.ConsoleKit" /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Stop
Рогобатно је, па може скрипта да се направи и смеси у /usr/local/bin или било коју путању која је PATH-у (да не би морала потпуна путања да се наводи) и да се позива без sudo.

Нпр. ја сам направио скриптицу која закључава и успављује рачунар, назвао је lock-and-suspend и убацио је у /usr/local/bin. Па нпр. кад хоћу да оставим рачунар да ради неко врме куцам lock-and-suspend broj_sekundi
Kod:
#!/bin/bash
nula=0
vreme=${1-nula}
sleep $vreme
gnome-screensaver-command -l
dbus-send --system --print-reply --dest="org.freedesktop.UPower" /org/freedesktop/UPower org.freedesktop.UPower.Suspend

Nisam znao to, mada koj ce mi sifra za kasenje kompa iz terminala, aj razumem za servere, ali ovde... Bolje ovako kad je iskljuceno. ( :

Sada pokusavam da povezem komande sa notify-send programcicem da dobijem notifikaciju kad pokrenem gasenje na dugme. Ovako mogu slucajno da stisnem i da ugasim komp, a i ne znam nikad da li je prihvatilo komandu.

Problem je sto ne mogu/ne znam da stavim u lirc-u da startuje dve komande na isto dugme. Moguce su dve config linije, ali je to toggle tipa (prvi klik jedna komanda, drugi druga), a sa && ne radi.

Na kraju cu izgleda ipak morati sa skriptama.

Nesto ne mogu ovo da sredim ni kroz skriptu, ni kroz lirc komandu. Iz nekog razloga kada pokrenem shutdown komandu daljinski prestane da radi i onda mogu samo iz terminala da prekinem. Kada prekinem tako, sve sto sam pretisnuo na daljinskom se tada izvrsi. Kada pokrenem shudown iz terminala, tada radi prekidanje preko daljinskog. Znaci ipak nije problem bio sa lircom da ne mogu vise komandi na jedno dugme, zakoci lirc shutdown komanda preko njega.

Ovako izgleda sve sto sam probao:
LIRC:

begin
prog = irexec
button = KEY_CANCEL
config = /usr/local/bin/shutdowncancel
end
ili config = notify-send "SHUTDOWN ABORTED" && sudo /sbin/shutdown -c

begin
prog = irexec
button = KEY_MENU
config = /usr/local/bin/shutdowns
end
ili config = notify-send "SHUTDOWN IN 60 MINUTES" && sudo /sbin/shutdown -P 60

SKRIPTE:

#! /bin/sh
notify-send "SHUTDOWN ABORTED" && sudo /sbin/shutdown -c
exit 0

#! /bin/sh
notify-send "SHUTDOWN IN 60 MINUTES" && sudo /sbin/shutdown -P 60
exit 0

Probao sam i ovako kao sto je yooyo postavio, probao i bez notify-send, menjao dozvole,... Nisam ovo preko dbus-send jer ne znam kako tu da podesim vreme, a ni kako da prekinem.

Ovako izgleda kad pokrenem rucno i prekinem preko daljinskog:
Kod:
sudo /sbin/shutdown -P 60

Broadcast message from toxic@toxic
	(/dev/pts/2) at 14:23 ...

The system is going down for power off in 60 minutes!
shutdown: Shutdown cancelled

Ovako kada pokrenem preko daljinskog, tad mogu da prekinem samo preko tastature:
Kod:
Broadcast message from root@toxic
	(unknown) at 13:51 ...

The system is going down for maintenance in 60 minutes!
sudo /sbin/shutdown -c

Neka ideja?

Takodje, palo mi na pamet da preko terminala daljinski pokrecem neki program za shutdown, ali ne znam koje atribute da stavim. Tipa Kshutdown koji sada koristim. Zna neko mozda to?

Nasao sam deo problema. Sve moze da radi kada se koristi skripta za shutdown, problem je samo sto skripta ostane pokrenuta. Kada je ugasim (ubijem proces), onda sve radi. Komp se ugasi u zadato vreme, prekidanje radi, daljinac normalno radi.
Probao sam sa exit 0, exit 1, 2, 77. Ne biva.

Zna neko kako da postavim ovu sriptu da se posle izvrsenja sama ugasi:
Kod:
#! /bin/sh
notify-send "SHUTDOWN IN 60 MINUTES" && sudo /sbin/shutdown -P 60
exit 0

BTW, notify nije problem.

Poslednja izmena:
Treba da pokrenes komandu kao process. Probaj da dodas & na kraju.

To je, hvala puno!

Ovako sada izgleda i radi sve:
Kod:
#! /bin/sh

notify-send "SHUTDOWN IN 60 MINUTES" && sudo /sbin/shutdown -P 60 &

exit 0

Napravicu 3 ovakve skripte za 60, 90 i 120 minuta i nema vise ustajanja iz kreveta ni u Mint-u. ( :

Jos samo da sredim problem sa zvukom i TVTime-om. Kada se ovako ugasi (kad krene bas gasenje) krene da susti i nastavi posle i kada se upali komp, sve dok se TVTime ne upali opet. A iz nekog razloga je i pojacavanje/smanjivanje tona prestalo da radi. kad smanjim do kraja mutira se, ali ovako ne reaguje. amixer sset Master 2+/- komande koristim.

Јел шушти и кад у треминалу откуцаш shutdown ... ? А кад гасиш на дугме (не мислим на кућишту, него на пречицу)?

Susti u oba slucaja ako TVTime ostane upaljen. Nije sustalo dok sam koristio Kshutdown program, verovatno on prvo pogasi aktivne programe.

Можеш да пробаш угасиш тај програм пре него што се рачунар угаси.
Kod:
#! /bin/sh

notify-send "SHUTDOWN IN 60 MINUTES" && sudo /sbin/shutdown -P 60 &
#spava 3580 sekundi, onda ubija program
sleep 3580 && killall TAJ_PROGRAM

exit 0

Ahh, radi, ali tad opet krene da susti. Sad probao sa 60 sekunde, cim ugasi TVTime pocne sustanje. ( :

Mora i tu na kraju & inace daljinski ukove.

TVTime ima Sleep komandu, kad ugasi samo sebe u odredjeno vreme, ali je toggle tipa. Gledam da li nju nekako mogu da iskoristim.

Edit:
Da li je moguce napraviti skriptu koja bi se palila i gasila po ptrebi (povezao bi na daljinski preko lirc-a), a koja bi gasila komp cim se TVTime ugasi?
Vezao bih paljenje skripte na TVTime Sleep dugme.

Poslednja izmena:
Reseno (kako-tako)! ( :
Na kraju sam izbacio skripte i vratio se lirc setovanjima. I tu je, kao i u skripti, trebalo & na kraju komande da daljinski ne ukove i onda mogu vise komandi na isto dugme. Stavio sam na isto dugme gasenje, tvtime sleep i notifikaciju (pretisnem vise puta da dodje do 60 minuta tvtime sleep, ali nije frka). Ovako izgleda:

Kod:
begin

prog = irexec
    button = KEY_RED
    config = tvtime-command SLEEP && notify-send "SHUTDOWN IN 60 MIN!" && sudo /sbin/shutdown -P 65 &

end

begin

prog = irexec
    button = KEY_CANCEL
    config = notify-send "SHUTDOWN ABORTED" && sudo /sbin/shutdown -c

end

begin

prog = irexec
    button = KEY_MENU
    config = tvtime-command SLEEP

end

begin

prog = irexec
    button = KEY_GREEN
    config = notify-send "SHUTDOWN IN 90 MIN!" && sudo /sbin/shutdown -P 95 &

end

begin

prog = irexec
    button = KEY_YELLOW
    config = notify-send "SHUTDOWN IN 120 MIN!" && sudo /sbin/shutdown -P 125 &

end

begin

prog = irexec
    button = KEY_BLUE
    config = notify-send "SHUTDOWN IN 180 MIN!" && sudo /sbin/shutdown -P 185 &

end

Jos kad bi uspeo da izbacim da SLEEP dugme na daljinskom ne pokrece sleep PC-a... ( :

Nazad
Vrh Dno