Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Tehnički bi bio najsrećniji da samsung napravi naslednika gearfit 2 pro-a; onda ne bih razmišljao (ne volim džombu na ruci). Koristim s-health godinama već tako da mi novi samsung sat dođe kao logični naslednik (posebno sa ovim novim finkcijama tipa bmi, ekg i slično), naravno Strava je povezana sa pomenutim tako da se sve automatski sinhronizuje.
Sa druge strane, očajan battery life i ne sjajan tracking plivanja me polako tera konkurenciji, a garmin znam da koriste svi ozbiljni sportisti. Ne znam jel garmin aplikacija može da se sinc. sa samsungovom healt aplikacijom...ili sam sat direkt sa istom?!
Što se cena tiče, po oglasima u De gde gledam par meseci stari sa garancijom 945 i 6x pro su tu negde (400~450e) zato sam ih i stavio u isti "koš". Prednost 945 mi je težina (skoro duplo lakši), e sad ne znam za šta je tačno zakinut u poređenju sa 6x pro?
 
945 je lagan, fenix 6X pro je veci i tezi (premium materijali) mada korise istu zastitu za ekran, osim ako ne uzimas 6X pro saphire :)
senzori su im isti
battery life nema neke razlike

fenix je vise all around sport watch dok je 945 vise okrenut ka trcanju, trijatlonu...
 
Eto, negde smo stigli.

Ako je sport i zdravlje prioritet, napustio bih segment pametnih satova koje prave proizvođači telefona, i koncentrisao na sportske satove. Garmin je tu jedna gromada, ja lično preferiram Coros, a ima tu još par brendova.

Fenix je skupa đunta, Forerunner su odlični plastikaneri, lakši i praktičniji satovi za visednevno, celodnevno nošenje. To su mnogo dobri uređaji sa fenomenalnim ekosistemom, pogotovo ako si bajker.

Za trčanje i kardio sportove, hvalim Coros. Za Hiking je klasa za sebe sa baterijom. Apex popunjava segment koji Garmin ne zauzima, diskretan i tanak sat, u premium izradi nivoa Fenixa (safir, titanijum, aluminijum).

To bi ujedno značilo da batališ S-Health, ali imaš Strava i mislim da će ti se nova priča baš dopasti. Ljudi su se specijalizovali za to što rade i mnogo su dobri u svom poslu, videćeš.
 
S-health ne mogu da batalim u svakom slučaju. Gomilu prijatelja imam tu, pratimo se, takmičimo, motivišemo...

Razmisliću još, informisati se, ništa mi nije o glavu ali generalno skupljam korisne infos i polako razmišljam o nasledniku.

Vama hvala svima na idejama, pomoći i korisnim savetima.
 
Postoji apk Sync my track koja vrsi sinhronizaciju medju aplikacijama: garmin connect, sports tracker, strava, s health, tom tom, suunto, fitbit... 20tak najpopulatnijih.

Ja koristim da mi sinhronizuje activity izmedju garmin connecta i sports trackera.
Ne prebaci bas 100% sve tacne podatke, al u sustini na kraju sve bude ok. Sve vrlo prosto, nema export, import, gpx i sl.
 
Pazario watch 4 44mm...naleteo za fine pare pa taman da probam. Hvala svima na pomoci i savetima, ne iskljucujem i fenix neki u skorije vreme.
 
Da li je neko probao Ski mod na Fenix satovima? Alpsko skijanje.

Da li negde može da se vidi lista skijališta (piše da ih je 2000) koja se nalaze u satu i koliko često se to update-uje?
 
Ja jesam, ali nisam koristio na taj način (mislim da fenix 5 i nema tu mogućnost). Odem na skijalište, uključim ski mod, Garmin uredno beleži i razdvaja šta je žičara, a šta ski staza.
 
Ja sam na FR945 instalirao treća žurka ski mape, pošto FR serija zvanično ne podržava SkiView, ali ih nisam još uvek koristio. Nadam se da ću ove zime 😄.
Stavio sam ove: http://skidea.com/resort/10

Inače Fenix 6 serija podržava SkiView.
 
@kibicer ja koristim SkiAppPro, ali kada malo bolje analiziram, deo žice mi uvek broji u šetnju, čak i kada ima ucrtane mape. Verovatno telefonu treba malo vremena da shvati promenu. Ili je loš signal u džepu jakne.

@jddipqd treća žurka? :)
Fenix 6 Basic nema učitane mape, a ostali iz serije 6 valjda imaju.

Šta Garminu u nazivima znači PRO, S i X?
 
@kibicer ja koristim SkiAppPro, ali kada malo bolje analiziram, deo žice mi uvek broji u šetnju, čak i kada ima ucrtane mape. Verovatno telefonu treba malo vremena da shvati promenu. Ili je loš signal u džepu jakne.

@jddipqd treća žurka? :)
Fenix 6 Basic nema učitane mape, a ostali iz serije 6 valjda imaju.

Šta Garminu u nazivima znači PRO, S i X?
3rd party 😁
 
Ako se ne varam, pro nije obavezno safir, tj ako je oznaka samo 6 pro, nije safir.
 
Fenix 6 Pro je kućište od polimera, ako je titanium ili Saphire, to piše u nazivu modela koliko sam video na Garmin.rs

Dimenzije ekrana je kod 6S Pro 1.2", kod 6 Pro je 1.3" i kod 6x Pro je 1.4".

Poredio sam danas Huawei GT2, neki drugi Kinez i neki Garmin. Prva dva merili identično i to preciznije nego Garmin. Malo me smorilo, očekivao sam da je kod Garmina GPS iznad svih.
 
Garmin se izdvaja po mnogo čemu drugom nije samo GPS navigacija. Potpuno dva različita pravca ... Tracker vs profi rekvizit
 
Jasno, ali eto, ja sam očekivao precizniji GPS.

Za moje trenutne potrebe ovaj sat radi posao, ali ima dve godine, verujem da mu ističe rok upotrebe, a Garmin mi zvuči kao geek uredjaj, pa sam hteo da uzmem neki. E sad mi treba još neki argument da kažem da ima smisla dati toliko para 🤓
 
Poredio sam danas Huawei GT2, neki drugi Kinez i neki Garmin. Prva dva merili identično i to preciznije nego Garmin. Malo me smorilo, očekivao sam da je kod Garmina GPS iznad svih.
Koji Garmin? Koja vrsta aktivnosti je praćena, i kako je Garmin bio podešen (samo GPS, ili GPS + nešto)?
Moje iskustvo: fenix 5, u GPS + Glonass modu izvanredno tačan u pozicioniranju (I praćenju kretanja).
 
Videću ga sledeći vikend, pa ću ga pitati.
Koji Garmin? Koja vrsta aktivnosti je praćena, i kako je Garmin bio podešen (samo GPS, ili GPS + nešto)?
Moje iskustvo: fenix 5, u GPS + Glonass modu izvanredno tačan u pozicioniranju (I praćenju kretanja).
Juče se ponovilo, samo sa još većom procenutalnom razlikom.
Garmin je 245, nisam pitao ostalo, jer (verovatno) nije problem do sata, već (sigurno) do čoveka :)
 
Poslednja izmena:
Imam Garmin 6s saphire i Suunto 9 peak all black saphire. Odnosno supruga Garmin, ja Suunto. Namena sata je pracenje sportskih aktivnosti, HR, kvaliteta sna, broja koraka...
Moji utisci su inicijalno bili sledeci
Garmin:
1. screams quality , deluje kao kvalitetnije uradjen sat
2. Software je totalni horor i Wear OS i Garmin app na IOS
3. Neprecizan u brojanju koraka, dosta galantan u davanju kilometraze pri hikingu
4. sporo kretanje kroz menije i kao sto rekoh tezak bloatware
5. GPS - prihvatljivo precizan

Suunto:
1. Minimalisticki design
2. Izuzetno udoban sat
3. Merenje zasicenja O2 je practical joke, mora se biti izuzetno miran
4. HR je so, so, ne koristim ga bas kada vezbam - imam HR senzor, traku
5. Mnogo jednostavniji software kako na telefonu tako i na samom satu
6. Jako otporan sat, par nedelja nakon kupovine sam pao sa bajsa kada je dete izletelo na stazu. Pao na sat direktno, sat ima ogrebotina na kucistu, a staklo NI TACKICU!. Posle toga plivao i ronio i sve je OK.
7. GPS - ok
8. baterija traje u nedogled
9. baterija se super brzo puni
10. punjac je izveden mnogo pametnije nego kod Garmina

Posle N meseci i dalje mislim da je Suunto peak 9 izvandredan sat za ljude kojima je primarno da ga koriste za pracenje sportskih aktivnosti i rekreacije. Garmin je za moj ukus prekomplikovan i 90% toga sto nudi mi ne treba. I ceo software kod Garmina je neintuitivan. No, realno Garmin ima detaljnije neke druge stvari, kao na primer detaljnije pracenje vremenskih prilika, detaljniji uvid u parametre senzora. Ali... to je bitno samo ako vam bas treba. Meni ne treba.

I kao i svako poredjenje, na kraju se kvalitet proizvoda odredi licnim potrebama i naklonostima. Menije Suunto daleko bolji izbor za sportski all-around, stilizovan sat; koji mogu da nosim i na poslovni sastanak, na veceru ili poslovni rucak, a isto tako i na veoma zahtevnu sportsku aktivnost. No, i tu je u pitanju licna preferenca.

Tako da Garmin , pogotovo Fenix serija, nudi mnogo kao smart watch ali je ne bih preporucio onimakojima je sport primaran razlog kupovine sata.
 
...

Tako da Garmin , pogotovo Fenix serija, nudi mnogo kao smart watch ali je ne bih preporucio onimakojima je sport primaran razlog kupovine sata.

Ja imam garmin venu i koristim ga prevashodno za sportsku rekreaciju i meni je to Vrh sat za rekreativni sport.
Pre njega sam imao huawei gt2pro/huawei fit watch/huawei band 4 koji su ok kao smart igracke i svaki dan menjam watch face ali za sport nisu.

Softwer jeste konfuzan/bloatware na prvi pogled, ali se moze staviti export to Strava kad se zavrsi vezba i ne moras ga gledati.
Ja sam se navikao, ima to dosta smisla - skoro sve se moze ukljuciti i iskljuciti.
Koraci su velikodusni, ali moze se podesiti duzina koraka. A odlicno prati penjanje uz spratove.
Meni je za bicikli odlican, posto automatski pauzira kada stanem i automatski nastavi kada krenem - sto mi je jako vazno.
HR sasvim solidno meri - kad udjes u peak mozda malo sporije reaguje, ali za mene rekreativca odlicno.
Mislim da i kontinuiranu saturaciju kvri solidno meri, ali je obicno iskljucim, kada nemam kovid. Spavanje nemam potrebe da pratim a i mislim da to svaki sat laze.
Ima vezbe za razne sportove, npr yoga ili pilates posle bicikla da se istegnem - gde ti pokazuje animacije sta da vezbas i kako i mogu se skinuti dodatne vezbe sa garmin sajta.
Zanimljivo je kada odes u teretanu sto prepoznaje sta vezbas, npr bench ili biceps i koliko si serija uradio, ali to je vise na nivou gimika nego sto nekome stvarno treba.

Baterija je ok, do 7 dana kad se iskljuci spavanje i saturacija krvi, treba imati obavezno plasticnu kapicu na konektoru za punjenje da se ne sprlja, ima amoled ekran preko koga treba zastita i plastican je donji deo, ali da bi dosao do metalnog donjeg dela treba kesirati Fenix 6 pro i ima wifi.
Mana mu je spor inicijalni gps fix kad se upali hladan sat, ali moze da prodje i to sto fizicki malo jeftino izgleda.
Fenix 6 ima podrsku za hr tokom plivanja ali meni nesto nije dojmio posto nije touch screen. Fenix 6 prikazuje 6 parametara na ekranu istovremeno, a venu 4.Treba uskoro da izadje Fenix 7ica interesatno je kako su zamislili da se koristi internet sa pretpaltom, a bez esima. Tako da Fenix je vise varijanta 1 sat za sve prilike, a kad imas vise satova meni je Venu vrh za sport.
 
Poslednja izmena:
Odradio sam nekoliko treninga, na levoj ruci Garmin FR 945, na desnoj Huawei GT2. Jeste Garmin bolji za trening, ali nije GT2 neupotrebljiva igračka.

Garmin mi je udobniji za nošenje.

I ja sam mislio da će da mi nedostaje touch screen sa Huawei GT2 na Garmin 945, ali ispade da je upravljanje dugmićima prednost.

Interfejs na Garminu me je prvo podsetio na jedan od poslednjih modela pejdžera koje sam koristio devedesetih.

Upravljanje tasterima traži navikavanje, ali za osnovnu namenu, trening, zapravo je to prednost. Pre neki dan je padala kiša, trčao sam sa rukavicama, GT2 je bio neupotrebljiv čak i bez rukavica, jer je sve bilo mokro. Garmin, upravljanje bez greške.

Garmin značajno precizniji GPS, ali nije na GT2 neupotrebljiv, već je Garmin baš precizan. Osim kada se kreće iz zatvorenog.

Brojanje koraka nekada jedan, nekada drugi pokaže više.

Merenje udaljenosti na treningu, GT2 kao po definiciji pokaže 3% više.

Merenje nadmorske visine za sada bolje radi na GT2. Garmin se zatupi ulaskom u zatvore prostor. I ono brojanje spratova mu ne radi dobro.

Merenje pulsa im je prilično ujednačeno, samo što GT2 češće meri, pa kriva izgleda iskrzano. Na kraju treninga, Average mi je uvek +/-1, a pick bude malo veći na Garmin. Gledajući grafikon, ista stvar. Uporedio sam ih sa EKG, u rest modu oba sata pokazuju 15-20 više od EKG. Nakon čučnjeva i sklekova za dizanje pulsa, oba su imala zanemarljivo odstupanje u odnosu na EKG. Ali su imali blagi lag. Kapiram da bi sa pojasom bilo medical grade merenje. Meni bespotrebno.

Čitanje poruka i quick response mnogo bolje na Garmin.
GT2 ima javljanje, ali ga se odričem za ovaj quick response na poruke.

Najveća mana 945 je punjač i kako se priključuje.

Skinuo sam GT2, ali da iz nekog razloga moram da ostanem na njemu, nije problem. Čak razmišljam i da ga zadržim, ali nema mnogo smisla, jer tim uredjajima ističe rok.
 
Tako da Fenix je vise varijanta 1 sat za sve prilike, a kad imas vise satova meni je Venu vrh za sport.
Super si sve sumirao, zaista je tako kako si rekao. Hvala puno.

Evo nas na Kopaoniku sada, supruga je uspela da stavi hiking pod kontrolu na Fenixu i sinhronizaciju sa Stravom. Razlike u izmerenim predjenim km, visini, usponu, spustu su minimalne izmedju Suunto-a i Garmina.
Kada imam vremena uradim GPS calibration pre aktivnosti, uzme oko 10min, mislim da ne treba cesto raditi.
 
Skinuo sam GT2, ali da iz nekog razloga moram da ostanem na njemu, nije problem. Čak razmišljam i da ga zadržim, ali nema mnogo smisla, jer tim uredjajima ističe rok.

Osnovni problem koji imam sa huawei satovima je sto ne mozes lako izvuci podatke o ranijim vezbanjima iz huawei health koji je zatvoreni sistem. Odnosno trebas im pisati i onda ti oni u roku od nedelju dana dostave te podatke, pa ti dostave pogresno pa im pises ponovo, pa onda ... i na kraju se smoris i odustanes. Ima jedna aplikacija koja exportuje podatke ali mislim da se placa a free moze izvuci samo skorasnje podatke.

Takodje vezbe su su im genericke nisu se trudili da udju u detalje, npr, kad vozim bicikli nece da automatski pauzira kad stanem.

Meni je od huawei satova watch fit bio najbolji, kompaktan je i interesatno izgleda, a ima gps i dobro meri HR. Mane su mu sto nema altmetar i ne moze da pusta muziku.
Huawei band ... kad nesto ne zna on slaze.
GT2(pro) mi je nekako prevelik i ne lezi lepo na ruci zbog one budze odole, i nervirao me je sto kad pali ekran upali max pa onda smanji.
 
Poslednja izmena:
Health Sync sam platio 99 dinara za 6 meseci i radi Sync sa Strava bez problema. Mislim da je trajna licenca 300 dinara. Meni je svakako trebalo samo za probu, nekoliko dana.

Možeš da podesiš period sinhronizacije, za neke ranije stvari, vreme sinhronizacija (svakih X sati ili non stop ili ručno).
Otkud znam, meni deluje prihvatljivo jeftino.
 
Kada imam vremena uradim GPS calibration pre aktivnosti, uzme oko 10min, mislim da ne treba cesto raditi.
Mislim da to ne mora da se radi, CPE treba da bude aktuelan za brži gps fix (system/about, pa pise CPE info: current).
 
Što se tiče kabla punjača za Garmina ima na aliju da se kupi baza za punjenje izgleda slično kao punjač za GT,cena oko 3-4 dolara.Kulturica ne mora sat da leži na boku ,čak uz bazu pošalju i čepiće za konektor u svim bojama.Što se tiče meranja pulsa ne može GT da meri češće jer na garminu se svi senzori osvežavaju u sekundi.
 
Poslednja izmena:
Što se tiče broja polja sa podatcima 4 ili 6 polja u zavisnosti od modela je fabričko ograničenje ali zato lako može instaliarti dodatnu aplikaciju namenjenu za određeni sport koja može da prikazuje koliko hoćeš polja.Potrebno je samo da u meniju dodaš aplikaciju sportu i to je to.Takođe odlična je sinhronizacija i sa Komoot aplikacijom koja je odlična za planiranje i korišćenje ruta za Biciklu,planinarenje i sl.
 
Mislim da to ne mora da se radi, CPE treba da bude aktuelan za brži gps fix (system/about, pa pise CPE info: current).
Ovo je na fenix 5 postavljeno na Current, i ne može se menjati. Moj fenix među zgradama hvata fix za ~15sec, GPS+Glonass
Koliko ja razumem stvari, kod aktivnosti (hike, walk, run...) broj pređenih koraka i pređena distanca nemaju nikakve veze. Distanca se, valjda, meri samo GPS-om (i koriguje se za promenu visine, ako to uključiš). Rekao bih da ovo radi jako dobro.
Napominjem da kod svake aktivnosti držim uključen gps+glonass,
 
Mislim da to ne mora da se radi, CPE treba da bude aktuelan za brži gps fix (system/about, pa pise CPE info: current).
E cao, ovo se odnosilo na Suunto. Sacekacu Fenix 7 za sebe. Ovo sto sam video sa Fenix 6s mi ne opravdava razliku u ceni izmedju Suunto 9 peak vs Fenix 6.
 
Nazad
Vrh Dno