Šta je novo?

Garancija

SuperStarr

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5670 (6c/12t) @ 4.3Ghz
Matična ploča
ASUS P6T Deluxe v2
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
Kodak 512Gb + 16Tb RAID
Zvuk
Creative Audigy2 ZS
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Momci, vraćam monitor u servis da ustanove 3 mrtva pixela.
Kada dobijem novi, da li od dana kada ga dobijem počinje da teče garancija ili mi se produžava na stari?
Molim vas za hitan ali tačan odgovor, sutra nosim TFT u servis.
Pozdrav i hvala unapred.

Garancija se samo nastavlja.
E, sad, u koliko ti monitor zadrze 30ak dana, garanciju moraju da ti produze za taj period koliko je monitor stajao kod njih na servisu.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Cista logika namece da se garancija samo nastavlja na stari, tebi u garanciji pise da ti garantuju u slucaju kvara da ce isti biti otklonjen (popravkom ili zamenom sasvim svejedno za tebe) bez naplate troskova za vreme garantnog roka (jedna, dve, tri, itd. godine) tj. za vreme te jedne, dve tri, itd. godine tebi monitor moze biti zamenjen ili popravljen nebrojeno puta a posle isteka tih jedne, dve, tri, itd. godine moraces da platis.

Tačno tako, nastavlja se garancija, znam na sopstvenoj koži - kada mi se pokvario CD-RW ostalo mi je još mesec dana garancije, njima je trebalo oko 20 dana da bi na kraju shvatili da ne mogu da ga poprave i dali mi drugi model (jer nisu više imali Teac-ove 🙁), i na kraju sam ostao sa 10 dana garancije na novi proizvod. Čak mi nisu produžili garanciju ni za tih 20 dana koliko im je trebalo da mi daju novi...

a sta bude ako imas maxtor hard sa 1 godinom garancije i ne moze da se popravi i daju ti novi, ali nemaju maxtor, nego seagate?

illidan je napisao(la):
a sta bude ako imas maxtor hard sa 1 godinom garancije i ne moze da se popravi i daju ti novi, ali nemaju maxtor, nego seagate?

Onda pevas od srece!

не знам ја имам другачија искуства са гаранцијом, ако добијеш нови а добио сам једном нови резач, други пут штампач, и гаранција је почињала од дана када сам потписао преузимање истих од почетка како је спецификовано, 12 месеци од дана преузимања, значи од почетка јер нове су то ствари.
Глупо би било али то су цаке наших сервисера, да ти продужују гаранцију на компоненту која је одавно у процесу рециклаже или је изгорела на сметлишту.
Ако добијеш нову ствар фабричка гаранција је валидна нема продужавања на нешто што је цркло, а руке мајстора могу бити ограничене на неки период тј. да се надовезују на неки претходни период.

Poslednja izmena:
bit je napisao(la):
не знам ја имам другачија искуства са гаранцијом, ако добијеш нови а добио сам једном нови резач, други пут штампач, и гаранција је почињала од дана када сам потписао преузимање истих од почетка како је спецификовано, 12 месеци од дана преузимања, значи од почетка јер нове су то ствари.
Глупо би било али то су цаке наших сервисера, да ти продужују гаранцију на компоненту која је одавно у процесу рециклаже или је изгорела на сметлишту.
Ако добијеш нову ствар фабричка гаранција је валидна нема продужавања на нешто што је цркло, а руке мајстора могу бити ограничене на неки период тј. да се надовезују на неки претходни период.

Ovo je apsolutno netacno.
Sta to znaci? Kupis jednom DVD-rezac, rezes 12343546 dvd-ova mesecno, on naravno crkne i ti onda svakog meseca dobijes nov rezac uz novu garanciju od 12 meseci??

Pa to znaci da sve komponente zapravo imaju POTENCIJALNO-DOZIVOTNU garanciju,
samo treba da budes srecan da ti crkne jednom godisnje i tako svake godine?

Prodavac se obavezuje da ce u propisanom garantnom roku obezbediti da imas funkcionalan uredjaj, sad, da li ce da ga servisira ili ce da ti da nov, nije od znacaja.
Kad kupis komponentu, kupio si i garanciju koja znaci da ce ta komponenta efektivno biti U TVOJIM RUKAMA u periodu garancije, znaci, moze samo da ti se produzi garancija za onoliko dana koliko nije bila u tvojim rukama, tj. koliko je bila "na servisu".

Poslednja izmena:
ako uz DVD ide garancija od 12 meseci tu garanciju daje fabrika koja ga je proizvela a ne diler ili još gore serviser, ako je dakle garancija na nov proizvod 12 meseci tu garanciju je osmislila firma koja ga je proizvela za sve moguće uslove rada, ali se uvek ide na neku prosečnu upotrebu, ali da ako neko reže milion dvd i rezač mu otkaže u garantnom roku proizvođač je dužan da mu isti popravi preko ovlašćenog servisera (ostaje stara garancija), a ako ne može da se popravi, zameni novim (nova garancija) stoga tvoja ideja je na pogrešnim osnovama. A to što ljudi pristaju na to, to je već druga stvar.

bit je napisao(la):
...rezač mu otkaže u garantnom roku proizvođač je dužan da mu isti popravi preko ovlašćenog servisera (ostaje stara garancija), a ako ne može da se popravi, zameni novim (nova garancija) stoga tvoja ideja je na pogrešnim osnovama. A to što ljudi pristaju na to, to je već druga stvar.

Opet netacno, potpuno netacno!
O kakvoj covece novoj garanciji govoris??

Ti kupujes uredjaj za koji se garantuje da ce ti pruziti performanse zagarantovane specifikacijom proizvodjaca, u toku garantnog roka.

Ako uredjaj otkaze u garantnom roku, bice doveden u radno stanje na bilo koji moguci nacin
-servisiranjem
-zamenom

Na garantni rok PONAVLJAM PO STOTI PUT moze da utice SAMO vreme zadrzavanja uredjaja na servisu, u smislu da su duzni da ti produze garantni rok za taj broj dana koliko je bio na servisu.
To sto proizvodjac daje FABRICKU garanciju na ono sto je napravio, nema APSOLUTNO nikakve dodirne tacke sa tobom.

Nemoj siriti dezinformacije oko ovako ociglednih stvari!

To sto ti pricas je definicija potencijalne-dozivotne garancije.

Mislim, daj malo osnovne logike, poznavanja trzisnih zakona, prava i ekonomije.

@bit
Znam jos neke ljude koji razmisljaju kao ti ali jos niko nije uspeo da mi argumentovano dokaze da je to ispravno razmisljanje, jednostavno nije logicno kao sto the spinner objasni malopre.

mom burazu su promenili 3 maxtor harda zbog bad sectora, svaki posle par meseci i svaki put je dobio novu garanciju od godinu dana. e sad da li ta firma nema pojma ili...

illidan je napisao(la):
mom burazu su promenili 3 maxtor harda zbog bad sectora, svaki posle par meseci i svaki put je dobio novu garanciju od godinu dana. e sad da li ta firma nema pojma ili...

Pa ta firma ili dobija trogodisnju garanciju za Maxtor od dobavljaca pa ih bas briga, ili su totalno neozbiljni, ili ne planiraju da postoje duze od godinu-dve..

ja sam lepo gore napisao da sam dobio nove garancije za nove proizvode koji sam dobio.
I ne mogu da shvatim tu spinnerovu logiku da ako poslednjeg dana garancije uređaj crkne i ja ga odnesem u garantnom roku i dobijem novu spravu pa da ta nova nema nikakvu garanciju (znači mogu mi spakovati samo kutiju od proizvoda da nosim kući) to je neozbiljnost i tako neću kupovati niti kupujem tako.
pa zar ti spinner nisi video u kutiji novog proizvoda novu garanciju fabrike koja ga je proizvela, (ili si ti trgovac pa je pocepaš i baciš i kantu pre nego što mušterija dođe) koju potpišeš u trenutku preuzimanja istog.
Nisu kupci krivi ako neki proizvod ne valja serijski na pr.

Ti kupujes uredjaj za koji se garantuje da ce ti pruziti performanse zagarantovane specifikacijom proizvodjaca, u toku garantnog roka.

da i taj uređaj je toliko neispravan u garantnom roku da ne može ispuniti ni jedan uslov da se naziva proizvodom koji garantuje proizvođač pa mora zameniti novim koji mora ispuniti te uslove u određenom vremenskom trajanju kao NOVI proizvod jer to i jeste sa kojim trgovac nema veze jer je uzeo prvi put pri prodaji svojih 20%+ marže a troškove snosi proizvođač koji nije u stanju da da napravi proizvod iz specifikacija.

Prodavac se obavezuje da ce u propisanom garantnom roku obezbediti da imas funkcionalan uredjaj, sad, da li ce da ga servisira ili ce da ti da nov, nije od znacaja.

vrlo bitna reč prodavac.
prodavac se ne obavezuje već proizvođač sa svojom mrežom servisa i dilera.
prodavac je u slučaju reklamacije tu samo link ka ovlašćenim serviserima ili fabrici koja proizvodi sporan uređaj sem ako "prodavac" ne radi na divljaka pa ni ne zna kako uređaji dolaze do njegove trgovine, u tom slučaju samostalno snosi troškove obećanog garantnog servisa što mu naravno teško pada.

Znam jos neke ljude koji razmisljaju kao ti ali jos niko nije uspeo da mi argumentovano dokaze da je to ispravno razmisljanje, jednostavno nije logicno kao sto the spinner objasni malopre.
pa možda za ižvakane žvake stvari idu kako ste vas dvojica smislili ali za ozbiljnu opremu koja je sredstvo za rad kako sam ja napisao jer je to u interesu proizvođača.

Poslednja izmena:
bit je napisao(la):
pa možda za ižvakane žvake stvari idu kako ste vas dvojica smislili ali za ozbiljnu opremu koja je sredstvo za rad kako sam ja napisao jer je to u interesu proizvođača.
OK 🙂

@bit: da li si u gimnaziji imao predmet koji se zove "logika"

Lupas covece, a ja vidim da nema svrhe ubedjibati se sa tobom.
Stoga napustam temu.

Pozdrav svima.

sve zavisi kako gde u principu na zamenjeni uredjaj se daje nova garancija a na stari koji je popravljan se produzava za vreme koje je proveo u servisu, znaci ne kazem da je tako svuda ali negde jeste i tako bi i trebalo da bude...

Moze li ZorMi nesto da kaze po ovom pitanju?

ja sam danas kupio Canon scaner i pazi sad, likovi iz lokalne firme su hteli da mi uvale garanciju (papir) koji su dobili od uvoznika: u fazonu ako ti crkne skener imas garanciju uvoznika pa idi do njih i tamo reklamiraj scaner?!??
ja reko: nemojte da vas polupam 🙂 (sala) "skener sam kupio od vas i vi dajete garanciju da ce ovo raditi godinu dana. kraj price."

e sad sto je ovo bitno: zato sto, ocigledno, da ako skener crkne i oni mi nabave novi da ce oni od uvoznika ponovo dobiti garanciju od godinu dana na taj novi skener; e sad da li ce oni meni priznati da imam novu garanciju ili ce mi reci da imam josh x meseci stare garancije je pitanje koliko su spremni da mi izadju u susret.

da li proizvodjaci, pa zatim i uvoznici imaju tu praksu da dilerima broje dana garancije ili uvek daju novu garanciju od punih npr. godinu dana?

kapiram da je krajnjim dilerima najopustenije da daju godinu dana i kraj price.

E ovako. Znaci recimo u mojoj firmi kada kupis neki proizvod dobijes racun sa garancijom uz fiskalni isecak. E sad u slucaju da dodje do kvara uredjaja, nas servis je duzan da ga popravi ili da ga zameni. Kada primamo uredjaj na reklamaciju TEBI TJ KUPCU OSTAVLJAMO ORIGINALNI RACUN I DAJEMO TI POTVRDU O PRIJEMU NA REKLAMACIJU. U slucaju da se uredjaj popravi mi ga vracamo, ili ako nije moguce popraviti uredjaj iz bilo kog razloga dajemo novi bez izdavanja novog racuna i garancije. Jel u slucaju da izdas novi racun i garanciju to moras da pravdas nekim kesom.

Definitivno ali definitivno kada se radi ta procedura, reklamacija se nastavlja dok vazi reklamacija na izdati uredjaj, bez produzavanja.

Poslednja izmena:
duigor je napisao(la):
U slucaju da se uredjaj popravi mi ga vracamo, ili ako nije moguce popraviti uredjaj iz bilo kog razloga dajemo novi bez izdavanja novog racuna i garancije. Jel u slucaju da izdas novi racun i garanciju to moras da pravdas nekim kesom.
Kako identifikujes taj novi uredjaj ako ne izdajes novu garanciju (valjda na garantnom listu ima neki serijski broj) ?

kovacm je napisao(la):
likovi iz lokalne firme su hteli da mi uvale garanciju (papir) koji su dobili od uvoznika: u fazonu ako ti crkne skener imas garanciju uvoznika pa idi do njih i tamo reklamiraj scaner?!??
To je uobičajena praksa koja se polako uvodi i kod nas. Prednost je garantni list naslovljen baš na ovlašćeni servis koji sme da popravlja kao i brže rešavanje jer inače ti doneseš njima oni za neki dan pošalju u servis, pa dok se sete da pokupe... Takođe, garantni uslovi i rokovi su od uvoznika (njegov garantni list) a ne od lokalnog prodavca koji može i da ih skrati. Naravno, tebi i dalje ostaje pravo reklamacije kod lokalnog prodavca (nije isto što i pravo na garanciju) jer je vezano za račun a ne za garantni list. Takođe i eventualni povraćaj novca radi lokalni prodavac.

Što se tiče zamene proizvoda, ne mogu sad da nađem citat iz zakona, ali ako se izdaje novi proizvod pravi se novi garantni list ili se prepravlja stari (serijski broj, datum preuzimanja). Ne znam kakva je politika prema dilerima, verovatno piše u ugovoru o saradnji, ali u maloprodaji se zamena proizvoda za drugi sličan obavlja preko 'ispravke fiskalne kase', vrati se novac uz formular pa se 'proda' drugi proizvod, jedino tako novo stanje magacina 'prođe kroz kasu'. Ali pošto se u maloprodaji roba uglavnom duži finansijski moguće i da ne mora, nego samo prosta zamena (uz ispravku na garantnom listu) kao i kad je potpuno isti model u pitanju samo drugi serijski broj.

ZorMi je napisao(la):
Prednost je garantni list naslovljen baš na ovlašćeni servis koji sme da popravlja kao i brže rešavanj...
BTW, To je slučaj kod mene, garancija je od uvoznika, račun oda MP a na garanciji su ovlašćeni servisi (1 u BG čini mi se) i ja ga pravo tamo nosim.

ZorMi je napisao(la):
Što se tiče zamene proizvoda, ne mogu sad da nađem citat iz zakona, ali ako se izdaje novi proizvod pravi se novi garantni list ili se prepravlja stari (serijski broj, datum preuzimanja). Ne znam kakva je politika prema dilerima, verovatno piše u ugovoru o saradnji, ali u maloprodaji se zamena proizvoda za drugi sličan obavlja preko 'ispravke fiskalne kase', vrati se novac uz formular pa se 'proda' drugi proizvod, jedino tako novo stanje magacina 'prođe kroz kasu'. Ali pošto se u maloprodaji roba uglavnom duži finansijski moguće i da ne mora, nego samo prosta zamena (uz ispravku na garantnom listu) kao i kad je potpuno isti model u pitanju samo drugi serijski broj.
Hvala lepo, meni si puno pomogao. 😉
Vidim ja da će biti "raznih egzibicija" kad odnesem TFT u servis. Već su gledali preko telefona kako da me eskivirayu... ,)

Kad se kaze NOVI garantni list, ne misli se na NOVU garanciju od 12 meseci, nego se lepo naznaci do kog datuma vazi garancija tj. do datuma vaznosti STARE garancije.

ZorMi je napisao(la):
To je uobičajena praksa koja se polako uvodi i kod nas. Prednost je garantni list naslovljen baš na ovlašćeni servis koji sme da popravlja kao i brže rešavanje jer inače ti doneseš njima oni za neki dan pošalju u servis, pa dok se sete da pokupe...

1. takve firme treba zatvoriti!

Samsungovu vesh mashinu kupljenu u metrou mi je ovlasceni servis "popravljao" 45 dana tj. nisu imali rezervni deo?!?!! tako da ovlasceni servis ne mora da znaci da ce kvar biti BOLJE/BRZE/KVALITETNIJE otklonjen. to sto ja treba da se je*avam sa ovlascenim servisom vidim samo kao da prodavac od koga sam kupio robu skida jednu obavezu sa sebe...

i josh jedna bitna stvar: ako se kupljana roba pokvari u roku od 90 dana mozete traziti povracaj novca ili zamenu uredjaja za isti takav novi i to ODMAH - ne morate cekati 45 dana. to nisam znao kad mi je crkla Samsungova mashina ali sam saznao iz silnog je*avanja sa zvanicnim servisom...

praksa odakle? od takvih firmi mi ne pada napad da kupujem... uostalom sve kupujem iskljucivo iz jedne firme. ovaj skener mi je trebao hitno a nisam mogao da odem do grada...

i praksa iz nemacke: secam se da sam sa caletom kupio TV, dosli kod tetke - TV ne radi!!! Spakovali nazad u kutiju, otisli u pradavnicu i samo rekli da ne radi i odmah, bez i jednog pitanja dobili drugi! mislim nisu cak ni otvorili kutiju da se uvere da smo im vratili TV, mogli smo da spakujemo tri bloka i to im vratimo :d

ZorMi je napisao(la):
Takođe, garantni uslovi i rokovi su od uvoznika (njegov garantni list) a ne od lokalnog prodavca koji može i da ih skrati. Naravno, tebi i dalje ostaje pravo reklamacije kod lokalnog prodavca (nije isto što i pravo na garanciju) jer je vezano za račun a ne za garantni list. Takođe i eventualni povraćaj novca radi lokalni prodavac.

konkretno moj dobavljac IT opreme radi ovako: "evo Samsung monitora, ja ti dajem garanciju godinu dana, posle toga imas josh dve godine garanciju kod ERCa sa ovim kuponom". e sad ako se pokvari taj samsung u prve dve godine znam da ce garancija biti 110% ispostovana od strane tog prodavca jer godina kupujem od njega. Ako on ima problema da naplati/izgura garanciju kod svog uvoznika/dobavljaca covek ce jednostavno promeniti dobavljaca ali je najbitnije da mene ne interesuje da ja jurim okolo (ko zna koga i gde) za bilo kakvu garanciju.

Uf ala sam se raspisao ali su me stvarno iznervirali ovi ****** sto uvoze Samsung vesh mashine... i u metrou ne kupujem vishe nishta sto moze da crkne.

Poenta - ako se prodavc/diler pomuci da izadje u susret musterijama umesto da im uvaljuje garanciju uvoznika - sigurno ce imatimnogo zadovoljnih i srecnih musterija 🙂

kovacm je napisao(la):
i u metrou ne kupujem vishe nishta sto moze da crkne.
Nema tu Metro veze, mogao si tu istu masinu da pazaris i u Tehnomarketu i u "Vesheraju" dve zgrade dalje niz ulicu. 😉

Kako nema veze? zar i tehnomarket daje istu vrstu garancije?

pa kad kupis nesto u Luki BelojTehnici (neki lik iz bosne koji ima 20tak prodavnica beletehnike) onda njega juris ako ti crkne npr. vesh mashina Gorenje (sluchaj kod mojih) da ti otkloni kvar u garantnom roku. - a sta ce on da radi sa njom - gde ce da je popraviti - to mene ne zanima - on mi garantuje da ce to raditi godinu dana.

btw ne kupujte samsung mashine za vesh - zvanichni servis nema rezervnih delova!

kovacm je napisao(la):
i praksa iz nemacke: secam se da sam sa caletom kupio TV, dosli kod tetke - TV ne radi!!! Spakovali nazad u kutiju, otisli u pradavnicu i samo rekli da ne radi i odmah, bez i jednog pitanja dobili drugi!
To je uobičajeno pravo na reklamaciju koje koliko znam važi i ovde, samo većina misli da je pravo na reklamaciju i pravo na garanciju isto.

Što se garancije tiče zakon kaže da se roba nosi na mesto gde je kupljena (pa oni nose u servis) osim ako si garantnim ugovorom prihvatio ovlašćeni servis. Dakle, mislim da možeš insistirati na predaji reklamacije gde si kupio samo što procedura traje par dana duže (prodavci ne šalju u servis robu na komad nego kad se malo nakupi) ali ne duže od zakonskog roka kad možeš tražiti povraćaj novca (od prodavca naravno). Uz to, ako se prodavnica ugasi a nema pravnog naslednika nemaš više garanciju (deklaracija uvoznika na ambalaži nije preuzimanje garantnih obaveza), doduše može i uvoznik da se ugasi u kom slučaju prodavac mora da ispoštuje garanciju o svom trošku. Dakle, zakon ti ostavlja izbor... a lično mislim da je garancija uvoznika dodatna pogodnost.

"Nema veze" u smislu da Metro, kao i veci prodavci nabavljaju robu od uvoznika/zastupnika/proizvodjaca (ako je domaci), sto znaci da ista roba ide svima. Sad, oni jesu duzni da ti robu zamene, ako je kvar neotklonjiv, ali eventualnu popravku obavlja ovlasceni servis koji nije u nadleznosti Metroa. Metro je samo prodavnica, ne razvija mrezu podrske proizvoda.

EDIT: pretece me ZorMi i dodatno je pojasnio neke stvari.

Poslednja izmena:
ma sve je ok.. shiznuo sam kad sam se setio koliko su me je*avali ovi iz samsung ovlascenog servisa...

a sto se kompova i komponenti tice mislim da bih siznuo kad bih graficku reklamirao u jednom delu grada, memoriju u drugom... a komp kupio na trecem i josh ko zna kakvi su svi ti ljudi, njihova pravila...

ovako sta god da mi se pokvari odem kod mog dilera bez toga da se razmisljam "sta ce biti" :shock:

:wave:

Nazad
Vrh Dno