Šta je novo?

Garancija u benchmark shopu

vlad1982

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2005
Poena
330
Pozdrav svima.Imam jedan problem.Kupio sam prosle godine u decembru neke komponente u benchmark shopu ali nisam dobio nikakav fiskalni racun niti papir sa garancijom?Kako doci do racuna i garancije?

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Pozdrav svima.Imam jedan problem.Kupio sam prosle godine u decembru neke komponente u benchmark shopu ali nisam dobio nikakav fiskalni racun niti papir sa garancijom?Kako doci do racuna i garancije?

Izvini na pitanju ali zašto si uopšte prihvatio komponente bez računa i garancije?

Sada trebaš da ih cimaš da traže po računima od decembra da potvrde tvoju kupovinu

Nisam ja moji roditelji su.Oni imaju 65 godina i bas se ne razumeju mnogo u to!

Pa otidji u shop ponesi serijske brojeve komponenti i datum kad si pazario i verujem da ce ti izaci u susret.

Pa otidji u shop ponesi serijske brojeve komponenti i datum kad si pazario i verujem da ce ti izaci u susret.

Mislim da po zakonu moraju a ne da li će hteti ili ne da izađu u susret, samo što to malo ljudi zna pa svi misle ako nemaju fiskal da nemaju ni garanciju

Ma znam da moraju po zakonu ali to je bench shop, mislim da nece biti potrebe za potezanjem zakona. Uz par lepih reci sve ce da se sredi. :)

Meni samo nije jasno kako neko moze da proda neku robu a da ne da fiskalni racun pa makar doslo i dete od 6 god da kupi nesto...ako nisu dali debelo su se oglusili od zakon, nije im radnja buvlja pijaca.

Tako cu i uraditi hvala puno!

Meni samo nije jasno kako neko moze da proda neku robu a da ne da fiskalni racun pa makar doslo i dete od 6 god da kupi nesto...ako nisu dali debelo su se oglusili od zakon, nije im radnja buvlja pijaca.
Meni se pre par dana desilo u radnjici u komsiluku kad sam pazario da mi naplati racun i gleda me, gledam ja nju... gledamo se dok ja nisam pitao "a racun?" A ona ce " a igrate nagradu igru"? I tek onda otkuca racun.

Trebao si da joj kazes, ne pravim album sa racunima nesto kao sa postanskim markicama :)

za kupovinu online nije po zakonu neophodan fiskalni racun, ako se ne varam.

I te kako se varas, sve sto sam narucio online, dobio sam uredno fiskalni i garanciju. Mora da prodje kroz kasu prodaja.

Ma u dosta tih malih radnjica se prave blesavi, naplati ti i onda se odma uhvati kao da radi nesto drugo, pocne nesto da preslaze oko kase da bi se ti okrenuo i otisao bez racuna. A npr gde daju na veresiju pa upisuju u one sveske na kraju kad im plate duznici za to uopste ne izdaju fiskalne.

I te kako se varas, sve sto sam narucio online, dobio sam uredno fiskalni i garanciju. Mora da prodje kroz kasu prodaja.
To sto si dobijao ne znaci da moras.
http://www.overa.rs/internet-prodaja-i-obaveza-posedovanja-fiskalne-kase.html
Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase („Sl. glasnik RS“, br. 61/2010 i 101/2010 – dalje: Uredba), određena su lica na koja se ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

U skladu sa Uredbom, lica koja obavljaju delatnost iz grupe delatnosti 47.91 (Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta) nisu dužna da promet ostvaren u okviru navedene delatnosti evidentiraju preko fiskalne kase.

Prema tome, u smislu navedenih odredbi Zakona i navedene Uredbe, kada lice obavlja delatnost 47.91 (Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta), odnosno ostvaruje promet obavljanjem navedene delatnosti, tako ostvaren promet nije u obavezi da evidentira preko fiskalne kase.

BTW, jos uvek nisam imao slucaj da mi se u radnjici prave blesave i cekaju da mi naprave racun, cak i u radnjicama gde znaju da ne uzimam uopste racune.

Zato kazem iz mog iskustva do sada uvek sam dobijao racun.

Sad nesto citam napomenuo je da su njegovi roditelji uzeli komponente e sada nije napisao da li su preuzeli kad su im doneli na kucu ili otisli do radnje po njih. Usvakom slucaju su morali neki papir da dobiju.

U ovom slučaju tvoje iskustvo je čista dezinformacija.

Prenošenje istog na način na koji si uradio samo nanosi štetu.

To sto si dobijao ne znaci da moras.
http://www.overa.rs/internet-prodaja-i-obaveza-posedovanja-fiskalne-kase.html

BTW, jos uvek nisam imao slucaj da mi se u radnjici prave blesave i cekaju da mi naprave racun, cak i u radnjicama gde znaju da ne uzimam uopste racune.

Samo lepo citati, ne mora imati kasu i izdavati racune za online prodaju samo ako je registrovan iskljucivo za tu delatnost, tj. tu sifru 47.91. Ako vec ima klasicnu maloprodaju, onda mora i racun kucati, zato Zemun82 dobija racune, kupuje u firmama koje se ne bave iskljucivo online trgovinom vec imaju i registrovanu maloprodajnu delatnost.

Dobra napomena, s' tim da je dovoljno da firma samo bude registrovana na 47.91 kao primarnu delatnost.

U svakom slucaju, svi veci lanci obavezno salju racune.

Samo lepo citati, ne mora imati kasu i izdavati racune za online prodaju samo ako je registrovan iskljucivo za tu delatnost, tj. tu sifru 47.91. Ako vec ima klasicnu maloprodaju, onda mora i racun kucati, zato Zemun82 dobija racune, kupuje u firmama koje se ne bave iskljucivo online trgovinom vec imaju i registrovanu maloprodajnu delatnost.

Upravo tako, ukoliko je prodavnica registrovana samo za internet prodaju ne mora biti u fiskalnom sistemu, I ne mora izdavati fiskalni racun. Ali paket mora pratiti gotovinski racun, koji ima istu vaznost u smislu garancije kao i fiskalni racun.

Ja sam od WinWin-a dobio fiskalni i garanciju prilikom online narucivanja

Baš sam pre neki dan imao sličnu situaciju sa iStyle-om, pojma nisam imao da u slučaju online trgovine ne mora da se šalje fiskalni račun, pa sam im poslao mail gde su se pozvali na to (prvi attach).

Posle čitanja na brzinu mišljenja ministarstva nije mi baš najjasnije da li mora biti pretežna delatnost.

U skladu sa Uredbom, lica koja obavljaju delatnost iz grupe delatnosti 47.91 (Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta) nisu dužna da promet ostvaren u okviru navedene delatnosti evidentiraju preko fiskalne kase.

Prema tome, u smislu navedenih odredbi Zakona i navedene Uredbe, kada lice obavlja delatnost 47.91 (Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta), odnosno ostvaruje promet obavljanjem navedene delatnosti, tako ostvaren promet nije u obavezi da evidentira preko fiskalne kase.

Ne znam da li je loše sročen odgovor ili je namera, ali nigde ne kaže pretežne delatnosti, nego samo delatnosti koju obavlja (a kojih može biti više).

U svakom slučaju, ni iStyle, ni Gigatron (čiji je Benchmark shop valjda samo brend) nisu registrovali kao primarnu 47.91, nego 47.78.

Prilozi

• istyle.PNG
    istyle.PNG
    56.1 KB · Pregleda: 156
  • istyle_delatnost.PNG
    istyle_delatnost.PNG
    52.4 KB · Pregleda: 97
  • giga.png
    giga.png
    242.3 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Meni se pre par dana desilo u radnjici u komsiluku kad sam pazario da mi naplati racun i gleda me, gledam ja nju... gledamo se dok ja nisam pitao "a racun?" A ona ce " a igrate nagradu igru"? I tek onda otkuca racun.

Hahaha, meni se na pumpi nešto slično desilo. Doduše, nismo se gledali ali kada sam mu tražio račun uz moje "opravdanje" (reda radi, znam da ne moram to da radim) da ih skupljam za nagradnu igru, lik mi je izdao račun i ponudio da iz kutije uzmem još (koliko god mi treba). Uzeo sam 10-ak i obećao mu čast. :D

@Astmario upravo to, al ne vredi ti nekima pricati, ovde se uhvate price kao pijan plota.

@llion
To sto ti kupujes gace od debele Draginje iz Arilja kojoj je neko napravio sajt za narucivanje naravno da neces dobiti racun a svaka i malo ozbiljna firma salje sve uredno.

@Astmario upravo to, al ne vredi ti nekima pricati, ovde se uhvate price kao pijan plota.

Šta "upravo to" kad si gore napisao totalno kontra stvar. Kakve veze ima što je neko debeo i iz Arilja? To ga u očima zakona ne čini ništa menje važnim ili manje odgovornim od neke velike firme. Može sutra Miodrag Kostić da uđe u online retail, da li se onda menje situacija jer nije debeo i ne zove se Draginja?

Pročitao sam sad detaljnije sve odgovore ministarstva, i kao nogama da su odgovarali, zašto ne navode pitanja na koja su odgovorili. Iz drugog po redu mišljenja na stranici je očigledno da mora biti pretežno, ali iz prvog i trećeg uopšte ne može da se zaključi. Vrlo profi tumačenje, pogotovo što u samoj odredbi uopšte ne pominju pretežnu deltanost.

Samo lepo citati, ne mora imati kasu i izdavati racune za online prodaju samo ako je registrovan iskljucivo za tu delatnost, tj. tu sifru 47.91.

Jel' si našao još negde izričito navedeno, osim u onom drugom po redu mišljenju na overi?

Poslednja izmena:
Vrh Dno