Šta je novo?

Garancija i ciscenje

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Do sada sam uvek kupovao delove pa sklapao komp, ali posto sam od prosle godine u guzvi sa poslom kupio sam gotovu konfiguraciju jos pre godinu dana. Komp naravno treba ocistiti, ali ima ona nalepnica na njemu da se gubi garancija. E sad meni je cimanje nositi komp na servis 20km pa onda opet cekati da zavrsi i dolaziti po njega jer mi treba skoro 24/7 radnim danom.
Moje pitanje je na kom zakonskom osnovu oni ponistavaju garanciju ako je nalepnica ostecena, obzirom da to ne pise u garantnom listu. Ako se ide na to da je korisnik otvarao uredjaj to ne pije vodu obzirom da se ista moze ostetiti i prilikom ukljucivanja periferija u mraku ili drugim slicnim stvarima.
Dakle nisam je ostetio i vrv cu nositi na servis, ali zanima me kako je zakonski moguce ponistiti garanciju na osnovu nalepnice?

Ne znam za zakonski okvir ali ja sam se napatio tri godine sa tako gotovom konfiguracijom i rekao sebi da više nikada neću kupiti od prodavca koji stavlja stikere.
Par puta sam skidao suprotnu stranu kućišta iako ništa ne dobijam pa izduvavao kompresorom koliko sam mogao, i na kraju digao ruke jer ako crkne zbog prašine nek ga poprave u garanciji, njihov problem.
Neke prodavnice su čak i uslovljavljavale da moraš nositi kompjuter jednom godišnje na čišćenje u servis da bi ti važila garancija...pa proveri da nije taj slučaj i kod tebe.

Dakle nisam je ostetio i vrv cu nositi na servis, ali zanima me kako je zakonski moguce ponistiti garanciju na osnovu nalepnice?

Garancija se poništava ukoliko je "nestručno i neovlašćeno" lice otvaralo računar ili neki drugi proizvod, a pocepana ili nedostajuća nalepnica je dokaz te radnje.

Sta ako pocepas nalepnicu ili ostetis prilikom ukljucivanja uredjaja ili transporta kucista? Samo kuciste i komponente nisu ostecene, niti ga je otvaralo nestrucno i neovlasceno lice. Kako ostecena nalepnica moze biti dokaz da je uredjaj otvaran?

Sta ako pocepas nalepnicu ili ostetis prilikom ukljucivanja uredjaja ili transporta kucista? Samo kuciste i komponente nisu ostecene, niti ga je otvaralo nestrucno i neovlasceno lice. Kako ostecena nalepnica moze biti dokaz da je uredjaj otvaran?

Pa šta drugo da bude dokaz a da nije papreno skupo? Nalepnica nije zalepljena preko tastera za uključivanje, a i u svakom detaljnijem uputstvu piše da se uređaj treba transportovati u originalnoj ambalaži (to recimo piše za Fractal Design kućište).

Zašto na memoriji ima nalepnica na kojoj piše: "WARRANTY VOID IF REMOVED"?

Nazad
Vrh Dno