Šta je novo?

Hardver Gaming PC oko 1500 eura

• Začetnik teme Začetnik teme akki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

akki

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
975
Drugari, treba mi pomoc oko sastavljanja PC za sestrica, skolarca od 12 godina... Koristio bi se za gaming iskljucivo, a ima monitor i periferije. Skroz sam ispao iz toga sta je aktuelno, pa bih bio zahvalan za svaki predlog... Bilo bi lepo da sljasti, znate da se klinci loze na RGB... Moze i u radnjama, moze i preko Madjara kupio bih mu za NG tako da ako ima nesto sto izlazi a vredi sacekati nije frka...

Hvala na svakom predlogu 🙂

Cpu ploca nesto sto sad treba da se pojavi neki 13600k, ili ekvivalentno AMD resenje... Grafiku polovn sa KP jer za "male" pare moze da se nadje dobra grafika tipa 3070/3080, a koliko god da kostaju sad na KP, oko nove godine ce kostati jos manje, da je kupujes novu kod nasih prodavaca mislim da nije resenje i da je preskupo, jasna je racunica 3070/3080 polovna ili 3050 novu kod nas u radnjama, a sta da igra sa 3050 tetris 😛 Bice dovoljno 16gb memorije. Ovo su ti neke okvirne smerinice sta bi ja gledao da raspolazem sa 1500e za kupovinu Gaming PC masine 🙂

Hvala na predlogu😀 gledao sam bas taj Intel, deluje zanimljivo i kao neko dugorocno rešenje…

Za grafičku definitvno razmišljam se između 3070 i 6800xt…

16 giga Ram sam i ja mislio za sada…

Značio bi mi i neki predlog za ploču?

Ako nece nista de se overklokujes mozes da uzmes bilo koju plocu koja ima podsku za taj cpu, i ako ima sve sto treba ostalo tipa dovoljno USB portova, sata portova, M2 itd. Znaci ako nista nece da OC plocu treba kupovati po ovom sistemu, najbolje Asus jer su najkvalitetnije. Ima nesto i u estetic, al obicno estetika ide uz skupe ploce 😛 Sem tih skupih ne znam sta da ti preporucim posto nikad nisam koristio niti sklapao nesto sa jeftinijim resenjima...

Hvala ti na savetima, znace mi...

Ako ima jos neko sa predlozima bilo bi super...

Bilo bi dobro da napišeš koji tačno monitor već ima sestrić, jer od toga zavisi dosta i koju grafičku i procesor ima smisla ubaciti u konfiguraciju.

Pod pretpostavkom da ima neki 1440p ili 1080p monitor sa visokim osvežavanjem ekrana (144Hz,165Hz i sl.) i da se koristi ceo budžet, ovo bi bio moj predlog (prema cenama sa kupujemprodajem, koje svakako treba proveriti, jer se ne osvežavaju redovno):

• 5800x3d AMD procesor (410 EUR) - ovo je odličan procesor za gejming, a cena mu je spuštena prošle nedelje. U Nemačkoj je pao na 350 EUR i mislim da je realno da i na kupujemprodajem bude približna cena do Nove godine. 13600k je svakako bolji procesor, ali su skupe DDR5 matične ploče i memorija, tako da nisam siguran da li ćeš moći da uglaviš u budžet.
  • kuler za procesor (5800x3d ne dolazi sa kulerom) možda nešto tipa COOLERMASTER Hyper 212 RGB (40 EUR) ako hoćeš da je RGB
  • matična ploča može neka najjeftinija B550, npr. MSI B550M-A Pro (50 EUR). Ovo je naravno pod uslovom da ti odgovara broj portova, koje je spomenuo i Nenad76.
  • DDR4 memorija dva štapa od 8GB (65 EUR). Tu je isto prednost 5800x3d procesora, jer su za njega nebitne latencije memorije, pa je mnogo veći izbor memorija po nižoj ceni. Dovoljna je najjeftinija 3200 MHz memorija.
  • Grafička ASUS RX 6800 XT 16GB GDDR6 TUF Gaming (600 EUR). Ovo je odlična kartica i ako je tačna ova cena, to je najbolja kupovina za novu karticu u ovom trenutku, a pitanje da li će nešto bolje biti do Nove godine. U Nemačkoj su RTX 3080 zakucane iznad 800 EUR i mesecima se ne pomeraju, tako da mislim da nije velika šansa da se u narednih mesec dva nešto promeni, jer ni NVIDIA ni AMD ne izbacuju novu seriju kartica u ovoj cenovnoj klasi. Možda tek u prvom kvartalu 2023. Ova 6800 XT je čak malo i jača u proseku od 3080 na rezolucijama ispod 4K (naravno zavisi od igre do igre), jedino što ima značajno slabije ray tracing rezultate. Sve igre koje su izašle može bez problema da gura na maksimumu na 1440p i 1080p (tu je čak i "overkill").
  • SSD NVMe verzija od 1TB. Pogledaj na temi za SSD koji se sad preporučuju, npr. SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 1TB NVMe (130 EUR).
  • napajanje isto pogledaj na temi za napajanja neko kvalitento 750-850W. Možda npr. CORSAIR RMx Series RM750x 750W 2018 (110 EUR).
  • kućište ako preostane para npr Corsair 4000D (120 EUR) . Ima dve verzije, ako ima bolje ona Airflow verzija. Ako ne preostane para može da se prođe i značajno jeftinije.

To bi bilo oko 1525 EUR po sadašnjim cenama, ali sam ovo više stavio da okvirno imaš sliku šta može za te pare, a koje konkretno komponente je najbolje kupiti najbolje proveri na odgovarajućim temama.

Ako hoćeš malo da uštediš svakako možeš da uzmeš nešto slabije kućište i slabiji procesor (npr. AMD 5600x ili INTEL 12400f, koji su negde oko 200 EUR). Za 1080p rezoluciju može i neka slabija grafička, tipa 3060ti, a za 1440p ne bih išao išao ispod 6800 XT, ako je ima po ceni od 600 EUR.

Neki moj predlog:

CPU: 13600k
Cooler: Dark Rock Pro 4
MBU: Z690 ili B660 sa DDR4 podrškom
RAM: 2x8 3600 DDR4
SSD: Za sad bestbuy Kingston KC3000 1TB
PSU: Corsair RM750x, FSP HYDRO G Pro 750 (jesu malo skuplja ali lično mislim da tu ne treba štedeti)
Kućište: NZXT H510 Elite zbog RGB

Grafička ostaje donekle problem. Polovnih ima da se probera ali to je sve iz rudnika i uglavnom bez domaće garancije. Ponuda novih po normalnim cenama je loša i kod nas i kod Madjara. Jedino je OK kod Nemaca.

Hvala vam obojici, imam sada vec neki okvir lep, pa cu pratiti cene... 1440p je monitor... Ne bih isao na slabiju graficku, poenta je da ne menja neko vreme...

Necu stedeti, dodacu ako treba samo da bude sto bolje sad...

Sad ostaje samo da odlucim da li intel ili amd...

Samo ne mogu da nadjem tu ASUS RX 6800 XT, odnosno ima je ali za 800? Vidim ima neki Powercool za 740 kakav je on?

Ili ova Sapphire 11304-01-20G RX 6800 XT 16GB GDDR6 za 790?

Sitne su to razlike. Ja bih na tvom mestu išao na GPU koji više sija 😉 . Klinac će to više ceniti od VRM temperature.

Bravo, to i ja mislim... hvala ti puno na savetima jos jednom 🙂

Kupljena je konfiguracija, hteo bih da se zahvalim svima jos jednom na pomoci i da napisem sta je uzeto, mozda ce nekom znaciti, naravno, cene su podivljale skroz i nestasica je mnogo komponenata pa je malo skuplje izaslo, ali sta da se radi 🙂

AMD Ryzen 7 5800X3D 3.80GHz AM4 BOX 100-100000651WOF- 405e
COOLERMASTER Hyper 212 RGB- 37e
ASROCK B550M Phantom Gaming 4- 99e
Kingston Fury 16GB Beast RGB DDR4 3600MHz CL17 KIT - 68e
POWERCOLOR AXRX 6800XT 16GBD6-3DHE/OC Radeon RX 6800 XT 16GB GDDR6 Red Devil PCIE- 855e
SAMSUNG 1TB 970 EVO Plus M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V7S1T0BW- 115e
CORSAIR RMx Series RM850x 850W V2 133e
MSI MAG Forge 100R 80e
ARCTIC COOLING P12 PWM PST RGB 0dB 3 pieces set- 37e

Ukupno: 1819 eura i dobio sam popust zbog kolicine pa je izaslo 1750 eura... S obzirom da je samo graficka skuplja oko 250 eura nego sto je bio onaj ASUS sa pocetka teme ili ASROCK koji reklamiraju da imaju po ceni od 600 a niko nema vec mesec dana, da sam uzeo skuplju plocu prvenstveno zbog 4 slota za RAM zbog eventualnog buduceg upgrade, jace napajanje vodeci se logikom ne moze da skodi i dodao jos 3 kulera kojima sam odusevljen bas, poprilicno sam zadovoljan a verujem da ce i sestric biti posto sve sija vise nego jelka 🤣

Nazad
Vrh Dno