Šta je novo?

Hardver Gaming pc do 1000e i pad cena

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miljan_bgd

Zapažen
Učlanjen(a)
19.11.2023
Poena
20
Pozdrav ljudi, molim vas da mi pisete samo oni koji se bas razumeju u pc komponente jer nemam para za bacanje. Bukvalno dizem kredit 120k da bih kupio neki pc , trenutno imam asrock b450m , ryzen 7 2700, gtx 1650 4gb ddr5, fury beast16gb 3200mhz.. los komp imam a treba mi za cs pa i neke malo zahtevnije igre(pokusao bih i sa strimovanjem ako Bog da)...znam da je 1000 evra nista ali meni je sa mojim primanjima to i previse. Eto pisite neke konfiguracije pa cu gledati da proberem nesto. E da , ako neko zna nesto o padu cena ,kad ,sta kako to bi isto znacilo.

Замени процесор са Рајзен 5700x3d , он је у compute power једнак са R5 7600, а у играма прилично и јачи.
Дакле рам и матичну задржаваш.
Графику утопи за 50-70 евара и набави Кингстон КЦ 3000 од 1тб минимално, 2 Тб пожељно

Након тога, сачекај пад цена половњака, изазван појавом АМД 9070 гпу, и купи RX 7700 XT 12gb.

To je то, укупан трошак 500е, не мораш да дизаш креду, готов посо, ћао ћа.

Ja bih se složio sa našim drugom @lepi kokan i dodao samo da razmotriš nVidia umesto AMD grafičkih kartica... Možda cena bude gore-dole 100e u odnosu na njegovu procenu, ali na duže staze uzimaš proverenu stvar.

Ne fali ništa, sem što su jeftinije sa nekim razlogom koji za nekoga može biti samo ime, za druge kvalitet komponenti, za treće cena na tržištu i itd... Za mene lično, negativno iskustvo sa par mušterija koji imaju AMD grafike, ali u pitanju su starije serije od pre 3 i više godina. Za ove nove, nisam upućen. Sve koje znam oko sebe i koji koriste računare za strimovanje, render i itd... koriste nVidia kartice. Ovo je moje viđenje i iskustvo koje imam, ali drugi neko će ti izneti svoje, pa ti sam zaključi šta ti je činiti.

Ja bih se složio sa našim drugom @lepi kokan i dodao samo da razmotriš nVidia umesto AMD grafičkih kartica... Možda cena bude gore-dole 100e u odnosu na njegovu procenu, ali na duže staze uzimaš proverenu stvar.
Gde može više provereno od AMD, biviši ATI postoje duže od Nvidie? Ako je išta proveremo AMD jeste za razliku od Nvidie koja ima hiljade problema.
Ne fali ništa, sem što su jeftinije sa nekim razlogom koji za nekoga može biti samo ime, za druge kvalitet komponenti, za treće cena na tržištu i itd... Za mene lično, negativno iskustvo sa par mušterija koji imaju AMD grafike, ali u pitanju su starije serije od pre 3 i više godina. Za ove nove, nisam upućen. Sve koje znam oko sebe i koji koriste računare za strimovanje, render i itd... koriste nVidia kartice. Ovo je moje viđenje i iskustvo koje imam, ali drugi neko će ti izneti svoje, pa ti sam zaključi šta ti je činiti.
Kvalitet, evo mi je u računaru 7970 GHz edition iz 2011 godine, nikad štucnula nije, a nikad je nisam mazio i često je radila na 90c kad me mrzelo da očistim hladnjak. Jel može mnogo bolje od toga? A da imam još 3 ATI - AMD kartice koje više ne korstim a takodje su ispravne (2000, 4000 i 6000 serija)
Шта фали АМД графичким? Озб питам. Ускоро планирам неки упграде па сам пре за 7800ХТ него 4060 ти. Можда грешим...
Ne fali ništa za naše tržište nemaš bolji izbor, uglavnom za 20% manje para dobiješ iste ili bolje perormanse. Ja već 20g teram AMD i svaka je bila savršena i radila do penzije, ni jedna nikada nije otkazala ili imala bilo kakav problem, šta više vremenom AMD uglavnom bude znatno bolji od parnjaka nVidie zbog boljih drajvera i više memorije za istu cenu.

Poslednja izmena:
držimo se teme. isključivo konkretne preporuke

Ja se baš baš i ne razumem nešto ali daću malo slobode sebi,ne zameri dobri čoveče.
Da,slažem se da je najbolja varijanta nadogradnja,taj cpu x3D,i resto para najjača karta.
Ne bi bilo loše znati koja je mat.ploča i napajanje da bi baš poznavaoci hardvera odgovorili da li tu treba neka nadogradnja.
Eto,možeš da razmisliš ako igraš igre i koristiš neke programe u toku igara nadogradnju na 32gb ram.

Замени процесор са Рајзен 5700x3d , он је у compute power једнак са R5 7600, а у играма прилично и јачи.
Графику утопи за 50-70 евара и набави Кингстон КЦ 3000 од 1тб минимално, 2 Тб пожељно

Након тога, сачекај пад цена половњака, изазван појавом АМД 9070 гпу, и купи RX 7700 XT 12gb.

Hvala na predlogu, ispraticu bas cene ovih procesora ,ne znam samo koliko imaju L2 i L3 , drugar mi je rekao da je to dosta bitno . Takodje mi je jedan jutjuber rekao da je ova ploca bas zesca kanta ali da je ostavim i da kupim 5700x3d,5800x3d i 4070 ili 6700xt sve zavisi kakav sam sa budzetom.. mada mene brine kada vec imam ovaj kompjuter 4 godine da li da ostavljam tu maticnu uopste..
Ja se baš baš i ne razumem nešto ali daću malo slobode sebi,ne zameri dobri čoveče.
Da,slažem se da je najbolja varijanta nadogradnja,taj cpu x3D,i resto para najjača karta.
Ne bi bilo loše znati koja je mat.ploča i napajanje da bi baš poznavaoci hardvera odgovorili da li tu treba neka nadogradnja.
Eto,možeš da razmisliš ako igraš igre i koristiš neke programe u toku igara nadogradnju na 32gb ram.
Maticna ploca koju ja imam je Asrock B450M hdv 4.0

Радиће то таман како треба, асрок B450M hdv 4.0 матична пружа много више него што на први поглед делује,
а и 5700x3d је утегнут што се тиче потрошње (минимизована, нема оверклока).
"For those interested in power consumption, the 5700X3D is about 82-86W in Blender all-core "
л3 кеша, о ком ти је друг причао, има максимално. више него иједан други.
учинак у играма му је ~овакав
1740625264907.png

ПАЖЊА - апдејтуј биос пре убацивања новог процесора / продаје старог.

Напајање ћеш морати да замениш, предлог -

што се системског диска тиче, узми
Kingston KC 3000 1tb, греота да м.2 слот зврји празан.

меморија би требало да ради у дуал канал режиму, што ће рећи, два иста модула у оба слота.
уколико је тренутно попуњен само један, набави такав истоветан. требало би да изађе јеВтино (доле нато).

Poslednja izmena:
i7 12700kf+z790+32 gb = 500€
750w psu = 100€
hlađenje = 100€
rtx 3070 = 300€

Ja da imam 1k € ovo bih uzeo
inače uzeo sam
i7 12700kf + z690 + vodeno = 370€
treba mi napajanje 100€
grafička 300€
m2 2tb 130€
to je 900€

Mada ako gledaš da prođeš najjeftinije, predlog od lepog kokana ti je najbolji,
cpu 3d to je 220€ + rx amd 12gb 250€
amd ne volim tako da ne dajem savete

ja sam uvek za intel i gforce, koliko god da ih pljuju...

Ja sam koristio i5 9400f, b365 phantom gaming4, 16gb predator 3200mhz, gtx1060 6g... Komp troši struju ko upaljač, ali u zadnje vreme sam imao fps drops na cs, sa 300 fps imam 100fps.
Tako da sam uzeo i7 12700kf i z690, i osećam razliku dok strimujem. Bez strimovanja ovaj stari komp radi perfektno. Ali čuo sam da uskoro gase drajvere za 1060 1080 seriju gpu, tako da gledam da nađem nešto do 200€ neki 3060ti i da uzmem jače napajanje pošto je moje 500w, pa zbog grafike da se ne zezam da ne rikne nešto...

Slažem se sa Kokanom. Predlažem samo da proveri cenu 5700x3d na Alliju. Ja sam bio zagrejan za ovo, ali je novac otišao na pojačalo, a sa 3800x mi se nije žurilo. Veoma nam je slična konfiguracija.

Радиће то таман како треба, асрок B450M hdv 4.0 матична пружа много више него што на први поглед делује,
а и 5700x3d је утегнут што се тиче потрошње (минимизована, нема оверклока).
"For those interested in power consumption, the 5700X3D is about 82-86W in Blender all-core "
л3 кеша, о ком ти је друг причао, има максимално. више него иједан други.
учинак у играма му је ~овакав
Pogledajte prilog 482652

ПАЖЊА - апдејтуј биос пре убацивања новог процесора / продаје старог.

Напајање ћеш морати да замениш, предлог -

што се системског диска тиче, узми
Kingston KC 3000 1tb, греота да м.2 слот зврји празан.

меморија би требало да ради у дуал канал режиму, што ће рећи, два иста модула у оба слота.
уколико је тренутно попуњен само један, набави такав истоветан. требало би да изађе јеВтино (доле нато).
Ali je fora sto ova maticna ne podrzava vise od 2666 ili 3000 sto se tice rama, moja fury beast od 3200 mi stoji crvena na xmp profilu kada stavim na 3200.. ja sam hteo ram da kupim neki jaci.. Mozda mislis da za sada guram sa njom pa da kasnije odvojim pare za neku bolju maticnu i ram memoriju?!

Као што колеге потврђују, слободно узми још једну ИСТУ фури беаст , и упари у ХМП режиму.
Црвена боја у биосу је зато што ХМП профил подразумева напон од 1.35 волти. Најнормалнија ствар.

Gore je čovek naveo šta bi on uzeo @bokica80, a ja bih dodao da umesto vodenog hlađenja usmeri lovu na još skuplju grafiku. Što skuplja grafika u startu miran si minimum 3-5 godina.

Sva ova nadogradnja se i radi da bi ostalo više novca za grafiku i neko bolje napajanje. Ja imam 1060 6GB ali sada ne bih išao ispod RX 7700 XT ili 6800 XT (po korektnoj ceni) Ovo je i za mene rešenje za naredne 3-5 godine.

Sva ova nadogradnja se i radi da bi ostalo više novca za grafiku i neko bolje napajanje. Ja imam 1060 6GB ali sada ne bih išao ispod RX 7700 XT ili 6800 XT (po korektnoj ceni) Ovo je i za mene rešenje za naredne 3-5 godine.
Додао бих да препоручујем 850 W fsp Vita GM.
Jeсте да је скупље али десет година је десет година.
Може и напајање за 8-9.000 динара.али то је са пет година гаранциje.

Evo gledao sam bas graficke po KP , sta mislite o ovom liku, da li je mozda neko imao iskustva sa njim jer bi ja mozda kupio od njega neku...https://www.kupujemprodajem.com/miljan/svi-oglasi/348661/1
Ili ipak novu da kupim,mada bas su skupe uzas.

Додао бих да препоручујем 850 W fsp Vita GM.
Jeсте да је скупље али десет година је десет година.
Може и напајање за 8-9.000 динара.али то је са пет година гаранциje.
fsp vita gm ne vredi vise svoju cenu u srbiji. Dali su super cene na pocetku i sada su digli 20-30e i prestali da budu BESTBUY.
Napajanje ima los ventilator, nema zero fan. Za ta pare koje sada kosta ima boljih opcija i moralo bi to da ima.

Evo gledao sam bas graficke po KP , sta mislite o ovom liku, da li je mozda neko imao iskustva sa njim jer bi ja mozda kupio od njega neku...https://www.kupujemprodajem.com/miljan/svi-oglasi/348661/1
Ili ipak novu da kupim,mada bas su skupe uzas.
Nakupac ali izgleda da se lik bavi samo grafikama i da zna šta prodaje, ako ti da povoljne uslove a neku vrstu garancije i/ili da možeš kod njega da probaš. Ima puno pozitivnih ini jednu negativnih za relativno skupe stvari. Takvima verujem daleko više nego onima kojima su takve IT stvari samo uzgred sa šerpamai loncima. Sigurno da ih on proveri pre nego što ih kupi.
Ali, novo je novo.

Kada su ovakve grafike u pitanju, ako znaš nekoga ko se bavi gejmingom i prodaje zato što je fan i voli da ima uvek jaku grafiku onda kupuj. Sve ovo ostalo je mačka u džaku. Ovo što daje garanciju nije dovoljno, a može da bude da grafika pokaže neke neispravnosti ako je popravljana...

Da ne bi razmišljao i da bi mogao da se opustiš, onda novo ako si u mogućnosti. Ovi koji prodaju kao ovaj dosta grafika, mora da je neko ko sarađuje sa servisom ili ima svoj servis, samo što se ovde to ne vidi... :D Pričam ovo iz iskustva, jer sam pazario par puta i uverio se u isto. U prevodu, grafike su otvarane, čišćene, zamenjena pasta i opet sklopljene. Nalpenice imaš da kupiš na Aliju za one šrafove kako bi se videlo kao da nije otvarano. Nadam se da sam ti pomogao malo.

fsp vita gm ne vredi vise svoju cenu u srbiji. Dali su super cene na pocetku i sada su digli 20-30e i prestali da budu BESTBUY.
Napajanje ima los ventilator, nema zero fan. Za ta pare koje sada kosta ima boljih opcija i moralo bi to da ima.
1000W Vita GM za 18900 i 18999 din u dve domace firme je jos uvek odlican izbor, ali sve verzije manje snage su uzasne cene sad da, ceka se sledeci uvoz da vidimo kakve ce biti xD

На рецензији се боље показала 850 од 1000 вати
Ne u necemu bitnom

jedino sto zapada za oko je ovo:

"12V rail’s voltage drops dead-low in the 180% transient load test (still, it is above the limit)"

ali sve sto to znaci je da je na 1000W platforma na granici za power spike-ove/eksurzije (koje svejedno ne radi nijedna graficka iz Nvidia 4000, ili 5000 serije).

Nazad
Vrh Dno