Šta je novo?

Hardver Gaming pc do 1000e i pad cena

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miljan_bgd

Zapažen
Učlanjen(a)
19.11.2023
Poena
20
Pozdrav ljudi, molim vas da mi pisete samo oni koji se bas razumeju u pc komponente jer nemam para za bacanje. Bukvalno dizem kredit 120k da bih kupio neki pc , trenutno imam asrock b450m , ryzen 7 2700, gtx 1650 4gb ddr5, fury beast16gb 3200mhz.. los komp imam a treba mi za cs pa i neke malo zahtevnije igre(pokusao bih i sa strimovanjem ako Bog da)...znam da je 1000 evra nista ali meni je sa mojim primanjima to i previse. Eto pisite neke konfiguracije pa cu gledati da proberem nesto. E da , ako neko zna nesto o padu cena ,kad ,sta kako to bi isto znacilo.

Evo sad mi se javio kupac za moj PC tako da cu imati mozda i viska para za grafu , imao bi oko 160k ali bi potrosio sto je manje moguce :) imam problem jedan a to je ssd, imam dva ssd diska ali ne znam kako da trajno obrisem sve podatke sa njih?!
Nakupac ali izgleda da se lik bavi samo grafikama i da zna šta prodaje, ako ti da povoljne uslove a neku vrstu garancije i/ili da možeš kod njega da probaš. Ima puno pozitivnih ini jednu negativnih za relativno skupe stvari. Takvima verujem daleko više nego onima kojima su takve IT stvari samo uzgred sa šerpamai loncima. Sigurno da ih on proveri pre nego što ih kupi.
Ali, novo je novo.
Pa da, meni je bitno da tera bar 3,4 godine
Kada su ovakve grafike u pitanju, ako znaš nekoga ko se bavi gejmingom i prodaje zato što je fan i voli da ima uvek jaku grafiku onda kupuj. Sve ovo ostalo je mačka u džaku. Ovo što daje garanciju nije dovoljno, a može da bude da grafika pokaže neke neispravnosti ako je popravljana...

Da ne bi razmišljao i da bi mogao da se opustiš, onda novo ako si u mogućnosti. Ovi koji prodaju kao ovaj dosta grafika, mora da je neko ko sarađuje sa servisom ili ima svoj servis, samo što se ovde to ne vidi... :D Pričam ovo iz iskustva, jer sam pazario par puta i uverio se u isto. U prevodu, grafike su otvarane, čišćene, zamenjena pasta i opet sklopljene. Nalpenice imaš da kupiš na Aliju za one šrafove kako bi se videlo kao da nije otvarano. Nadam se da sam ti pomogao malo.
Jesi brate, svako ko je imao neka losa i dobra iskustva su dobrodosla, zato sam i pitao da vidim sta ce ko da kaze.. jedino sto ima sve pozitivne ocene , ko zna kako ih on nabavlja ali ovo su sve grafe po 700,800evra

Poslednja izmena:
Do kad mislite da ce 5700x3d biti u prodaji? Ne znam da li da cekam da mu padne cena tj na nekom popustu da bude ili? I sta mislite koje prodavnice osim gigatrona i tehnomanije da izbegavam, imam pozitivno iskustvo sa WinWin-om?!

Već su sada prilično retke.
Narucio sam upravo preko KP kod coveka iz Kragujevca, daje domacu garanciju 2 godine. 24000dinara... Mislim da sam dobro proso tu.. sad je na redu napajanje i graficka.. proverio sam na oficijalnom sajtu maticne ploce koje memorije podrzava i ja mislim da je ipak maticna problem. Evo linka:
Ja bih neki jaci ram ,nekih 5,6k... Ovako imam dva po 8gb od 3200

Brzina memorije najviše zavisi od processora zato što je kontroler u njemu, Ploče sa 300 serijom čipseta su imale problem sa brzom memorijom, ne zbog čipseta koji nema veze sa memorijom nego čisto zbog arhitecture tj. povezivanja memorije sa procesorom. Isto tako, prva i druga generacija Ryzena nije baš bila raspoložena za brze memorije. I sam DDR4 je tada bio prilično nov. Do sada je već skoro sve to ispravljeno ali preko 3200MHz sa dobrim latencijama je nekako najisplativija a 3600MHz neki praktički maksimum. Praktično sve memorije u okviru tih brzina rade isto i isto su kompatibilne, ne moraju ni da budu u listi za ploču jer marka ploče i nema baš mnogo veze. Važnan je BIOS i AGESA i koliko i kako implementiraju XMP/EXPO.

Gotovo, kupio sam rx7800xt nitro+ 16gb, 5700x3D i ostaju mi hladjenje (THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE ) i napajanje FSP Hydro K Pro 850W mada nesto mi sporo odgovaraju ovi na kp posto preko njih kupujem hladjenje i kuler jer slabo ima da se nadju u prodaji po radnjama...

Realno neznam puno o njemu osim da je dc-dc i atx 3.x.Cena i fsp šta izbacuje za te novce ukazuje da je to neki početni nivo za jeftinije sisteme.
Radice i on,ne kažem,nego nije mi u skladu sa ostalim delovima računara,i smatram da treba uzeti bolje.

Kupio sam 7800xt sapphire nitro+ i sad ne moze da stane grafa u kuciste, ne znam koje kuciste preporucujete do 5,6k dinara moze i polovno, a takodje mi treba i kuler za procesor, Thermalright peerles assassin 120 se ili onaj spirit 120 se su malo skuplji, ne uklapa mi se u budzet jer ne mogu da nadjem za bar 5000,5500?! Procesor je 5700x3D

Nazad
Vrh Dno