Šta je novo?

Gaming Monitor

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
Ljudi interesuje me monitor do nekih 250e, znaci do max 30 000 din...najvise za gaming. Gledao bih i filmove na njemu, i malo, bas malo 3d rada (znaci ne uzimajte to u obzir). Da bude 23-24".
Svi preporucuju DELL u2312hm i u2412m odlicne IPS monitore, ali me interesuje da li mozda ima nesto bolje za gaming u tom cenovnom rangu. Cesto se reklamira BenQ kao dobri gaming monitori, ali me zanima da li ima nekih boljih kombinacija od DELL-a za gaming.
Hvala...

Ali jesi li obratio pažnju na input lag ukoliko si ga uzeo primarno za gaming kao i 13umble13ee?
Drugim rečima, koji su ti bili parametri koje si najviše gledao prilikom odabira?

Ne koristim VGA lol :) Znam da je IPS, IPS, ali opet...nemam pojma.

Po specifikaciji odziv je 5ms, obzirom na cenu definitivno nije krš tako da će zadovoljiti svakog igrača. :)

ako ces gaming onda 120 hz,ostalo je nebitno.

Vidi, frekvencija monitora, takozvani 'refresh rate' predstavlja konstantan broj frejmova prikazanih u sekundi, a takođe i maksimalan. Refresh rate od 60Hz bi značio da bez obzira dali radiš nešto u grafičkom okruženju OS-a ili igraš igricu, nebitno, maksimalan FPS bi bio 60. Zbog toga se koristi V-Sync, ako je sistem u mogućnosti da pokrene preko 60 FPS on će održavati konstantan frejmrejt, a ti ćeš imati mnogo ugodnije igranje bez variranja FPS-a.
Sa druge strane, ako imaš monitor koji može da prikaže sliku na 120Hz znači da će on prikazati apsolutno svaki frejm do 120, ista stvar kao i kod 60Hz samo što je grafika 'fluidnija', ali samo teorijski.
Ljudsko oko ne može primetiti razliku između ova dva, naša granica bi bila između 30-40 FPS gde se stvara potuni utisak kretanja objekta, tako da je i 60Hz apsolutno dovoljno.

Inače, da, 3D se (uglavnom) prikazuje na 120Hz. Ako povezuješ dual link DVI kablom kroz njega se šalju dva signala frekvencije 60Hz koji se preklapaju na ekranu, dok npr. HDMI na izvoru može slati signal u opsegu od 60-120Hz.
:smoke:

@gilee

Itekako se vidi razlika izmedju 60hz vs 120hz, a to da ljudsko oko ima granicu od 30-40 fps necu ni da komentarisem...

Slažem se potpuno za 120 Hz, jedini je problem naći nešto u tom cenovnom rangu...

Onaj LG? Pa ne znam bas, verujem da je DELL bolji od njega, a tu su sa cenom....nemam pojma...dajte predloge pa cemo da vidimo.

Za "brze" igre, narocito FPS-ove, kao i ako si osetljiv na "fluidnost" desavanja -> 120Hz. Imaj na umu da ti treba i graficka koja moze igru koju igras da odrzava na vise od 60FPS (idealno sto blize 120), da bi imalo efekta. Narocito znacajno za competitve FPS gamere, twitch movement igre itd.

Za generalnu upotrebu, sporije igre, ili ako su ti kvalitet prikaza/uglovi gledanja prioritet u odnosu na fluidnost, input lag i twitch gaming -> IPS.

U 1080p kategoriji, ja bih pre isao na 120Hz, ako je igranje primarna aktivnost. Mnogo veca dilema je u 27inch kategoriji, gde je izbor 1080 120Hz vs 1440p/1600p IPS, mada pocinju da se pojavljuju 1440p paneli koje je moguce terati na vise od 60Hz. Ja bih se u ovoj dilemi recimo pre odlucio za 1440p IPS, mada igram uglavnom MMO-ove.

Takodje, nemojte da mesate refresh rate i input lag.

EDIT: btw, ko ne moze da vidi razliku izmedju 60 i 120 FPS-a na 120Hz ekranu treba da poseti ocnog. Pod hitno. :)

Poslednja izmena:
Dota 2 je u pitanju...samo to i igram, s tim da sam ssada uzeo Darksiders 2, i tako neke na tu temu :D

Pa sta onda preporucujete?

dell U2412M...:).....(kao sto si dobio preporuku i na forumu sveta kompjutera)

kod nas u Srbiji je dosta slab izbor 120hz monitora(kao i svega drugog).....a i oni koji postoje,uglavnom su TN monitori.....e sad,ako ti je bitan jedino gaming brzih igara onda uzmi neki od tih,u najboljem slucaju,prosecnih 120hz monitora...

ali onda jedina prednost takvog monitora u odnosu na pomenuti del ce biti taj odziv....sve ostalo je na strani dell-a...

Ok, hvala onda. Ako neko ima mozda neki drugi predlog dobrodosao je, a ja cim skupim kintu i odlucim da kupujem...ulecem :)

Vrh Dno