Šta je novo?

Hardver Gaming monitor do 40.000 dinara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Lucic

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
110
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB & Kingston Fury Renegade 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301 & Asus TUF Gaming TR120 x3
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
Razer Viper V3 HS & DarkProject Terra Nova
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 8GB/256GB & Samsung Galaxy A50 4GB/128GB
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Samsung Galaxy Buds Live
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo, sastavljam novi PC pa je red dosao i na monitor.
S obzirom na budzet uzeo bih 27" 1440p monitor u obzir, ali bih razmotio i 24" 1080p.
Inace trenutno imam 22" FHD 60Hz monitor i ne mogu reci da nisam zadovoljan, samo ga je nova tehnologija i vreme pregazilo.
Takodje, da napomenem da je AMD konfiguracija ukoliko to igra neku ulogu zbog sync-ova.
Dole se nalazi lista monitora po rezoluciji koji su mi zapali za oko, takodje napisacu i neke osnovne kriterijume.

1440p - Kriterijumi: minimum 144Hz, IPS panel (solidne boje), pozeljno je da ima ugradjene zvucnike, za USB portove je svejedno. Modeli:
1. Asus 27 VG27AQ WQHD 165Hz G-Sync TUF Gaming monitor
2. GIGABYTE 27 IPS G27Q-EK
3. IIYAMA G-Master GB2770QSU-B5 IPS QHD 165HZ USB AMD FreeSync (procitao sam da je dosta solidan monitor, ali me brine jer su spomenuti neki burn in-ovi, ima li neko iskustva sa ovim monitorom?)
4. Preporucite mi vi

1080p - Kriterijumi: pozeljno vise od 144Hz, sto bolja boja tj. verovatno IPS, ugradjeni zvucnici, za USB je svejedno. Modeli:
Preporucite mi neke za oko 30.000

Da naglasim da igram sve i svasta od igrica, poput CS:GO, RDR2, GTA V, ETS2, Rocket League, ali se i pomalo bavim sa programima pa bih zeleo da ima solidan raspon boja.

Šta od ovde navedenih modela igra najbolju ulogu za Office upotrebu?

Ovaj Dell G2724D koji se pominje (mada vidim da nema USB konektor), AOC Agon, neki Asus možda iz ProArt serije, ili pak LG 27GP850?

Pozdrav

27" QHD sam planirao.
Zar za oči i svakodnevno naprezanje i rad svakako nije bolji veći refresh rate ili grešim?

Stvari koje su mi bitne su i podešavanje po visini, pivot, USB konektori, jasnoća teksta i kvalitet prikaza, dobar brightness i sl.

Naravno da je ok i veće osvežavanje za Office upotrebu. Ja sam skoro prešla na G2724D i koristim ga i za posao, mnogo je prijatnije za oči kad skroluješ kroz tekst na većem osvežavanju nego na 60hz. Trebalo mi je malo vremena da se priviknem, ali sad mi je super.

Pomenuti Dell G2724D. Što se VA tiče, sumnjam da bi bilo šta za tu cenu bilo bolje od Iiyame...
Da li postoji neki ozbiljan i detaljan test tog 31.5'' VA iiyama? Nisam uspeo da nađem, npr. PCM sajt ima testirane IPS i VA Gigabyte koje sam naveo, ali iz nekog razloga ne testira iiyama modele, ili veoma retko.
https://pcmonitors.info/reviews/gigabyte-m27q/
https://pcmonitors.info/reviews/gigabyte-g32qc/#Introduction

Nisu se loše pokazali ti GB monitori, posebno IPS. Ovaj VA deluje prosečno za tu klasu i cenu ali kapiram da je ta ''imerzivnost'' na njegovoj strani, zbog zakrivljenog panela i visokog kontrasta.
Već 10-ak godina hw uglavnom kupujem u GT-u (često na sniženjima) a VA model sada ima ok cenu. To je jedan od razloga zašto sam ih dodao na listu za kupovinu.

@jurodivi
Da li u domaćim prodavnicama (za oko 50k din) može da se nađe neki dobar ultrawide 34'' monitor? Otprilike sličnih karakteristika kao ovi modeli koje sam već naveo. KP otpada kao opcija.

@jurodivi
Da li u domaćim prodavnicama (za oko 50k din) može da se nađe neki dobar ultrawide 34'' monitor? Otprilike sličnih karakteristika kao ovi modeli koje sam već naveo. KP otpada kao opcija.
VA ili IPS?

VA - Iiyama XCB3494WQSN-B5: 120 Hz sa prosečnim odzivom za tu klasu, gomila konektora - USB uključujući 65W USB-C port, KVM, čak i LAN port, onih par iole pristojnijih testova koje sam našao hvale dosta dobru fabričku kalibraciju...deluje kao odličan monitor za neki rad uz casual gejming.
Alternativno, LG 34WP64CP-B sa 160 Hz i manje konekcija, ali sam video komentare da hoće da "otseče" donjih 10-ak pixela slike iz nekog razloga (neko je i snimio: www.youtube.com/watch?v=YAoR-ta_PlI ). Tu su i LC Power LC-M34-UWQHD-165-C koji deluje solidno na papiru ali je testove skoro nemoguće naći ili su na nemačkom jer (kao i Iiyama) ne dolazi u US i do većih reviewera, kao i Gigabyte G34WQC A-EK koji je malo poznatiji...
Dugo sam se lomio između te Iiyame i 4K monitora kojeg sada imam i na kraju sam se ipak odlučio za 4K...

IPS - high refresh ultrawide IPS monitori su skuplji, ravni su i teže se nalaze...kod nas za 55k ima Iiyama GB3461WQSU i Gigabyte M34wq-EK za 60k. Mislim da imaju isti 144Hz panel ali nisam potpuno siguran, a ako se ipak odlučiš za neki Gigabyte ima KVM i dobre recenzije, mada sam video pozitine konemtare i za Iiyamu (mislim da ju je uzeo neko s foruma ranije).

Pogledaj i HP x34, možda ima negde.
Mislim da je panel sličan kao gore navedeni a mogao je povoljno da se nađe.
Imam navedeni monitor i zadovoljan sam.

Da li cekati black friday? :)

Kod nas ne postoji Black Firday, pratim vec godinama i nikad nista nije stvarno na popustu, ume da bude skuplje nego sada. Tako da sta god da trazite, kupujte sada.

Klasika nego ciljam da ce mozda pustiti neku 27"cu za tipa 12.000 din al to je u domenu sfi kod nas... mozda i da al neki bez free sync

Vrh Dno