Šta je novo?

Hardver Gaming monitor do 40.000 dinara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Lucic

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
100
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
A4Tech V7M Bloody & MS Infinity
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung S23 & A50
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo, sastavljam novi PC pa je red dosao i na monitor.
S obzirom na budzet uzeo bih 27" 1440p monitor u obzir, ali bih razmotio i 24" 1080p.
Inace trenutno imam 22" FHD 60Hz monitor i ne mogu reci da nisam zadovoljan, samo ga je nova tehnologija i vreme pregazilo.
Takodje, da napomenem da je AMD konfiguracija ukoliko to igra neku ulogu zbog sync-ova.
Dole se nalazi lista monitora po rezoluciji koji su mi zapali za oko, takodje napisacu i neke osnovne kriterijume.

1440p - Kriterijumi: minimum 144Hz, IPS panel (solidne boje), pozeljno je da ima ugradjene zvucnike, za USB portove je svejedno. Modeli:
1. Asus 27 VG27AQ WQHD 165Hz G-Sync TUF Gaming monitor
2. GIGABYTE 27 IPS G27Q-EK
3. IIYAMA G-Master GB2770QSU-B5 IPS QHD 165HZ USB AMD FreeSync (procitao sam da je dosta solidan monitor, ali me brine jer su spomenuti neki burn in-ovi, ima li neko iskustva sa ovim monitorom?)
4. Preporucite mi vi

1080p - Kriterijumi: pozeljno vise od 144Hz, sto bolja boja tj. verovatno IPS, ugradjeni zvucnici, za USB je svejedno. Modeli:
Preporucite mi neke za oko 30.000

Da naglasim da igram sve i svasta od igrica, poput CS:GO, RDR2, GTA V, ETS2, Rocket League, ali se i pomalo bavim sa programima pa bih zeleo da ima solidan raspon boja.

Vidi ima solidno opcija za 27inc, ono sto bih ti ja preporučio da mozes cak naci i 32 inc za te pare ukoliko želiš ( to je jako teško, ali nije nemoguće) ako malo bolje pogledas na KP mozes uzeti HP 31.5" X32 QHD 165Hz 1ms IPS koji je trentuno 40,500din. Imam taj monitor i povezan mi je sa kompom i ps5 i ja ne mogu da ti opisem kakvo je to iskustvo. Ubedljivo najeftiniji 32inc. Ukoliko bas želiš 27, imas isto taj model u 27 varijanti i takodje je extra povoljan.

Zaboravio sam da napomenem da bih zaobisao kupujem prodajem, samo domace prodavnice dolaze u obzir.
@Cosmosis Hvala na predlogu, uzecu ga u obzir, mada nekako mi prednjace ona gore tri modela.

Naravno, jasno sve.
Sto se tice okacenih monitora def bih izabrao GIGABYTE 27 IPS G27Q-EK, ono sto ga izdavaj od ostalih jeste i KVM koji ima jer ukoliko imas vise uredjaja to moze da bude jako dobro resenje . Ono sto takodje mogu toplo da ti preporucim je ovaj website : https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/m27q
ovaj webiste ce ti dati jako dobre recenzije za monitore koji te interesuju. Dugo sam birao monitor i ovde sam nasao dosta stvari , rade momci detaljno recenziju :ninja:

Naravno, jasno sve.
Sto se tice okacenih monitora def bih izabrao GIGABYTE 27 IPS G27Q-EK, ono sto ga izdavaj od ostalih jeste i KVM koji ima jer ukoliko imas vise uredjaja to moze da bude jako dobro resenje . Ono sto takodje mogu toplo da ti preporucim je ovaj website : https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/m27q
ovaj webiste ce ti dati jako dobre recenzije za monitore koji te interesuju. Dugo sam birao monitor i ovde sam nasao dosta stvari , rade momci detaljno recenziju :ninja:
Pomešao si G27 i M27...G serija nema KVM i ima gore panele, zato je i jeftinija...

Nasao sam i neke malo jeftinije 1440p 27" monitore ali sa VA panelima, ne verujem da je to dobro s obzirom da su oko 32 - 35.000.
@jurodivi Koliko su ti paneli gori? Citao sam malo o tom monitoru (G27), sta znam ok je, mada vise se ljudi zali da imaju po par mrtvih piksela, da zuji adapter za struju prilikom paljenja/gasenja/sleep rezima, da pozadinsko osvetljenje moze da treperi...generalno neki cudni "problemi" sto je verovatno uzrok lose kontrole kvaliteta. KVM na monitoru mi inako nije presudan jer imam solidan I/O. Bitno mi je da imaju ono osnovno tj. DisplayPort i HDMI, a sve sto dodje uz to je bonus.
Po meni Asus VG27AQ trenutno zauzima prvo mesto. Ima oko 7.500 ocena na Amazonu od kojih je 81% ocenjeno sa 5 zvezdi. Procitao sam da se moze overklokovati na 170Hz sto mi nije toliko bitno jer inako radi na 165, ali ako se postavi na 120Hz otkljucava se mogucnost da se dobije 10-bitna "boja" umesto 8-bitne sto moze biti korisno.
Ne znam da li da uvrstim i VA panele u obzir jer sedim ispred monitora pa mi uglovi gledanja nisu toliko bitni. Nemam pojma nista o njima sem da imaju dobar kontrast i malo losije boje od IPS-a.
Takodje, ima li neko neke predloge za solidne 24" 1080p monitore za oko 30.000 cisto da bacim pogled jer smatram da cu biti i sa njima zadovoljan.

Jedina zamerka na Asus VG27AQ što nema USB na monitoru

Za VA panel je stvar ukusa , daleko od toga da su losi, ono sto iz svog ugla gledanja nikad se ne bih vracao na TN panele . VA ima vece sanse da ima brzi ekran ali danas IPS dosta dobro to stize , eto recimo ovaj koji ja i djejkobs imamo zaista donosi veliko osvezenje ekrana . Sto se tice 24 ili 27 pre bih isao na 27inc . Vise puta je dokazano da za coveka nije potrebno nista vise od 24inc ali ipak taj mali gratis je dovoljan za 27inc i bas je sweet spot .
32inc je itekako overkill jer moras da se udaljis .
Dodao bih za IPS ako volis jake i tacne boje , hdr igre itd onda idi na IPS, ako gotivis FPS takmicarkse igre mozes da ides i na VA , za filmove takodje nije toliko los. Licno bih uvek izabrao IPS a za glow jedino ako gledas Betmena sa Robertom Pattinson ako navatas po neki glow , ovako teska prica iskreno jedino da obracas paznju o_O

Jedina zamerka na Asus VG27AQ što nema USB na monitoru
Mana mu je što je Asus rljavo odradio overdrive pa em ima spor odziv kad fps padne na 60 fps teritoriju (to je više do panela no Asusa, doduše), em nema jedno podešavanje za overdrajv koje je optimalno za veći fps raspon...ne znam kako ovo da objasnim lepo...
VG27AQ ima više koraka za overdrajv, ide od 0-100 u koracima od 20, ako se dobro sećam. E sad, na max osvežavanju je recimo optimalno 80, sa tim dobijaš najboži odziv. Ali ako fps padne na recimo 120, onda 80 više nije optimalno podešavanje već neko drugo...pa ako padne još niže, opet je neki drugi overdrive setting bolji, itd. To u praxi znači da kako ti varira fps ili je poželjno da stalno menjaš to overdrajv podešavanje ili da se potrudiš da ti je fps konstantan, sa što manje varijacija, pa da namestiš jednu cifru za OD i imaš optimalni odziv bez mnogo cimanja...a to nije lako, pogotovo ako ne igraš samo jednu-dve igre. Zbog toga je taj monitor nezgodan. Sad, većina verovatno neće da primeti te stvari ali neko hoće...

U suštini, ako nekom ne smeta što nema dodatnih portova poput USB i što nema wide gamut i ako su u mogućnosti da obezbede konstantan fps, nema problema, odličan monitor.

Gigabyte G27Q je sličan, isto kuburi na 60 fps, ali može lepo da gura veći fps raspon sa jednim OD podešavanjem, ima USB i malo širu gamu, pa kako ko voli...

@Labello sta mislis o Dell S2522HG?
@djejkobs i 27" mi je preveliko, a ne 32 :ROFLMAO:, stavljaj oglas i srecno :)
@Cosmosis Hvala na odgovoru. Daleko od toga da su losi, samo treba izabrati ono sto nama odgovara. Inace video sam onaj jedan monitor sto je 1440p od 30.000 sa VA panelom, za mene koji se ne razumem toliko u monitore su ok boje i kontrast, jedino sto mi se nije svidelo jeste sto se crna boja nekako previse zadrzi kada se skloni neki prozor i slicno tj. ima spor response time iako je 144Hz, ali to je vec stvar navike. (U pitanju je AOC CQ27G2U/BK)

Cuj njega 32 veliko :) Kad ukljucis ultra wide 2560x1080 taman je ;)

Inace moj glas ide za ips 24/27"

Odlican VA panel je po onome sto sam istrazivao tada dosta skuplji, iz nekog razloga

Pa s obzirom da sedim na oko 30 centimetara od ekrana meni jeste hahah, prelazim sa 22 pa mi je i 24 dovoljno. Razmisljao sam i o 2560x1080 ali se bojim kakav ce kvalitet slike biti. (MSI Optix MAG301RF)

Ali neverovatno. Taj msi sam uzeo I vratio u roku od 24h, za ovaj hp. Oci su mi bile otecene iako je brightness bio veoma nisko. Takvo zracenje sam doziveo samo jos od jednog acera, zaboravio koji je model..nakon par sati oci katastrofa

Obavezno naruci online da mozes da testiras I vratis, za svaki slucaj

Pa znate kako, msm da 32 jeste preveliko za neki gaming, ako igrate u kompetatinvom smislu ( moras dosta da se udaljis) onda je uvek dobro 24/27 inc ali ako hocete GOW da igrate na soniju ili Horizen Foribiden west, ja bih kolko sam lud i ovu 32 zamenio za neku Lg40 koje sam video skoro :LOL: ali salu na stranu, ja sam imao ovaj i koliko znam pre 2 godine je bio best buy i siguran sam da i dalje dosta dobar. Zverina, pogotovo sam voleo softwer koji imas na kompu i na jedan klik sam menjao profile boja ( reading mode, web browsing, movie itd... ) tako da razmisli i o njemu, verovatno je i neko iz ekipe imao njega pa neka podeli isksustvo .

@Labello sta mislis o Dell S2522HG?
@djejkobs i 27" mi je preveliko, a ne 32 :ROFLMAO:, stavljaj oglas i srecno :)
@Cosmosis Hvala na odgovoru. Daleko od toga da su losi, samo treba izabrati ono sto nama odgovara. Inace video sam onaj jedan monitor sto je 1440p od 30.000 sa VA panelom, za mene koji se ne razumem toliko u monitore su ok boje i kontrast, jedino sto mi se nije svidelo jeste sto se crna boja nekako previse zadrzi kada se skloni neki prozor i slicno tj. ima spor response time iako je 144Hz, ali to je vec stvar navike. (U pitanju je AOC CQ27G2U/BK)
Mislim na 23.8" model.
G2422HS

@Cosmosis Taj monitor obicno preporucuju u kategoriji za 1080p. Pored njega i Della na listi mi je i BENQ EX2510 ali ga nema nesto na stanju.
@Labello Znam, nego ovaj je malo skuplji i veci, a dobije se 240Hz i dosta USB portova.

Uzeo sam Dell S2522HG, za sada sam zadovoljan tj. nisam uspeo da nadjem neku vecu manu.
Citao sam da taj GIGABYTE ima zujanje vecinom pri paljenju/gasenju ili kad je u sleep rezimu/budi se iz istog, da li je to tako u praksi kod svih ne znam.

Da iskoristim temu. Budžet je isto do 40k din, treba mi što bolji 1440p/144-165Hz monitor za taj novac (za multimediju/YT, posao, pa i za FPS i racing igre), da je dovoljno futureproof i da nema neke izražene QC probleme i mane u praksi.
Više sam za dobar IPS panel, nisam baš fan jeftinih VA, ali ne bežim ni od te tehnologije ako je monitor provereno dobar. Grafičku ću zameniti u sledećih 6 meseci (verovatno ostajem na AMD, npr. RX 6700/XT), do tada će poslužiti ova stara AMD.

Još nisam procenio da li ću izabrati 27'' ili 31.5''.
Listu sam skratio na sledeće modele:
27''/1440p/IPS
https://www.displayninja.com/gigabyte-g27q-review/
https://www.kitguru.net/peripherals/dominic-moass/iiyama-gb2770qsu-1440p-165hz-monitor-review/

31.5''/1440p/VA
https://pcmonitors.info/reviews/gigabyte-g32qc/
https://www.itsvet.com/monitor_iiyama_g-master_red_eagle_gcb3280qsu-b1-pdaa1-31.i?id=8273

Od ovih IPS modela, iiyama je trenutno malo jeftiniji, dok je u drugom slučaju malo jeftniji GB sa VA panelom. Opet kažem, nisam baš veliki fan VA panel monitora, dok za gledanje filmova koristim Philips VA 50'', koji je odličan za te potrebe, posebno u kombinaciji sa ambilight osvetljenjem.

Značio bi mi svaki savet ili procena na osnovu ličnog iskustva, koji je bolji u prvom IPS, i drugom VA duelu. Imam još nekoliko dana da odlučim koju ću veličinu monitora izabrati.

Poslednja izmena:
Da iskoristim temu. Budžet je isto do 40k din, treba mi što bolji 1440p/144-165Hz monitor za taj novac (za multimediju/YT, posao, pa i za FPS i racing igre), da je dovoljno futureproof i da nema neke izražene QC probleme i mane u praksi.
Više sam za dobar IPS panel, nisam baš fan jeftinih VA, ali ne bežim ni od te tehnologije ako je monitor provereno dobar. Grafičku ću zameniti u sledećih 6 meseci (verovatno ostajem na AMD, npr. RX 6700/XT), do tada će poslužiti ova stara AMD.

Još nisam procenio da li ću izabrati 27'' ili 31.5''.
Listu sam skratio na sledeće modele:
27''/1440p/IPS
https://www.displayninja.com/gigabyte-g27q-review/
https://www.kitguru.net/peripherals/dominic-moass/iiyama-gb2770qsu-1440p-165hz-monitor-review/

31.5''/1440p/VA
https://pcmonitors.info/reviews/gigabyte-g32qc/
https://www.itsvet.com/monitor_iiyama_g-master_red_eagle_gcb3280qsu-b1-pdaa1-31.i?id=8273

Od ovih IPS modela, iiyama je trenutno malo jeftiniji, dok je u drugom slučaju malo jeftniji GB sa VA panelom. Opet kažem, nisam baš veliki fan VA panel monitora, dok za gledanje filmova koristim Philips VA 50'', koji je odličan za te potrebe, posebno u kombinaciji sa ambilight osvetljenjem.

Značio bi mi svaki savet ili procena na osnovu ličnog iskustva, koji je bolji u prvom IPS, i drugom VA duelu. Imam još nekoliko dana da odlučim koju ću veličinu monitora izabrati.
Ako ćeš da igraš FPS i trke, bolje uzmi IPS. Gigabyte je ok ali ništa specijalno. Iiyama je bolja i prilično dobro ocenjena po onim testovima koje sam video ali sam video i komentare da se posle nekog vremena pojavljuje burn-in na nekim primercima...
Baci pogled i na AOC Agon AG275QX/EU, imaš ovaj test: www.youtube.com/watch?v=WBy1tWxfv3g

Ako ćeš pak VA, uzeo bih Iiyamu.

+1 za Dell G2724D. Baci pogled na ovu temu da bi pročitao utiske:

Ako ćeš da igraš FPS i trke, bolje uzmi IPS. Gigabyte je ok ali ništa specijalno. Iiyama je bolja i prilično dobro ocenjena po onim testovima koje sam video ali sam video i komentare da se posle nekog vremena pojavljuje burn-in na nekim primercima...
Baci pogled i na AOC Agon AG275QX/EU, imaš ovaj test: www.youtube.com/watch?v=WBy1tWxfv3g

Ako ćeš pak VA, uzeo bih Iiyamu.
Fazon je što sam daleko od nekog okorelog ili e-sports gamera, bukvalno svega par meseci godišnje igram FPS i racing/rally igre, i to na 23.8''/1080p/60Hz. Tako da će svaki od ovih monitora biti sjajno unapređenje u tom smislu.
E sad, razmišljam da to bude monitor za sve što sam naveo, uz naglašenu ''imerzivnost''. Samo iz tog razloga sam na listu dodao i ove zakrivljene 31.5 VA modele, inače sam više za IPS.

Da li postoji još neki 27''/IPS ili 31.5/''VA model (do 40k din) koji bi mogao da se doda u uži izbor?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno