Šta je novo?

Gaming konfiguracija do 500e

eufrat

Slavan
Učlanjen(a)
23.04.2008
Poena
405
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1
Doš'o i na mene red da uzmem novi komp, a pošto godinama ne pratim kompjutersku scenu, zamolio bih vas sa foruma da mi pomognete u odabiru istog. Konkretno me zanimaju predlozi komponenti, a ove delove nameravam da zadržim:

-dvd rezač
-kućište i napajanje (Chieftec 500W, naravno pod uslovom da će napajanje moći da gura ove nove komponente)
-HDD od 1TB
-tastatura i miš

Znači treba mi matična ploča, procesor, ram memorija i grafička kartica. Naravno ne mora da bude fiksirano na "do 500e", al' bilo bi poželjno...

U napred vel'ko hvala i pozdrav! :)

-dvd rezač - da li je SATA ?
-napajanje Chieftec 500W - koji je tacno model i koliko je staro ?

Ima vec dosta predloga - pogledaj ostale teme

i5 procesor
B75 ploca ( Z77 ako uzimas i5 K koji ces da klokujes )
8GB DDR3
ATI 7870 / GTX660

Rezač jeste SATA.
Model napajanja je GPS-550AB A (ipak je od 550W, a ne 500W :d ) i ima 5godina.

Komponente koje su mi najviše privukle pažnju:
-INTEL i5-3570 3.4GHz
-SAPPHIRE Radeon HD 7870 2GB GDDR5 GHz Edition
-Transcend DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz JR CL11 240pin

Jel' to ok ili nešto da promenim u izboru? Ako je ok koja ploča bi mi najbolje legla na te delove i da li će moje napajanje moći da gura sve ovo?

Interesantno, će pogledam :)

Što se OC tiče, ja se u to uopšte ne razumem pa se bojim da čačkam išta...

Zdravo brate eufrate :)

Pazi ovako, sto se tice napajanja ono je OK imace dovoljno snage da tera sve sto uzmes (osim dve graficke), e sad koliko je izraubovano i u kakvom je stanju... Moje licno misljenje je da mozes da ga zadrzis i da nije neki narociti rizik, mada mozda nije lose da ti neko strucniji odgovori sta se moze ocekivati od tog napajanja starog 5 godina...

S obzirom da komp koji sad koristis (ovaj iz potpisa) nije apsoutno zastareo ja bih ti savetovao nesto od sledeceg:
Za nekih mesec do dva trebalo bi da izadje nova generacija intelovih procesora, a kako ti nisi bas zaglavljen sa totalno raspalim kompom (ipak je taj e8400 jos uvek kolko-tolko pristojan procesor) mozda bi ti bilo pametnije da sacekas tu novu generaciju... Iako se uglavnom spekulise da nece biti nesto revolucionarno bolja od ove trenutne, ko je u mogucnosti da saceka bilo bi mu pametnije, POGOTOVO ako planira da kupuje procesore iz viseg segmeta (naslednika 3570k). Imajuci u vidu receno evo dve opcije:

1.(ovo bih ja uradio da sam na tvom mestu) Prodas tu graficku preko oglasa i kupis na pr gtx 650ti ili hd 7790 (one kostaju oko 13ak hiljada, ne znam tacno za kolko bi mogao da prodas tvoju ali verujem da bi izvukao barem 3k), a procesor mozes malo da overklokujes koliko je to vec moguce sa stock kulerom. Komp ti nije toliko los i sa zamenjenom grafikom mogao bi da sacekas kraj ove godine i pocetak sledece i tada kupis novi hardver, mislim da ce biti mnogo pogodnije vreme za kupovinu nego sad...
2. Ako si siguran da hoces sada da kupujes a imas 500e za navedene 4 komponente:
-Intel i5 3470 - 18.000
-ASRock B75 PRO3 - 6.800
-2x4GB 1600MHz Kingston HyperX - 6.140 (8gb ram je sasvim dovoljno, 16 je apsolutno previse osim ako ne koristis neke boga pitaj koje programe koji trose ram ko blesavi)
-AMD Radeon 7870 Asus DC2 2GB/DDR5 25.300 (ako si namerio da komp uparis sa tim TV-om mozda bi bilo bolje da uzmes nvidiu, mada licno nemam iskustva sa time, najbolje da proveris na netu ili ovde u forumu od ljudi koji koriste TVove umesto monitora - mislim da ima tema 32inca tv kao monitor)

Sve ukupno izadje 56.240 dinara... Ovdo su cene iz emmija, mada mislim da bi mogao da prodjes barem 2-3 hiljade jeftinije ako ne bi sve uzimao kod njih...
Napajanje od 550w je dovoljno za sve ovo, cak ima i viska, ali ipak proveri posto je tvoje staro 5 godina...

Poslednja izmena:
Pazi ovako, sto se tice napajanja ono je OK imace dovoljno snage da tera sve sto uzmes (osim dve graficke), e sad koliko je izraubovano i u kakvom je stanju... Moje licno misljenje je da mozes da ga zadrzis i da nije neki narociti rizik, mada mozda nije lose da ti neko strucniji odgovori sta se moze ocekivati od tog napajanja starog 5 godina...

Trenutno ne nameravam dve grafičke tako da će mi onda ovo moje napajanje raditi posao (naravno pod uslovom da se slože stručnjaci kod kojih uzimam novi komp)

2. Ako si siguran da hoces sada da kupujes a imas 500e za navedene 4 komponente:
-Intel i5 3470 - 18.000
-ASRock B75 PRO3 - 6.800
-2x4GB 1600MHz Kingston HyperX - 6.140 (8gb ram je sasvim dovoljno, 16 je apsolutno previse osim ako ne koristis neke boga pitaj koje programe koji trose ram ko blesavi)
-AMD Radeon 7870 Asus DC2 2GB/DDR5 25.300 (ako si namerio da komp uparis sa tim TV-om mozda bi bilo bolje da uzmes nvidiu, mada licno nemam iskustva sa time, najbolje da proveris na netu ili ovde u forumu od ljudi koji koriste TVove umesto monitora - mislim da ima tema 32inca tv kao monitor)

S obzirom da komponente za novi komp uzimam preko prijatelja i imam oko 10%-15% popusta, mislim da ću se čak uklopiti u tih 55000din/500e. Isto sve k'o što si ti naveo al' sa Intel i5 3570 (ne K jer ne nameravam da se igram sa OC) procesorom :)
Dobio sam kritike na tu matičnu ploču i da umesto nje uzmem ASRock Fatal1ty Z77 Performance? (mada i to ću pitati majstore za svaki slučaj)
A što se uparivanja sa TV-om tiče, ako ova grafička ne odgovara koja bi mi bila alternativa u cenovnom/performansnom rangu (GTX660)?

Iskreno razlika izmedju k i ne k proc je smesna a ipak vredi. Kasije ce ti znaciti. E sad ne znam koji imas tv posto sam na tt. Ali na nvidia-i povezivanje na monitor+lcd ide lagano, dok kod amd-a nisam probao ali uz dobar drajver moze da se namesti.

Iskreno razlika izmedju k i ne k proc je smesna a ipak vredi. Kasije ce ti znaciti. E sad ne znam koji imas tv posto sam na tt. Ali na nvidia-i povezivanje na monitor+lcd ide lagano, dok kod amd-a nisam probao ali uz dobar drajver moze da se namesti.

Samsung UE32-D5000 :)

Moci ces preko hdmi ili dvi da kacis bez problema. Ali ako hoces bas lagani interfejs i brzo podesavanje bez i malo muka onda idi na nvidiu ako mozes da nadjes neku sa 2gb memorije. 660 npr.

Poslednja izmena:
Mozes da uzmes 3570 (bez k), on je malo bolji ali nedovoljno da to pravi bog zna koliku razliku, i 1500 dinara je skuplji od 3470...
ASRock Fatal1ty Z77 Performance verovatno jeste odlicna ploca ali samo ako uzimas 3570k... Zas svaki drugi i5 je previse jer joj je namena da posluzi za overklok... Ali onda je matematika drugacija:

i53570k - 21.300
Z77 Performance - 13.250
Ukupno 34.550 dinara...

Intel i5 3470 - 18.000
-ASRock B75 PRO3 - 6.800
Ukupno 24.800

Razlika je 10 hiljada sto nije malo, i ako hoces ovu prvu kombinaciju onda ces morati da izdvojis ne 56 nego 66 hiljada dinara...

Da se poFalim šta sam na kraju uzeo :) (ostavio sam napajanje jer su majstori rekli da je dobro i da će moći komotno da gura ove komponente)

123.jpg

Slobodno ostavite vaš komentar, zanimaju me vaša mišljenja.

p.s. Naknadno planiram da stavim SSD za "C" (KINGSTON 120GB SSD SATA600 HyperX 3K SH103S3/120G) Jel' ok izbor hard-a?

Poslednja izmena:
Jako dobar izbor :) Steta sto vec neko vreme nema 7870 XT, ona bi ti bila najbolji izbor, ali i ovo je fantasticno :) Neka te dugo i dobro sluzi :)

Nazad
Vrh Dno