Šta je novo?

Gaming konfiguracija do 200-250eur max??

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Pozdrav.
Interesuju me predlozi za konfig koja ce moci da izgura uglavnom sve novije igrice,u solidnoj rezoluciji i detaljima, do 250eur MAX!treba mi procesor,ploca,hdd,grafika,memorija.Kuciste,napajanje imam.Takodje interesuje me da li je bolej uzeti neki intel ili je bolje uzeti athlon a razliku u ceni dati na grafiku ili memoriju?
Uostalom,sastavite neku konfig ako mozete pa da diskutujemo?
Pozdrav!

Za 250e, hm da vidimo.

procesor,ploca,hdd,grafika,memorija, nema sanse to da stane u 250e, verovatno ni u 300e, ako bas hoces komp za igranje, tu mora ici Ati 4850 (~130e).
Ali reci ti koje napajanje imas ;).
Ako imas neko starije, onda ces verovatno morati da i to kupujes novo, neko brandirano od 500-550W je minimum. Pa ti onda treba vise od 300e :).

Evo sta ti je best buy:
C2Duo E2180 54e
Ati 4850 134e
2x1GB PQI DDR2 800MHz 36e
Biostar P35D2-A7 58e
WD 250GB 2500AAKS 40e

Sve ukupno 320e, daleko preko budzeta, jos ako uracunamo i eventualno novo napajanje (~50e), ako imas neko starije, mashala 370e :D.
Ali zato ce sve igre odlicno raditi na 22" monitoru (1680x1050 rezolucija).

Koji monitor imas ?

E sad, ako bas ne mozes da das preko 250e, onda se mora ici na slabiju graficku i plocu:

AMD Athlon 4600+ 47e
MSI K9N Neo F V3 45e
WD 250GB 2500AAKS 40e
Gainward 9600GT 95e

Sve zajedno 264e i sve igre ce odlicno raditi na 19" monitorima (1440x900 odnosno 1280x1024 rezolucija).

E bre sto dobra ova fora, sto se moze porediti oridjinale post i editovani...

Poslednja izmena:
Pozdrav.
Interesuju me predlozi za konfig koja ce moci da izgura uglavnom sve novije igrice,u solidnoj rezoluciji i detaljima, do 250eur MAX!treba mi procesor,ploca,hdd,grafika,memorija.Kuciste,napajanje imam.Takodje interesuje me da li je bolej uzeti neki intel ili je bolje uzeti athlon a razliku u ceni dati na grafiku ili memoriju?
Pozdrav!

Zavisi koje imas napajanje imas. Sa 250 evra nema sanse da sklopis "gaming" konfiguraciju. Treba ti minimum 300 evra, i to bi bila neka medium.

Za plochu i procesor treba ti 100 evra. 2gb rama 30, HDD 40, DVD 20, floppy 5, tastatura i mis 15, graficka (4670 radeon) 80. To je 290 evra, bez kucista i napajanja. Tako da...

Pozdrav.
Pozdrav!

Zavisi koje imas napajanje imas. Sa 250 evra nema sanse da sklopis "gaming" konfiguraciju. Treba ti minimum 300 evra, i to bi bila neka medium.

Za plochu i procesor treba ti 100 evra. 2gb rama 30, HDD 40, DVD 20, floppy 5, tastatura i mis 15, graficka (4670 radeon) 80. To je 290 evra, bez kucista i napajanja. Tako da...

Jos kada bi ti citao postove na koje odgovaras :smash:.
Za 250e treba mu PROCESOR, PLOCA, HDD, GRAFICKA i MEMORIJA ;).

Poslednja izmena:
Jos kada bi ti citao postove na koje odgovaras :smash:.
Za 250e treba mu PROCESOR, PLOCA, HDD, GRAFICKA i MEMORIJA ;).

Pod "kuciste i napajanje" sam mislio samo da ima samo kuciste i napajanje. Ali dobro, priznajem verovatno si u pravu. Skoncentrisao sam se samo na to "kuciste i napajanje imam", i onda sam sve ostalo stavio.

Hm:)jasno mi je da treba jos kinte,slazem se:)Iskreno,bice verovatno jos nekih 80-100eur,tako da ce finalna cifra biti otprilike 330-350eur.elem,ja sam ensto sam razmisljao,znam i sam da je jako tesko,tj nemoguce sklopiti konfig za 250eur a da je to ok...Razmisljao sam ovako nekako da odradim,sklapao sam komponente jedino od onih koje ima Pakom u svojoj ponudi.Znam da premasujem budzet od 250eur al reko ajde da razmisljam pozitivno,da ce kapnuti jos koja kinta:)Inteersuju me misljenja,eto neka budzet bude do 300-350 eur ali da gledamo da sto jeftinije rpodjem:)
Moja konfiguracija bi izgledala ovako,zeleo bih da prokomentarisete izbor kao i da preporucite nesto sto ej ekvivalentno dobro,ili sto bi mi zavrsavalo posao a da je jeftinije.Naravno ako moze jeftinije:)
Asus P5QL PRO --> 6.173
Intel E7200 2.53GHz -->7.584
GF 9600 GSO --- ~6.698
memorija --- ~ 3000
Napajanje nadjoh neki codegen za 2000,500W,jel to ok?
HDD 32gbWD --- ~ 50eur

Ovo mu otprilike izadje na nekih 370eur ahah:D preterao sam ga malo :)ali me interesuje jel vredi?I naravno,da li je moguce skresati nesto a da se dobije priblizno isto,ok?
Kakve kombinacije sa AMD=om imam,i ima li svrhe uzimati ga?

AMD Athlon 4600+ 47e
MSI K9N Neo F V3 45e
WD 250GB 2500AAKS 40e
Gainward 9600GT 95e

Sve zajedno 264e i sve igre ce odlicno raditi na 19" monitorima (1440x900 odnosno 1280x1024 rezolucija).

Ovo je (za te pare) idealna kombinacija koja će čak i na 1680x1050 moći da gura veliku većinu novih naslova, a na 1440x900/1280x1024 i na high. Jedino što bi ja možda umesto tog MSI-a stavio Biostar TF560A2+, ako nije više od par € skuplja.

@jafazec

Napisi samo za sta koristis kompjuter. Koliko ti je bitno igranje igrica. Ako volis da igras, jel to tipa "povremeno counter strike", ili volis sve da probas (crysis, call of duty 4) itd... ili mozda radis nesto ozbiljnije. Neke animacije, obradu slika, auto cad itd...

Jer to je vrlo bitno. Onda znam kako da usmerim budzet. Ako recimo volis igrice da igras, ja bi pre isao na AMD varijantu, recimo ova Biostar TF560A2+ sto kaze ivica je odlicna ploca (samo sto ima slabije da se nadje ali dobro), i recimo AMD 5600+, jer onda procesor i plocha ce te izaci oko 9 500 din, i za pare koje si ustedeo mozes da uzmes dosta bolju graficku kartu. Iskreno u svakom slucaju, uvek za jeftinije konfiguracije preporucujem AMD.

Takodje, mislim da moras da uzmes malo bolje napajanje ipak. Ja svima koji imaju skromni budzet preporucujem LC power. To je francuski proizvodjac, 2 godine garancije daje, sam ga koristim i jako sam zadovoljan. Imas sasvim dobra njihova napajanja za 40 evra. Codegen je ipak za slabije kompjutere sa integrisanim grafickim kartama i slicno. Ako uzimas gaming konfiguraciju, gledaj barem malko bolje napajanje da uzmes, jer od toga ti zavisi ceo komp. Ceo komp moze da ti ode u dodjavola sa losim napajanjem, tako da nemoj da potcenjujes to.

@achilles82
Pa komp mi treba za net,filmove,igre..Znaci igre najvise,voleo bih da mogu da igram sve trenutne naslove,a i one koji ce izaci recimo u narednih godinu dana,ako je to moguce?:)Ne bavim se nit animacijom nit bilo cime drugim..Ponekad neki podaci,office i tako to ali nis ta spec..
Interesuje me sta mislite o konfiguraciji koju sam ja napisao?Kakav je ovaj X3 Amd-ov procesor?Do sada,cak i trenutno imam AMD,ne mogu da se pozalim,ali nekako sam pozeleo da imam intel:)Jel moze da se da neka konfig Intel,preporuka neka?Jel nije problem da mi napravite 2 konfig,uporedne,jedna do 300eur,jedna do 350e?
Isto tako,nije mi jasna jedna stvar..Koliko sam ja skontao,ljudi uglavnom preporucuju GeForce ukoliko je u pitanju gaming zar ne?Jer ati je vise Profesionalno orijentisana kartica?Ili ja greism?

Poslednja izmena:
Pazi, ako oćeš da se igraš što jeftinije, zaboravi X4, X4, Q i ostale korove, uzmi bilo koji dual core, 2GB bilo kog 800Mhz RAM-a i što bolju grafiku.

Kakav je ovaj X3 Amd-ov procesor?

Dobar je za neke druge stvari. Za igrice nije najbolji, ali za nesto malo ozbiljnije (3d rendering recimo) je dobar. Znaci tebi bi vise odgovarao dual core definitivno

Do sada,cak i trenutno imam AMD,ne mogu da se pozalim,ali nekako sam pozeleo da imam intel:)Jel moze da se da neka konfig Intel,preporuka neka?

Ja se slazem da intel ima bolje procesore, ali po meni ne isplati se uzimati intel za jeftinije pare. Minimum treba jedno 80 evra za plochu, i barem E7200 koji kosta 95 evra. Ako ti je budzet 350 evra... veruj mi da je bolje da uzmes AMD plochu i procesor sve zajedno za 100 evra, i ostatak para da ulozis za bolju graficku kartu.

Jel nije problem da mi napravite 2 konfig,uporedne,jedna do 300eur,jedna do 350e?
Isto tako,nije mi jasna jedna stvar.

Jeftiniju intel konfiguraciju cu prepustiti nekom drugom da sastavi. Ja sam vise za AMD, jer je neuporedivo isplativiji za te pare.

Koliko sam ja skontao,ljudi uglavnom preporucuju GeForce ukoliko je u pitanju gaming zar ne?Jer ati je vise Profesionalno orijentisana kartica?Ili ja greism?

Gresis.

nVidia (geforce kako ti kazes) je bila apsolutno dominantna tokom cele protekle godine, i tokom prvih par meseci 2008sme. Medjutim od kako je izasla ATI 48X0 serija, ubedljivo je najbolja kupovina. ATI je oduvao nVidiu sa tim kartama. Dakle, za gaming, uzmi ATI 4850 bez daljeg razmisljanja.

Evo ti jedna konfa koju mozes da uzmes.

Maticna plocha: Biostar TF560 A2+ (50 evra)
Procesor: AMD X2 5200+ (55 evra)
Ram memorija: 2X1gb 800mhz kingston CL5 (30 evra)
Graficka karta:ATI radeon 4850 (140 evra)
HDD: samsung 250GB (40 evra)
Napajanje:LC power PSU LC Power LC6550G (black) (550W) (50 evra)

Ovo ce ko zmaj da ti leti. Sve igrice, filmovi (HD 1080p, blue ray, HD DVD itd...), sve ima da radi savrseno. Ako hoces igrice, moras prednost da das grafickoj karti. Glupo je uzeti intel plochu i procesor za 150 evra, i onda umesto ove graficke uzmes nvidia 9600 GSO. To ce ti za gaming biti 5 puta losiji komp.

I zaista nemoj da stedis na napajanju toliko. Kapiram da neces da puknes mnogo na napajanje (ne zelim ni ja veruj mi), ali nemoj da ga potcenjujes. Kuciste mozes da uzmes najjeftinije slobodno, ali od napajanja ti ceo komp zavisi, i ako ti nesto rikne zbog loseg napajanja, garancija ti ne vazi.

Poslednja izmena:
Aha.Ok.skontao sam te i zaista ti hvala na misljenju;)
Napajanje,potrudicu se da nekako skupim jos neku kintu,naravno mngoo toga zavisi i od prodaje trenutnog racunara..
Videcu da sklopim nesto najbolje,nadam se da cu kao prvo moci da nadjem sve komponente koje pozelim,jer npr Pakom nema sve ove koje si ti napisao..Npr nemaju Biostarove ploce,nemaju ni ovo napajanje,a i grafulja ova kod njih je 160-170 eur..A opet,uglavnom svi u NIsu uzimaju od njih robu..Tako da me i oko toga ocekuje potraga:)A iskreno ne bih da te majem da mi gledas sad pakom ponudu pa da mi pricas:)znam da oduzima dosta vremena:)
Imam samo jso jedno pitanje..Ukoliko bih se ipak odlucio za onu moju intel varijantu koju sam napisao ranije,sta mislis o njoj?da li ce ona moci da dosta dobro izgura trenutne naslove,kao i one koji nadolaze?Igram na 19"monitoru.Da li bi mogao to da mi kazes?

Jos jednom,hvala ti na utrosenom vremenu i savetima;)
Pozdrav!

Napajanje,potrudicu se da nekako skupim jos neku kintu,naravno mngoo toga zavisi i od prodaje trenutnog racunara..
Videcu da sklopim nesto najbolje,nadam se da cu kao prvo moci da nadjem sve komponente koje pozelim,jer npr Pakom nema sve ove koje si ti napisao..Npr nemaju Biostarove ploce,nemaju ni ovo napajanje,a i grafulja ova kod njih je 160-170 eur..A opet,uglavnom svi u NIsu uzimaju od njih robu..Tako da me i oko toga ocekuje potraga:)A iskreno ne bih da te majem da mi gledas sad pakom ponudu pa da mi pricas:)znam da oduzima dosta vremena:)
Imam samo jso jedno pitanje..Ukoliko bih se ipak odlucio za onu moju intel varijantu koju sam napisao ranije,sta mislis o njoj?da li ce ona moci da dosta dobro izgura trenutne naslove,kao i one koji nadolaze?Igram na 19"monitoru.Da li bi mogao to da mi kazes?

Pozdrav!

Potrazi biostar plocu u Jakov sistem. Ta radnja ti je u Nis-u i dosta je povoljnija od pakoma.

Samo ja bih isao na intel e 5200 i biostar tp35D2-A7

Poslednja izmena:

Pozdrav!

Ako hoces jeftiniju plochu, mozes isto i MSI K9N NEO-F V3, kosta 45 evra, ili ako bas hoces da ustedis, mozes i MSI k9N NEO-F V2 (40 evra), barem kod nas su ove cene.

Sto se tiche intelove konfiguracije. Pazi, ne mozes da me pitas "da li ce ona moci da izgura trenutne naslove". Ne zavisi to od "intela ili AMD-a". To zavisi od graficke karte. I intel ce ti raditi super, ali ako uz to uzmes onu ATI 4850 graficku kartu, samo onda ce da ti izadje barem jedno 70 evra skuplje. A ako uzmes slabiju graficku kartu, onda ce ti raditi losije, ali ne zbog intela, vec zbog slabije graficke karte. Nadam se da ti je jasno.

Znaci za igranje igrice, graficka ti je bitna, i da imas solidan procesor (znaci ne sempron, celeron i taj shit).

Poslednja izmena:
Da da,skontah i ja sad da sam glupo pitanje postavio,jasno mi je to oko graficke.Nego zapravo ono sto sam hteo da pitam jeste,koliko je ta 9600 GSO zapravo gora od ove ATI kartice?Da li mi mozes preporuciti jos neku karticu(bilo nvidia,bilo ATI) koja ce dobro raditi, a da je ipak koliko toliko jeftinija od 4850?Da li postoji takva kartica ?

Da da,skontah i ja sad da sam glupo pitanje postavio,jasno mi je to oko graficke.Nego zapravo ono sto sam hteo da pitam jeste,koliko je ta 9600 GSO zapravo gora od ove ATI kartice?Da li mi mozes preporuciti jos neku karticu(bilo nvidia,bilo ATI) koja ce dobro raditi, a da je ipak koliko toliko jeftinija od 4850?Da li postoji takva kartica ?

Postoji....

Sad cu ti napisem redosled od prilike

ATI 3850 512mb DDR3 (80 evra) Samo obrati paznju da bude 512mb verzija, sa DDR3 memorijom.
nVidia 9600 GSO DDR3 (80 evra) mozes bilo koju od ove dve, skoro su iste po performansama.

ATI 3870 512mb (100 evra) Ovo je znacajan skok u performansama od ove dve kartice iznad. Sasvim solidna kartica. Ako hoces gamersku konfiguraciju, ispod ove ne bih preporucio.

ATI 4850 512mb (140 evra) Takodje znacajan skok u odnosu na 3870. Vrhunska karta, razbija. Ako hoces da igras igrice, gledaj ovo da uglavis po svaku cenu, pa makar i ne uzeo taj intel, a i ne znam sta ce ti kad imas tako malo kinte za komp.

Poslednja izmena:
Mozgao sam i mozgao i mozgao i odlucio da cu uzeti 4850 karticu:)Verovatno cu sklopiti i amd konfiguraciju,a ako ipak uleti neka kinta vise uzecu intel.E sad samo imam jedno pitanje oko kartice tj koju mi marku preporucujes?Koji model i tako to ?Pakom u svojoj ponudi npr ima
Asus EAH4850 HTDI 512M,DDR3 256 bit,625MHz,HDTV,DVI-Ix2(1HDCP),DVI-HDMI adapter,DX10.1 po ceni od 13.139 din,a evo nasao sam i PCI-E / GAINWARD / ATI RADEON HD4850 / 512MB / DDR3 / 256bit /FA po ceni od 140eur.Kakva je ova Asusova a kakva Gainward i da li su ove cene ok?Da li se negde moze naci jeftinije,makar porucivao iz bg-a postexpressom?
Uostalom napisi mi molim te ako niej problem koju bi mi ti iz ove serije preporucio,tj koju marku,ne mora da bude ni jedna od ove 2?Ne bih voleo da bude nesto mnogo bucna,niti da se preterano greje jer nemam nameru da uzimam neko specijalno kuciste a nisam ni vican modovanju sa kulerima, a vidim da su performanse uglavnom iste..Naravno da prodjem sa sto manjom kintom:)
HVala!

Poslednja izmena:
Mozgao sam i mozgao i mozgao i odlucio da cu uzeti 4850 karticu:)Verovatno cu sklopiti i amd konfiguraciju,a ako ipak uleti neka kinta vise uzecu intel.E sad samo imam jedno pitanje oko kartice tj koju mi marku preporucujes?Koji model i tako to ?Pakom u svojoj ponudi npr ima
Asus EAH4850 HTDI 512M,DDR3 256 bit,625MHz,HDTV,DVI-Ix2(1HDCP),DVI-HDMI adapter,DX10.1 po ceni od 13.139 din,a evo nasao sam i PCI-E / GAINWARD / ATI RADEON HD4850 / 512MB / DDR3 / 256bit /FA po ceni od 140eur.Kakva je ova Asusova a kakva Gainward i da li su ove cene ok?Da li se negde moze naci jeftinije,makar porucivao iz bg-a postexpressom?
Uostalom napisi mi molim te ako niej problem koju bi mi ti iz ove serije preporucio,tj koju marku,ne mora da bude ni jedna od ove 2?Ne bih voleo da bude nesto mnogo bucna,niti da se preterano greje jer nemam nameru da uzimam neko specijalno kuciste a nisam ni vican modovanju sa kulerima, a vidim da su performanse uglavnom iste..Naravno da prodjem sa sto manjom kintom:)
HVala!

Uzmi asus slobodno. IMas i 3 godine garancije kod njih (za ostale nisam siguran). Mozes i sapphire isto, Takodje kosta 140 evra.

Achilles,moram da te pitam jos nesto:)
Naime,odlucio sam se za AMD platformu,da se tako izrazim.Uzecu AMD D.Core A64 X2 AM2 5400+,wd caviar 320gb,2gb kingston memorije..Da li mozes da mi kazes sta mislis o ovom procesoru kao i da mi preporucis neku plocu za njega(neku ne preskupu a opet solidnu,pozeljno da na nju mogu kasnije da stavim i neki jaci procesor).Takodje,nemam kinte za asus 4850,pa bih te zamolio da mi preporucis neku karticu do 100eur?naravno,komp i dalje treba da sluzi za gaming:)
Hvala unapred!

Graficka kartica do 100 evra, pravi izbor je 9600GT ;), koji kosta 90-100e
Nije bitan proizvodjac, jer mislim da nema nekih velikih razlika u coolerima, tj. u njihovoj efikasnosti. Tu je Nvidia barem ispred Ati-ja :D.

Ili mozes da uzmes Ati 3870, po performansama je malo ispred 9600GT, a kosta 100-105e.

Sta mislis da ti neko kaze o procesoru ? Dovoljno je brz za danasnje igre, mada mu ne bi skodilio i malo overkloka, za sta ti treba neka ok ploca.

Poslednja izmena:
Znaci ipak je 3870 bolji od 9600GT?Da li ce moci dda fino rade sve sadasnje zahtevnije igre na ovoj grafici?I ako mozete da mi kazete koju plocu?
I da ,gde da nadjem ati 3870 za 100eur?:( ja u pakomu videh da je 130:S Tj ASUS ati 3870 je 130eur?Kojeg proizvodjaca najbolje da kupim?

Poslednja izmena:
Ma batali ti Pakom, oni su nenormalni.
Gledaj da 3870 bude sa DDR4 memorijom, ako bas ne mozes da je nadjes ispod 100e, slobodno uzmi 9600GT (od bilo kojeg proizvodjaca), ona je malo sporija od 3870 ;).

Pakom je skroz OK za vecinu delova (uglavnom kod njih uzimam sve), ali za graficke kartice su UZAS, nikako ne uzimati kod njih, em slab izbor em lude cene :D

Achilles,moram da te pitam jos nesto:)
Naime,odlucio sam se za AMD platformu,da se tako izrazim.Uzecu AMD D.Core A64 X2 AM2 5400+,wd caviar 320gb,2gb kingston memorije..Da li mozes da mi kazes sta mislis o ovom procesoru kao i da mi preporucis neku plocu za njega(neku ne preskupu a opet solidnu,pozeljno da na nju mogu kasnije da stavim i neki jaci procesor).Takodje,nemam kinte za asus 4850,pa bih te zamolio da mi preporucis neku karticu do 100eur?naravno,komp i dalje treba da sluzi za gaming:)
Hvala unapred!

Procesor je dobar za te pare, eto to mogu da ti kazem. Koliko para toliko muzike. Ti koliko vidim hoces jeftinu gaming konfiguraciju, znaci AMD 5400 ce super proc da bude.

Plocu.. zavisi koliko para hoces da izdvojis. Ako hoces bas jeftino da prodjes, uzmi MSI k9N NEO-F V2 kosta 40 evra. Ako hoces da se obezbedis, da kasnije mozes i phenom procesore da stavljas, onda mozes da uzmes recimo J&W
JW-RX780X-AM2+, kosta 65 evra, i tu ti najvise preporucujem, ako imas kinte naravno.

Graficka do 100 evra, uzmi ATI 3870.

Hvala na odgovoru,tako sam i ja nesto zakljucio da je to best buy do 100eur.Takodje slazem se da cene rastu nenormalno ovih dana..
A da li je i za ovu karticu potrebno neko bolje,jace napajanje isto kao i za 4850?Kakve su ove 4650,4670 jer vidim da za njih govore da im nije neophodno neko jako napajanje?
E da i kog proizvodjaca za 3870 da trazim?Koji se pokazao kao dobar sa cenom do 100-110eur?
EDIT:
Evo npr ova kartica Asus EAH4670/DI/512M,DDR3 128 bit,Engine750MHz,Mem2.01GHz,DVI-I,Native HDMI,HDCP je 100eur u pakomu,dok je ASUS 3870 120eur.
Kakva je ova kartica 4670?koja je bolja od ove dve?i u cemu je razlika zapravo?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno