Šta je novo?

Gaming kompjuter do 900 evra

Pjanovic

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
23.01.2007
Poena
301
Treba mi savet za pitanje gore postavljeno.
Razmisljao sam da kupim sledecu konfiguraciju:
PROCESOR: INTEL Core 2 Duo E 6300 1.86GHz,1066,2MB CASHE BOX 64bit
PLOČA: ASUS P5B DualDDR2/FSB1066/Conroe/SATA2/GLAN/3PCI-E/3PCI/SB
GRAFIČKA: ASUS EN7600GT/2DHT256MB/400MHz/560MHz/PCIe
MEMORIJA: KINGSTON VR 1GB DDR2 667 CL5
KUĆIŠTE: COOLER MASTER Centurion 534 380W,ATX 2.0, USB,FW,Audio
ZVUČNICI: LOGITECH X-230 2.1
MIŠ I TASTATURA: LOGITECH Cordless Desktop EX110
HARD DISK: WD Caviar 160GB/WD1600JB, 7200rpm, 8MB, 8.9ms
DVD: PIONEER DVD±RW DVR 111D DVD-R/+R,16X16X6X32X

Trebaju mi sto konkretniji odgovori, ako i gde je moguce.
1. Procesor: da li vredi dati oko 180 evra za ovaj procesor i koliko ce se on moci nositi sa buducim igrama, operativnim sistemima ?
2. Ploca i memorija: Koju memoriju treba staviti na ovu plocu ? Da li se isplati (u novcanom smislu) staviti skupu Corsair 2x512 mb (cuo sam da se ona odlicno slaze sa dual core procesorima a i u samom nazivu ploce pise DualDDR2) ili je dovoljno staviti 1 GB Kingston 667 ili 1 GB PQI 800 Mhz. Koja je bolja od poslednje dve (PQI radi na vecoj brzini, a jeftiniji je) ?
3. BIG ISSUE - Graficka: Nadaleko hvaljena 7600 GT (DDR3 naravno). Ali je hvaljena pre vise meseci. Da li je vredi sad kupiti, koliko ce ona dobro raditi sa DX10 igrama, ili treba sacekati do leta i kupiti recimo 8600 GT (kolika ce biti njena cena) ?
4. Da li su ovi Logitech-ovi zvucnici (kostaju 50 evra) dovoljno dobri za igranje igara i laganu muziku (znachi ne mislim za zurke ili slicno) ?
5. Logitech-ov komplet: Da li mis ima dovoljno veliku osetljivost da bi bio solidno resenje za igranje igara ? Probao sam kod druga i nikako ne mogu da steknem neki utisak o njemu, deluje mi da nije pravljen za igre. Ja trenutno imam obichan Logitechov od 10 evra i radi odlicno (ako izuzmemo redak i neocekivan gubitak kontrole na par 10-tinki sekunde, ali zato i kosta 10 evra).

Cene koje sam navodio prepisivao sam sa sajta jedne kompanije, koja mi deluje najjeftinije i pocela je sa reklamiranjem pre par meseci u Svetu kompjutera. Pa i to je pitanje: da li treba paziti sa izborom kompanije, sta ako ova pukne, sta bih onda ja radio sa garancijom ?

Eto toliko od mene, puno pitanja postavljenih, nadam se i puno odgovora od vas.

Poslednja izmena:
Procesor ti je sasvim ok i gurace Vistu i najnovije igre kao i igre koje ce izaci u narednih godinu-dve (ako ga malo kloknes).

Ako uzimas samo 1GB memorije preporucujem ti 2x512 jer Vista ovako bolje gura igre nego sa jednim modulom od 1GB-a http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36148, ali ako uskoro planiras upgrade (a trebao bi) onda ti je bolje da uzmes 1 modul og 1GB-a.

Sto se kartice tice ona je ok, ali ti preporucujem Gainward 7600GS GLH 256MB DDR3 (115 evra), koja je zapravo undrvolted 7600GT, a koja kada se klokne postaje punokrvna 7600GT za nekih 30-ak evra manje. Sto se mainstrem DX10 kartica tice svakako ce biti dosta brze od danasnjih (ali i skuplje u pocetku). Ja sada kupujem Gainward 7300GT GLH 256MB DDR3, a na leto 8300GT koja ce biti u rangu sa 7600GT ako ne i brza !

U svakom slucaju komponente koje se naveo su sasvim ok i sigurno se neces prevariti ako sklopis tu konfu. :wave:

ja cu ti dati 1 savjet: za gaming konfiguraciju zaobidji wireless tastature i misheve (sem npr g7, koji i kosta ohoho). I za graficku: ako mozes da se strpis do ljeta, strpi se, pa uzmi nesto iz 8x00 serije kad izadje, ali sad je januar, a ti bi vjerovatno comp odmah. Razmisli onda o nekoj iz 7900 serije...

PS vidim da si postavio potpuno isti topic ovdje http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1023234#post1023234
pa preporucujem moderatorima da ih merge-uju ili zatvore jedan, da se ne rasplinjavamo sa pricom u oba paralelno...

Poslednja izmena:
@pjanovic

Nema potrebe da postavljas isti tred na vise mesta!

Nvidia 8xxx serija

ja cu ti dati 1 savjet: za gaming konfiguraciju zaobidji wireless tastature i misheve (sem npr g7, koji i kosta ohoho). I za graficku: ako mozes da se strpis do ljeta, strpi se, pa uzmi nesto iz 8x00 serije kad izadje, ali sad je januar, a ti bi vjerovatno comp odmah. Razmisli onda o nekoj iz 7900 serije...
QUOTE]

Ne zurim toliko da uzmem kompjuter, ja i brat trenutno imamo P4 2 GHz i ATI 9000pro, ali on ima planove da se seli, pa mi sledi kupovina...
Vec sam odluchio da sacekam do leta, nadam se da ce izaci recimo do juna. Tad cu da uzmem E6300, PQI PC 800 2GB, i 8600GT ili 8600Ultra, zavisno od toga koliko ce Ultra biti skuplja. Sad se razmisljam da li da uzmem plochu koju sam planirao Asus P5B ili neku Gigabyteove Ds3 ili Ds4, mada su one skuplje. Ne verujem da cu overklokovati procesor, tako da sam cuo da je u tom sluchaju Asus ok.
Da li ce za Vistu i DX10 igre kad izadju biti dovoljno 2 GB memorije PQI ili slichne, ali bez overklokovanja.
Meni treba stabilan racunar, koji ce me dobro sluziti, kao ovaj koji imam, nekoliko godina, da ne moram stalno da proveram temperaturu procesora, graficke,... Takodje, overclock smanjuje vek svih komponenti...
Da li neko zna koliko ce kostati ove dve gore navedene graficke, ja bih maksimalno dao 200 evra, nadam se da ce Ultra biti dostupna za te pare... Negde sam prochitao da ce 8600GT kostati oko 160 dolara, a 8600Ultra 180 dolara, ali kad se urachunaju svi uvozni/izvozni i Porez na Dodatu Vrednost, ko zna koliko ce kostati...

Pitanje za moderatora

Da li moze ovaj tread da se premesti u konfiguracije, a ne ovde sa laptopovima. Vidim da se podforum zove kompletne konfiguracije i laptopovi, ali se tu nalaze samo laptopovi.

Ok, nema potrebe za ovim sad sam video da ste sve premestili u ovaj podforum...

Poslednja izmena:
pa sad, ako vec uzimas komp za pola godine tek, rano je da vec sad pravis definitivne planove. Npr. 6300 ce vec tada imati svog naslednika, bice bolji izbor maticnih i sl...

Nazad
Vrh Dno