Šta je novo?

Gainwards 9600GT problemi

• Začetnik teme Začetnik teme srbox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

srbox

Cenjen
Učlanjen(a)
21.12.2009
Poena
151
Pozdrav narode,

uzeo sam preko Bench akcije Gainwards 9600GT 512MB i stvari bas i ne idu 🙁. Problem sa karticom je sledeci:
- na WinXP (32bit) - kartica ce napraviti flicker (slika ce nestati na trenutak) a onda i zapucati racunar kada se aktivira neka graficki zahtevnija aplikacija (npr. KMPlayer)
- na Win7 (64bit) - kartica ce ubiti startovanje OSa, blue-screen, core dump i sve.

Oba ova dogadjaja se desavaju samo prilikom prvog paljenja racunara. Nakon sto se jednom "ubije" racunar ce dalje raditi normalno, al' posle 5-6 zakucavanja dnevno, HDD je poceo da trpi i moram nesto da uradim oko toga.

U oba slucaja su koristeni najnoviji driver-i sa NVidia sajta, proizvodjac je imao samo starije verzije istih, a uz karticu nije stiglo nista dodatno. Napajanje je Cheiftech 400W, na karticu je nabaceno dodatno napajanje sa molex-a za diskove.

Dao sam konfiguraciju masine sa strane, ploca ima PCIe 1, ali sudeci po svemu to ne bi trebalo da bude problem, a i sindromi bas ne odgovaraju (racunam da onda ne bi uopste radila).

Ako imate neke ideje, bio bi zahvalan 🙂

Pa ili je grafa (mada sumnjam nova je) ili je napajanje, pogotovu ako baca bsod. Koju si graficku pre te koristio. Ako je matoro kinez napajanje 80% posto je ono problem. Ako imas od koga uzmi neko brand napajanje pa probaj ako ne odnesi masinu u servis.

Pozdrav,

upravo sam proverio PC Health statuse u bios-u, naponi za 3.3v i 12v su ok po maticnoj. Kuciste je staro 2 godine i ima orginal napajanje, a Cheiftech i nije bas no-name marka (konkretan model je ovaj).

Prethodna kartica je bila GF 8600gt (Asus EN8600GT Silent prvi opis koji sam nasao za referencu je ovaj).

ja bih krenuo od update - a BIOS - a na maticnoj,
pa ako to ne sredi stvar, pozajmio bih neko jace napajanje od ortaka,
pa ako i to ne sredi stvar probao tu 9600GT kod ortaka koji ima neku nVidia karticu
i jace napajanje, pa ako i njemu zabada,
stvar je jasna - kartica je neispravna.

Radim na tome da je istestiram na drugoj masini. Javim posle kako je proslo.

Zanimljivo je da na drugom racunaru kartica uopste nije proradila. Inace, na drugom racunaru je standardno ugradjena XFX-ova 9600GT, tj. sa tim napajanjem je sposoban da tera 9600ke. Takodje, jedan od dva DVIa uopste ne radi.

Od ideja mi je ostala samo reklamacija. Hvala narode.

Nazad
Vrh Dno