Šta je novo?

GA-EP31-DS3L i e5200 OC

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Čitao sam i probao malo overklokovati. Hoću max. OC za stalno.
Kome nije mrsko nek pogleda slike i kaže šta još da podesim. Kako da namjestim da memorija i procesor rade usklađeno?
Koji množioc da stavim za memoriju?

Probao sam max FSB i to je 340MHz a kada stavim na 345MHz vrati sve na početno stanje.
A probao sam i memoriju postaviti na 1020MHz, i procesor na 3,57GHz i linx je prolazio 15min, više nisam čekao!

Prilozi

• 3.JPG
    3.JPG
    179.3 KB · Pregleda: 106
  • 1.jpg
    1.jpg
    204.3 KB · Pregleda: 93
A sto moraju da rade uskladjeno :), sta uopste to znaci :D, da bude okrugao mnozilac za memoriju ?
Pa ostvario si odlican rezultat sa tih 4,2GHz. Sto se tice memorije, neces osetiti dal ti radi na 800 ili 900 ili 700MHz ;).

Poslednja izmena:
Ma ovaj orthos krivo računa, vjerovatno množi fsb sa 12,5 množiocem a ne sa 10. CPU radi na 3,4GHz.

A zasto si uopste smanjivao mnozioc sa 12,5 na 10x.
Kad ti je vec FSB ogranicen na 340MHz, jel ti nije padalo na pamet da vratis na 12,5 :).
Evo ti moja podesavanja za reper, imamo slicnu plocu, ja GA P35 DS3, bios je isti, istu memoriju, isti procesor (moj je M0 revizija, ne znam koja je tvoja).

12,5 x 300MHz = 3,75GHz za procesor.
2,5 x 300=750MHz za memoriju.

Dakle, FSB = 300MHz, naponi za FSB i onaj drugi su na defaultu, napon memorije takodje na defaultu (logicno jer radi na manjoj brzini od defaultne), napon procesora je 1,36125V.

Poslednja izmena:
Ajde probaću tako! Samo trenutno sam stavio napon na cpu 1,38V a u cpu-z mi prikazuje 1,34V. Idem pokušati tvoja podešavanja.

To ^ ti je vdrop ploce, od 0,04V.
Merodavno je ono sto cpu-z kaze, jer je to pravi napon koji dobija procesor.

Odmah poslije učitavanja windowsa dobio sam plavi ekran sa onim tvojim podešavanjima. Digao sam napon procesora na 1,38V a cpu-z ponovo javlja od 1,32-1,344V. Sada puca Orthos poslije par minuta.
Ostali naponi su ostavljeni na normal.
Da dižem još napon procesora?

Hm, ako si stavljao 1,38V to mu je vec dosta napona, neces nista postici daljim dizanjem.
Stavi ista podesavanja koja su ti malopre neuspela bila, ali stavi za FSB i (G)MCH recimo +0,2V. Jer nam ploce ipak nisu skroz iste, mozda tvojoj treba napon veci od defaultnog.

Ako opet ne bude radilo... smanji takt, tj. FSB, mozda jednostavno imas primerak koji se manje klokuje od proseka.

Postavio sam FSB i (G)MCH +0,2V a za procesor sam stavio 1,4V i množioc na 12 tako da sada radi na 3,6GHz.
Ovako linx već radi 50 minuta bez problema a cpu-z prikazuje napon 1,344V dok kada miruje i nema opterećenja napon skoči na 1,39V.

Može li se ovako ostaviti?

Pa 1.4V nije mali napon, ali dobro. Intel ne preporucuje da se ide iznad te vrednosti, tako da je ok.
Pitanje je kolike su ti T kada pustis Orthos da radi pri tih 3,6GHz.
Ne bi trebalo da prelazi 70C, 75C apsolutno nikako :).

Postavio sam FSB i (G)MCH +0,2V a za procesor sam stavio 1,4V i množioc na 12 tako da sada radi na 3,6GHz.
Ovako linx već radi 50 minuta bez problema a cpu-z prikazuje napon 1,344V dok kada miruje i nema opterećenja napon skoči na 1,39V.

Može li se ovako ostaviti?

nema potrebe da stavljas 1.4v za cpu. To samo ako hoces na 3.9GHz da ga stavljas... Spusti to malo (voltazu za cpu naravno) a sve drugo ostavi pa kad prvi put pukne u win-u, vrati na prvu stabilnu vrednost

Stabilan je sa 1,37V na 3,6GHz.

Vise ti ni ne treba, jer neces osetiti razliku za 200-300MHz vise :).

Evo i meni danas bilo malo dosadno pa reko da klokujem jos malo ovaj svoj procesor.

Prvobitno sam stavio 300x12, napon u BIOSu na 1.325. Podigne win ali odma kresuje.
Zatim sam spustio na 273x12.5 (da bude oko 3.4gzh), napon u BIOSu stavio na 1.3 podigao se win, provrteo Orthos 15-tak minuta, temp ne prelaze 68C.
Medjutim u CPU-Z mi za napon u IDLE pokazuje 1.264 dok u Full Loadu padne na 1.248, znaci Vdrop 0.016. E da li sad da vjerujem BIOSu ili CPU-Z?

Kasnije cu probati jos malo da dizem, samo da provjerim cemu vise da vjerujem...

Evo i meni danas bilo malo dosadno pa reko da klokujem jos malo ovaj svoj procesor.

Prvobitno sam stavio 300x12, napon u BIOSu na 1.325. Podigne win ali odma kresuje.
Zatim sam spustio na 273x12.5 (da bude oko 3.4gzh), napon u BIOSu stavio na 1.3 podigao se win, provrteo Orthos 15-tak minuta, temp ne prelaze 68C.
Medjutim u CPU-Z mi za napon u IDLE pokazuje 1.264 dok u Full Loadu padne na 1.248, znaci Vdrop 0.016. E da li sad da vjerujem BIOSu ili CPU-Z?

Kasnije cu probati jos malo da dizem, samo da provjerim cemu vise da vjerujem...

КОја ти је ревизија? КОд мене м0 радин на 3.6 гига на 1.3в, све преко тога тражи непропорционално много напона.

Za tebe nije bitno koju ti vrijednost pokazuje cpu-z. Postavljaš u biosu na minimalnu stabilnu vrijednost a možeš ići maksimalno do 1,45V, ili do sigurnih 1,4V i to je to. A kod tebe je vidim dosta manje od tih vrijednosti.

I podigni malo napon sjevernog mosta (G)MCH i FSB napon. Kod mene se restartuje kada ne podignem te napone.

I evo mislim da će ovo kod mene biti stabilno sa naponom na CPU od 1,3875V. Ali čekam Linx da završi 75 krugova. Danas je pukao poslije 3 sata sa naponom od 1,38125V.

Prilozi

• v.JPG
    v.JPG
    249.5 KB · Pregleda: 67
Jel moze neko da prokomentarise ovo sa zvanicnog sajta
Because of chipset limitations, do not populate both DIMM sockets of the same channel (e.g. DDRII1 and DDRII2), or populate 4 DIMM sockets with double-sided memory modules to prevent system's failure to start or incorrect detection of memory modules. Please refer to the user manual for the memory configurations table.

* Because of chipset limitations, when using FSB 1333 MHz CPU with populating all DIMM sockets, memory frequency will be reduced from the original, and system instability or incorrect detection of memory module may be occur.
Please refer "Memory Support List" for memory support information.

:-devil-:

Prilozi

• 3,7 stable.JPG
    3,7 stable.JPG
    280.3 KB · Pregleda: 67
U prevodu ploca podrzava popunjeno samo 2 slota sa normalnom double side memorijom kakvu svi imamo... jedino da nadjes jednostrane module negde... i ja sam se tako zeznuo i jos propustio da uzmem memoriju dok je bilo jeftino... sad neka radi sa 2 giga... to je sto je...

Interesantno da ne prolazi na 3,7GHz sa naponom manjim od 1,46V u biosu;
a za 3,6GHz dovoljan mu je napon od 1,38V.

Takav veliki skok napona se ne isplati, za hebenih 100MHz, koje neces ni osetiti :).
Ostavi ti na 3,6GHz, to ce ti narednih par godina biti dovoljno ;).

Мене поједе што није 100% стабилан на 4 гиге и 1.41в, али на 3.6 ради на 1.3 волте?! Иначе на тих 4 ради ево већ неколико дана без проблем али линкс кад тад пуца.

Ja nešto ne bih volio držati procesor koji nije 100% stabilan i ne prolazi linx.
Sve nešto umišljam da bi se moglo desiti da izbaci neku grešku npr. u nekom proračunu u exelu, isto kao što izbaci grešku u linxu.

A našao sam neku intelovu brošuru gdje ima dosta proračunatih karakteristika procesora i lijepo piše da napon može ići maksimalno do 1,45V, tako da ne vidim što bi bilo loše držati ga za stalno na 1,45V što znači da možeš malo podići napon pa da bude stabilan na 4GHz.

Poslednja izmena:
Drugari evo mene ponovo.
Pocastih se danas sa Cooler Master TX3 kulerom i reko ajd da probam sad malo da se igram OC-om.

Dosao sam do rezultata 3.5GHz (280x12.5) sa naponom od 1,296v. Prosao Orthos oko 1h. Max. temp. 58C. Dizao sam i na 3.75, napon je bio 1.35v (povecavao i FSB i (G)MCH +0.2) ali je Orthos pucao nakon 20min. Mogao bih ga vjerovatno namjestiti da radi tako, al danas mi se stvarno nije dalo...

Medjutim, primjetio sam jednu anomaliju sa ovim mojim procesorom. Naime, temp u idle jednoj jezgra je 45C, a drugog 32-33C, i ovo prvo se nikako ne spusta ispod ovih 45.
Sa box kulerom je bila ista situacija, samo sto je ovo drugo bilo na 42-43C, tako da sam mislio da je normalno 2-3C razlike izmedju jezgara, a i nisam obracao paznju da se ovo nikako ne spusta ispod 45C. Da li je ovo normalno, i do cega bi moglo biti, da li su u pitanju senzori (ne ocitavaju pravilno), ili je defektan procesor?
Pastu sam takodje mjenjao, stavio sam neku cooler master (ne onu sto dodje uz kuler), i stvarno sam zadovoljan kako mi je spustio temp. ovog drugog jezgra (oko 10C). E sad da li ima razloga za brigu sto se tice ovog drugog jezgra?

Najverovatnije ti je zaglavljen senzor i ne ocitava ti temp manje od 45 c za to jezgro...Cesta pojava za 45nm DC procesora...Ne treba to da te brine ako si kuler lepo namestio....Realna temp ti je temp tog drugog jezgra koje pokazuje 32-33 c...Cim ti temp ode preko 45c skocice ti i temp tog drugog jezgra...Provrti neki test tipa LInX-a.Prime-a ili Orthos-a pa vidi da ce se temp izjednaciti cim predje 45 c ili ce biti razlika 1-2 c...Ako tako bude nemas mesta za brigu...:)

Iskreno da ti kazem nisam se ni brinuo previse, upravo zato sto se temperature pod max operecenjem izjednace i budu 58C.

i kod mene na celeronu e3200 u idle su temperature 44/37 a kad se optereti onda se izjednace

Vrh Dno